Първи стъпки във фитнеса

Julia K

29.06.15
10:50

Здравейте! :)
От дълго време чета във форума мненията на всички вас, разглеждам дневниците на други спортуващи мацки и реших да потърся съвет. От около година-година и половина тренирам у дома. Правила съм програмите на Shaun T - Insanity, Insanity Asylum и T25. В момента правя от тях отново и съчетавам с упражнения от сайта на Bodyrock и от канала им в Youtube (примерно:

  ).
От кардиото свалих всичко ненужно..даже повече отколкото трябваше, защото беше съчетано с неправилен режим и недостатъчно храна. С идването на лятото и пътуванията ми се иска да започна да посещавам зала и така да разнообразя тренировките си и да включа тежести. Не съм влизала обаче във фитнес и доста се притеснявам как да започна. Мислех да си взема инструктор, но ми обясниха, че не отделят достатъчно внимание и работят със стандартен тренировъчен режим. Приятелки ме посъветваха да си поръчам режим от Биляна Йотовска или Христиана Парова, но не съм решила. Именно затова търся вашия съвет, тъй като във форума има хора с доста опит и знания.
Предварително благодаря за времето и помощта! :)

Те щото онлайн хранителните режими са много добри, индивидуално насочени и прочие... нищо такова ( за авторките на тия режими няма да споделям мнение ) . Щом си дълго време във форума знаеш къде е секцията за хранене и статиите за хранене в сайта. Прочети ги... хем ще разбереш какво да ядеш, хем ще разбереш защо трябва него да ядеш. Ако ти се изготви хранителен режим и го следваш като кон с капаци... вероятно скоро ще ти омръзне. А и в началото е добре да се изградят хранителни навици т.е. не говоря за сутрин: 100гр овес, 50гр. сирене, 3яйца ами за сутрин: овес, сирене и яйца. Просто да свикнеш тези храни... без да ги мериш. Окото ти трябва да е достатъчно точно мерило за да не преядеш кой знае колко. Като свикнеш вече с дадените правилни храни може да започнеш да си направиш по-стриктен режим на хранене. Тренировките е хубаво да съчетани... силови + кардио. Ако фитнеса има в наличност или ти имаш у вас ластици, swiss ball и други такива може да си спретнеш много разнообразни и интересни тренировки, които няма да ти омръзнат.

Julia K

29.06.15
11:26

Съгласна съм с теб :) особено за храненето!
Притесняват ме по-скоро тренировките. Имам голямо желание да тренирам в зала, но не знам как да започна, а нямам и приятели, които тренират сериозно, за да ме въведат и да ми покажат това-онова.

Вариантите за започване са много.. наистина много. И никой не може да ти каже кой е най-правилния за теб, защото пътищата към успеха са много но всички са трудни и изискват усилия. Ето една примерна програма, която пиша като имам предвид, че не си ходила на фитнес до сега:
Понеделник - Сряда - Петък
- Кростренажор - 10минути
- Загряване на стави
1.Клек с твоето тегло - 3-4серии по 15
2.Разгъвач - 3серии по 12повторения
3.Сгъвач - 3серии по 12повторения
4.Избутване на машина за гърди - 3серии по 10повторения
5.Гребане на машина за гръб - 3серии по 10повторения
6.Раменни преси на машина/свободни тежести - 2серии по 10повторения
7.Сгъване на дъмбели ( за бицепс ) - 2серии по 10повторения
8.Разгъване с въже на скрипец ( за трицепс ) - 2серии по 10повторения
9.Коремни преси - 3-4серии по 20повторения

Това може да ти дойде много и малко.. зависи. Не знам какво ти е физическото състояние ( дори нямаш и снимка ). Правиш само тази тренировка в понеделник, сряда и петък, а в останалите дни си почиваш. Това може да го правиш 2-3седмици... да поотмине мускулната треска, да посвикнеш с обстановката. След това може да се тренира отново цялото тяло в три дни, но тези три тренировъчни дни да са с различни упражнения. След това може да се раздели тялото на трен. за горна част и на другия ден трен.за долна част или бутащи/дърпащи. Хубаво е да има някой в залата, който да може да ти покаже поне упражненията... едвали ще ти вземат пари за да ти покажат две упражнения на кръст.

02.07.15
15:12

за по-възрастен човек препоръчвате ли?

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1