04.06.15
17:35
С какъв разкрач изпълнявате клек с щанга зад врат?
Темата беше редактирана от Кольо Пияндето на 04.06.15 18:04.
04.06.15
17:47
Много зависи от телесните пропорции, а също и от това как поставяш щангата-високо върху трапеца или ниско върху задното рамо.
Ниско върху задното рамо, въпроса е че съм с по широк таз и ми е малко трудно да клякам тесен разкрач
04.06.15
17:55
Щом клякаш лоу бар прави с по-широк разкрач.
04.06.15
18:14
Краката ми са поставени на широчината на раменете.
казано от Кольо Пияндето на 04.06.15, 18:14:
Не се хваля или впрочие, но имам доста широки рамене и чак такъв разкрач не ми допада
04.06.15
18:44
казано от ХЕКТОР на 04.06.15, 18:39:
казано от Кольо Пияндето на 04.06.15, 18:14:
Не се хваля или впрочие, но имам доста широки рамене и чак такъв разкрач не ми допада
Добре ще е да започне да ти допада. С малко движения за мобилност и стречинг нещата ще си дойдат на място.
Мнението беше редактирано от Иван Благов на 04.06.15 18:48.
Няма някакво правило, всеки трябва да си намери за себе си как му е удобно. Единствено пръстите на краката да сочат навън, за да може да се разтварят краката навън и да се използва пружинацията в глезените и коленете и тазът един вид да влезне към задните бедра.
П.П. Става въпрос за така наречения high bar, ATG или щангистки клек. За low bar/трибойски клек тези неща не важат. Тук сигурно някои хора няма да се съгласят - ако не си трибоец не клякай low bar.
Мнението беше редактирано от aleks на 04.06.15 18:51.
04.06.15
18:57
казано от ХЕКТОР на 04.06.15, 18:39:
Е, колко пък да си широк в раменете? :D
Разбрах, че аз съм с рамене на първокласник, ама ти лекинко се надценяваш. ;)
Бъди честен към себе си. :D
казано от aleks на 04.06.15, 18:47:
Единствено пръстите на краката да сочат навън, за да може да се разтварят краката навън и да се използва пружинацията в глезените и коленете и тазът един вид да влезне към задните бедра.
Не е добра идея да усукваш костно-ставната система и заедно с това да искаш от нея преодоляване на голямо физическо усилие.
Не е добра идея да усукваш костно-ставната система и заедно с това да искаш от нея преодоляване на голямо физическо усилие.
Виждам несъгласието ти. Моето предложение е да ми изтриеш или редактираш мнението ми както се е случвало неведнъж и безсмислеността на дискусията да приключи преди да е започнала. Просто си написал една безсмислица, която въобще няма да коментирам, даже не ми е смешна. Аз по темата съм дал отговор, ако ще и на главата да си сложи лоста и да кляка на един крак:
Няма някакво правило, всеки трябва да си намери за себе си как му е удобно.
Мнението беше редактирано от aleks на 04.06.15 19:18.
Пръстите на краката винаги ми сочат на вън, обаче друго забелязах, че едното ми коляно което блокирва, се криви леко при вдигане и спускане на вътре, и един вид с десният крак вдигам малко по тежко, дали да не намаля тежестта ?
Няма да е лошо. Тази травма, която имаш е доста коварна и трябва да и се обърне сериозно внимание. Консултирай се със специалист относно възстановяването и начина на трениране. Аз лично нямам познания в тази сфера и нищо не мога да те посъветвам. Разкрачът при клека е бял кахър в твоя случай.
04.06.15
23:22
казано от aleks на 04.06.15, 19:17:
Виждам несъгласието ти. Моето предложение е да ми изтриеш или редактираш мнението ми както се е случвало неведнъж и безсмислеността на дискусията да приключи преди да е започнала. Просто си написал една безсмислица, която въобще няма да коментирам, даже не ми е смешна.
Нямаш дори бегла идея колко неща са ми писнали до степен, в която отдавна не са ми смешни.
Включително наглия ти цинизъм и желанието твоите мнения да се приемат като аксиоми.
Не си заслужил специално отношение, но видимо много държиш да го имаш.
Помисли дали си готов за това, обаче.
Каквото имах да споделям по темата - написах го.
Хубаво е, че Хектор напомни за това (споделял е и в други теми):
казано от ХЕКТОР на 04.06.15, 22:14:
...едното ми коляно което блокирва, се криви леко при вдигане и спускане на вътре...
За някои хора това значи нещо.
казано от Кольо Пияндето на 04.06.15, 23:22:
Каквото имах да споделям по темата - написах го.
Хубаво е, че Хектор напомни за това (споделял е и в други теми):казано от ХЕКТОР на 04.06.15, 22:14:
...едното ми коляно което блокирва, се криви леко при вдигане и спускане на вътре...
За някои хора това значи нещо.
Тренирам в скромна зала и няма огледала, за пръв път се навеждам и гледам с очите си движението на краката, и виждам че болното коляно изостава и другото компенсира за това и десният ми крак е по здрав същото е и при лег лявата ми ръка е малко по слаба, утре ще сваля с 10 кг от работната ми серия да видя как ще е.
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 04.06.15 23:42.
По-добре още от загрявката. Например, ако работната ти серия е 200 минаваш 70 120 170 и нагоре през 10 и то ще си покаже докога изпълняваш коректно движението.
Нямаш дори бегла идея колко неща са ми писнали до степен, в която отдавна не са ми смешни.
Включително наглия ти цинизъм и желанието твоите мнения да се приемат като аксиоми.Не си заслужил специално отношение, но видимо много държиш да го имаш.
Помисли дали си готов за това, обаче.Каквото имах да споделям по темата - написах го.
Вече ми стана забавно, което си е така си е така.
Аз не видях някъде нито Алекс, нито Колето да говори за усукване на коляно. Сашо описа изнасяне на коленете настрани, за да може таза да влезе хубаво и да се ангажират колкото се може повече мускулни юнит-и. Пружинацията според мен е вариант за малко по-напреднали(ако мога така да се изразя), общо взето за хора със здрави колене.
За мобилността е ясно, за лоу-бар също.
Дали са ти големи раменете няма никакво значение(освен ако не си решил да се похвалиш), тук въпроса е за механична постройка на клека. Лично аз, на леките серии, след всяко повторение просто минавам малко на пръсти, малко на пети с тежестта на гърба, за да си дойда на положението, което ми е най-удобно. След 15-ина години клякане, го усещам почти на секундата. Нали, не вадя метъра всески път и да отмервам.
Както и Колето, и Сашо ще се съгласят, разкрачът е...удобният:)
Мнението беше редактирано от slavko на 05.06.15 13:07.
05.06.15
13:14
Славко, аз имах предвид конкретно завъртането на стъпалото навън - не харесвам това като постановка за клек. Предвид компетенцията на участниците в разговора и тона на разговор мисля да го оставя само като мнение, висящо без аргументация.
И да, разкрачът трябва да е удобен, стига да има поне приблизителна дефиниция на удобството, която не създава твравматични рискове. :) Иначе става малко като: “Ям много, ама не мога да кача мускулна маса!”. :)
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 05.06.15 13:21.
05.06.15
13:22
Коле, само да вметна, че завъртането на стъпалата пак зависи от анатомичните особености - най-вече главата на фемура и това как тя влиза в ацетабулума. Аз примерно не мога да клекна до долу, ако не са ми завъртяни стъпалата навън. Но пък има хора ( родени за щангисти ) с плитки ацетабулуми и форми на главата на фемура, които позволяват клек и с успоредни стъпала.
Т.е. при някои, може да има “усукване”, както ти твърдиш ако ги караш да клякат с успоредни стъпала, а пък техните анатомични особености не го позволяват.
Говорим за хубав олимпийски клек до пълния обхват на движението, не за клек до под паралела. Ако се кляка до паралела, няма кой знае какво значение така или иначе :)
Мнението беше редактирано от Alexander Krastev на 05.06.15 13:23.
Аз гледам да разтварям краката при спускане, но интересното е че, като правя преден клек ги разтварям много по хубаво встрани и не ме боли болното коляно, а при заден клек май дето слагам по тежки килограми не изпълнявам както трябва разтварянето, защото колкото повече ги разтварям при спускане не ме боли и обратното.
Брат, няма да стане така:)
Снимай и двата варианта и дай тогава да помагаме:)
05.06.15
13:50
Alexander Krastev, така е... според мен, обаче, тези решения се взимат от компетентен специалист (кинезитерапевт, например), който лично тества и коригира (при нужда) ситуацията. Самостоятелни решения, базирани на усещане от типа ‘на мен така ми е удобно’ и ‘така ме боли, значи ще клякам еди-как-си’, са най-малкото несериозни, а понякога - и опасни. Също и препоръките от общ характер ‘завърти стъпалата навън’ когато клякаш (специално тази тема касае трениращ с актуален проблем в колената, освен всичко друго). Убеден съм, че хората с обективни функционални причини да завъртат глезените (както при теб, например) са по-скоро изключенията, а не преобладаващия брой случаи. Редно е да изключим и известен брой случаи, в които се работи с определена техника заради преследването на конкретна специфична цел.
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 05.06.15 13:54.
казано от Кольо Пияндето на 05.06.15, 13:50:
Alexander Krastev, така е... според мен, обаче, тези решения се взимат от компетентен специалист (кинезитерапевт, например), който лично тества и коригира (при нужда) ситуацията. Самостоятелни решения, базирани на усещане от типа ‘на мен така ми е удобно’ и ‘така ме боли, значи ще клякам еди-как-си’, са най-малкото несериозни, а понякога - и опасни. Също и препоръките от общ характер ‘завърти стъпалата навън’ когато клякаш (специално тази тема касае трениращ с актуален проблем в колената, освен всичко друго). Убеден съм, че хората с обективни функционални причини да завъртат глезените (както при теб, например) са по-скоро изключенията, а не преобладаващия брой случаи. Редно е да изключим и известен брой случаи, в които се работи с определена техника заради преследването на конкретна специфична цел.
Петко братле, не знам от къде си, но аз съм от Врачанско село, и има само 1 специалист който идва само 1 път в седмицата и този специалист преди няколко години ме оперира и разлика няма след операцията, а един приятел го съди за фалшива операция на кръстните връзки, нямам внесени осигуровки за да отида в изисканата София и луксозните и болници при готин симпатичен ортопед който да ми помогне, ще клякам тежко докато не стана инвалид и това е.
05.06.15
14:15
казано от Кольо Пияндето на 05.06.15, 13:50:
. Самостоятелни решения, базирани на усещане от типа ‘на мен така ми е удобно’ и ‘така ме боли, значи ще клякам еди-как-си’, са най-малкото несериозни, а понякога - и опасни.
Всеки, които е тръгнал да се занимава с физически упражнения, трябва да притежава поне елементарна двигателна култура. Отделен въпрос е, че масата хора са функционално “неграмотни” по отношение на двигателната си култура и в ежедневни движения се контузват, заради едно неправилно навеждане; да не говорим за начина, по който се кляка, пък какво остава за клек с добавена тежест.
Именно затова подкрепих мнението на Алекс, че всеки трябва усети и прецени за себе си как е най-добре, защото
“клякай с успоредни стъпала” е еднакво неправилно с “клякай с пръстите навън”, ако не се вземат предвид индивидуалните особености.
Иначе принципно с другото съм съгласен с теб (handshake)
Споко пич, пиши ми на лични, щом си от Враца си мой човек и ще се опитам да помогна, че тук пак ще стане панаир.
казано от Alexander Krastev на 05.06.15, 14:15:
Именно затова подкрепих мнението на Алекс, че всеки трябва усети и прецени за себе си как е най-добре, защото
“клякай с успоредни стъпала” е еднакво неправилно с “клякай с пръстите навън”, ако не се вземат предвид индивидуалните особености.Иначе принципно с другото съм съгласен с теб (handshake)
Евала!
05.06.15
14:28
...защото “клякай с успоредни стъпала” е еднакво неправилно с “клякай с пръстите навън”, ако не се вземат предвид индивидуалните особености.
Да! Аз подобен съвет не съм давал, обаче, в това съм категоричен. :)
Дадох посока за размисъл и изразих принципно несъгласие с подобен конкретен съвет, включително и предвид на контузията на Хектор.
Всеки, които е тръгнал да се занимава с физически упражнения, трябва да притежава поне елементарна двигателна култура. Отделен въпрос е, че масата хора са функционално “неграмотни” по отношение на двигателната си култура и в ежедневни движения се контузват, заради едно неправилно навеждане; да не говорим за начина, по който се кляка, пък какво остава за клек с добавена тежест.
Заради това пък аз подкрепих твоето.
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 05.06.15 14:30.
Днес тренирах с един трибоец, дълбоки извинения от мен, наистина се извинявам... да е живо и здраво момчето и пак да стане шампион, той ми обясни всичко наблюдава ме... истината е че 5 години не съм правил въобще клек, днес за пръв път направих не 5 а 3 серии по 6 повторения без подложки, пфф то упражнението направо е друго, за пръв път се напомпах така, оказа че че от подложките се е получило това с крака ми, понеже с подложка се навеждам по напред и така... няма значение, моля ви никога не клякайте с подложки под петите.
Мнението беше редактирано от ХЕКТОР на 05.06.15 18:46.
05.06.15
20:35
казано от ХЕКТОР на 05.06.15, 18:35:
Днес тренирах с един трибоец, дълбоки извинения от мен, наистина се извинявам... да е живо и здраво момчето и пак да стане шампион, той ми обясни всичко наблюдава ме... истината е че 5 години не съм правил въобще клек, днес за пръв път направих не 5 а 3 серии по 6 повторения без подложки, пфф то упражнението направо е друго, за пръв път се напомпах така, оказа че че от подложките се е получило това с крака ми, понеже с подложка се навеждам по напред и така... няма значение, моля ви никога не клякайте с подложки под петите.
Ето, че сам си намери грешката, макар, че ако беше споделил, че клякаш с подлоьки и ние щяхме да ти го кажем.