08.08.15
11:29
Здравейте,
От месец поддържам режим на хранене, чрез които се опитвам да намаля обиколкоте. Целта ми не е сваляне на тегло, а по-скоро промяна на съотношението ММ/ мазнини. Висока съм 170 см, тежа 59 кг., с онлайн формулите за измерване на % мазнини се получават около 21%. Тренирам 3 седмично силово, 2 седмично кардио по 20 мин., 1 път йога. Изчислих RMR 1390 и заложих коефициент за лека активност (1,375) => около 1900 калории дневно.
По принцип не бих искала да смятам калории. Не готвя (никога не съм го правила), ям в заведения около работата ми, в които смятам, че използват качествени продукти. Трудно ми е да преценя колко грама са порциите, които сервират, но днес пробвах да изчисля приблизително колко приемам за един ден.
Пример:
09:00 2 с.л. овесени ядки във вода (понякога заменям с чиа)
12:00 1 пилешка пържола или 1 свинска пържола или 2 кюфтета от свинска/ телешка кайма + някакви зеленчуци
19:00 същото като по-горе, но към зеленчуците има малко сирене и зехтин
22:00 плод -банан или нектарини или сини сливи. Ако съм тренирала ям и малко месо и извара
Излизат около 1000 калории. В интернет видях, че една средна по големина пържола е 170 грама и толкова слагам за изчисленията.
Моля за мнение верни ли са сметките и какво да променя. Мисля си да добавя малко ядки или масло, но колко и по кое време? В никакъв случай не стоя гладна, описаните по-горе храни ме засищат, но се притеснявам тялото ми да не влезе в така наречения “икономичен режим”.
08.08.15
16:03
Можеш да добавиш мазнина към салатите.
В 22 ч - по-добре месото / изварата + салата + зехтин
На закуската добави цели яйца.
Ако все още имаш нужда от увеличение на калориите, най-лесно става с още мазнини - ядки, тахан, зехтин и т.н.
Има вариант и да добавиш още някакви въглехидрати, като ориз / картофи към обяда например.
Опциите са най-различни.