Голяма разлика в силовите показатели между базовите упражнения.

19.08.15
19:04

Здравейте, пише ви един вече отчаял се човек.
На 23 години съм. Стажа в залата ми е около 4 години. Дори може да се каже 2 години, защото преди толкова време започнах активно да наблягам върху базовите упражнения (късно се осъзнах), но като цяло винаги съм бил редовен.
В залата правя главно базови упражнения- клек, лег и тяга, както й военна преса, кофички и набирания.
Проблема конкретно е в лежанката. Давам пример...
Клек- 155кг на 3 повторения. Говорим за дълбок клек, а не полу или до паралела.
Мъртва тяга- 178кг. надхват и без фитили- едно повторение.
Лег- жалките 70кг. и едвам 4 повторения....
Просто не знам защо така се получава. Нямам никакви травми в областа на гърдите, рамената, лактите или китките. Никога на лежанката не съм изпитвал болка или дискомфорт. През всичките тези години съм гледал да подобрявам формата, сменял съм различни типове тренировки, качвал съм и съм свалял килограми, и все същото. Само на няколко пъти съм стигал до 73кг. за 2 повторения.
Постепенно с тренировките чета и най- различни статии. Бях чел, че за лега е важно човек да има здрав гръб, силни крака, рамена и здрави предмишници и като цяло хват. Нещо напълно логично. Заради това покрай лежанката започнах да изпълнявам и другите базови упражнения. На всичко друго покачвам работната тежест, но не и на лега.
Виждам много хора в залата, никога не правили клек и тяга, с много лоша стойка на лежанката, но пак вдигат повече от мен, защо е така.
Даже един приятел по едно време беше започнал да тренира с мен. Момчето нямаше почти никаква физическа култура, имаше проблеми и с кръста, но за няколко месеца стигна до 60кг. на лега и ако беше продължил с тренировките, сигурно щеше да ме надмине.
Не ме разбирайте погрешно, не гледам в чуждата паница, не завиждам и не се притеснявам от околните, но просто искам по някакъв начин да реша този свой проблем.
Благодаря предварително :) .

Направи един клип на лега да видиме? Техниката може да куца...но все пак 70кг са нищо, даже е плашещо.
Военни преси, кофички правиш ли?

20.08.15
08:52

Според мен нищо ти няма- опитът ти е малък, а и не е толкова голяма разликата. Приятелят ми се състезава от години в твоята категория  и при 270кг тяга и 200-210 кг клек, имаше 97,5-100 кг лежанка с пауза. (едва тази година бутна 110 :) ) А е доста пропорционален и физически развит, така че не се филмирай, а наблягай на балансираните тренировки.

20.08.15
10:54

В момента няма как да направя клипче, но ви уверявам, че техниката е точна, както й на другите упражнения. Също така й други, разбиращи хора са ми наблюдавали техниката и са ме коригирали където трябва. Само лега ми е в главата и заради това съм опитвал всякакви начини, схеми и тн.
Имам и проблем с кофичките. В момента тежа около 93кг. на височина 190см. и едвам правя 3-4 серии по 5-6 кофички без тежест.
Поради нисък таван в залата- точно над клека, взимам щангата за военната преса от земята, тоест правя обръщане от вис и чак тогава военна. Правя 5-тици на 50кг. Но мисля, че ако извличам щангата от стойката за клек, бих могъл да направя поне тройка на 60кг.
Чисто визуално поради тренировките съм с широки рамене и гръб и не се оплаквам, но проблема е в силовите възможности.
Дали проблема не е от следното нещо...
Като малък (периода 13- 16- 18г.) бях много пълен. Мазнините бяха главно по гърдите и корема, даже си мислех, че имам гинекомастия.
Поради килограмите и ниското самочувствие, постоянно се изгърбвах и привеждах напред. В същото време имах много отпуснати на долу и тесни рамена. Приведената напред стойка и генетично слабите и спускащи се надолу рамена дали са оказали някаква вреда?
Всичко това отмина когато започнах да ходя на фитнес. Чрез упражненията и храненето, подобрих своята стойка, изпъчих гърдите напред и походката ми стана много по- изправена.
Понякога се усещам, че несъзнателно отново се привеждам напред и се изгърбвам леко, но веднага гледам да коригирам, но това се случва много рядко. По често се случва, когато съм на работа (зад бюро, пред компютър) и се усещам как започвам да се привеждам, или изгърбвам, или как свличам едното рамо надолу. Просто ми е останал някакъв такъв гаден навик, според вас може ли да е от това?

Не мисля че може да се държи на това. Явно си по-слаб в рамената и гърдите. Можеш да пробваш Smolov jr за лежанката и 5 х 5 за военна преса.

20.08.15
12:15

Благодаря за съвета. Мяркал съм “Смолов” тоя за лежанката и за клека. Ще почета пак за метода и сигурно от септември ще го започна.
Бил съм на 5х5, 5х3, бил съм и просто на кръгови тренировки и натакива само с трите базови упражнения.
От доста време се движа в диапазона 1-3- 5 повторения на базовите упражнения, тоест не ходя просто да “напомпам” мускула, а гледам да прогресирам силово. В момента не съм на конкретна програма. Просто ходя в залата, избирам си две базови и започвам да тренирам. Когато трябва, правя и deload седмица и тн.

22.08.15
12:52

Специално за лега извърти един Суровецкий и гарантирам поне 90кг след цикъла ;)
Лични впечатления - http://www.bb-team.org/forums/viewthread/71012/P360

Мнението беше редактирано от sapuna на 22.08.15 13:01.

22.08.15
13:09

Лицеви опори, лицеви опори, лицеви опори! Просто и звучащо лесно... не чак толкова лесно. :) В серии, с тежест, за максимални повторения, с един крак, с една ръка, всички ръце и крака във въздуха:D , както можеш. :)

Мнението беше редактирано от Nachev на 22.08.15 13:10.

Carbohydrate

22.08.15
13:24

Това е съвсем закономерно. Всички трибойци страдат от малкия лег ;). За да го засилиш, ще трябва да намалиш другите движения малко.

22.08.15
13:35

А, да беше казал  че си 93 кг. С тези резултати мислех, че си между 65кг и 75кг максимум, но в случая определено ти е малка лежанката, няма дори 1 път собственото тегло.
Карбо те насочва в правилна посока- намали обема на другите базови и работи  за гърди и рамене повече.

22.08.15
13:53

Благодаря за съветите.
За лицевите опори съм съгласен. По едно време се бях зарибил да ги правя- почти всеки ден по няколко пъти, когато ми скимне през деня, и сякаш лежанката ми беше с една идея по- лесна. Но от някакъв мързел... знам ли... не съм правил лицеви от около месец.
Съгласен съм и с намалянето на другите движения. Имаше един период от един месец, в който не правих тяга и тогава клека ми скочи с няколко килограма.
Ще прочета и за “Суровецский” пък ще си преценя дали да правя него, или Смолов Дж.

Gogo

23.08.15
12:57

А да се набираш, можеш ли?

23.08.15
19:20

Мога, покрай тягата гърба и хвата си станаха силни и си се набирам. Даже бих казал, че гърба ми е най- силната мускулна група- и като силови постижения при тягата, и като размери.
Проблема е с лега и кофичките. Но започнах да взимам нещата в ръце, започнах отново да правя лицеви а след седмица ще започна Смолов Дж. за лежанката.

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1