Упражнения и тренировка за горна част в домашни условия

21.10.15
14:40

Здравейте! Тренирам у дома и за сега разполагам само с дъмбели и колело (такова). Опитвам се да си съставя тренировки за горна част, но не знам дали се справям добре.
Първата, която си съставих е следната:
СС: - Лицеви опори “Делфин” (до отказ)
  -  Гребане с дъмбел - от 10 до 15 на страна
СС: - Повдигане на дъмбели от тилен лег - от 10 до 15
  - Ренегадско гребане с редуване на ръцете - общо от 16 до 20
СС: - Бицепсово сгъване + раменна преса - от 10 до 15
  - Кик-бек - от 10 до 15
СС: - Повдигане на краката + пулоувър - от 10 до 15
  -  Планкове - обикновен + страничен (ляво/дясно) + с повдигане на крак - за всеки вид от 15 до 30 секунди

СС е супер серия от две упражнения.
Целта ми беше с първите 4 упражнения да натоваря гърба и гърдите, след това бицепс, рамо и трицепс, а с последните две упражнения корема (като за корема ще добавя още 1-2 упражнения, но той не ме вълнува кой знае колко). Вчера направих тренировката (по 4 серии) и усетих най-голямо натоварване в рамената. Та първият ми въпрос е - добре ли е съставена тренировката и ако не - къде бъркам? Може ли да добавя още две упражнения за гръб и гърди или ще стане прекалено?
Второ - има ли някакви правила или условия при изготвянето на тренировка за горна част?
Ще се радвам и на идеи за упражнения :)

казано от Sis` на 21.10.15, 14:40:

СС: - Лицеви опори “Делфин” (до отказ)
  -  Гребане с дъмбел - от 10 до 15 на страна
СС: - Повдигане на дъмбели от тилен лег - от 10 до 15
  - Ренегадско гребане с редуване на ръцете - общо от 16 до 20
СС: - Бицепсово сгъване + раменна преса - от 10 до 15
  - Кик-бек - от 10 до 15
СС: - Повдигане на краката + пулоувър - от 10 до 15
  -  Планкове - обикновен + страничен (ляво/дясно) + с повдигане на крак - за всеки вид от 15 до 30 секунди

Здрасти! :)
Каква е целта ти и описаните повторения при различните упражнения с каква степен на трудност са? Ако си написала от 10 до 15, това значи ли, че не можеш да направиш повече от 12-17?

Ако трябва да се придържам към твоята схема, бих  нанесла леки корекции и ще се получи следното:
А1 - лег с дъмбели
А2 - гребане с дъмбел

Б1 - лицеви (класически)
Б2 - тяга с дъмбели (въпреки че участва и долната част; едва ли това ще ти попречи на отделните тренировки за долна част)

В1 - раменна преса
В2 - корем с колелце / друго упражнение за корем

Г1 - бицепс с дъмбели от стоеж
Г2 - кофички / лицеви опори със събрани ръце с акцент върху трицепсите

А за правилата - когато не се отнася въпроса до конкретен човек и неговите цели, опит и прочее, са си малко общи приказки.
Моите лични правила за подобно структуриране на тренировка са: гърдите и гърба да са преди рамото, а рамото да е преди бицепсите и трицепсите. :D

Каква е тренировката ти за долна част?

21.10.15
23:18

Здрасти, Рони!
Конкретна цел нямам. Хич не обичам да тренирам горна част и доста по-малко съм чела за нея. За сега искам да правя някакви основни упражнения без да наблягам на нещо.
За степента на трудност - определила съм си минимум и максимум. Ако стигна максимума при всичките серии - вдигам тежестта. Тъй като обаче тежестите ми не са много се налага да вдигам бройката повторения. (Надявам се скоро да добавя още малко тежести на дъмбелите)
Благодаря за корекциите и за съветите! При лицевите опори хич ме няма. Даже от колене не мога да ги правя както трябва :( Много съм скарана с тях, но пък знам, че колкото повече се опитвам да ги правя, толкова по-голям шанс има да се науча да ги изпълнявам правилно :)

Това е тренировката ми за долна част от понеделник, но търпи корекции:
СС: - БГ клек - 4 х 15 на крак с 8 кг
  - Румънска тяга с дъмбели - 20/20/20/18 с общо 18,6 кг
СС: - Клек със събрани крака + обратен напад (с редуване) - 20/18/18/16 с  2 х 7кг
  - Хип тръст - 4 х 15 с 16,3 кг
СС: - Качване на стол + повдигане на крак назад - за всеки крак -> 15/15/15/12 с  1,5 кг на крак
  - Ритници от колянна опора - 4 х 20 на крак с 4,5 кг
СС: - Подскачащи напади (с редуване) - 20/16/16
  - От стол, като се ляга по корем.. повдигане на краката нагоре - 20/20/15

Корекциите ще са следните:
3-то упражнение - клека няма да е със събрани крака, а с малко по-широк разкрач
Подскачащите напади или ще ги заменя.. или след тях ще добавя следното упражнение - динамичен клек с широк разкрач (тип сумо) + клек с по-събрани крака. След тях ще включа и суинг - между 40-60 секунди с 12,3 кг.

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1