Таванската стая на Елейна

Темата е заключена.
Прескочи до:

25.04.16
18:48

2000 калории не са много, Елена.

Да си здрава и обичана и ползотворни тренировки!

Мнението беше редактирано от Juls на 25.04.16 18:48.

25.04.16
18:55

Знам, Juls.
Много ти благодаря! :* Тренировките, те са важни! А другото - още повече. :)

Мнението беше редактирано от Елена на 18.07.16 22:38.

25.04.16
19:00

казано от Елена на 25.04.16, 18:55:

Знам, Juls. Но темпото, с което свалях, не е същото. Не, че това е от огромно значение. Като гледам някои момичета/жени как ядат по 1500 ккал максимум, а някои и много по-малко, се чудя как е възможно и се чувствам малко кофти, защото все пак имам да свалям доста. Аз нямам достатъчно енергия и настроение ако ям по толкова.

Като свалиш още 7-8 кила пак ли ще намалиш калориите?
Не гледай другите, гледай себе си.
Мисли в перспектива и в дългосрочен план.
Осмисли целите си. Кое е по-важно? Да свалиш максимално бързо/ дои няма гаранция,че по този начин ще стане/  килата или да ги свалиш максимално правилно,без да се прецакаш?

За пореден път- не всичко е калории. Доживотно смятане на калории не звучи никак приятно.

Мислила ли си за друг подход?

Мнението беше редактирано от Juls на 25.04.16 19:01.

25.04.16
19:06

Броя калориите много грубо - за ориентир, защото все пак те са точно това - ориентир. Иначе другият подход, който се стремя да следвам, е да не ям рафинирана захар, пържено, трансмазнини, да ям повече зеленчуци. Чисто хранене, доколкото мога. И да тренирам, да се движа повече, да развивам мускулатурата си, защото все по-ясно осъзнавам колко е важно това. Права си, че не мога и не трябва да намалявам калориите до безкрайност. Мислила съм върху това - не е опция.

25.04.16
19:17

казано от Елена на 25.04.16, 19:06:

да не ям рафинирана захар, пържено, трансмазнини, да ям повече зеленчуци.

Аз ти следя дневника и смея да твърдя,че не си много стриктна. Не се заяждам. Казвам го,за да те мотивирам. С най-добри чувства,към теб и към храната : )

Освен това ядеш доста въгледирати, започваш деня с ВХ, приемаш и немалко киличèство фруктоза, повечèто пъти неправилно комбинираш храните в менюто си и т.н. Не казвам,че ВХ са лоши, но точно в момента едва ли се радваш на завидна инсулинова чувствителност и ти  трябва да работиш точно в тази насока. Темата е обширна,не може да се покрие в един пост. Аз само давам идея накъде да гледаш, какво да проучиш. Всичко е свързано,да, но това трябва да ти е отправната точка.

25.04.16
19:23

Благодаря ти за мнението, оценявам го! Ще прочета за подобряването на инсулиновата чувствителност (нали това е правилната формулировка?) и как може да се постигне това.

Мнението беше редактирано от Елена на 18.07.16 22:38.

25.04.16
19:55

Според мен храненето ти освен, че не е нисковъглехидратно, е и високо мазнинно.  Смятам също така, че броят калории не би трябвало да бъде цел, а ефект от подбиране на качествени храни, богати на фибри.
Също смятам, че да изчистиш и подредиш апартамента за един ден, съвсем не е нищо работа!

25.04.16
21:32

.

Мнението беше редактирано от Елена на 18.07.16 22:39.

25.04.16
23:50

Малко равносметка.

Мнението беше редактирано от Елена на 18.07.16 22:39.

26.04.16
07:34

казано от Елена на 25.04.16, 21:32:

Кико, ще ти го кажа в прав текст: не смятам да спазвам твоя режим. Не смятам и да се съобразявам с твоето мнение, което в много случаи намирам за прекалено крайно. Моля те, избягвай да коментираш в дневника ми. Не сме на една вълна.

Не мисля, че Кико се опита да те убеждава в своя начин на хранене. Броенето на калории не дава очакваните резултати- факт. Приема на фибри е нещо фундаментално за всеки режим с претенции за здравословност - факт.
Няма нужда да си на една вълна с някой за да оцениш истинността на думите му.
Оценявате чуждите добронамерени мнения като грубост, но прочети пак какво си написала.

26.04.16
08:52

Намесваш се на място. Реагирах импулсивно и субективно. Надявам се да не съм засегнала Кико. Извинявам се, ако е така.

Мнението беше редактирано от Елена на 26.04.16 08:53.

26.04.16
11:17

.

Мнението беше редактирано от Елена на 18.07.16 22:40.

26.04.16
12:38

Аз мисля, че трябва да диагностицираш по-ясно тази резистентност-ако я имаш- симптомите не са характерни и могат да се отнасят за всякакви други болести, състояния или просто мързел. Направи си обременяване с глюкоза или поне по-простите методи -  измерване на кръвна захар и на  инсулин и  гликиран хемоглобин - нищо повече от едно бодване на гладно.
За това се сещам, може да има и по-специфични изследвания.

26.04.16
13:04

Имаш ЛС.

26.04.16
14:24

казано от Queen Cobra на 26.04.16, 12:38:

Аз мисля, че трябва да диагностицираш по-ясно тази резистентност-ако я имаш- симптомите не са характерни и могат да се отнасят за всякакви други болести, състояния или просто мързел. Направи си обременяване с глюкоза или поне по-простите методи -  измерване на кръвна захар и на  инсулин и  гликиран хемоглобин - нищо повече от едно бодване на гладно.
За това се сещам, може да има и по-специфични изследвания.

Кръвната захар и инсулина ги измервам на всеки 6 месеца. Последното измерване отчете нормални стойности. Което не значи, че ако ми направят обременяване с глюкоза, картинката ще е цветуща. Не знам дали имам някаква степен на резистентност, но е вероятно да е така, предвид това, че имам доста излишни кг в коремната област. Най-малкото имам предразположение към резистентност. Мисля, че с намаляването на излишното тегло и с увеличаването на активното такова, нещата ще стават все по-добре. Засега няма да си правя обременяване с глюкоза - първо, защото за момента свалям с добри темпове и второ, защото не съм убедена, че трябва да го направя.

Относно калориите - според мен е важно не само качеството на храната, но определено и количеството. Ако ям по 1 кило ядки на ден, обилно плодове и др., да видим дали няма да стана 150 кила.

Мнението беше редактирано от Елена на 26.04.16 15:01.

26.04.16
15:21

Днес е пробен ден за намаляване на въглехидратите.

Мнението беше редактирано от Елена на 18.07.16 22:41.

26.04.16
16:08

казано от Елена на 26.04.16, 14:24:

казано от Queen Cobra на 26.04.16, 12:38:

Относно калориите - според мен е важно не само качеството на храната, но определено и количеството. Ако ям по 1 кило ядки на ден, обилно плодове и др., да видим дали няма да стана 150 кила.

Много ясно,че ще станеш. :D

Сестра ми е вегетарианка от 5 години, от 2-3 е веган или там каквото се води.
Яде над кило банани на ден, на едно сядане изяжда кутия фурми/ май са по 500гр/, ядки в несметни количества и отделно дуги по-малки мийлове.
Виждала съм я да иьяжда 3кг печени картофи на едно ядене.

И не се е вталила от това,че е веган. Напротив, за скромнте си 20г е отпусната,трътлеста,меланхолична, без цикъл, раздразнителна. Отчасти е с дебилен характер де.. :D

Тя е лош пример за немесояден индивид. Няма мярка за нищо. И в живота е така.

Мнението беше редактирано от Juls на 26.04.16 16:09.

26.04.16
18:23

.

Мнението беше редактирано от Елена на 18.07.16 22:41.

26.04.16
18:38

1. Ниският прием на въглехидрати води до кетоза и черпене на енергия от мастните депа.

И 30грама ВХ са малко, и 60грама ВХ са малко. И двете са нисък прием. Ако индивид е 150 кг ,може и 100грама вх да са му малко.
В кетоза не се влиза толкова лесно, нито се задържа толкова лесно. И за кетозата и съотношението мазнини/белтъци също има голямо знаèние.

Продължавай да четеш и не бързай с изводите.

Мнението беше редактирано от Juls на 26.04.16 18:52.

27.04.16
14:11

казано от Елена на 26.04.16, 18:23:

Не знам. Тези 10% въглехидрати не са ли малко?... Много крайна мярка ми се вижда това. Продължавам да чета по въпроса.

За теб даже са много. Както и 2000 калории за да сваляш - съдейки по снимката имаш тлъстини колкото си щеш, спокойно можеш да караш на малко месо, яйца, малко масла и зелени зеленчуци на воля + достатъчно правилни тренировки за да си добре.

27.04.16
14:12

Реалистично погледнато, 50 г въглехидрати са крайно малко за мен - няма да мога да спазвам количеството и няма да издържа дълго време. Пример - вчера не се чувствах добре и вечерта ядох хляб, което рядко ми се случва вечер. Мисля, че около 80 - 100 г въглехидрати е по-постижима цел. Най-важното за мен е да подхождам реалистично и спрямо това какво мога и какво не мога да правя в дългосрочен план. Добра идея е да следя захарите, които се съдържат навсякъде, за съжаление.

За днес, до момента:
- 60 г овесени ядки, 1 ч.л. мед, 1 лъжица бадемово масло и 50 мл. прясно мляко;
- 2 парчета ябълка, 1 варено яйце;
- 3 резена бекон, 3 яйца, салата (рукола с лимон, ябълков оцет и малко зехтин).

Калории: 904,
В: 58 г
М: 52 г
Б: 47 г
Фибри: 9 г
Захар: 14 г (основно от меда, прясното мляко и ябълката.)

27.04.16
14:13

казано от James Hinks на 27.04.16, 14:11:

казано от Елена на 26.04.16, 18:23:

Не знам. Тези 10% въглехидрати не са ли малко?... Много крайна мярка ми се вижда това. Продължавам да чета по въпроса.

За теб даже са много. Както и 2000 калории за да сваляш - съдейки по снимката имаш тлъстини колкото си щеш, спокойно можеш да караш на малко месо, яйца, малко масла и зелени зеленчуци на воля + достатъчно правилни тренировки за да си добре.

Може и да са много на теория, но на този етап не мога да спазвам дори и тях.
Може и да си прав, де да знам.

27.04.16
14:25

На толкова храна аз тренирам двуразово и свалям минимално.

3/4 от Форума яде от лакомия, не от нужда и си мисли, че се храни здравословно след като и уж тренира.

Sapienti sat.

27.04.16
14:27

казано от James Hinks на 27.04.16, 14:25:

На толкова храна аз тренирам двуразово и свалям минимално.

3/4 от Форума яде от лакомия, не от нужда и си мисли, че се храни здравословно след като и уж тренира.

Sapienti sat.

Съгласна съм, поне за себе си.

27.04.16
14:59

Ели, и аз си мислех, че не мога без много въглен. Всичко е в главата. Освен това преди постоянно ми казваха: “искаш да чистиш-прави НВД” Да ама на моя организъм 6 дена НВД и на 7мия зареждане хич не ми вършеше работа. Още на третия ден бум! Глад за сладко, липса на енергия, лентяйствам на тренировки, нямам прогрес в работните тежести. Нъцки. И никакви мисли за евентуална кетоза не ме мотивираха, и всичко свършваше с наплюскване с въглени и минаване на РБД или пък изцяло зарязване на режима.
Мисълта ми е, чети, интересувай се, пробвай върху себе си, но си намери твоят начинб, който хем да ти върши работа, хем и хр. режим да не ти е тегав и обременяващ за следване. :)

27.04.16
15:05

Иви, позната история.

казано от Love на 27.04.16, 14:59:

Мисълта ми е, чети, интересувай се, пробвай върху себе си, но си намери твоят начинб, който хем да ти върши работа, хем и хр. режим да не ти е тегав и обременяващ за следване. :)

Това е целта, но се замислих и върху това, което каза James Hinks, а той доста често има право. :))
Може да е директен, но казва верни неща. В момента се чувствам по-мотивирана.
Ако искам по-бързо да се отърва от килата, ще трябва да се помъча повече. Туй то.

27.04.16
15:10

казано от Елена на 27.04.16, 15:05:

Може да е директен, но казва верни неща. .

Казваш го сякаш откровеността е порок...?

27.04.16
15:12

:) Не е порок. В случая е много на място.

Мнението беше редактирано от Елена на 27.04.16 15:20.

Не мисля, че 50 г въглехидрати ще са малко за теб - напълно достатъчни са за важните процеси, в които ще вземат участие, пък и ти няма да държиш мазнините на нула, така че ще си ок - като енергия, работоспособност и т.н.
Стига и да не решиш да държиш прекалено голям дефицит - именно той може да доведе до прекъсване на диетата / натъпкване и т.н., а не ниските въглехидрати при по-разумен дефицит. :)

И аз, като Сашо, смятам, че 2000 калории са много за теб. Вярно е, че не е много ок да сравняваме различни хора, както и няма как да знаем колко от тези 2000 калории ще усвоиш, но все пак тук не говорим за 1200-1400, а за нещо повече. :D

Не знам дали ще ти е полезно с нещо, но все пак ще кажа - аз на 2000 калории поддържам тегло, като в някои моменти дори леко качвам на тях. Държа въглехидратите около 80 (не смятам в това число зеленчуците).

Виж как ще си на около 1500, като за избор на продукти опитай с изброените от Сашо.
Идея:
Въглехидрати 50 г = 200 калории (избягвай бяла захар, дръж фруктоза на минимум)
Белтъчини 100 г = 400 калории
Мазнини 90 г (в това число влизат и тези от месото) =  810 калории
—> 1410 калории и нататък зеленчуци на корем, които ако са зеленолисти и с високо водно съдържание + ниско съдържание на захари и високо на несмилаеми фибри, не смяташ в сметките. Ако са от типа на домати, моркови - смяташ им калориите.

На твое място бих направила нещо такова и бих дала време за наблюдения и анализи от 3 седмици. :))

Още нещо, което мисля, че ще ти е полезно:
- яж бавно, дъвчи наистина добре
- стани от масата, когато си усетила, че си на 80-90% заситена (ако дъвчеш много и се храниш бавно, това не е трудно).

Успех! Можеш! :)

27.04.16
18:34

Много благодаря, Вероника

Мнението беше редактирано от Елена на 18.07.16 22:42.

28.04.16
08:00

Еленка, много хубави съвети са ти дали. Аз само ще допълня едно единствено нещо, което поне за мен е важно. Мисля, че трябва постепенно да намалиш въглехидратите, за да не е такъв шок за теб. Свикнала си с повечко и ако изведнъж ги резнеш до 50г на ден, най-вероятно ще се почувстваш без сили и изтормозена. В момента имаш цел и да тренираш, да градиш мускулатура. Хубаво е нещата да се случват постепенно. Мисля си, че можеш да пробваш една седмица със 70г, на следващата да намалиш на 60г и после на 50г. На НВД имаш и зареждащи дни.
Ще се справиш, мила! (hug)

28.04.16
08:17

И според мен не ги сваляй толкова рязко. След няколко седмици, при забавяне на свалянето, ще ги резнеш 50%, сега и на повече ще сваляш :)

Мнението беше редактирано от satisfaction на 28.04.16 08:19.

28.04.16
09:06

June, satisfaction, благодаря ви за съветите!

Вчера се чувствах добре и имах достатъчно енергия.
Вече си сметнах днешната храна и даже приготвих голяма част от нея. Според плана, въглехидратите ще са 44 г.
Няма мърдане, трябва да се смята и мери на везната. :) 
Ще ходя до фитнеса малко преди обед. Ще видя как ще се чувствам и ще коригирам въглехидратите при нужда. Може да вкарам още малко в следтренировъчното, което ще ми се падне обяд.

Хубав ден! :)

Мнението беше редактирано от Елена на 28.04.16 09:28.

28.04.16
15:07

За днес:

Мнението беше редактирано от Елена на 18.07.16 22:42.

29.04.16
09:27

Трети ден на НВД.

Мнението беше редактирано от Елена на 18.07.16 22:43.

29.04.16
12:45

С всички, които съм говорила и са на НВ хранене, твърдят, че имат повече енергия от преди.

И колко десетки и стотици са те?

29.04.16
15:54

Заформил се е приятен мини-”диалог” в моя дневник. :D

Сутринта чаках пратка и не можах да изляза да напазарувам храна. Ядох каквото имаше, с подчертано “ше”, сега вече нищо няма.

- 3 яйца, 65 г сирене, 30 мл. прясно мляко, малко салата, останала от вчера;
- 330 г броколи на пара, 65 г сирене;
След трен:
- 60 г шунка, салата айсберг и рукола с 1/2 с.л. зехтин, малко горчица, лимонов сок и яб. оцет;
- 1 яйце и 1 белтък, 2 резена печен бекон, 50 г малини, 1 с.л. тахан;
- 1.5 пилешки бутчета, 200 г тиквички, 150 г гъби, айсберг, рукола.

Калории: 1348,
В: 46 г
П: 109 г
М: 86 г

Трен:
20 мин разходка до залата - да се чете “загрявка”;
2х12 разтваряне на 2х3 кг дъмбели встрани с усукване;
2х12 бицепсово сгъване с 2х3 кг дъмбели, но не ги усетих;
5х10 клека със с.т., защото като сложа тежест, след няколко повторения огъвам кръста;
2х10 коремни на шв.топка;
тяга: 3х5@30 кг;
военна преса: 6@17.5 кг, 2х6@15 кг;
пулоувър: 10@10 кг, 7@10 кг, 6@10 кг;
планк: 35-37 секунди, не засякох съвсем точно;
15 мин. пътека, наклон 12 (ама ми се стори доста повече) с някаква смешна скорост от 3.8 км/ч, която на мен не ми се струваше смешна.
20 мин прибиране от залата.

Мнението беше редактирано от Елена на 29.04.16 18:02.

29.04.16
18:15

Да си отбележа някои неща:
1. Свалям вода със скоростта на светлината в момента. За 3 дни - кило и половина надолу.
2. Не бях правила опити за планк отдавна. В началото, когато започнах, не ми беше възможно и 3 секунди да се задържа горе. Вчера установих, че вече не е точно така. Днес успях да се задържа около 35 секунди, а можех и още. Без хейт, моля. :D
3. 1500 калории не са малко храна, даже напротив.
4. Искам да стана по-гъвкава, по-силна и да мога да правя повече неща.

Това е засега.

Мнението беше редактирано от Елена на 29.04.16 21:45.

30.04.16
19:05

Here I am, will you send me an angel… ;)

Днес бяхме на разходка в Берн. По едно време се скофтих ужасно много - настроение - нула, енергия - малко над нулата, човек може да си помисли, че не съм яла цял ден, но хич даже не беше така. Та изпих аз един литър газирана вода и о, чудо - пооправих се. Свиквам още с новия план.

Без тренировка.

Храна:
- 1 яйце и 1 белтък, 3 резена печен бекон, 50 мл. прясно мляко, малко салата, останала от вчера;
- 20 г сурови лешници;
- 200 г варени пуешки гърди, 20 г Камембер, 60 г пълнозърнеста тортила, 2 с.л. тахан, айсберг, рукола, 60 г червена чушка;
- 100 г сьомга, 50 г пуешки гърди, салата от айсберг, рукола, зеле, малко червено зеле и малко настърган морков с 1 с.л. зехтин и 4 чери домата.
- по-късно: 1 с.л. тахан и ще си доям салатата

Цялото това нещо възлиза на 1490 ккал, да не повярва човек. Морковът е пренебрежимо малко количество и не е в сметките, както и айбергът и руколата.
ВХ: 59 г
М: 89 г
П: 112 г

На снимката - мече - символът на Берн. :)

Мнението беше редактирано от Елена на 30.04.16 19:07.

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1