07.07.15
10:55
Здравейте , момче на 20 години съм, отскоро направих промени в хранителния режим, което се изразява в ограничение на месото , млечните продукти, рибата ( под ограничение може да се разбира прием до въднъж в седмицата, а понякога изцяло спиране).Като добавки към храненето приемам само омега-3 и мултивитамини.Спирам ги, поради лични убеждения.Спрял съм ги от около 1-2 месеца и се чувствам много добре, но през това време физическата ми активност се изразяваше само в тичане около 3-4км, лостове и колело.Но сега ще започвам тренировки по бокс и активността много рязко ще се покачи.Аз се стремя да поддържам теглото, което съм в момента( 70кг , 1.70см), но тук идва проблема, че със спирането почти на основните източници на протеин, дали ще мога да поддържам това тегло и силовите ми показатели?Какво мислите възможно ли е да се комбинира адекватно такава физическа активност като при бокса със почти вегетариански подход на хранене?
Не ти трябва много протеин, тъй като явно не искаш да правиш мускули. Не че не трябва да ядеш протеин, напротив. Но основно ти трябва източник на енергия, а източниците на въглехидрати са растителни.
Не че одобрявам вегетарианството, но да, възможно е.
Мнението беше редактирано от Петко К на 07.07.15 11:02.
07.07.15
11:25
Единственото с което мога да допълня постът на Петко е, че ако си решил да си вегетарианец, трябва да отделяш повече внимание на изборът на храни и да ги съчетаваш по-умно.
Един приятел, бивш вегетарианец се занимава с киокушин карате. През вегетарианският си период (който беше продължил 4- 5 години), постоянно се оплакваше от най- различни болки в ставите, бързо се измаряше, не се възстановяваше като хората, следователно и постиженията му в спорта не бяха от най- добрите. Преди половин година се отказа от вегетарианството, започна да яде почти всеки ден месо, яйца, млечни продукти и тн. В момента не се оплаква от никакви болки, възстановява се бързо и се разви доста в киокушин-а.
Ако проблемът е финансов, разбирам. Но ако ли не, не виждам смисъл да ограничаваш белтъчините, само би си навредил според мен.
Благодаря за мненията.И аз не мисля, че човек се нуждае е от толко много протеин както се налага от повечето хора.Аз не казвам, че ще ставам вегетарианец, просто напоследък чета материали за това как месото и млечните продукти се отразяват зле на тялото и други негативизми.След спирането на тези продукти не усещах слабо възстановяне, но и тренировките както съм споменал горе не бяха кой знае какви.Причината не е финансова, но може да стане финансова ако реша да се храня по вегетариански, “суперхраните” като гледам излизат по-скъпо от пържолите, но това е друга тема.
А и се срещат топ ММА бойци вегетарианци, но там играят и тежки химии май.
казано от Castilo на 07.07.15, 17:22:
...просто напоследък чета материали за това как месото и млечните продукти се отразяват зле на тялото и други негативизми.
Еми... спри да четеш такива материали :D
Ако имаш предвид прочутите 2,2 грама белтък на килограм телесна маса, то и аз съм на същото мнение. Не мисля, че един човек има толкова голяма нужда от толкова много белтък дневно. Сам за себе си съм се убедил, че с много по- малко, човек може да поддържа мускулен тонус, да се възстановява стабилно и тн.
Иначе статии и проучвания колкото искаш. Кажи ми нещо, което НЕ вреди на организма. Всяко нещо е малко или много вредно за човека.
Мнението беше редактирано от avitohol на 07.07.15 17:34.