24.06.05
14:17
Аминокиселините са основните градивни елементи на белтъчините в човешкото тяло. Те играят важна роля и за развитието на мускулите. Главните аминокиселини са 20. Всяка от тях съдържа специфична аминогрупа (NH2) и карбоксилна група (СООН), въглероден и водороден атом. Съществуват още над 150 аминокиселини, но в състава на белтъчините съществуват само основните 20. Няма еднакви аминокиселини. Всяка една се различава от другата, заради състава си, заради страничната група, или заради въглеводородният скелет, верига (R), които съдържа. В зависимост от вида на веригата, аминокиселините биват два вида - незаменими и заменими. Незаменимите и основни аминокиселини са осем на брой - метионин, треонин, триптофан, левцин, изолевцин, лизин, фенилалвинин и валин. Те са незаменими, защото не се произвеждат в тялото, а се налага да се поемат от хранителните продукти (или от спортните препарати и лекарства). Другите 12 аминокиселини са заменими (неесенциални), т.е. тялото може да ги произведе, ако има нужда от тях. Левцинът, изолевцинът и валинът се наричат “верижно разклонени аминокиселини (ВРАК/BCAA). Важна неесенциална аминокиселина за културистите е аргининът.
Най-богатите храни на аминокиселини са тези, които имат високо съдържание на белтъчини - месо, риба, млечни продукти, бобови храни и др. Животинските източници на аминокиселини съдържат повече незаменими (есенциални) аминокиселини от растителните продукти и затова са по-препоръчвани за употреба. Но от друга страна те съдържат и повече мазнини.