06.07.15
22:09
Здравейте,пиша ви тук,защото не мога да намеря помощ никъде другаде..От много време търся темата,която ми е нужна,но просто никъде не намирам синтезирания вариант на информацията която търся.
Та,аз съм момче на 16,186 висок,70 кг. Занимавам се в залата вече близо 1 година,така че може да се каже че имам някакъв опит.
Та,целта ми е цялостен релеф на тялото и въпроса ми е за програма.
Искам да наблегна на ръцете и на гърба,ако може те да се тренират по-често ?
Корема е ясен,той е просто задължителен също :D
Благодаря предварително.
Няма как да не си намерил някоя тема за релеф и там някой да е написал че тренировъчна програма за релеф няма . И че всичко е от начина на хранене ,тренировките може да са ти едни и същи и за маса и за релеф. Кръгови тренировки , горна-долна част,бутащи-дърпащи-крака.Който и да питаш дет е постигнал нещо натурално за ръцете ще ти каже : те се товарят и с 3-4 серии с 1-2 упражнения в края на тренировката.И корема не е задължителен той също се товари и като правиш базови многоставни упражнения като:тяга клякане раменна преса и подобни.
07.07.15
20:30
Всъщност,имам чувството че ръцете са ми най трудния аспект от всичко..Натоварвам ги,обаче не се получава релеф,а ми стават по-широки и по-широки,ака - маса..аз обаче търся точно обратното и не знам как да го постигна? Ям чисто,без прекалено много сладки неща и така нататък.
07.07.15
21:40
А ядеш ли достатъчно?
09.07.15
20:53
Ям наистина много,по 5-6 пъти на ден,но не мърдам..тренирам спорт всеки ден сериозно,и ако не ям пък ще свалям..а и без това съм супер много под нормите за височината си..
19.07.15
19:29
Калориите - основно.
Може да продължиш по настоящата си програма, но промениш ли храненето спрямо новата цел - да постигаш резултати.
казано от Вероника Налбатска на 19.07.15, 19:29:
Калориите - основно.
Може да продължиш по настоящата си програма, но промениш ли храненето спрямо новата цел - да постигаш резултати.
Да разбирам това че тренировъчната програма и броя серии/повторения не са от никакво значение при свалянето?
19.07.15
20:47
Правилно си разбрал. Важно е диетата да отфоваря на целите.
Прави са колегите, диетата е най- важна, но при тренировките трябва да се стремиш към някои неща.
1. Запазване на силовите постижения- Ориентираш се към тежките килограми и ниските бройки повторения- 1, 3 до 5 повторения максимум. Целта е да запазиш колкото може повече силата и мускулната си маса. В тоя ред на мисли “12- 15 повторения = релеф” не е вярно и ще е в твой минус.
2. Наблягане на базовите упражнения- клек, лег, тяга, военна, набирания, кофички, лицеви. Базовите упражнения горят доста калории, натоварват цялото тяло и развиват мускулатурата- какъв по- голям плюс от това.
3. Избягване на отказите и форсираните повторения. Ако си натурален, избягвай отказите, едвали ще те доближът по- бързо до желаният резултат. Целта е да се щади централната нервна система.
Днеска гледах един клип с някакъв треньор, който обяснява, че в процес на сваляне трябва да почиваме по над минута между сериите, целта била да вдигаме колкото е възможно по- голяма тежест без да претоварваме системата.
казано от avitohol на 19.07.15, 21:09:
Прави са колегите, диетата е най- важна, но при тренировките трябва да се стремиш към някои неща.
1. Запазване на силовите постижения- Ориентираш се към тежките килограми и ниските бройки повторения- 1, 3 до 5 повторения максимум. Целта е да запазиш колкото може повече силата и мускулната си маса. В тоя ред на мисли “12- 15 повторения = релеф” не е вярно и ще е в твой минус.
Преди няколко дни един мой приятел ми обясняваше че ако искам гърдите ми да станат по-релефни трябвало да правя кофички и флайс с по 12-тина повторения (facepalm) аз му обяснявам че всичко е до калорииния баланс ама тои има друго на ум :D
Що се отнася до почивката м-ду сериите аз при клека или тягата си почивам по 4,5 минути (а понякога и повече) надявам се не е проблем.
Ако искаш релеф само трябва да спазваш следното правило: Изразходвай повече калории отколкото приемаш.
4- 5 минути между сериите ми се виждат много на мене. Аз не си броя времето за почивка между сериите, просто когато се чувствам готов и с леко поотпочинал пулс, тогава отново извършвам даденото упражнение.
Например ако на първата серия вдигна 100х5 на лег(със запас от още 1- 2 повторения), а на следващата (със същите килограми) едвам стигна 2- 3 повторения, то си давам сметка, че не съм си починал достатъчно между двете серии.
Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:
Научи повече