Дневник - повече маса

Темата е заключена.

Здравейте, на 23 години съм, 180 см , 74 кг . От доста време чета форума, а и най-накрая си поставих конкретна цел , та реших и аз да започна един дневник. От доста време се занимавам със спорт (футбол/кик бокс/ фитнес). Фитнеса винаги ми е бил допълнение към другите спортове , така че не съм съвсем новак в тази сфера. Целта ми е да кача килограми , за това колко чисто ще качвам  много , много не се притеснявам , защото съм ектоморф и положението е трагично с качването...

Тренирам с тежко, базови упражнения (клек, лег, тяга, гребане, обръщане, набирания) - 5 серии между 4 и 6 повторения.

Съставих си хранителен режим, който изглежда горе-долу така :

07:30 - гейнър  (Mex Size - не съм фен на гейнърите, но ми изпадна евтино и реших да му дам шанс)

08:30 - 150 гр овес, 500гр кисело мляко , ябълка / банан

09 : 00 - тренировка

10:00 - гейнър - 435кал / 25 белтък

11:00 - 100 гр ориз (100гр в сурово състояние,варен го ям , но не знам като грамаж как е ) 2 -3 варени яйца

12:30 - 200 гр свински врат на скара / 100 гр ориз

15:00 - 100 гр фъстъчено масло / печени фъстъци

17:30 - 200 гр свински врат / 100 гр ориз , зеленчук някакъв (домат, айсберг)

21:00 - 3 яйца

22:30 - 200 гр извара с кисели краставички / маслини

Всякакви коментари, градивни критики и препоръки са добре дошли ! :)

150 g овес, едно кисело мляко и плод 30 минути преди тренировка - “много леко” съм впечатлен! :D
Кое налага да се храниш 9 (словом - девет!) пъти дневно?

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 01.09.15 12:31.

Ами това количество храна ми е много ... трудно ще мога на 4-5 хранения да го изям. А за  овеса кога ще бъде най-оптимално да го хапвам? :)

Ами... след като почти си махнал единия макронутриент от менюто си, нямаш друг избор, освен да ядеш непрекъснато. :)

Като гледам - веднъж имаш 150 g овес наведнъж, след това имаш 3 х 100 g ориз в сурово състояние... ти някога изяждал ли си реално това, което си описал и то по описания начин?

Няма особен смисъл в това да се нагърмиш с такава порция храна непосредствено преди тренировка... че и почти само въглехидрати.

P.S. Смятал ли си колко енергия ти трябва за качване (на теория)?
Как избра този баланс на храната (т.е. този баланс между белтъчини, мазнини и въглехидрати)?

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 01.09.15 12:53.

Ориз по 250 - 300 грама си варя почти всеки ден от няколко месеца насам и с него вече нямам проблем.
Овеса попирнцип по 100гр. с половин кофичка кисело мляко , но увеличих.
Смятах на различни места , включително и формулата , описана в сайта - около 3500 ккал , за да качвам.
Ще направя корекция с овеса, за да не е непосредствено преди тренировка. За макронутриент предполагам визираш мазнините - тук грешката е моя... мислех ,че от млякото, фъстъците , месото и яйцата ще са достатъчно. Ще коригирам и тук.
Благодаря за отговора ! :)

До колкото се ориентирам - придържаш се към ВВД. Не знам с какво се занимаваш, но общо взето трябва да си цял ден около масата и да мислиш за яденето (настоящото и следващото).

Ако увеличиш дяла на мазнините -  (1) ще намалеят порциите храна, които трябва да изяждаш, (2) няма да се налага да ядеш непрекъснато, (3) храненето ще стане по-здравословно, защото няма да се изхранваш почти само с въглехидрати. Моят съвет е да се ориентираш към една РБД при около 15-20% енергиен излишък и да натискаш здраво тренировките. :)

При тренировка от 9:00 аз бих направил следното - ще спя до не по-късно от 8:00, ще пия едно кафе и ще отида да тренирам. Всичката храна бих я оставил за после. Да не говорим, че не виждам смисъл и в трениране при висок инсулин.

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 01.09.15 13:09.

Така ... прочетох статията за РБД , прочетох и стойностите на отделните храни, както и статия за изграждане на хранителен режим (белтък 1 гр - 4 калории , въглехидрат - 4 калории, мазнини - 9 кал )  и се получи нещо такова :

300 гр врат, 200 гр варен ориз, 100 гр ленено семе , кофичка кисело мляко 3.6% , 5 цели яйца , 30гр масло, 50гр фъстъчено масло + 2 дози гейнър правят около 3559 калории , от тях 740 са ми от белтъка.  По 1400 са ми калориите от въглехидрат и мазнина - приравнени. Реших баланса да е в полза на мазнините и с горния режим идва около 1500 + - , на около 1050 + -  съотношението мазнини : въглехидрати

Мнението беше редактирано от Марио Димитров на 02.09.15 08:00.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1