Пилешко филе със съмнителни съставки

Здравейте. Наскоро започнах да си купувам пилешки гърди/филе за 8.50 лв/кг, което си е разлика в сравнение с обикновената цена.

На етикета обаче забелязах, че 20 процента е вода, и има разни стабилизатори и регулатори - Е331, Е451 и Е500, и се интересувах доколко са опасни. 331 и 500 мисля, че бяха по-безобидни. В тази статия http://www.bb-team.org/articles/777_e-nomerata-v-etiketite-na-hranite пише, че Е451 също не е опасен. На на други места чета, че е. Вие знаете ли нещо по въпроса?

Иначе като вкус филетата са ОК, но ако знаете места около Люлин, на които може да се закупят пилешки гърди/филе на подобни цени и гарантирате, че не са пълни с химикали - може да споделите.

Здравей!

Тези ” други места”, на които четеш, че трифосфатите са “опасни”, са  вероятно са прочели набързо-набързо един литературен обзор от 2012 - Ritz E, Hahn K, Ketteler M, Kuhlmann MK and Mann J, 2012. Phosphate Additives in Food-a Health Risk. Deutsches Arzteblatt International, 109, 4955.

Ако прочетеш обаче становището на EFSA на http://www.efsa.europa.eu/sites/default/files/scientific_output/files/main_documents/3444.pdf ще разбереш, че този обзор всъщност не може да докаже че “опасните действия” на фосфатите се дължат на ... фосфатите в надениците и другите месни заготовки.

Съветвам те ако желаеш “чисто” месо да се преориентираш към борсите за храни - там има например дълбоко замразени пилешки гърди  в опаковка от 10 килограма - да, голямо количество е, но цената е почти наполовина.

Поздрави

Варианта за дълбоко замразено пилешко на мен не ми се нрави... Опитай се да си намериш отнякъде охладено филе без глутамат и всичко ще е окей.

10.05.16
13:14

http://www.blitz.bg/news/article/411115

“Друг бич за здравето ни е пилешкото месо. На българския пазар то съдържа женски хормони, затова мъжете не бива да ги употребяват. Ако го консумират редовно, спада тестостеронът под въздействието на женските полови хормони.”

Това долу е интересна статия -

http://novinar.bg/news/prof-d-r-donka-bajkova-blaskat-s-hormoni-i-mesoto-i-mliakoto_NDU3MDs1MQ==.html

Знаем, че се използват растежни хормони, знаем, че в определен период, преди пилето да бъде заклано, имаме карантинен срок, в който се изключват всякакви антибиотици, хормони и други вещества, които стимулират растежа му. Разчита се именно в карантинния срок месото да бъде изчистено и в готовия продукт за консумация да няма вредни за човешкия организъм вещества.

Това наистина е така, за изчистващият период и всеки знае за антибиотиците които им се дават, те това не го и крият. Но за хормоните винаги отричат, но те са и забранени по регламент.

Щях да пускам тема за пилетата Duc да събера отзиви,  тези пилета ги отглеждат без антибиотици и хормони и с много по малко добавени синтетични вит. и минерали. Тях много хора ги харесват, а на някои не им допадат, но мен не ме притеснява вкуса и цвета, а това, че ги хранят основно с царевица, а тя няма как да не е ГМО. Четох мнение в един бг форум, че във Франция точно за това са им затворили заводите, защото са ги хванали, че ги хранят с ГМО царевица.

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1