07.09.15
11:17
Здравейте! Казвам се Виктория,на 21 години съм,студентка в Пловдив.Имам следния проблем.Скоро усетих страшна опасваща болка,която тръгва от лявата част на гърба и продължава надолу към кръста като е по-силна в областта на бъбреците.Това ме наведе на мисълта,че именно бъбреците са проблема,но не.Отидох на лекар,който ме прати на рентген и ми откриха сколиоза,изкривяване на 2 места.Назначиха ми физиотерапия.Днес отидох и лекарката там ми каза “Бе не е много тежко ма и не е от най-леките..как да кажа средна хубост,ще лекуваме болката” при което аз отвърнах,че не искам да лекуват болката а проблема,т.е да спрем развитието на това изкривяване и попитах за упражнения.Жената ми каза да не правя “друсащи” упражнения като бягане,тренировки с тежести(дори и гирички 3 кг),защото можело да стане по-зле.Показаха ми разни упражнения я с топка я с точика :Д.Нямам много вяра на тази жена и искам да попитам ако някои има този проблем как се справя с него?
Благодаря предварително
Предварително отбелязвам, че не съм лекар. Сколиозата не е един вид, стадия варира и съветите по памет се отнасят за индивидуални случаи.
Като се спомена Сколиоза и се сетих за един човек, моя даскал по физическо. Тогава на около 65 г., сравнително висок, прав като щека, правеше флаг на странична греда (висеше си хоризонтално с изпънати ръце колкото си искаше), тичаше като кон, правеше задно салто, надиграваше на мач на асфалт половината клас, наместваше изкълчвания по стъпалата с настъпване, не познаваше заболявания, изобщо наистина начетен човек.
Та една сутрин реши човека да си направи експеримент и установи 3-4 случая (всички момчета) на Сколиоза в начален стадий в класа. Та това, което каза е всяка сутрин и всяка вечер преди лягане да хващаме ръцете си зад гърба - под и над рамо, като сменяме позициите на ръцете. Общо по 5 мин. на страна /честа смяна на страната, като се набляга на тази, в която има затруднения/. Следния начин: цък
Отбеляза, че тези със Сколиоза ще изпитват затруднение да си хванат ръцете при една от страните, съпровождано от притъпена болка. Аз бях един от тях, вече не съм. При една от страните е възможно само да се докосват върховете на пръстите, но бавно и постепенно се гони пълен хват. При постигане на комфорт в двете страни на хващане на ръцете трябваше след това да се правят бавни и дълбоки вдишвания (докато държиш ръцете си).
Възможно е твоят случай да е различен, но след като имаше благоприятни промени тогава при мен, реших да споделя. Всичко по памет, разбира се. Все пак, поинтересувай се за специалисти в областта.
Мнението беше редактирано от Irbis на 08.09.15 16:47.
14.09.15
19:49
Пази си рентгеновите снимки - ще ти трябват за проследяване на изкривяването. Личният ти лекар трябва да те насочи към ортопед, който да измери ъгъла на изкривяването и да го следи на всеки 6-12 месеца.
Ако сколиозата е лека, то имаш нужда от физическа активност. Физиотерапията в смисъла на електротерапия/ултразвук/магнит/лазер е почти безполезна в случая - може евентуално да намали болката. Масаж и всякакви мануални модалности също в голямата си степен са краткотрайно решение на симптомите. Това, което би свършило най-много работа са упражненията. Упражненията се направляват от лекар физиотерапевт и/или физиотерапевт (рехабилитатор/кинезитерапевт), които е добре да знаят как да прогресират от сегашното ти състояние към по-усилена физическа дейност.
казано от Цветан Василев на 14.09.15, 19:49:
Пази си рентгеновите снимки - ще ти трябват за проследяване на изкривяването. Личният ти лекар трябва да те насочи към ортопед, който да измери ъгъла на изкривяването и да го следи на всеки 6-12 месеца.
Ако сколиозата е лека, то имаш нужда от физическа активност. Физиотерапията в смисъла на електротерапия/ултразвук/магнит/лазер е почти безполезна в случая - може евентуално да намали болката. Масаж и всякакви мануални модалности също в голямата си степен са краткотрайно решение на симптомите. Това, което би свършило най-много работа са упражненията. Упражненията се направляват от лекар физиотерапевт и/или физиотерапевт (рехабилитатор/кинезитерапевт), които е добре да знаят как да прогресират от сегашното ти състояние към по-усилена физическа дейност.
Да,прав си за упражненията.Имам наблюдение,че докато ходих на терапия се чувствах много добре,когато спрях дори за седмица упражненията болката отново се появи.Не е тежка сколиоза,но когато си натоваря повече гърба или нося тежка чанта в университета и започва да ме боли доста,дори при ежедневни занимания като чистене или дори гладене :/ Много е неприятно и колкото и да се опитвам да стоя изправена,да вървя изправена,не правя ли упражнения всеки ден,се обажда.Лошото е,че не винаги намирам време за тях
26.10.15
17:59
казано от Вики на 14.10.15, 21:00:
Да,прав си за упражненията.Имам наблюдение,че докато ходих на терапия се чувствах много добре,когато спрях дори за седмица упражненията болката отново се появи.Не е тежка сколиоза,но когато си натоваря повече гърба или нося тежка чанта в университета и започва да ме боли доста,дори при ежедневни занимания като чистене или дори гладене :/ Много е неприятно и колкото и да се опитвам да стоя изправена,да вървя изправена,не правя ли упражнения всеки ден,се обажда.Лошото е,че не винаги намирам време за тях
Упражненията не са ракетна наука - правиш ги и дават резултат, не ги правиш и не дават резултат. Ти вече знаеш дори от какво се чувстваш добре, но не намираш време да го правиш. Или трябва да вложиш повече време в това, или трябва да намалиш времето, което упражненията ти отнемат. Обикновено в 10 минути 3 пъти на ден можеш да подобриш начина, по който се чувстваш.
Постепенно упражненията трябва да повишават трудността си спрямо твоите възможности, като в идеалния случай ще водят до това, ти да спортуваш нещо, което ти е едновременно приятно, полезно и изпълнимо.