Проблемите с кръста - моя опит през годините

20.09.15
15:38

Здравейте, казвам се Иван, на 28 години от София.
В настоящата тема искам да опиша как се развиват през годините оплакванията ми свързани с кръста. Знам, че много от спортистите, трениращите и пишещите в този форум са минали или минават през травми свързани с тази проблемна област, затова ако моята тема се окаже полезна дори и само на един човек ще се радвам. Ще се радвам и на вашите препоръки относно състоянието ми ...

Занимавам се със спорт откакто съм проходил: карате,лека атлетика, футбол в детско-юношеските години и волейбол и джудо в юноши-старша възраст и мъже. Тренировките във фитнес зала продължават вече 12-13 години, с много краткосрочни прекъсвания (макс. 2-3 месеца) свързани с травмите през годините.По принцип съм и дипломиран фитнес инструктор от 2005г. с доста голяма практика и база клиенти и сериозни интереси в областта. Висок съм 190см, в момента съм 106кг, като от повече от 5 години поддържам тегло в диапазона 100-108кг. Мерките ми в момента са горе долу следните: талия 95см, бедро 68см, бицепс 45см.

Не помня кога за пръв път имах сериозни болки в кръста, може би още в юношеските години при тренировките на една доста старичка лег преса постоянно усещах напрежение след употребата й :) Сериозните проблеми общо взето дойдоха може би на 20-21 годишна възраст, като продължават и до днес. Сериозните кризи (говорим такива с невъзможност да се движа) са били 3-4, а случаите, в които болките нетърпими с дни - много. Тук ще ви опиша лекарите, травматолозите, чакръкчиите, които съм посещавал през годините и как те са ми помогнали или не са и точно с това се надявам да съм полезен на Вас:

-доц.Каракостов, завеждащ неврохирургия в Университетска болница “Иван Рилски”. При него бях на преглед преди 3 години при най-сериозната ми криза. Препоръча ми го бивш културист, опериран от дискова херния при доцента. Направихме ядрено-магнитен резонанс. Общо взето тогава се превивах от болка със седмици, не можех да правя крачки по-големи от 20 см, нямаше как да ходя до тоалетна, да си обувам обувките, да седя седнал и т.н. Всеки ден бях на инжекции (в началото диклак, по-натам и дипрофос + мовалис+б-50 на NOWfoods). Бях в много тежко физическо и психическо състояние и се чувствах като инвалид. Думите на доцента бяха “и по-леки хернии съм оперирал, но при теб няма да говорим и мислим за операция”. На  нива L4-L5 и L5-S1 той ми показа и разказа, че имам доста сериозни дисковии хернии, а на почти всички останали нива сериозни протрузии. Мога да препоръчам доц.Каракостов, защото той не е от лекарите, които ще тръгнат да оперират без причина, напротив. Нито ми забрани да тренирам , както повечето правят, напротив дори препоръча карането на колело с по-висок градус на седалката, плуването. Изрично определи като противопоказни тичането и упражненията във фитнеса в които натоварването мачка прешлените ,като клек, раменни преси и т.н. Това бяха думите му.
-проф.Чакъров - друго голямо име, при което съм бил. Преди години той ми назначи компютърна томография (скенер) и по него също ми диагностицира херниите. Неговото решение беше кални бани 2 пъти по 10 дни в годината, нещо което никога не съм правил или ще направя. Общо взето впечатленията ми от него не са особено големи, но някакси не ме спечели като специалист, като преглед, като отношение и т.н.
-Лазар Радков -  Мога да кажа само хубави неща за Лазар. Тренирах с него известно време на ‘Академик’ и програмата, по която ме остави да движа възстановяването си беше добра. Дори до ден днешен, с известни модификации, я изпълнявам или поне се стремя да го правя превантивно. Страхотен човек и специалист, който подхожда задълбочено към проблема и не търси облекчение, а решение!
-Теди, масажиста на БФКФ (федерацията ни по културизъм)- също мога да кажа само добри думи за него, той е привърженик на по-грубото наместване и третиране на кръста и някой не се престрашават да бъдат усуквани по този начин, аз общо взето мога да кажа, че не е страшно.
-по препоръка съм ходил и на кинезитерапевт в Младост няколко пъти, който не помня как се казваше, намести ми грубо цялото тяло. После препоръчва проблемните места да бъдат замразени, болката остава 3-4 дни после трябва да спре. Общо взето ефект не усетих голям.
-Леля Надка, в с.Дрен, пернишко. При тази жена ходят много наши спортисти и закъсали с кръста хора, винаги като отиде човек има по някой който да чака сгънат на две пред къщата й. Няколко пъти съм ходил при нея, прави нещо като кратък масаж и наистина имаш чувството, че ти отщипва нерва, обаче след няколко часа болката пак се възвръща с пълна сила и остава с дни.

При тези и при други хора съм ходил, допитвал съм се и до много други. За себе си мога да кажа, че колкото повече време минава, толкова повече неща научавам, но така и не мога да намеря ‘лекараството’ за себе си. Последната ми криза беше януари-февруари 2013г. и оттогава 2 години и половина бях в много светъл период. Освен бодибилдинга 4-5 пъти седмично, играя футбол, тенис на маса и други активни спортове и игри постоянно. Постепенно забравих за болката... спринтове, мъртви тяги, клекове, много физическа работа без никаква болка. Чувствах, че съм го преодолял. До преди месец, когато може да се каже, че със сълзи на очите отново си спомних какво съм преживял. Вече повече от месец отново съм в много тежък период, в който няколко пъти слагах схеми с диклак, мовалис, б-комплекс, мазила, загряващи процедури, отново посетих леля Надка,  но нищо не помага за момента. Сутрин се чувствам много зле, някой дни болката въобще не изчезва, в други дни ту я има, ту я няма. Не само, че не мога да тренирам нормално, не мога да живея нормално и съм постоянно нервен. Опитвам се да тренирам, но доста ограничено, спрямо състоянието на деня.

Мога да споделя от моя опит кое ми помага:
-B-50 на NOW, препоръчвам го горещо. Това е най-добрия Б-комплекс за мен на пазара  и определено ‘храни’ нервната ми система осезаемо.
-от лекарствата мога да кажа, че и с тях и без тях болката е почти една и съща и си тръгва когато реши.... дипрофос е най-силния кортикостероид, който съм ползвал, казвали са ми различни схеми свързани с употребата му, но повече от 3 инжекции в рамките на няколко дни аз ги определям като тавана... ако той не помогне значи е доста тежко положението. Познавам хора които след 21 инжекции дипрофос не са можели да станат от леглото и операцията е била неизбежна.
-да пазите кръста от изстиване, много често отворения прозорец лятото ми е най-големия враг, или ветровито место през деня
-висенето на лост по никакъв начин не съм усетил да ми помага
-тичането не ми е било проблем никога, освен в последно време, когато чувствам напрежение след спринтове, футбол, пътека под наклон, преходи и т.н. Не го отдавам на килограмите, защото много години поддържам едни и същи килограми, а проблемите са ми идвали дори когато съм бил 10-15кг по лек от сега.
-седенето ми се отразява доста зле, ако е продължително време, избягвам го
-лежането на твърд матрак определено мога да кажа, че ми се отразява добре. Дори само 30 минути през деня ако намеря време да се прибера и да легна по гръб, това ми се отразява адски добре
-винаги ползвам ортопедични стелки, мога да кажа, че с тях се чувствам по-добре
-ползвам също и едно платно от бодли, на което лежа по 20 минути когато имам възможност или преди лягане. След него усещам как кръвта циркулира по целия ми гръб. Не мога да кажа дали ми помага, честно казано :)
-от упражненията във фитнеса мога да кажа, че с годиите изключих любимото си упражнение-  гребането с лост, като някои път си позволявам да го правя тежко с дъмбели. Всичко останало намира място в тренировъчния ми план и не мога да кажа, че има конкретно упражнение, от което страдам. Много внимавам в какъв период съм, слушам и се съобразявам с тялото си.
-това което мисля да пробвам сега след тази последна криза е юмейхо масажа. Ще разкажа по подробно след първата процедура.

Това е от мен, ще се радвам ако някой открие нещо полезно, или сподели... Мога още много неща да разкажа, но така или иначе темата стана прекалено дълга и сигурно отегчи повечето от вас.
Поздрави

Темата беше редактирана от Иван Петров на 20.09.15 15:51.

Теди Илиева

20.09.15
18:48

Това е наистина горчив опит. И аз достигнах до повечето от твоите изводите по пътя на болката.

Мога да добавя няколко неща:
-Това, на което казваш “платно от бодли” незапознаните могат да го намерят като апликатор Кузнецова.
-Друго, което ми помага в по-студените месеци е широк ластичен колан с вълна. Затопля и сякаш поддържа.
-Сега работя с много добър треньор и целенасочено заздравявам под негово ръководство ядрото с планк.
-От упражненията забравих лег пресата
-При дълго седене можеш да опиташ с гръб за стол. Моята работа е по 8 часа на бюро и се чувствам по-добре, от както ползвам подобна облегалка.
-Съфорумец ми препоръча масаж с тенис топка, но аз нямам и просто свивам юмрук и масажирам кръста с кокалчетата на пръстите, когато усетя болка.

За юмейхо терапията ще е интересно да кажеш по-нататък като натрупаш впечатления. Аз лично ходя веднъж седмично на най-обикновен класически и се чувствам добре.

Ето как стоят нещата при мен(ДХ л4/л5 + артрозни изменения в целия лумбален дял)
- стандартна физиотерапия(токове, магнити, лазери и т.н.) - сравнително слаб ефект, правил съм 2 курса по 10 процедури единия в Токуда, другия в частен кабинет на хвален терапевт с чисто ново оборудване.
- нестероидни противовъзпалителни - сравнително слаб ефект - най-много да те заболи стомаха ако ги пиеш по-дълго, реално може и без тях
- стероидни  противовъзпалителни - сравнително добър но краткосрочен ефект - стават за бързо туширане на болката, но както е писано по-горе не са оферта за дълга употреба заради страничните ефекти
- акупунктура - 12 процедури при известен и хвален специалист, който освен това е и лекар - никакъв ефект, най-безумно похарчените пари
- почивка - никакъв ефект - според мен на легло трябва да се почива максимум ден-два след кризата, след това е добре да се движиш колкото можеш
- промяна в поведението - огромен ефект - намалих седенето - гледам да ставам на всеки 20-30 минути работа пред монитора, stand up desk е  много добра идея. В доста от дейностите си се оказа че правя “грешни” движения които допълнително травмират ситуацията(от рода на навеждане за връзване на обувките и подобни). Шофирам максимум за час и спирам да се изправя и разтъпча. Спя с възглавница между коленете(това ако спиш настрани помага доста). Като цяло спрях да ползвам асансьори, ескалатори и прочее, когато можеш зарежи колата и ходи пеша и тн.
- кинезитерапия - помогна ми много - лошото е че има доста “шано” терапевти, които говорят глупости и те карат да правиш абсурдни упражнения(един ме караше да правя коремни преси???!!), няма да правя реклама и анти реклама - търси, пробвай, ако не си доволен сменяй, съмнявай се и така.
- образовах се - това също доста ми помогна - говорих с доста специалисти, които бяха отворени за подобен разговор, попрочетох различна литература по въпроса - помага доста, да знаеш повече за проблема си. Също така и успокява да знаеш че например ако вкарат 100 човека от улицата на ЯМР, повечето ще имат разни неща по гръбнака(я ДХ, я нещо друго), но изобщо не ги боли.
- добавки - рибено масло(качествено), куркумин(ако решиш да пиеш прочети това http://examine.com/supplements/curcumin/, за да не си харчиш парите за неефективни продукти), милгама Н(мастно разтворимия витамин Б1 е доста по ефективен от обикновенния) - тези трите имат дори по-добър ефект от нестероидните противовъзпалителни.

За лекарите - доц. Каракостов и аз съм чувал добри мнения за него, аз ходих при проф. Габровски(син) в Пирогов, който също е силно име когато става дума за неврохирургия и съм с добри впечатления. Преди него бях при някои други(в Токуда), които за 3 минути решиха - за операция си, нещо което Габрвоски категорично отрече. ЯМР - най добрия уред в България е в СитиКлиник(не правя реклама, просто е така) - със сила 3 Тесла, дори мисля е единствен на Балканите. Имат и добър специалист, който разчита изследването там, така че ако си от София - това е мястото.

Мнението беше редактирано от Иван Драганов на 10.10.15 18:32.

11.10.15
08:44

Момчета извинете за въпроса но ми е интересно как сте се докарали до такива проблеми от тяга/клек или ... дано намерите малко от малко лек на проблемите си все пак ... !

Теди Илиева

27.01.16
21:23

Добавям информация за нещо, което смятам, че ми помогна за значително облекчаване на проблема.

От два месеца разтъпквам стелки за коригиране на неправилна стойка, като още в края на първия месец имах съществено подобрение в състоянието на кръста.
В моя случай стелките са за корекция на супинация, което означава, че изнасям тежестта на тялото към външния край на стъпалата - възглавнички и пета. Вижда се на картинката от апарата, с който ми правиха измерването. Със стелките идеята е тежестта на тялото да се разпределя по-равномерно върху цялото стъпало и съответно да има корекция на походката.
Имаше период на адаптиране. Даже първите две седмици направо си куцах от разни болежки по краката докато свикна със стелките.

Мнението беше редактирано от Теди Илиева на 27.01.16 21:25.

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1