07.08.15
15:02
На 15 години съм и тренирам от около 2 години редовно, но си ядох много и не бях много фина :D Това лято се хванах сериозно и свалих 8 кг със спорт и добра храна, но последния месец не мога да направя повече от 800-900 калории. Не знам как стана, но много ме мъчи, че дори и МЦ не ми е идвал и нямам енергия. От 1 седмица се опитвам да поправя всичко това, но без да качвам ,защото имам още едни 2кг които искам да сваля. Започнах с тренировките, които станаха по-дълги, а за храната ми е главния проблем.. Опитвам се да ям поне по 5 пъти дневно, но постоянно се чувствам преяла с подут корем и за това не мога да си набавям калориите. Не ям сладко, чипс, бял хляб или ориз, но преди 4 дни реших да чийтвам, защото не беше ставало отдавна, но на другия ден се чувствах толкова зле и бях на малко диня. Попринцип имам проблем и с ходенето до тоалетна ходя 1път в седмицата. Започнах да ям годжи бери, защото една позната много ходила от него, но при мене без ефект, а сега мисля да пробвам мед с топла вода сутрин, че да видим. Също имам чувството, че и метаболизма ми се е забавил, но за това ми трябва време.
Не знам към кого да се обърна и се надявам някой да може да ми помогне..
Имам три въпроса:
Мога ли да продължа да отслабвам, въпреки че метаболизма ми се е забавил ?
Знаете ли методи за лесно ходене до тоалетна ?
Тъй като не искам изведнъж да скачам на 1500 калории ще го правя постепенно и сега съм на 950 дневно, но не мога да се оправя с менюто нещо.. бихте ли ми дали примерно ?
07.08.15
15:29
казано от J Joanna на 07.08.15, 15:02:
Това лято се хванах сериозно и свалих 8 кг със спорт и добра храна...
Ако това беше вярно, нямаше да имаш описаните проблеми.
...храната ми е главния проблем.. Опитвам се да ям поне по 5 пъти дневно, но постоянно се чувствам преяла с подут корем и за това не мога да си набавям калориите. Не ям сладко, чипс, бял хляб или ориз, но преди 4 дни реших да чийтвам, защото не беше ставало отдавна, но на другия ден се чувствах толкова зле и бях на малко диня.
Сериозно премисли качеството и количеството на храната си.
Попринцип имам проблем и с ходенето до тоалетна ходя 1път в седмицата. Започнах да ям годжи бери, защото една позната много ходила от него, но при мене без ефект, а сега мисля да пробвам мед с топла вода сутрин, че да видим.
Не търси решението в подобна посока.
Проблемът ще се реши с качествено хранене, не с магически ритуал.
Мога ли да продължа да отслабвам, въпреки че метаболизма ми се е забавил ?
До колко е забавен метаболизма ти - не е ясно.
Постарала си се да гладуваш, приоритет трябва да ти бъде оптимизирането на храната, а не въпросните 2 kg.
Знаете ли методи за лесно ходене до тоалетна ?
Да - балансирано качествено хранене.
Тъй като не искам изведнъж да скачам на 1500 калории ще го правя постепенно и сега съм на 950 дневно, но не мога да се оправя с менюто нещо.. бихте ли ми дали примерно ?
Ще е по-лесно, ако напишеш твоето и да видим къде трябва да се пипне.
Добре ето менюто ми:
Закуска: Плодове или кисело мялко с 2лъжици овесени ядки.
Втора закуска: Плод
Обяд: Най-често ям месо със салата, но мисля да започна и някакви супи или манжи да вкарвам.
Следобедна закуска: Често ми е много тежко и ям половин ябълка, но много рядко съвсем малко кисело мляко. (това хранене не мога да избера какво да е, защотото е преди тренировката ми)
Вечеря:По-късно от 8 ям, защото тогава се пребирам от тренировка и гледам да е нещо леко като: Яйца, салата, кисело мляко.
Виждам, че режима ми е отвратителен и е проблема на моите проблеми, но си нямам идея какво и кога да ям..
07.08.15
15:47
Храненето ти е трагично.
Поразгледай форума и сайта.
Трябва ти храна, която да е достатъчно като количество (т.е. да ти осигурява достатъчно енергия, това е глад) и да е балансирана (т.е. да ти осигурява достатъчно белтъчини, мазнини, въглехидрати и фибри). Не знам кой ти е казал, че е разумно да елиминираш мазнините от храната си... е, сега си с проблемна менструация, честито. Нормално е да стигнеш до тук с този глад и лошо балансирана храна.
Добре, а ако си избера РБД, за да избегна качването как да продължа с калориите ?
За подутият корем има ли решение, защото това ми пречи да ям като ми е тежко ?
Мнението беше редактирано от J Joanna на 07.08.15 15:55.
07.08.15
16:04
РБД е разумен избор.
Ако питаш мен - докато се нормализират нещата със стомаха и менструацията бих препоръчал да се държиш около енергийния баланс. Но понеже си непреклонна в желанията си за последните 2 kg, струва ми се подходящо да се придържаш към лек енергиен дефицит (в рамките на 5-10%) докато ситуацията започне да се нормализира поне в някаква степен (тия неща не стават бързо така или иначе). Предполагам, че подутият корем ще се повлияе от по-добре балансираното меню, но кога ще се възстанови микрофлората и нормалната му функция - трудно може да се прецени.
Ясно.
Благодаря ти много ще се опитам да оправя нещатата, защото вече съжалявам..
Последен въпрос: Супи може ли да се ядът по-често ?
07.08.15
16:35
Мисля, че може да ядеш храната в какъвто вид ти е вкусна- дали ще е на супа, крем супа, пасирани, или яхния или съставките поотделно варени/печени, не е кой знае какъв въпрос, а по-скоро съдържанието и качеството на храната. Колко и какви мазнини ядеш на ден? Опиши конкретен ден с конкретни количества.
Например днес:
Закуска: Голяма зелена ябълка
Втора закуска: Голям портокал
Обяд: Пилешко филе 100гр и домат 150-200 гр
Следобедна закуска:Голяма зелена ябълка
Вечеря: Днес вечерята ми беше най-голяма може би от 2 седмици насам- Пилешко филе 100гр и домат 150-200гр
Преди тренировка хапнах малко мед за енергия, но не имаше кой знае какъв ефект.
Тегля всяка една от храните които ям и броя всичко, и днес калориите ми са около 960-1000. Менюто ми утре мисля да започне с 20гр овесени ядки + 150гр кисело мляко 2% + малко канела.
Втора закуска: Зелена ябълка
Обяд: Вероятно месо и салата.
Следобедна закуска: (нямам си идея все още)
Вечеря: Дядо има рожден ден, но ще се постарая да ям по-добра храна, но сладкото го изключвам изцяло няма да ям.
Тренировката ми за утре вероятно ще тичам малко около 40-60 мин, защото няма да имам много време, а и тази седмица тренирах всеки ден.
Мисълта ми е, че според мен ако тренирам и вдигам постепенно калориите няма да кача..
Ще гледам да вкарам малко супи и манджи, които да не са много мазни, а за закуската не знам кое да избера плод или овесените ядки.
07.08.15
21:54
казано от Кольо Пияндето на 07.08.15, 15:47:
Не знам кой ти е казал, че е разумно да елиминираш мазнините от храната си...
...но явно мислиш да продължаваш.
Говорим за РБД, баланс, достатъчно енергия, а виждам нещо коренно различно.
На този етап аз трудно мога да ти бъда полезен.
Добре наистина същата песен е, но моля те кажи какво да добавя или махна, или заменя от менюто за утре примерно. Проблема ми е в това, че не знам какво да ям нямам идея дори кога..
07.08.15
22:09
За обяд доматчето го полей с 1 супена лъжица зехтин и поръси с малко босилек.
Следобедната ябълка я замени с шепа суров микс ядки и стафиди.
Така по ще се разберем.
Приятно изкарване на рождения ден вечерта и не се притеснявай да си хапнеш малко торта! Веднъж седмично не е драма.
07.08.15
22:11
За да ядеш спокойно 1000 ккал , би трябвало да си около 40 кг и без допълнителна физическа активност. Толкова ли тежиш?
РБД предполага поне грам мазнини на кг тегло.
За закуска спокойно бих ти избрала 2 яйца, парче сирене и филия хубав хляб. Не виждам с какво 20 гр. овес или плод ще помогнат на тялото ти. Киселото мляко не е храна, която да смяташ към калорийния си баланс, освен ако не хапваш повече от 1-2 кофички на ден.
60 мин са поне 10 км тичане, аз на това не бих казала “малко”. Не се ли насилваш леко с такава активност?
07.08.15
22:14
Здравейте! Като стана реч за метаболизъм, бих искала да знам как на пръв поглед мога да установя какъв е метаболизма ми? :)
07.08.15
22:21
Hannah, двете с Joanna прочетете тази статия: http://www.bb-team.org/articles/3850_barz-metabolizam-baven-metabolizam
Ще ви помогне да си отговорите сами на доста въпроси.
Висока съм 164см и тежа 50кг.. 1000 калории са наистина малко, защото КБ ми е 2105, но както казах съм ги намалила чак до толкова и ако ги вдигна например на 1500 ме е страх да не кача.
За тренировките ще ги намаля малко.
За обяд ли е по-добре да се яде грах, супа, ориз или за вечеря след тренировка ?
07.08.15
22:46
По-страшно и с лоши последствия е липсата на МЦ и то в пъти повече от това да качиш 2 килограма, например.
Не се притеснявай и вдигни приема до 1500. Сама виждаш, че е неправилно да се храниш с толкова малко храна. Продължи с тренировките, но не само кардио, а и нещо по-силово. Виж в раздела с тренировки примерните програми. Доста са интересни.
За храносмилането включи малко хубаво кисело мляко. Бактериите от него ще ти помогнат във времето. Потърси на ЕлБи.
А на втория въпрос - разпределението на храната през деня е въпрос на личен избор. Оптимално може да се каже, че е да имаш от 3 до 5 приема дневно. Важно е накрая като теглиш чертата да си спазила калорийния баланс. Ако не си го спазила точно, можеш да компенсираш на следващия ден, но не прави големи разлики. Ех, как са те изпуснали вашите, какви ги правиш само. Внимавай с тази мания за слабо тяло. Слабото не е красиво. Красиво е здравото тялото, с повече мускулен тонус, а то не става предимно с кардио и глад.
Мнението беше редактирано от Теди Илиева на 07.08.15 22:51.
Силови тренировки не знам дали ще мога да си позволя, защото нямаме пари да ходя всеки ден на фитнес, а у нас имам гири 2кг и кростренажор, но не е достатъчно. Попринцип тренирам хандбал и тренировката ни е 90мин или 120мин, но и през почивните гледам да тренирам нещо.
А за нашите направо са в шок и те не знаят как да ми помогнат, но им обещавах, че ще започна да се храня.
Съвет за вечерята ми ? Най-често тя е след тренировка.
07.08.15
23:05
Добре е вечерята и то след тренировка да ти е най-силната храна за деня - да има белтъчини (яйца/месце/риба/сиренце) и салатка със зехтин.
През деня може и по-леко да се храниш. По-леко означава, че количествата може да не са големи, но като калоричност да са достатъчни. Опитай мед, тахан, банан, сурови ядки и стафиди. На обяд можеш и малка порция готвено, а на вечеря с родителите.
Силова тренировка може да се направи и със собствено тегло - напади, клекове, лицеви опори и т.н. Просто използваш тежестта на тялото си. Успокояваш се и полека нещата ще си дойдат на мястото. Само не се тъпчи със захар и тестено, би било грешка. Нека избора ти е насочен към максимално непреработени храни. За идеи, ако те влече готвенето, можеш да разгледаш рецептите от сайта: http://www.bb-team.org/recipes
Благодаря ти :) Шепа орехи за следобедна закуска нали става ?
За силовата тренировка попринцип си правя лицеви и клекове всеки ден, но ще избера поне 2 дни където ще правя такава тренировка. За храната и аз мисля да не ям изобщо преработени храни няма да умра без тях, а и вече свикнах, но сладолед поне 1 път на 10-15дни може ли ? Мама като готви я карам да слага по-малко мазни продукти и за това може да наблегна на това, а и аз самата знам няколко рецепти за здравословни палачинки, йогурт и т.н.
Отново да ви благодаря, че отделихте от времето си, а и аз поне разбрах колко грешки правя, докато мисля начина си на хранене за правилен..
07.08.15
23:59
казано от J Joanna на 07.08.15, 23:54:
Благодаря ти :) Шепа орехи за следобедна закуска нали става ?
Става, идеално даже.
.... но сладолед поне 1 път на 10-15дни може ли ?
Разбира се, че може :)
Отново да ви благодаря, че отделихте от времето си, а и аз поне разбрах колко грешки правя, докато мисля начина си на хранене за правилен..
Моля, за нищо :)
Вдигам калориите значи от утре ще променя изцяло всичко :) Ще си водя какво ям за 1 седмица да видим има ли ефект върху енергията и дано този месец да ми се нормализира поне до някъде всичко. След 15 дни отивам на спортен лагер ще имаме най-вероятно по две тренировки на ден и ще ми трябват сили.