02.07.15
20:42
Често срещан сценарий. Януари месец бях около 72 кг при ръст 170 см. Дойде ми мисълта, че това не ме устройва, и реших да го карам на глад. Вече знам, че беше огромна грешка. После към това добавих и броене на калории, което още повече ми разстрои младото съзнанийце. В средата на април бях 61 кг. Почнах и да спортувам – тежести+кардио. Покрай калориите почнах да разбирам и за съществуването на макронутриентите. Лека полека почнах да се храня здравословно. Сега съм 56 кг и това, според мен, е добро тегло за ръстта и телосложението ми. Проблемът е, че МЦ не идва. Затри се някъде още от началото, беше слабичък, но тогава още не се притеснявах, теглото ми беше на първо място ( :/ ). Преди 3 месеца дойде за последно и пак изчезна. Спряла съм спорта вече от около 1 месец и се старая да ям пълноценно и сбалансирано (достатъчно протеин, мазнините и въглехидратите ги ям понаравно, достатъчно фибри, по-малко глутен (родителите ми няма да ми простят, ако спра хляба насъвсем), нищо пакетирано или рафинирано, позволявам си и сладко (но пак само заради родителите ми, ако не бяха те щях да го спра), силно се старая да не гладувам, но не случва понякога от страх да не кача тегло) Та въпросите ми са: ако продължавам да ям така и да не спортувам, дали е възможно да дойде само по себе си? Трябва ли да кача теглото си? Знам, че ще по-добре да отида на гинеколог, но не знам как, и не знам дали може да се ходи без родител (на 15 съм). Предпочитам МЦ да се възвърне натурално, но се притеснявам да не би да имам по-сериозни проблеми с репродуктивната система. Просто искам мнения от хора, които също са преминали през това.
Здравей!
Проблемът, който си описала, не е шега работа. Не съм сигурна, че каквото и мнение, било то на човек, преминал по този път, да получиш тук, то то ще е валидно и за теб. Всеки човек е индивидуален и това, което важи за един, не е сигурно, че ще важи за друг. Ето защо те съветвам да се обърнеш към специалист, който да диагностицира поради каква причина нямаш МЦ. И съответно да предприемеш действия.
Отделно - не виждам причина да спираш да спортуваш.
Сладкото може и да не е толкова лошо, колкото го виждаш, много зависи какво е. Не е необходимо да го спираш, ако е качествено и в умерени рамки.
Също така не можем да ти кажем дали 56кг на ръст 170 е ок, или не е ок. Това са просто цифри, които не знаем как да съотнесени една към друга. Може да е добре, може да не е. Всичко е изключително индивидуално и относително. Отделно - теглото не е кой знае какъв критерий.
Мнението беше редактирано от karfi4ka на 02.07.15 21:05.