27.09.15
13:08
Здравейте!
На 21 септември започнах да бягам. По точно - мъча се да бягам. Не знаех и правилната техника - добре че видях как стъпват хората от 5 километровото състезание(от там се ‘’зарибих’‘) в Морската градина. Именно - приземяват се на пръсти( май по - напредналите) или с цяло ходило а не както аз - на пета. Пробвах и аз на пръсти, но трудна работа - започват да ме болят костите на подбедрицата, отделно счупения глезен преди години също се обажда. Освен това имам и плоскостъпие от малък.
Бягам от Хоризонт до поделението в Морската - сигурно няма и километър, но и това ме озорва..
Първия ден - греда. Ами не можах да го взема без почивка, дори и със свински тръс. Не ми стига въздух, дишам с отворена уста:(
Първите четири дни имах чувството, че ще се сгромолясам на земята; вчера и днес - маалко понамаля това виене на свят и дори днес бягах на връщане и можех още малко? До поделението, около 20 мин. на пейка правя лицеви , кофички и корем. Мъкаа - толкова ‘’вода’’ се лее.. След това се мятам на колелото за около 30/40 мин.
Обаче с цигарите положението не е розово. Вкарвам 3 с кафето преди свинския...
Гледам как бягат доста не атлетични тела, че и по - възрастни от моя милост, направо ми идва да се сцепя през гърба:( и да дам повече май от колкото мога.
За протокола - последно съм бягал на пътечка във фитнес 2004 г. и бях го докарал до 30 мин. с 8 км/час? Не помня. Това за 3 месеца. Влязох 84 кг.( при ръст 172) и свалих 5 кг. за това време. Но все пак тогава имах тонус, понеже работата ми беше физическа. Отделно вдигах една 20 килограмова щанга и правех лицеви опори(серийки по 30) и коремни преси( по 400 без да се изпотявам):
По това време можех да се набирам 10 пъти с подхват. Сега е трагедия - 4 бр. с надхват.
Това около 2000-2003 г. ама три години и повече не бях палил цигара...
В началото на юни т.г. започнах работа и бях 88 кг. Сега съм 83 кг.
Както и да е, имам желание да си върна предишната ‘’форма’‘. Купих си маратонки за бягане, които не ми помагат особено за сега.
Да видим..
27.09.15
18:18
Добре дошъл и успех!
И аз ще надниквами, не сме много начинаещите любители на дългото бягане в този форум. А ти само смело; аз не можех да изтичам 300м като започнах сега си цъкам 10 км за удоволствие. :)
Що се отнася до стъпването, техниката си е техника, но подлежи на условности. Ако си добре с амглийския съветвам да проучиш понятията running cadence, stride, gait. Успех :)
Мнението беше редактирано от BGDN. на 27.09.15 21:40.
28.09.15
00:50
Добре дошъл, доста ударно го удари още в началото. За бягането мога да ти говоря доста, но освен него трябва и фитнес да правиш. За техниката да ти кажа че няма такова нещо като “правилна” просто за да не изпадаш в излишни заблуди, техниката е тази която е удобна за теб. Аз владея и 3-те, като цяло от опита ми мога да ти кажа че посрещането със средната част на крака е най-компримисния вариант. При изместване към предната част на ходилото, пък страда много прасеца и повярвай и там стават контузии яки.
Като основен съвет мога да ти кажа че най-важното нещо, което дори и по напредналите бегачи правят като грешка , е да не си скалират правилно натоварването. Много е важно да бягаш без болка, така се започва и се градира много бавно и постепенно. Иначе винаги ще те боли, ако трябва ще тичаш и 500 метра в началото и така. Техниките може да ги пробваш всиките, за да видиш как ти е най-добре, но го прави много бавно и внимателно. При стъпване на пръсти ако те боли подбердицата означава че стъпваш тежко а при бавното бягане, земята така трябва да се посреща че почти да не се чува звук.
Успех с тичането, то ще ти помогне с цигарите ! :)
Благодаря ви за подкрепата!
Равносметката до сега:
Вчера - 3 октомври пробягах цялата дистанция без почивка. Усетих, че имам енергия и реших да пропусна заниманията на пейката в името на рекорда;).
До тук добре. Но си мисля, че това стана възможно, защото изядох един линцер и една вафла предната вечер. Знам, че не трябва, но факт.
Днес беше най - неудачното бягане от самото начало мисля - обърках дишането, не стъпвах правилно и в следствие на това ме заболяха тибиалисите отпред. Както в казармата. Не можах да повторя вчерашното. Не знам защо стана така;ще размисля..
Не е добре, че нямам сила/енергия - колелото винаги го карам на една и съща предавка, но от началото на тази седмица краката ми ‘’парят’’ когато качвам баир или стълби. Искам да натисна, но не мога. През деня ми е леко замаяно и сънливо.
Сега и третото набиране ми е зор, а миналата седмица бяха 4-5. Иначе, никъде нямам мускулна треска. Ама и сила нямам..
Преди два дена едва направих това:
Имам една самоделна щанга 20 кг.,която вдигам за всичко което се сетя, клекове също/20-25 бр. в серия.
А преди 10 години кляках с 60 кг 20 пъти, махах двете десятки и още 20 бройки. Без голям зор, просто това число ми харесва:)
Храната, конкретно вчера:
около литър пилешка супа, два домата, 200 гр. сирене, 2 яйца, 3 филии хляб с маслини. И кафе разбира се - 400/500 мл. Всеки ден.
Смятам да се отчитам Всяка Неделя, за да се четат мъките ми по - лесно:)
Успех на всички със заниманията.
Мнението беше редактирано от Tom на 04.10.15 11:35.