13.10.15
15:35
Здравейте!
Както вероятно се вижда в ляво, регистрирах се днес, но истината е съвсем друга: чета форума от години. И като казвам години, имам предвид, че съм запозната в детайли. Знам в подробности за режимите на Queen Cobra, Златина, Вероника, Наталия и още други момичета, които пишат тук.
Вероятно нормалният въпрос след това въведение е “защо си правиш дневник, след като толкова време не си имала нужда”. Ами, сега проимах нужда. Има периоди в живота на човека, които обръщат всичко на 180 градуса. Тогава всичко се обърква, за да се нареди отново и, за да бъде всичко по-здраво. Излизам от един такъв период, в който храненето и спортът ми бяха последна грижа. Ама наистина последна. Резултатите са на лице. Сега мотивацията я няма, а според един философ, повлиял много през 20 в. и продължаващ да влияе, когато човек е следен, той е дисциплиниран. Затова си правя и този дневник - за да се дисциплинирам.
Разбира се, ще очаквам и коментари, и препоръки.
Останалите неща: на 25 години съм, омъжена, с работа на едно място пред компютър.
Тренировки: 3-4 пъти седмично в зала
Добавки: протеин - матрица в офиса, суроватъчен около тренировки, BCAA, фетбърнър, магнезий, комбинирани витамини.
Храната (я оставям умишлено последна): най-големият проблем! Работя на отдалечено място, където няма какво толкова да се взима за хапване. Единствената алтернатива на джънка са суровите ядки, киселото мляко и протеиновите вафли. В офиса се поръчват вредни мазнотии, които обаче са много изкушаващи. Всъщност самата храна ми е проблемна в цялата картина. Тя е това, което ми пречи да постигна целите си (по-надолу).
Цели: да се харесвам. А това мина през чистене на мазнини (много мазнини) и добра спортна форма.
Като бивш спортист (волейболист) ми е трудно в момента, но вярвам, че целта вече е по-лесно достижима :)
13.10.15
15:50
Един волейболист да има трудности? Няма начин! :)
Давай да видим храната... има ли шанс да си носиш храна в офиса?
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 13.10.15 15:50.
казано от Кольо Пияндето на 13.10.15, 15:50:
Един волейболист да има трудности? Няма начин! :)
Давай да видим храната... има ли шанс да си носиш храна в офиса?
Има, то това е и решението, но вечер (особено след тренировка и готвене) сили и желание не остават. Разбира се, създавайки дневника, целя и това да се промени, даже основно то, защото то ми е проблемът. А аз съм от онзи проклет тип хора, дето като омажат едното ядене, пишат деня дъждовен. Та това искам да променя. Просто защото нямам друг начин да се храня правилно (по мои разбирания) в офиса. Иначе KFC поръчки всеки ден почти :D
Храната за днес:
закуска - две сварени яйца, кофичка кисело мляко 4,5%, извара (не меря грамажи), няколко гигантски маслини
обяд - омлет (започвам да кудкудякам :D ) с гъби и сирене, 200 гр. котидж
вечеря (предстои) - ципура с шопска салата
По принцип правя и по повече хранения на ден - 4, понякога и 5, но днес по изключение бях в движение и не се и сетих дори.
Течности - вода ~ 3 л. и две кафета с мед. Принципно се старая да се храня НВ, но само кафето го подслаждам с малко мед (домашен).
Днес ми се пада нетренировъчен ден, но така или иначе в 14 ч. си бях вкъщи, реших да не мързелувам.
- кофички на дивана
- рамо
- бицепс и трицепс с дъмбели
- клекове с дъмбели
13.10.15
16:12
Честит ти дневник тогава! Дано да ти е полезен! :)
Може би варианти за теб ще са:
- готвене за 2-3 дни напред
- заготовки в 2 дни от седмицата, които съхраняваш в хладилник
Така няма да има нужда да готвиш всяка вечер; ще ти отнема по-малко време и винаги ще имаш нещо под ръка в хладилника.
Иска малко повече организация и мислене в началото - спрямо трайността на продуктите, спрямо различни комбинации и т.н., но е работещ вариант.
Успех ти желая и сега на свой ред ще те следя. :)
13.10.15
16:13
Ако всяка вечер си приготвяш вечеря и обяд за другия ден - на моменти става досадно и/или мързелът става нетърпимо настоятелен, да. При мен решението се оказа готвене за няколко дни напред. Ако прекараш 3-4 пържоли през тигана, спокойно можеш да си улесниш обядването в офиса през следващите дни. Медът в кафето не разваля нисковъглехидратния подход.
P.S. Докато се натуткам - Колман ме е изпреварила... (giggle)
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 13.10.15 16:14.
Ха, добър вечер!
След яко непродуктивен ден, но пък с много нерви в края му, се прибрах вкъщи. Давам отчет набързо, после коментар:(
Храна:
закуска - кофичка кисело мляко с протеинова матрица, извара и чиа
междинно - шепа-две фъстъци
обяд - варени яйца 2 бр., извара, котидж и салата зеле с моркови
вечеря - сирене по шопски и салата
Добавки: протеинова матрица (от закуската), BCAA, суроватъчен една доза, фетбърнър, фолиева киселина и магнезий
Тренировка:
(не знам имената на всички упражнения :/ )
- аддуктор/абдуктор
- лег екстензия и лег преса
- придърпване на скрипец пред гърди с широк и тесен хват
- (пак на скрипеца, май трицепсово сгъване и разгъване се водят...ох, срам ме е...)
- пек дек
- преси, гръбни екстензии и вертикално повдигане на крака на стенд
- преди тренировка 10 мин кростренажор, накрая 10 мин вело
Разбира се, приемам всякакви съвети, критики и коментари. Вероятно прави впечатление, че повечето упражнения са ми на уреди...преди време съм късала менискус, имах наскоро и проблеми с коленните връзки. Страх ме е да правя нещо със свободни тежести, струва ми се, че опасността от нова контузия е доста по-голяма. Затова и не клякам, което отчитам като голяма липса в тренировките си...приемам съвети как да го заместя?
Чудя се има ли смисъл да смятам калории и грамажи на белтъчини, въглехидрати и мазнини. Както се казва, нямам спешна работа, но пък имам да чистя.
казано от Ma Nest на 14.10.15, 19:50:
Ха, добър вечер!
Чудя се има ли смисъл да смятам калории и грамажи на белтъчини, въглехидрати и мазнини. Както се казва, нямам спешна работа, но пък имам да чистя.
Определено няма да ти “навреди” - даже ще ти помогне доста щом имаш да чистиш :)
казано от Squat Away Your Problems на 15.10.15, 07:37:
Определено няма да ти “навреди” - даже ще ти помогне доста щом имаш да чистиш :)
Подозирах, че ще получа такъв отговор :D Имам на телефона Noom Coach, вярвам, че ще свърши някаква работа. Преди ползвах myfitnesspal, където обаче само ми задаваше колко белтъчини, въглехидрати и мазнини трябва да приемам. Даваше ми примерно 3 пъти повече въглехидрати от белтъчините, което никак не съвпадаше с НВ хранене, към което се стремя. Освен това беше изчислило, че трябва да приемам 1200 ккал дневно, което ми се вижда унизително малко.
Днес ми е нетренировъчен, затова ще си тренирам само вкъщи :D - мисля си основно за рамо и трицепс. Е, няма да си спестя и коремните преси, защото коремът ми много ме депресира. (dull)
Хапването:
закуска: 2 сварени яйца, 3-4 маслини, една-две супени лъжици извара, три слайсчета сушен домат.
междинно: половин кофичка кисело мляко с ягодов протеин.
обяд: свинска пържола с домати
вечеря: пак ще е свинска пържола с домати.
И понеже е дневник, а в дневника всичко се споделя, да се изфукам, че по Коледа ще имам възможност да си “бера” в магазин на sportsdirect. Вече си правя списък, само се надявам, размерите на дрехите да са с един надолу до тогава.
Отчитам и друго нещо - дневникът наистина дисциплинира :)
15.10.15
15:21
Смятането на храната (енергия и количества макронутриенти) не е абсолютно задължително, но не е лошо да се прави за някакъв период от време, за да може човек да добие представа какво прави и да може да изведе адекватни закономерности за това какво и кога се случва. Това важи в значително по-голяма степен за хора, които тепърва започват да обръщат внимание на себе си и нямат опит със себе си. Смятането в общия случай ще ти спести някакво време, което е нужно за да напипаш нещата ‘на око’. От един момент нататък човек започва лесно да преценява сравнително и достатъчно точно и без сметките.
Истината е, че огромна част от отслабващите всъщност си хапват като за трима, а много от хилавите се хранят като първокласници, т.е. често човек не се ориентира правилно по една или друга причина. Собствения ми опит показа, че когато нещо не ми харесва и не ми е ясно защо става, добра практика е първо да си разпиша и пресметна храната (много ли е, малко ли е, какво има в нея). Не винаги, но твърде често истината прозира чудесно именно там.
;)
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 15.10.15 15:27.
Благодарско за коментара, Кольо :)
Днес почнах да смятам калории, но тая пущиня (Noom Coach) не ми дава информация кое колко проетин, въглехидрат и мазнина има. Ама пък дава някакви точки, насърчава ме да въвеждам още неща...луда работа :D
Днес ми е почивен ден от работа и след малко отивам към залата.
Храната за днес:
закуска: (късно ставане и никакъв апетит) варено яйце, 50 гр. извара (свършиии :( ), 5 маслини , 3 сушени домата - app-a рече, че това било 301 ккал
обяд: свинска вратна 100 гр. и една краставица - 295 ккал
вечерята ще бъде: “Почисти хладилника в глинен съд” - общо взето наистина ще обера остатъците и ще ги направя на гювече - свинско месо, гъби, лук, сирене, яйце и тн. Неговите калории не съм смятала, нямам и представа какво ще слагам.
след тренировката ще е доза протеин, ама в прясно мляко, щото ми е по-вкусно :D - около 300 ккал
Без вечерята съм на около 900 ккал. Гледам един сайт в момента, дава го около 400 ккал подобно на моето. Или общо 1300 за деня. Вижда ми се малко... не знам колко изразходвам на тренировката, но само кардиото в началото и в края са ми около 300 ккал на минус.
Впрочем това може би ми е проблем. И преди, като съм писала във форуми, са ми казвали, че приемам малко калории. Според различни калкулатори са ми нужни около 1900 ккал дневно, ако искам да свалям - 300 ккал по-малко. Честно казано приемам това за чиста монета, тъй като никога не съм се интересувала чак в такива подробности.
А за тренировката - имам цялото време на света и мисля да се забавлявам на всички уреди (inlove)
16.10.15
15:30
казано от Ma Nest на 16.10.15, 15:09:
...Или общо 1300 за деня. Вижда ми се малко...
Ми... права си, малко е. :)
...не знам колко изразходвам на тренировката, но само кардиото в началото и в края са ми около 300 ккал на минус.
За сега не мисли в тази посока. Да се изчисли достатъчно точен енергоразход за тренировката е сравнително много трудно, тъй като той се определя от твърде много фактори. Ако в сметката на споменатите 300 изразходени kcal не са участвали твоите антропометрични данни (включително активно тегло и/или % телесни мазнини) - спокойно можеш да игнорираш това число като ненадеждно.
И преди, като съм писала във форуми, са ми казвали, че приемам малко калории.
Много е вероятно... липсата на глад е сигнал за проблем, а не за постигнат оптимум в храненето.
Според различни калкулатори са ми нужни около 1900 ккал дневно, ако искам да свалям - 300 ккал по-малко.
Двамата младежи Харис и Бенедикт какво казват по въпроса? :)
Работи с относителен енергиен дефицит (Х %), а не с абсолютен (X kcal).
300 kcal са едно за теб и друго за мен...
казано от Кольо Пияндето на 16.10.15, 15:30:
Двамата младежи Харис и Бенедикт какво казват по въпроса? :)
Работи с относителен енергиен дефицит (Х %), а не с абсолютен (X kcal).
300 kcal са едно за теб и друго за мен...
Младежите рекоха 2032 ккал. Смятах с коефициент 1.375.
Винаги съм се хранила така, от дете. На такива количества съм свикнала, с такава храна. Вероятно и тялото ми е свикнало така. Впрочем една от най-ящните съм в семейството ми :D
Ох, така като сметнах и видях малката цифра, си направих един протеинов шейк :D
Мнението беше редактирано от Ma Nest на 16.10.15 15:46.
16.10.15
16:04
Проблемът е в съвършенството и адаптивността на човешкото тяло - то оцелява дори при впечатляващи екстремности, на които го подлагаме, включително глад. Когато имаш време поразгледай какво представлява т.нар. икономичен режим. Не е задължително твоят случай да е такъв, но вероятно ще си се изясни това-онова (първите 2-3 отговора на Google са достатъчни). Цялата философия и свръхсекретната тайна на приятната визия, комбинирана с крепко здраве, е... да не гладуваш. Визирам най-широкия смисъл на понятието - не да се пребориш с чувството за глад, а да “увериш” организма си, че няма да го лишаваш от нужното. Когато тялото гладува, то търси начин да оцелява... един от механизмите е трупане на енергийни резерви, съответно в условия на недостиг то съвсем не бърза да се разделя с тези резерви. Уви, най-изгодно е енергия да се складира под формата на мазнини. Нужно е да го “убедиш” търпеливо, че такива резерви не му трябват и да си удържиш на думата. Толкоз. :) Това е процес, а не събитие. ;)
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 16.10.15 16:11.
Леле, откога не съм влизала тук!
Взех си бележка за калориите, уикенда не ги броих, че бях все или на работа, или на курсове...до края на другия месец ще е така. А сега две поредни недели има и избори, тоест пак съм на работа :(
Попрочетох за икономичния режим, както Кольо препоръча. Тихомир Велев доста апокалиптично е описал нещата, но при такива теми май и такъв трябва да е тонът. Та взех си бележка, пратих го и насам натам този линк със статията. Впрочем веднага след това се сетих за приказката “все дебела и гладна ходя” :)
Днес съм закотвена вкъщи, защото чакам майстори...тоест ще си тренирам вкъщи. Имам си лост вече, имам си и дискове, какво повече мога да искам :)
Друго....а, да, избирам си нов суроватъчен протеин, защото моят свършва. Но, когато съм на НВД и сладко не ям, изборът става по-труден, а решението трябва да е по-прецизно :D
За тренировката днес си казах. Може да видя и някоя в youtube да вкарам и кардио.
Храната! Ох, храната <3 Взех си месо, много месо, та днес ще приготвям и за обедите до края на седмицата или поне до четвъртък. За днес съм предвидила - кисело мляко с протеин, овес, чиа и някакви други фибри за закуска; за обяд броколи на пара и пилешки гърди; следобед протеинов шейк с прясно мляко; вечеря като обяда.
Рапорт: даден!
Добър вечер! Отдавна не съм писала. Даже си мисля, че не избрах съвсем правилното време за такъв дневник. В момента в живота ми има два периода - преди и след изборите. Заради въпросните не мога да си почивам качествено. Яденето и тренировките са на ниво, даже по-добре отвсякога, но не и почивката.
Иначе мога да се похваля със съществен напредък откъм храненето - имам огромен апетит! Огладнявам си, поемам по-големи количества храна, явно ми се забърза метаболизмът, знам ли.
В тренировките пък смених много неща, плахо, но все пак започнах неща, от които ме беше страх - свободните тежести. На машините увеличих килограмите - с малко, но ги увеличих. Чувствам, че правя нещо (в добрия смисъл на думата)
Храна мога само за днес да опиша - кисело мляко с чиа, ленено семе, протеин (първа закуска), протеинова фафла (втора закуска), 200 гр. свинско с броколи (обяд), кюфте със зелева салата (следобедна закуска), предстои скара (с доказан произход).
Днес тренирах крака, четирибуквие и корем. Доволна съм.
Чудя се за добавките...да търся ли нов фетбърнър? Пия синефрин, правя пауза от Л карнитин, преди време пих и Herbal Burn (PN). От последното съм най-разочарована впрочем. Но се чудя дали няма нужда да разнообразя малко...