Въпроси относно тренировъчна програма. Мнения, критики и препоръки.

09.09.15
17:38

Здравейте,

Съвсем случайно попаднах на този форум и реших тук да пусна темата.

На 25 години съм и общо взето до сега не се бях хващал да тренирам сериозно.

Вече три месеца следва тренировъчен режим, изграден от мой приятел, запален по street fitness-а. Мисля, че вече съм си го изградил като навик, тъй като от както тренирам, съм оставял точно девет дни (което са четири тренировки) без да тренирам, защото бях извън България.

Първо ще споделя какви тренировки правя и горе долу как се храня, а след това ще задавам въпроси. Всякакви мнения, предложения и критики са добре дошли.

Така.... Ето я и програмата:

Тренирам през ден.

Първа серия:

10x* набирания - широк хват.

90 секунди почивка. (тук често почивам и по-малко, но като цяло гледам да не е повече от това)

15х кофички.

90 секунди почивка.

15х от ТОВА упражнение за рамо... нямам идея как се нарича като последно време си намирам някъде където да стъпя за да влиза още повече.

90 секунди почивка.

15х лицеви - diamond.

Втора и трета серия са същите, само променям хвата при набиранията (подхват и евентуално втора серия за гръб, или с тесен хват за предмишница). Също така променям и хвата при лицевите - по-широк и тесен.

* Искам да отбележа, че тук е малко относително. Като цяло успявам да ги докарам по десет в серия но с големи мъки в последната.

Храненето ми протича най-често по следния начин.

Закуска: пет пържени яйца (без никаква мазнина) и примерно нарязан домат като салата +- сирене и една филийка хляб.

~Два часа след това пия едно кисело мляко с някакъв плод. (най-често банан)

Второ хранене: Риба, или някакво някакво пилешко месо със салата. (по някога и с печени картофи, или ориз)

~Два часа след това пак кисело мляко с плод

Трето хранене: Пак гледам да ям главно месо, но вечерта се стремя да избягвам наситените с въглехидрати неща като хляб, ориз и картофи.

Един - два часа преди лягане пак ям нещо дребно от сорта на кисело мляко, или само някакви плодове.

Всякакви мнения, предложения и каквото да е, са добре дошли.

Определено виждам прогрес, но има една част на тялото която постоянно ме “чопли” и това са подкожните мазнини в областта на корема. 1,80 съм висок и съм 70кг. Не мисля, че ми трябва да свалям килограми, но ми се ще по някакъв начин да намаля мазнините в тази област.

Чета и чувам доста често, че корем не се прави във фитнеса, а в кухнята, та, въпроса е, ако спазвам този тренировъчен режим и държа този начин на хранене, гледайки да избягвам всякакви видове junkfood, предполагам би трябвало да има ефект и при корема?

Трябва ли да вкарам някакви упражнения за корем, или някакво кардио? (след последните няколко тренировки започнах и да тичам някакво време)

Искам да се извиня, защото съм сигурен, че такива теми са се нищили доста из форума, но реших, че за всеки човек си е индивидуално и, че, ако си постна цялата програма и хранителен режим, ще е по-лесно да се даде някакъв акуратен съвет.

Благодаря предварително!

Поздрави!

Привет!

Не искаш да сваляш тегло, но искаш да свалиш излишни мазнини? Как да се случи това, ако не свалиш тегло? А тегло ще свалиш, ако си в отрицателен калориен баланс. Вероятно ще се наложи или да намалиш с малко калориите или да добавиш още физическа активност.

Храненията ти всъщност не са 3, а 6. Не знам защо не броиш междинните (просто за протокола го отбелязвам).

10.09.15
00:37

Здравей,

Имах предвид, че не съм с наднормено тегло, или нещо такова. Ясно е, че няма как да изгоря мазнините без да сваля някое и други ‘’килце’‘.

Самите междинни хранения са по-леки. За това не ги сложих като четвърто, пето и шесто, но може би това е моя грешка.

Как мога да изчисля, колко калории горя дневно с този режим? Четох за разни формули, по които се смята, но там имаше горене на определен брой калории, спрямо това, колко често тренираш, но от тренировка до тренировка има голяма разлика?

Благодаря!

Всичко е относително със сметките и служи за ориентир, а в практиката решаваш какво да направиш.
В твоя случай, ако при настоящите ти хранителен и тренировъчен режим поддържаш едно тегло, то значи на теория си в неутрален калориен баланс.
Щом искаш да свалиш, значи трябва да минеш в леко отрицателен, което може да се случи основно по 3 начина:
- намаляваш калориите от храната (с около 20%/), запазваш същата физическа активност и начин на живот
- не промянаш храната, увеличаваш физическата активност
- намаляваш малко калориите и увеличаваш малко физическата активност

Общо взето трябва да опиташ, за да разбереш как ще се чувстваш най-добре.

10.09.15
11:46

Здравей,

Благодаря за отговора.

Когато започнах да тренирам бях 70кг и сега съм толкова, което значи, че може би е ок да намаля малко приема на калории, или, примерно, да добавя някакво кардио в дните, в които почивам от другите тренировки.

Може би второто е по-добра идея.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1