Спирам тренировки - завинаги

12.09.15
22:59

Накратко:  Проблемът с безсънието започна миналата зима. Въртях се с часове в леглото без да мога да заспя, заспивах някъде към 05-06 ч. сутринта, а не рядко ставах без изобщо да съм мигнал.Отначало не бях сигурен на какво се дължи това - претренираност, стрес от работата, нередовен сън /давам нощни дежурства/.  Благодарение на тренировъчния дневник, който водех , забелязах, че след тежка тренировка задължително следваше една-две нощи  безсъние. Пуснах и тема във форума. Получих някои съвети -  с повечето  се съобразих -пих чайове с успокояващ ефект, увеличих магнезия, пих и валериан и  правех топли душове преди лягане. Ходих и при личния лекар - изписа ми някакво лекарство със зелена рецепта, но така и не го взех. Прочетох и доста неща за нервната система и това как и се отразяват физическите натоварвания.
И така , в началото на лятото реших да спра за 3 месеца тренировките, за да дам време на нервната система да се възстанови качествено.
Започнах да спя като бебе - по 9-10 ч. сън.  Карах велосипед , играех футбол и ходех на басейн да плувам.  С нетърпение чаках септември- за да възобновя тренировките.Но още след втората по сериозна тренировка  симптомите на претоварена нервна система се появиха - напрегнатост и безсъние.
Не знам какво да правя. Тренирам от 1992г. /с известни прекъсвания/ и не мога да си представя , че вече няма да вдигам.
Разбира се може да продължа да  тренирам леко -само изолиращи упражнения, без тежки клек, тяга и преса които натоварват нервната система. Но за мен това ще като таратор без краставици и кисело мляко.
Помагайте.  Нека , ако има някой, който е на ТИ с тази материя и знае как да ми помогне да ми пише - може и на лично. Искам да продължа да си тренирам. Това е .
Благодаря.

Теди Илиева

12.09.15
23:19

Интересна тема. Има компетентни във форума, вероятно ще се включат. Само дай малко повече подробности.

Какво имаш предвид под тежка тренировка? Дай примерен обем, как почиваш между сериите, следил ли си пулса по време и след тренировка? Засичал ли си безсънието дали е предимно след вечерна или сутрешна тренировка или това не е имало значение?

На мен нещо подобно ми се случи когато започнах да тренирам преди година и половина от нулата. Особено ясно изразено безсъние до малките часове и то когато когато тренировката ми се падаше късно следобед, но този период отмина бързо - около месец след като продължих редовните занимания.

Теди Илиева

12.09.15
23:24

Търсачката на форума плюе доста резултати за безсъние свързани с прием на добавки. Взимаш ли при тежки тренировки и ако да, какви?

12.09.15
23:41

След какви по-точно тренировки, какво разбираш под тежки? Опиши по-подробно - обем, интензивност и кога (и дали) стигаш до отказ.
Аз съм имал такъв проблем, но са били единични и редки случаи.

13.09.15
08:02

Тренировките в последните 2-3 години са : 4 базови упражнения с по 4 серии. Само в последната серия стигам до отказ, а пред последната съм близо. До пълен отказ при някои упражнения няма как да стигна /тренирам без тренировъчен партньор  - вкъщи/.  Почивките м/у сериите - 1-2 мин, а  м/у  упражненията 4-5 мин.  2 тренировки седмично. Нормални тренировки, които не би трябвало да претоварват нервната система /и не са го правили  - до преди 8-9 месеца/.
Пулса не съм си мерил по време на тренировка - но не започвам следваща серия преди да се е поуспокоил - ориентирам се по дишането.
Добавки - мултивитамини /през месец/ Рибено масло и протеин. Вземал съм  магнезий и цинк .
След сутрешни/обедни тренировки също не мога да спя /обикновено  тогава тренирам - към 13 - 14 ч/.
След мъртва тяга , военна преса или клек / последната или предпоследна серия/ някак си” настръхвам” /не знам точно как да го обясня/ и това състояние се задържа цял ден и през нощта не мога да заспя.

Carbohydrate

13.09.15
08:07

Аз съм бил в подобно състояние и почнах да въртя цикли.....точно тогава всичко се намести. Сега от по-тежка тренеровка имам и главоболие, което продължава два дни...Обяснението ми за теб е, че можеш за части от секундата да впрегнеш всичките мускулни влакна в действие, силен ти е нервния импулс, който ги активира. Трябва ти подходяща тренировка за този случай. Можеш да тренираш, но ти трябват цикли..

Carbohydrate   дай примерен такъв цикъл че и на мен се случва често в последно време. Свързвам го с обостряне на нервната система от различни лични проблеми в комбинация с топлото време през лятото.

MA

13.09.15
13:55

Здравейте, аз също имах проблеми със съня. Правих много тежки и дълги тренировки, хранех се малко и не можех да спя, рехиш да спря силовите тренировки за 2 месеца  и след като започнах отново да тренирам с тежести проблемите се върнаха. Ход3х на диетолог пораде неправилното хранене и тай ми направи режим и ми изписа хранителни добавки  Келп (зелено водорасло) 1 на ден и и Таурин(аминокиселина) преди лягане. От тогава спя като бебе :) Ефекта дължа на таурина. :))

Carbohydrate

13.09.15
14:57

казано от Светослав Илиев на 13.09.15, 13:40:

Carbohydrate   дай примерен такъв цикъл че и на мен се случва често в последно време. Свързвам го с обостряне на нервната система от различни лични проблеми в комбинация с топлото време през лятото.

Има много видове микроцикли. Аз използвам модифициран от мен цикл на Шейко, така и дневника ми се нарича.
Микроцикъла е 4 седмичен. За достигане на рекорд в ПМ използвам 4 такива цикъла.
Пример с набирания - това правя )):
2 тренировки седмично за набирания. Една развиваща и една поддържаща.
Стартов ПМ 35 кг 5 повториния. Изходен - 37.5 кг 5 повторения, но може да се получи и повече....
Стъпка седмична 2.5 кг.
Трябва да се пресметне отзад на пред...и така се получава:
1 седмица 22.5 кг 5 по 5
2 седмица 25 кг същото
3 седмица 27.5 кг
4 седмица 30
—————————————————
2 микроцикл се почва от тежестта за 2-та седмица
1 седмица 25 кг
2 седмица 27.5 кг
3 седмица 30 кг
4 седмица 32.5 кг
————————————————————-
3 микроцикл
1 седмица 27.5 кг
2 седмица 30 кг
3 седмица 32.5 кг
4 седмица 35 кг
тук достигнахме своя предишен максимум, на следващата тренировка опит за рекорд. Ако гоним 1ПМ, то можем да минем на 3 повторения и да продължим цикъла:
но вече така:
1 седмица 37.5 кг по 3 повторения
2 седмица, тук трябва да се прецени, ако имаш запас продължаваш, ако не - пробваш рекорд - 40 кг 1 повтор, 45 кг и т.н.
———————————————————
КРАЙ НА ЦИКЪЛА - 1,2 седмици почивка, работа с леки тежести и отново старт на цикъла но с по-голяма начална тежест + 2.5 кг...
И така може да се върти....аз направих в годината два такива цикъла, завършени с нови лични рекорди...

Сега, конкретно за всеки, може и да не става, защото това е според моето възстановяване. Сериите са 3-5 в зависимост дали правя и други упр за ПМ. Например, правя и кофи. Тогава карам по 5 серии. Ако имам и клек, то сериите стават 3….
Почивка мужду сериите ЗАДЪЛЖИТЕЛНО 5-7 минути, може да достигне и 10 в края на цикъла!!! Спомагателни упражнения не правя, когото започна с цикъла. Те се правят в почивката между циклите, тогава се прави и обем и бързина и т.н....

Мнението беше редактирано от Carbohydrate на 13.09.15 14:59.

Случайно да си пропуснал да споменеш прием на предтренировъчен продукт преди тренировката си ,защото аз имах същия проблем и всичко се оправи след като престанах да взимам енергетици късно вечер.

@Carbohydrate Благодаря за изчерпателния отговор!

Доста интересна тема. Аз не отдавам безсънието на тежката тренировка, защото и футбола сам по себе си е доста комплексно натоварване.

15.09.15
22:02

Севдалина.  Съвсем различно като натоварване и отражението му спрямо нервната система е. Виждал съм човек да прави тяга  15 сек. и после да трепери като лист 3 минути - което при футбол няма как да стане.
@Carbohydrate. Благодаря за изчерпателното мнение. За съжаление тези дни времето ми е кът, но скоро време ще прочета повече за тези цикли на Шейко и може да почна да правя нещо подобно / на първо четене съм скептично настроен -от личен опит зная, че правя ли програма за личен рекорд, най късно втория месец трябва да дам всичко от себе си , което разбираш как се отразява на НС.
Страхил. Не съм вземал такива продукти.
Маргарита. Доколкото разбирам си подновила тренировки и благодарение на таурина нямаш  проблеми със съня -  мисля и аз да го взема.

15.09.15
22:12

Безсънието едва ли има нещо общо с тренировките. В добавка към това е класически симтом на депресивни състояния. Препоръчвам ти да потърсиш причините там.
Споменатият по-горе таурин е вещество, което влияе точно в тази насока. Има и други подходящи леки варианти под формата на добавки - SAME и 5-htp например.
Друга често срещана причина за безсъние е хипертонията, често съчетана с тахикардия. Ако не можеш да си измериш кръвното в моменти, когато не можеш да заспиш, измери си пулса.

Мнението беше редактирано от Boby_ на 15.09.15 22:13.

Carbohydrate

16.09.15
08:15

казано от чичо Сам на 15.09.15, 22:02:

@Carbohydrate. Благодаря за изчерпателното мнение. За съжаление тези дни времето ми е кът, но скоро време ще прочета повече за тези цикли на Шейко и може да почна да правя нещо подобно / на първо четене съм скептично настроен -от личен опит зная, че правя ли програма за личен рекорд, най късно втория месец трябва да дам всичко от себе си , което разбираш как се отразява на НС.
.

Точно за това цикъла е 4 мес. Почва се от по-далече...

казано от чичо Сам на 15.09.15, 22:02:

Севдалина.  Съвсем различно като натоварване и отражението му спрямо нервната система е. Виждал съм човек да прави тяга  15 сек. и после да трепери като лист 3 минути - което при футбол няма как да стане.

Именно, натоварването е много по-различно. При въпросната тяга, нервната система е възбудена максимално за тези 15 секунди и вероятно някакъв кратък период след това. Но тъй като аз самият често дърпам тежка тяга, мога да ти кажа, че това е кратък период и най-много до час нервната система се връща в нормалното си състояние, а пък вечерта след тежка тяга заспивам като пън. Ако нервната ти система е превъзбудена с часове след тежка тренировка, търси причините не в източника на възбудата (тежкото трениране), а в това, което я поддържа така. Виж специално мнението на Боби, защото макар да не съм много навътре в нещата, и аз си мисля за нещо свързано в тази насока. Постоянна и дълга превъзбуда на нервната система пък като цяло води до проблеми на хормонално ниво (стресови хормони и т.н.).

Поздрави :)

18.09.15
11:04

Пулс и кръвно съм измервал много пъти -/ в покой/  - винаги показателите са в нормата.  Следващия път , когато не мога да заспя  ще измеря пулса / кръвното няма как - нямам собствен апарат/.
Относно депресията - наистина припознавам някой от симтомите . Изучавал съм малко психология и знам ,че финтеса е препоръчителен при депресия, а при мен се явява капката която прелива чашата и предизвиква безсъние /защото цяло лято не съм тренирал и нямах проблеми със съня/ .
Боби. Ако се чувстваш компетентен, ще ти бъда благодарен за някой съвет /освен задължителното консултация със специалист/. Просто ти какво би направил на мое място.
Ако все пак някой ми препоръча специалист /в София / нека е на лично /не съм сигурен иначе дали не противоречи на правилата на форума/.

18.09.15
17:30

Аз също имам проблеми, особено аз правя клек/тяга в един ден 1ч и 20 мин здраво, и имам сърцебиене и се будя по 10 пъти нощем на 28съм не ми дреме, не съм спал сигурно от месеци нормално, вече започнах преди фитнес редбул с късо къфе, че не мога да направя тренировката...

Да не би пък наистина кортизолът да ти е в повече?

Аз бих опитал тренировка сутрин - 7-9 часа, после без кафета след 3 следобяд, а вечер преди сън една чаша мляко и капсулка мелатонин, никакъв компютър или телефон поне 1 час преди заспиване, изключваш рутери и други боклуци там където живееш, оставяш телефона в другата стая, вземаш си списание, книга или вестник и четеш в леглото. Ако и това не ти помогне отиваш на лекар да лекувате депресия или хиперактивност.

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1