Състезателен процент мазнини - каква е тайната?

12.09.15
02:54

Първо искам да започна с това, че за мен тази тема е уникална. Това е въпрос, който си задавам от месеци и търся отговори, които не са ми отговаряни. Искам да наблегна на това, че темата ми НЕ е просто чистене на мазнини, а чистене на мазнини на състезателно ниво.

За да разберете за какво говоря, ще дам малко предистория на моят опит в залата. Започнах като едно дебело момче, което е започнало фитнес с единствената цел да отслабне (нека кажем примерно 26-7% мазнини). С класическа НВД-ВМ диета, тежести, 30 минути кардио и един стак за чистене успях да сваля до 16%.От тогава се заех вече с развиването на мускулна маса, но това не е въпроса. След това качих малко мазнини (примерно 20%) и за малко повече от 2 месеца успях да изчистя до 16% отново, като аз лично очаквах да падна поне на 10 за този период (използвайки същия метод НВД). Започнах да се отчайвам и да си казвам, че може би просто не е писано аз да съм Лазар Ангелов, родил съм се дебел, може би това е лимита, по-ниско от това не може.

Започнах в нов фитнес, в който ми направиха демографски анализ (или сегментен-процент подкожни мазнини, процент мускулна маса и т.н.) и след като заявих, че така да кажем, че мечтата ми е да изчистя на максимум, тоест ми е по-важно да съм колкото се може по-чист пък дори с по-малко маса, отколкото масивен но дебел. И отговора на треньора беше, че съвсвем спокойно, за един около месец мога да стигна от 17% ( в момента ) до 10% мазнини, че даже мога да кача и мускулна маса през този период, но разбира се струва пари и треньора не е никак евтин.

Дори винаги да съм гледал програмите от известни спортисти с определен скептицизъм, дори стигнах до извода, че си заслужава да пожертвам 100лв. за програма на известен човек, макар, че винаги съм си казвал, че това е глупост.

Сега се обръщам към професионалисти или МНОГО опитни спортисти, които знаят с какво се занимават. Чел съм много, слушал съм много, но явно това е извън мойте познания и се надявам да пропусна посредствения човек, в случая треньора и да науча информацията от другаде.

Въпроса ми е: Знаете ли метод в който от 17% мазнини на сваля до 8-9% за този период от време (месец-два) с минимален риск за загуба на мускулна маса? Ако отговорът е да, много бих се радвал да чуя вашия опит в това отношение. Знам, че много спортисти успяват да свалят до такъв нисък процент мазнини за много кратък период от време, без загуба на мускулна маса, че даже успяват да поддържат процента за годината. Но идея си нямам как, не знам с каква диета, не знам с какъв режим...

Ако някой знае “тайната” нека сподели,

благодаря!

Темата беше редактирана от Димитър Михайлов на 12.09.15 15:33.

12.09.15
07:04

Никога не са ми изчислявали процента подкожни мазнини, само един път съм се докарвал наистина слаботелесен- с малък процент подкожни мазнини.
Ето го и моето мнение:
1. Сам си си подсказал- състезателен/ предсъстезателен процент мазнини.
Ниският процент подкожни мазнини обикновенно се постига малко преди състезание, участие на бодибилдинг сцена или преди моделски снимки. Не си мисли, че хора като Лазар Ангелов стоят целогодишно нацепени с 5- 7 процента релеф. Това е невъзможно. Човека преди снимки започва да спазва диета и се дехидратира, отделно играе и фотошопа, подбраното осветление и добрият фотограф. Не искам да омаловажавам Л.А. но фотографията е много илюзиорно нещо.
2. Не си мисли, че ниският процент мазнини е най- здравословното нещо на света.
Има защо тялото да складира мазнини и да се хидратира. Прекалено ниският процент мазнини и дехидратация не са особено полезни за функционирането на тялото. Чел съм, че дори могат да възникнат проблеми със ставите- различни болки, схващания и тн.
3. Повечето хора, които се докарват до нисък процент подкожни мазнини, приемат и различни фетбърнъри и диуретици. Фетбърнърите са стимуланти, които влияят на нервната система, използвайки се дълго време, започват да действат негативно. Същото е и с диуретиците, които дехидратират тялото. Освен това трябва да орязваш през определен период от време калориите. Всичко това + оскъдното количество храна и течности, много натоварва нервната система.
За това мисля, че е по- добре човек да е с повечко мазнинки /не казвам дебел/ но да се чувства добре физически и психически, отколкото да е сух като Zyzz и да му се тресат ръцете от кофеина и да му пречернява всеки път като прави тяга.

Sounder, методите, които състезателите използват имат цена, която касае и здравето. Особено при по-продължителна състезателна дейност.
Състезателният процент мазнини се запазва няколко дни, точно за сцената, както avitohol е казал - няма как да се поддържа целогодишно.

Подходите са няколко - специфична диета и следене на макронутриентите до грам; специфични тренировки в зависимост от предсъстезателния период, в който се намират; освен хранителни добавки, има и употреба на анаболни стероиди - няма сериозен състезател, който да не го прави, независимо какво говорят; специална схема на прием на въглехидрати и пиене на вода + изключване на солта; специален период на дехидратация, който освен водата, въглехидратите и солта, има и част с употреба на синтетични диуретици (въпреки че някои състезатели го правят и с билкови, това не довежда до наистина ефект на кожа като вестник) + пиене на дестилирана вода и отмиване на всички минерали в тялото, което е съпътствано с прием на много магнезий, защото започват болезнени крампи); специална боя, която подчертава релефа и още много, много неща.

Да се подготвиш за сцена е:
- не лека задача, защото за да си конкурентно способен се искат опит и знания
- скъпо, а спонсори мноооого рядко се намират (да не кажа, че са малцина тези, които имат и то са след вече утвърдена кариера)
- стресиращо за тяло и психика (буквално в един момент от подготовката социалният живот започва да пречи; подходите са от нездравословен характер)
- не си заслужава да платиш цената, що се отнася до сцената в България; буквално си даваш здравето, а не получаваш нищо в замяна (освен потупване по рамото) - лично мнение!

Няма тайни в тази работа. Има обществени тайни.
Няма смисъл да даваш 100 лв за програма, защото не е само тя ключът към състезателната визия. По-добре е да се храниш качествено, да тренираш добре и да поддържаш целогодишно един здравословен процент мазнини.
Ако нямаш намерения да се състезаваш, не виждам защо се стремиш към неща, които правят състезателите и защо се сравняваш с тях.

12.09.15
09:41

казано от Sounder на 12.09.15, 02:54:

Въпроса ми е: Знаете ли метод в който от 17% мазнини на сваля до 8-9% за този период от време (месец-два) с минимален риск за загуба на мускулна маса? Ако отговорът е да, много бих се радвал да чуя вашия опит в това отношение. Знам, че много спортисти успяват да свалят до такъв нисък процент мазнини за много кратък период от време, без загуба на мускулна маса, че даже успяват да поддържат процента за годината. Но идея си нямам как, не знам с каква диета, не знам с какъв режим...

Ако някой знае “тайната” нека сподели,

благодаря!

Да. Тежка диета+химия.
Първо, 9% не са състезателен процент, състезателите са около 3-5% (фитнес моделите в деня за снимки може да са около 6-7%, но не повече). Второ, такъв процент мазнини не е здравословен в дългосрочен план, освен ако не си генетично предразположен да го поддържаш.
Да приемем, че си 100 кг. и наистина си 17% (макар че повечето хора доста подценяват колко са дебели реално). Това значи, че имаш 17 кг. мазнини в тялото си и трябва да свалиш 8 кг. мазнини и може би малко повече общо тегло, за да стигнеш до 9%.
За 2 месеца е възможно с една строга диета да се свалят 8 кг., аз лично съм ги свалял за това време. Това е по 1 кг. седмично. Което обаче изисква да си на 1000 ккал. дефицит дневно. Т.е., ако ти трябват 2500 ккал., за да поддържаш, трябва да ги намалиш на 1500 ккал. И най-вероятно при такъв дефицит ще губиш и мускулна маса, ако разчиташ само на диета и тренировки. За качване на мускулна маса и дума не може да става. За месец пък съвсем не става - трябва да си на 2000 ккал. дефицит, което вече е практически невъзможно, понеже не трябва да ядеш почти нищо. Естествено, можеш да се скъсваш от тренировки и да вдигнеш енергоразхода с още няколко стотин калории, но това не променя много нещата, понеже пък увеличава катаболните процеси и затруднява още възстановяването, и съответно риска от загуба на мускули става по-голям.
Добавянето на определени препарати (не говоря за добавки) в уравнението променя нещата - първо, заради анаболния ефект (не губиш мускули и даже може да качваш) и второ, защото тези препарати директно горят мазнини и ускоряват метаболизма (т.е., няма нужда от толкова тежка диета, за да сваляш).
Останалото е обезводняване, при което обикновено също се прибягва до различни препарати (диуретици).
Имай предвид, че дори да слезеш до такъв процент (което е напълно възможно и само с диета, но ще отнеме повече от 2 месеца и ще трябва да жертваш мускулна маса), пак няма да изглеждаш като Лазар Ангелов.

Мнението беше редактирано от Петко К на 12.09.15 09:45.

Все по-често попадам на “natural” атлети или модели, с доста високо активно тегло и изсушени като комикс герои. Тази химера вреди доста на подрастващите и / или начинаещите, защото не им помага да си изградят реална представа за очаквания, възможности, резултати и време за последните.

Не твърдя, че не може да си с доста и добре сложено активно тегло, много нисък процент мазини и то за дълги периоди от време - без забранени медикаменти. Но за вече 15+ години все не попадам на реален пример.

Та, много ми хареса отговорът на Рони, по-конкретно:

казано от Вероника Налбатска на 12.09.15, 09:00:

Няма тайни в тази работа. Има обществени тайни.

Мнението беше редактирано от Димитър Михайлов на 12.09.15 15:33.

12.09.15
18:48

Благодаря за всичките отзиви.

Някой го наричат комплекс, други го наричат амбиция. Разбирам, че тука не говорим вече за здравословен начин на живот, но въпреки това, тренирам от 2 години и половина и целта ми винаги е била да съм максимално чист, толкова, колкото мога да поддържам през цялата година. Но както казах, след няколко неуспешни опита, не успях да схвана цаката. Може би ще пробвам и кетонната диета, колкото и да ми казват, че не е препоръчително да го правя. Но както казах, тука вече знам каква е цената и съм готов да рискувам, просто не знам как.

Макар, че винаги съм бил мечтател, особено на тази тема, може би сте прави и без препарати няма да се получи това, което целя. Въпреки, че из фитнесите съм забелязал достатъчен брой атлети с много нисък процент мазнини и продължавам да вярвам, че не всичките са на стероиди. Може би е просто ген, не знам.

12.09.15
19:06

Запомни, че и от 10 години да тренираш ти не си профи. Не можеш да имаш постоянна форма, сила, издържливост и т.н, разбира се това важи и за тези, които ги виждаш. Даже и професионалистите имат периоди на спад, така, че това което целиш не мисля, че е толкова нужно на всяка цена.  2,5 години не са малко, но не са и много. 2,5 години може да си чел библията 3 пъти, но да я прилагаш на 0%, така, че не е критерий. Въпроса е как, кога и защо. :)
... и да колкото и  вътрешно да ни се иска да са чисти нарязаните пичове, знаем за “обществените им тайни “

12.09.15
19:17

Темата ме подсети за нещо, което гледах на скоро.
Има един пич в тубата “bios3training”. Човека се състезава в категория “Мъжка физика”.
Има няколко клипчета с него, в които показва дневното си хранително меню, седмица преди състезание.
Човека по цял ден яде някакви кашички от овес, смесени с протеинови пудри, БЦАА-та, приемаше какви ли не таблетки и прочие. Всичката му храна беше консервирана, нямаше нищо натурално. В един момент осъзнах, че приема повече добавки и храни със съмнителен произход, отколкото истинска, натурална храна. Чак в края на деня си позволи малко салата и пилешко.
Е, кое му е здравословното на това?
Всичката тая оскъдица беше с цел да е на супер нисък калориен прием. И на всичкото отгоре тоя човек имаше двуразови тренировки почти всеки ден- силови и кардио. Просто в лицето му се четеше агонията и умората :D . И всичко това за 10мин. на сцената...
Аз те питам, щом дори няма да излизаш на сцена, за какво ти е всичко това.

Мнението беше редактирано от avitohol на 12.09.15 19:19.

Всичките фейк натита от рода на Лазар Ангелов и разните им youtube-ри промиват мозъците на малките и ги карат да вярват, че може да си много изчистен натурално и че да си стоиш така по цяла година е най-нормалното нещо, стига да си отдаден и дисциплиниран.

12.09.15
22:22

казано от Sounder на 12.09.15, 18:48:

Но както казах, след няколко неуспешни опита, не успях да схвана цаката. Може би ще пробвам и кетонната диета, колкото и да ми казват, че не е препоръчително да го правя.

Добре ще е да кажеш какво точно си правил и защо са били неуспешни?
Ако диетата е работила, просто е трябвало да продължаваш, докато постигнеш целта си. Ако не е работила изобщо - значи е трябвало да я оправиш. Не е въпроса каква диета ще хванеш (кетонната няма да те изчисти, ако ядеш много), а да си на отрицателен калориен баланс и да се спазва достатъчно дълго време. Както написах по-горе, не става само за 1-2 месеца, ако си с повечко мазнини.

12.09.15
22:47

казано от Руслан Емануилов на 12.09.15, 20:38:

Всичките фейк натита от рода на Лазар Ангелов и разните им youtube-ри промиват мозъците на малките и ги карат да вярват, че може да си много изчистен натурално и че да си стоиш така по цяла година е най-нормалното нещо, стига да си отдаден и дисциплиниран.

Не съм някакъв тийнеиджър, който си е купил първия протеин и очаква да стане рони колман след три месеца. Скъсвал съм си **** за да стигна до тука, имах период от 6 месеца, в който единствания прост въглехидрат ми беше банана. Очевидно е, че моята идеология е различна от твоята и за мене това е красотата на човешкото тяло. От както започнах да тренирам съм си знаел крайната точка и както казах, нямам намерения да спирам докато не успея да постигна това, което казах, че искам.

Иначе за това дадох малко данни относно мазнините ми, за да ориентирам горе долу за какво иде реч. Естествено, че първото нещо,което научих за чистенето, още първата седмица на тренировките ми, е че ако искам да мръдна надолу, трябва да съм на дефицит. Повечето ми цикли на чистене са били “успешни” тъй като съм имал повече мазнини и по-лесно се чистиха. Обаче, както казах, когато стигнах до по-ниския процент(най-ниския ми досега), който е 17%-мерили са ме- видях затруднения. За два месеца бях смъкнал 4%. Дефицита ми с всяка изминала седмица ставаше все по-нисък и по-нисък, докато не стигна до един момент, в който ако смъкна още ще ми замине цялата мускулна маса. Ако трябва да дам повече подробности за диетата си, в пиковия момент, имах само едно хранене с въглехидрат на ден, като зареждах на през 4 дена.
Ако с това темпо свалям мазнините, то ще ми отнеме месеци да стигна до тези 9-10% и това засягаше като цяло главния ми въпрос. Сигурен съм, че има по-ефективенначин, но не знам какъв е.

И отново, благодаря за всички мнения.

Мнението беше редактирано от Sounder на 12.09.15 22:49.

Пробвал ли си да не обръщаш внимание на тези неща? В смисъл - ако почнеш постоянно да си следиш мазнините, да си броиш калориите и да т.н. това може да се отрази на психиката, което пречи. Аз лично имам най-голями успехи в залата, когато не го мисля толкова много за проценти, килограми и т.н.

13.09.15
00:07

казано от Sounder на 12.09.15, 22:47:

Ако с това темпо свалям мазнините, то ще ми отнеме месеци да стигна до тези 9-10% и това засягаше като цяло главния ми въпрос. Сигурен съм, че има по-ефективенначин, но не знам какъв е.

Ами естествено, че ще отнеме месеци. Дори състезателите (моделите), дето са с преси и вени целогодишно, отделят минимум 3-4 месеца, ако решат да се готвят за състезание, фотосесия и т.н.
Само за пример, до формата на аватара стигнах за 4 месеца, като свалих 12 кг (от 87 на 75). Т.е., в началото съм бил доста над 17% мазнини. Приемах по 1700-800 ккал дневно и свалях по 1 кг. за около 7-9 дена и така 4 месеца, докато ми омръзна да съм на диета. Това ми е трето подобно сваляне между другото, не го правя за пръв път. Проблема е като изчистиш веднъж да задържиш формата. Ако мислиш да си така целогодишно, това значи постоянно да си на диета (т.е., да се въртиш около нулев баланс, за да не качваш), съответно пък няма да качиш мускули така.
И да питам, броиш ли изобщо калориите? На какъв дефицит си бил? Въглехидратите ок, но това не е толкова важно, колкото цялостния дефицит. То може и с 300 грама въглехидрати да се сваля.
Ако почваш с някакъв дефицит (примерно 10 или 20%) и сваляш с желаното темпо, държиш така, докато свалянето се забави или спре и тогава намаляваш още калориите. Тялото ти рано или късно стига до нова равновесна точка, освен ако не си почнал още в началото с много голям дефицит. И неизбежно ще губиш мускули (целта е загубата да е минимална, но тук роля играят основно тренировките). Примири се. Това е проблем, ако нямаш достатъчно, но щом целта ти е да си яко нацепен....
Другия вариант ти го казах - почваш цикли с разни препарати.
И да, като стигнеш по-нисък процент мазнини, става по-трудно. Да свалиш от 20 на 16 е елементарно, от 16 на 12 - сравнително лесно, от 12 на 8 вече изисква повече усилия. А ти явно точно тогава си се отказвал.
П.П. Възможно е базовия ти метаболизъм да е по-бавен, т.е., да ти трябват по-малко калории, от колкото ти излизат по формулите. Зависи много и по каква формула смяташ де. Аз затова опитно си установявам колко калории ми трябват.

Мнението беше редактирано от Петко К на 13.09.15 00:19.

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1