28.10.15
15:21
Здрвейте, моля за вашето мнение за следната програма, дали е подходяща за покачване на сила и мускулна маса:
Бутащи:
хоризонтален лег: 6х6
флайс под наклон: 6х6
пек-дек: 6х6
клек: 6х6
раменни преси: 6х6
лег тесен хват: 6х6
коремни преси под обратен наклон: 20-20-15
Дърпащи:
придърпване на вертикален скрипец: 6х6
гребане с подхват: 6х6
придъпване на хоризонтален скрипец: 6х6
мъртва тяга: 6х4
разтваряне за задно рамо от стоеж: 6х6
хеликоптер: 6х6
бицепсово сгъване с дъмбели: 6х6
Ще ги правя съответно 4 дни в седмицата: понеделник/вторник и четвъртък/петък
Краката не ги застъпвам особенно в тренировката, тъй като са достатъчно развити, като в момента има сериозна диспропорция между горна и долна част на тялото.
Ще бъда благодарен за вашите мнения/комнтари и критики :)
Темата беше редактирана от djohny на 28.10.15 15:31.
Много голям обем (най-вече за гърдите и гърба), както и неподходящ избор на упражнения и протоколи.
хоризонтален лег: 6х6 - ок
флайс под наклон: 6х6 - по-добре преси, а не флайс, и в 3-4 серии
пек-дек: 6х6 - излишно, особено в такъв протокол
клек: 6х6 - ок
раменни преси: 6х6 - ок
лег тесен хват: 6х6 - ок, макар че след лежанките и раменните преси е излишно, по-добре някакво разгъване
коремни преси под обратен наклон: 20-20-15
придърпване на вертикален скрипец: 6х6 - по-добре набирания
гребане с подхват: 6х6 - ок
придъпване на хоризонтален скрипец: 6х6 - по принцип е ок, но може да намалиш сериите и да вдигнеш повторенията, или да го махнеш изцяло
мъртва тяга: 6х4 - ок, но може да я преместиш по-напред
разтваряне за задно рамо от стоеж: 6х6 - повторения над 8 и 3 серии са достатъчни
хеликоптер: 6х6 - излишно (и вредно)
бицепсово сгъване с дъмбели: 6х6 - ок
Мнението беше редактирано от Петко К на 28.10.15 16:04.
казано от Петко К на 28.10.15, 16:02:
Много голям обем (най-вече за гърдите и гърба), както и неподходящ избор на упражнения и протоколи.
лег тесен хват: 6х6 - ок, макар че след лежанките и раменните преси е излишно, по-добре някакво разгъване
коремни преси под обратен наклон: 20-20-15придърпване на вертикален скрипец: 6х6 - по-добре набирания
придъпване на хоризонтален скрипец: 6х6 - по принцип е ок, но може да намалиш сериите и да вдигнеш повторенията, или да го махнеш изцяло
разтваряне за задно рамо от стоеж: 6х6 - повторения над 8 и 3 серии са достатъчни
Да знаеш тази програма с твоите корекции директно си я копвам. Струва ми се много добра за дърпащи - бутащи като само бих добавил едни кофички и бих намалил повторенията на 5 на някой движения (blush)
Мнението беше редактирано от Bat Ico на 28.10.15 20:09.
От месец и нещо и аз съм на подобен тип програма.
Доволен съм, макар и и аз да прекалявам с обема.
И въпрос: какво се случва при прекалено висок обем? Недостатъчно възстановяване и последващо претрениране? Слаб силов прогрес?
казано от Ангел на 28.10.15, 22:54:
И въпрос: какво се случва при прекалено висок обем? Недостатъчно възстановяване и последващо претрениране? Слаб силов прогрес?
Да, по-трудно възстановяване, и освен това, тренировката става дълга.
След определен обем, ефективността намалява с всяка следваща серия. Т.е., 20 серии няма да направят два пъти повече мускули, нито ще заякнеш два пъти по-бързо от колкото с 10 или дори 5. Ще тренираш същата група след 2-3 дена, така че няма нужда да я смачкваш.
29.10.15
15:36
Тази програма при всеки е различно аз я правих и останах много разучарован... и повече никога не бих я правил.
казано от Krasen Georgiev на 29.10.15, 15:36:
Тази програма при всеки е различно аз я правих и останах много разучарован... и повече никога не бих я правил.
Толкова си я и “правил”...
29.10.15
21:21
Как пък разбра че не съм?
казано от Петко К на 28.10.15, 16:02:
коремни преси под обратен наклон: 20-20-15придърпване на вертикален скрипец: 6х6 - по-добре набирания
Защо “хеликоптера” да е вреден?
Поне стандартния начин на изпълнение - дърпане до брадата с тесен хват е рисков и не носи кой знае каква полза, в сравнение с останалите упражнения, които имат същия ефект.
01.11.15
23:47
казано от Krasen Georgiev на 29.10.15, 21:21:
Как пък разбра че не съм?
Хвърлил е боб, чел ти е хороскопа
казано от Петко К на 01.11.15, 22:11:
Поне стандартния начин на изпълнение - дърпане до брадата с тесен хват е рисков и не носи кой знае каква полза, в сравнение с останалите упражнения, които имат същия ефект.
Пояснение някакво? /със завършваща фаза/
https://en.wikipedia.org/wiki/Upright_row
http://journals.lww.com/nsca-scj/Fulltext/2011/10000/The_Upright_Row__Implications_for_Preventing.2.aspx
08.11.15
23:37
Достатъчно ли е за крака само клек и мъртва тяга?
казано от Петко К на 28.10.15, 23:09:
казано от Ангел на 28.10.15, 22:54:
Да, по-трудно възстановяване, и освен това, тренировката става дълга.
След определен обем, ефективността намалява с всяка следваща серия. Т.е., 20 серии няма да направят два пъти повече мускули, нито ще заякнеш два пъти по-бързо от колкото с 10 или дори 5. Ще тренираш същата група след 2-3 дена, така че няма нужда да я смачкваш.
Такъв вид програма бутащи/дърпащи как е по-добре да се тренира, през ден или 2 тренировъчни и 1 почивен?
казано от Гризли на 09.11.15, 22:08:
Такъв вид програма бутащи/дърпащи как е по-добре да се тренира, през ден или 2 тренировъчни и 1 почивен?
Понеделник – дърпащи
Вторник – бутащи
Сряда – почивка
Четвъртък – дърпащи
Петък – бутащи
Събота – почивка
Неделя – почивка (или отначало)
казано от Nikolov_4f на 08.11.15, 23:37:
Достатъчно ли е за крака само клек и мъртва тяга?
Аз лично съм виждал ефект в краката и само с тяга два пъти седмично. Така че, да, видим ефект върху краката ще видиш и само с клек и тяга.
Мнението беше редактирано от Pleasure на 10.11.15 00:18.