Въпрос относно супена и чаена лъжица

19.08.15
09:31

Здравейте колеги,

Въпроса ми може да ви прозвучи странен, но ме мъчи от доста време и реших да се обърна към вас в надежда някой да ме насочи в правилната посока. Та към него - измерих на две различни електронни везни - супена лъжица мед и зехтин, както и чаена такава мед и зехтин и съдържанието на супената на кантара го измерва - 7гр, а за чаената - 3гр.. Това, което ме измъчва е че навсякъде из интернет пише, че супена побира 15гр зехтин и 21гр мед, а чаената по 5гр и не знам на кое да вярвам.. В единия случай приемам доста по-малко калории, а в другия доста повече :/

Божеееее какви неща ви мъчат не е истина! Може пък твоята лъжица да е по-малка, може твоя мед да е по-течен, да не си загребал хубаво има толкова много неща... Може в интернет да лъжат :)))) ТЕЗИ КАЛОРИИ ЩЕ ВИ ПОБЪРКАТ!

19.08.15
10:27

Това е, че повечето мазнини ми идват от зехтина, а и от меда доста въглехидрати и това колко грама поемам може да се окаже разлика от 500 калорий... Иначе нямаше да ви занимавам с такива въпроси

Смятай си спрямо твоите лъжици, твоята везна (предполагам е точна) и твоята храна. :)

Теди Илиева

19.08.15
10:40

казано от Lightpowerr на 19.08.15, 10:27:

......разлика от 500 калорий...

Да се включа и аз малко като черна станция. Нека да спрегнем глагола “калорий”:

един калорий
два калория
три калории
четири калории
пет калории
.....
.....

19.08.15
11:07

Имам чувството, че това нещо 500 калорий може да е изотоп на някой радиоактивен елемент, причиняващ натрупване на мазнини в поясната област.

Да бе, точно изотоп е. Елемента калорий се изписва Klj и е точно между елементите Серий и Протейн в периодичната таблица на Академик Заспалий Третокласников.

Учените твърдят, че Калорий всъщност е по-малкият брат на известния римски центурион Батерий Триволтиус.

Иван

26.08.15
06:58

game of trolls…

26.08.15
09:18

А някой сети ли се да спомене, че тегло и обем са различни неща и че веществата си имат едно свойство, наречено плътност?
Супена лъжица е мярка, отговаряща на 15 мл, които са 15 грама вода, но не и мед. Освен това супена лъжица като мярка и супена лъжица като домакински прибор са съвсем различни неща. Нормалните лъжици, с които се яде супа, рядко надвишават 10 мл.
Стандартната чаена лъжичка е 5 мл, като тези 5 мл се приближават повече до реалните чаени лъжици, използвани в ежедневието.

Еее, Боби, ма то тука т’ва тегло и обем, и плътност са понятия от физиката. Щом по мое време - в края на 80-те и началото на 90 -те, когато никой не бе чувал за сел фоунс и таблети, а да те напердаши учител не бе само ежедневие, но и нещо нормално, в училище преди часовете по физика пръскаха със сълзотворен газ, за да не се проведе часа, то представяш ли си сега къде си го слагат този предмет...ти ми говориш некви плътности, обеми, свойства, планети... ела си ги вземи:)

По темата - ако си толкова педантичен, че да следиш грамовете и да броиш до последната калория, то забрави за понятия като купички, лъжици, чаши и други мерни единици. Дори да ползват една и съща лъжица двама различни човека могат да я наблъскат с различно количество мед, захар, брашно и други. При течностите е малко по-малък шанса за разминаване, но тук пък идват може би десетките видове супени лъжици и посуда. Купичка боровинки съдържала n-брой калории - иди и се гръмни.  За това хората са измислили грамове, килограми, паунди, унции и други. Ние в Европа сме свикнали да работим с грамове - по системата Си. Придържай се към нея, ако искаш да си точен и не вярвай на словесните диарии на някой си драскач по интернет, пък било то и мен. :)

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1