Недобро усвояване на мазнините

01.08.15
12:43

Здравейте!
На 46 години съм, мъж. С моите 58 кила едва ли съм за BodyBuilding форума, но се обръщам към вас с молба за съвет.
Винаги съм бил слаб, поне 10 кг. под нормата. Зъбите ми отрано се развалиха и почти не остана здрав в устата ми. Бил съм на разни изследвания като дете, но докторите така и не разбраха причината. През годините свикнах с това. Но след като се роди синът ми, покрай него започнах да разбирам какво НЕ е наред с мен. Когато му помагам в тоалетната след акане (все още не се оправя напълно сам) забелязвам, че изпражненията му винаги потъват на дъното на водата и не оставят абсолютно никаква следа по нея, докато при мен винаги остава мазна следа, като от сапун, и плуват. Дотогава смятах, че e нормално тялото да изхвърля мазнини и че при всички хора е така...

Въобще не знаех, че мазнините не бива да достигат дебелото черво, а трябва да се усвоят още в тънките черва. А и очевидно покрай неусвоената мазнина не се усвояват и мастноразтворимите витамини, на това отдавам и съсипаните зъби.

Започнах да проучвам по интернет за това явление и така разбрах за стеатореята (мазнини в изпражненията), възможните причини и започнах една по една да ги елиминирам.

Първо минах на безглутенова диета, цели 11 месеца без хляб и производни на брашното. Видим ефект нямаше.

После прочистих жлъчните канали, мехур и черен дроб с всички подръчни средства - правих liver flush няколко пъти със зехтин, английска сол и грейпфрут (по Хулда Кларк). През зимата пих 6 седмици сок от черна ряпа - казват разтваряла всякакви камъни. Пих и билки за жлъчните пътища. След това определено се чувствах по-добре, но мазнините продължават да си плуват в тоалетната...

Взимах няколко месеца Ензимил храносмилателни ензими и Пробиен пробиотици - като че не видях някаква съществена разлика. Със сигурност и килограми не качих.

Дотук се изчерпват и възможностите ми. За тези, които ще ме пращат на доктори искам само да кажа, че не съм осигурен по финансови причини и не мога да правя скъпи изследвания. Иначе мислех по едно време да пусна такова за анти-тела за цьолиакия, но е много скъп теста, защото се прави в Германия.

Който има опит и познания, нека даде напътствия какво да правя...

Темата беше редактирана от ludmil на 01.08.15 14:26.

Carbohydrate

01.08.15
13:00

какво работиш....тренираш ли..как и с какво се храниш..добавки взимаш ли

Мнението беше редактирано от Carbohydrate на 01.08.15 13:01.

01.08.15
14:22

казано от Carbohydrate на 01.08.15, 13:00:

какво работиш....тренираш ли..как и с какво се храниш..добавки взимаш ли

Не работя на пълно работно време, а сезонно - според случая. Занимавам се с много и различни неща, с дарителство (събирам стари компютри, ремонтирам ги и ги подарявам на нуждаещи се), събирам билки, плодове, правя сокове, продавам ги и т.н.
Добавки - взимал съм Ензимил. Сега взимам рибено масло 1000мг. Не тренирам нищо. За храната - апетита ми е непостоянен, понякога огладнявам, понякога - не. Месо не ям, освен риба но рядко. Тестени и неща от бяло брашно избягвам. Захар също. Сега според сезона ям най-вече зеленчуци и домати, които пасирам в пасатор (поради липса на зъби) с магданоз, хапвам козе сирене, ръжен хляб. Понякога готвен ориз.

Carbohydrate

01.08.15
15:01

Какви са ти оплакванията? Защото прочетох само, че си слаб и нямаш зъби, а те могат да изпадат от много причини, от цигари до лоша хигиена....Пил ли си някога витамино-минерален комплекс?! Купи си аминокиселини и витамининно-минерален комплекс задължително. Щом не ядеш месо, то аминокиселините ще допълнят липсващите аминокиселини, които се съдържат само в месото. Здравето е скъпо удоволствие, когато го загубиш или пропуснеш момента да се грижиш за организма си. Почни да правиш тренировки: разходки в балкана, по нагорнище, по стъпала, колело и т.н. Поне 3 дена в седмицата се измаряй яко.

Теди Илиева

01.08.15
15:01

Не мисля, че е въпрос на някакво заболяване, а по-скоро на липса на месо и недостатъчни количества храна. Имаме си зъболекар във форума. Предполагам можеш да я питаш на лични - http://shapie.bb-team.org/nezemna/activity. Чела съм нейно мнение на тази тема и пишеше да се консумира черен дроб, ако не се лъжа. За съжаление не мога да ти дам препратка към поста, защото собственикът на дневника, където беше написан, изтри всичко.
Зъбите така или иначе вече ги няма, няма как да поникнат нови. След като нямаш е добре да сложиш поне една протеза и да започнеш да се храниш с твърда храна и да наблюдаваш за промени. Гаранция, че до седмица ще видиш промяна в тоалетната. Към настоящата храна е добре да добавиш полезни мазнини - краве масло, студено пресован зехтин, а не олио, ядки. Рибеното масло е ок. Риба  хапвай на воля, а месо всякакво, най-добре домашно гледано. Това  е градивен материал, не го отбягвай и не се фокусирай върху  проблеми и болести.
Страха от глутен е малко като страха от караконджули. Ако не усещаш промяна в здравословното си състояние без бялото брашно, не знам защо го избягваш. По принцип пълнозърнестите брашна са най-полезни. До тук едва ли ти казах нещо ново, това просто е мнението ми.

Мнението беше редактирано от Теди Илиева на 01.08.15 15:04.

01.08.15
19:10

казано от Carbohydrate на 01.08.15, 15:01:

Какви са ти оплакванията? Защото прочетох само, че си слаб и нямаш зъби, а те могат да изпадат от много причини, от цигари до лоша хигиена....Пил ли си някога витамино-минерален комплекс?! Купи си аминокиселини и витамининно-минерален комплекс задължително. Щом не ядеш месо, то аминокиселините ще допълнят липсващите аминокиселини, които се съдържат само в месото. Здравето е скъпо удоволствие, когато го загубиш или пропуснеш момента да се грижиш за организма си. Почни да правиш тренировки: разходки в балкана, по нагорнище, по стъпала, колело и т.н. Поне 3 дена в седмицата се измаряй яко.

Реално оплаквания нямам, но просто виждам, че явно тялото ми явно не усвоява мазнини. Освен това, когато тези мазнини попаднат в дебелото черво, там бактериите ги разграждат, отделят се токсини, газове и най-малкото е неприятно.
Живея на хълм и слизам и се качвам до града пеша, поне 2-3 пъти седмично, което е към 5 км. в двете посоки.
За витамини и минерали не знам, това за мен са скъпи неща, предполагам, че качествените започват от 60 лв. нагоре.

01.08.15
19:21

казано от Теди Илиева на 01.08.15, 15:01:

Не мисля, че е въпрос на някакво заболяване, а по-скоро на липса на месо и недостатъчни количества храна. Имаме си зъболекар във форума. Предполагам можеш да я питаш на лични - http://shapie.bb-team.org/nezemna/activity. Чела съм нейно мнение на тази тема и пишеше да се консумира черен дроб, ако не се лъжа. За съжаление не мога да ти дам препратка към поста, защото собственикът на дневника, където беше написан, изтри всичко.
Зъбите така или иначе вече ги няма, няма как да поникнат нови. След като нямаш е добре да сложиш поне една протеза и да започнеш да се храниш с твърда храна и да наблюдаваш за промени. Гаранция, че до седмица ще видиш промяна в тоалетната. Към настоящата храна е добре да добавиш полезни мазнини - краве масло, студено пресован зехтин, а не олио, ядки. Рибеното масло е ок. Риба  хапвай на воля, а месо всякакво, най-добре домашно гледано. Това  е градивен материал, не го отбягвай и не се фокусирай върху  проблеми и болести.
Страха от глутен е малко като страха от караконджули. Ако не усещаш промяна в здравословното си състояние без бялото брашно, не знам защо го избягваш. По принцип пълнозърнестите брашна са най-полезни. До тук едва ли ти казах нещо ново, това просто е мнението ми.

Зъбите ми се развалиха още като дете. Доскоро имах коронки и мостове, но и последните паднаха, заедно със зъбите под тях. Протеза направих, но честно казано не става за нищо - хлопа, мести се като ям и на практика не мога да се храня с нея. Затова минах на смутита  - ядки слагам в сутрешния шейк, рибено масло, бирена мая, няколко домата, краставица и го пия. Но, струва ми се, тези неща не се усвояват. И нещо друго - нямам апетит. Такъв ми се появява само след няколко дена усилена физическа работа - катерене на планини, плуване и други активности. Но не мога да поддържам непрекъснато такъв режим на живот. Не знам дали е правилно да се тъпча насила, след като нямам глад.

Не знам дали имам алергия към глутен, но се е случвало след дълго НЕ-ядене на тестени неща и бял хляб, като хапна такива да ми докарат разтройство. У нас, обаче, лабораториите не правят тест за глутенова непоносимост.

Мнението беше редактирано от ludmil на 01.08.15 19:22.

01.08.15
20:07

Привет и от мен!
Само да спомена, че не е задължително нещо да е скъпо, за да е полезно. Аз примерно вземам комплексни витамини, които са 15-16 лв за 120 хапчета. Ако искаш по-позната марка, Допъл Херц са чудесни, 7-8 лв. са особено харесвам диабетната формула- не че си диабетик, а че има добри съставки, както и тази с Q10.  Относно аминокиселините, също не са чак толкова скъпи - особено големите разфасовки и на промоция. Една скромна доза аминокиселини на ден ще ти излезе 1 лв. да речем.
Мисля, че определено имаш сериозен проблем с храносмилането, но не знам защо си тук, а не при лекар.
Състоянието ти е много сериозно. Загубата на зъбите ще доведе да непоправими поражения върху храносмилателната ти система,костите,  имунитета. Вземи мерки!
Тия прочиствания със зехтин и лимон са голяма измама. При твоето гладуване  може само да си навредиш. Не си извадил нищо от черния си дроб, нито разни жлъчни камъни (ако са излезли) това са просто сапуни, образувани в червата. Няма механична връзка между дроба и храносмилателната система, само кръвоносни съдове. Зехтинът няма как да мине през дроба, нали разбираш, нито каквото и да е да излезе от там, камо ли камъно. Колкото и ряпа да изядеш, все същото. Една добра диета с ограничени мазнини и лекарства, предписани от лекар са решението.
Карбо е дал добър съвет- активен живот, движение, чиста вода.

02.08.15
23:52

Бихте ли погледнали това дали е добро: http://www.ebay.co.uk/itm/360-x-BCAA-Branched-chain-Amino-Acid-capsules-2g-per-serving-/171373841957

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1