09.06.15
10:15
Здравейте, създавам нова тема, тъй като не намерих подобна, която да ме насочи какво да направя. Жена съм на 28, висока съм 157см. През последната година и половина качих 40кг. и станах 96кг. вече съм 86кг (свалих 10). Причината за това напълняване е проблем с хипоталамуса и щитовидната жлеза (хипоталамична дисфункция и струма нодоза). Постоянно пазя диети. От април се заех сериозно със махането на тези килограми - на ниско въглехидратна диета съм, а от една седмица гледам да увеличавам протеина в храната си в съчетание с нисък калориен прием. Тренировките са почти всеки ден - 40 минути кардио (кростренажор или колело) и силова 3 серии x 60 подскока, 40 коремни преси, 30 клякакния и 15 дамски лицеви опори. Моля дайте ми съвет как мога да си подобря режима и да го направя по-ефективен, защото трябва да сваля доста килограми, а и продължавам да имам хормонални проблеми, които въпреки лечението не са редуцирани все още? Благодаря предварително и ме извинете ако вече има подобна тема.
Това е само лично мнение/предпочитание, но аз не съм ‘за’ скоците при много високо тегло. http://www.bb-team.org/articles/5000_16-saveta-za-svalyane-na-mnogo-kilogrami + вкарай повече съпротивление в комбинация с обем, силовата ти тренировка не е много силова за момента, а ми се струва и лека. Естествено, не знам общото ти здравословно състояние, може да кажеш още малко за себе си, а и как и колко се храниш. Успех. :)
Като цяло оцвен хормоналните проблеми нямам, никакви други здравословнио проблеми и оплаквания. От доста години се боря с килограмите, това качване през последната година беше драстично, но и преди съм качвала и сваляла по 30-40 кг. очевидно и тогава проблемът е бил хормонален, но не съм го знаела. Преди качването, няколко години успявах да задържам нормално тегло. Предните пъти свалях килограмите само с гладуване и диети, но този път ми се иска да направя правилно нещата, т.е. да наблегна на тренировките и правилното хранене, а не гладуване. От както ми се откриха проблемите с метаболизма и хормоните не консумирам никакви въглехидрати, и преди това ги свеждах до минимум, но вече съвсем ги изключих. Предимно ям салати и месо. От както започнах тренировките (април месец) следя да има повече протеини в храната. Комбинирам протеин със салата и всичко пак в малко количество. Хапвам по 2 пъти на ден, ограничавам дневния прием на калории до 600-800, ям кисело мляко извара, салатите са от домати, краставици и зелена подправени само с лимон. Понякога си приготвям зеленчуци на пара към месото или рибата пак с лимон. Това е в общи линии. За тренировките и аз не смятам, че са правилната комбинация за това питам за съвет :) от скоро започнах да се вълнувам доста на тази тема. Така, че ще се радвам някой да ми препоръча режим.
Не съм много веща как стоят нещата откъм изключване на макронутриенти при хормонални проблеми, затова няма да коментирам върху това, че не ядеш въглехидрати, но независимо от това, калориите трябва да са поне двойно на сегашното количество. Не се залъгвай, че сега не гладуваш, или че правиш нещата по “правилния начин”, храната е ужасно малко. Мазнините са абсолютно есенциални за хормоналния баланс при жени. Има много статии тук - и за тренировки, и за хранене, улеснени до безобразие. Започни да попрочиташ двата раздела.
едит: Най-важното нещо, с което трябва да се въоръжиш е търпение - особено когато здравето ти е намесено и трябва нещата наистина да се правят по здравословносъобразен начин - не бива да очакваш да смъкнеш 20-30 килограма за 3-4-5 месеца и хормоните ти да се оправят. Бавно, но славно води до най-важното - за постоянно.
Мнението беше редактирано от BGDN. на 09.06.15 14:53.
Да, абсолютно си права. Започнах да се ровя из статиите и да търся идеи, как да ти структурирам режима. Дала съм си сметка, че няма да стане бързо или лесно и имам търпение :) За мазнините, пия омега 3 на капсули, и ще гледам да ги включвам повече в менюто си, както и малко въглехидрати, но постепенно.
10.06.15
23:47
Не забравяй витамино-минерален комплекс да пиеш, ...важно е при “диета”