Изследване относно инсулиновия отговор на храни

http://ajcn.nutrition.org/content/66/5/1264.full.pdf

Много интересно изследване. Основно двете таблици на шеста и осма страница. Нас ни интересува insulin score дето пише. Вижда се, че телешкото повишава 51% инсулина спрямо белия хляб, а риба без мазнини покачва до 59%. Вижда се ясно, че много въглехидрати храни не стигат тези проценти.

Харесва ми ниския резултат на яйцата и фъстъците - заради съдържанието на мазнини.

04.05.15
22:38

Доста безполезно скъпоструващо проучване. Нормално за 120 минути и като се използва AUC да са такива резултатите, а и отдавна се знае, че АК провокират покачване на инсулина. Може би за времето си (1997) е било смислено проучване, но от сегашна гледна точка е безсмислено.

П.П. То само като минава нещо за към стомаха и седи там пак се отделя инсулин и не само (чрез разни прости и не толкова механизми), на тази база са разработени няколко групи инсулинови секретагози, които успешно се използват при тип 2 диабет, въпреки че аз съм си фен на метформина - доказана работа :D

Мнението беше редактирано от aleks на 04.05.15 22:44.

Някои хора смятат, че белтъчините не създават инсулинов отговор.

казано от Антон Батбаянов на 05.05.15, 02:45:

Някои хора смятат, че белтъчините не създават инсулинов отговор.

Да, това е проблемът всъщност - масово хората отчитат почти само захарта като фактор, влияещ върху инсулина... в най-добрия случай - всички въглехидрати. А истината е доста по-различна.

05.05.15
09:53

казано от aleks на 04.05.15, 22:38:

П.П. То само като минава нещо за към стомаха и седи там пак се отделя инсулин и не само (чрез разни прости и не толкова механизми), на тази база са разработени няколко групи инсулинови секретагози, които успешно се използват при тип 2 диабет, въпреки че аз съм си фен на метформина - доказана работа :D

И не само към стомаха. Наскоро бях чел проучване, според което има инсулинов отговор дори само от подсладител (аспартам), попаднал в устата и изплют!

Аз съм чел, че дори, когато има храна пред теб и я видиш, усетиш миризмата и т.н., започваш да отделяш инсулин.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1