Обсесивно-компулсивно разстройство

12.11.15
09:55

Здравейте, на 26ст години съм страдам от някъде 9 или 10 г-ни от ОКР. Преди година и половина ОКР-то ми бе стигнало апогея си. И на практика направо си бях почи заминал, ходих и на психотерапевт и нищо. Тогава се обърнах към един познат отдаден на йогата и на различни други по-духовни методи. Той ми помогна да открия че чрез йогата и някой други похвати мислите биват почти заличени. Но напоследък от два месеца пак започнаха да ме нападат компулсии. Тренирам доста засилено, йога, бягане, лостове. Та се чудех какво бих могъл да опитам, все избягвам лекрствата но напоследък Ада се завръща със пълна сила. Претърпях операция, бях спрял тренировки доста дълго време, за да се оправя. И месец след като започнах пак да тренирам а може и по-малко пак се завърнаха. Замислям се дали да не потърся психятър, да ми предпише някакви лекарства, да понамаля компулсиите. Защото напоследък получавам много тежки компулсии. А съзнанието ми пак започна да задълбава само спорта ме спасява до някъде, и йогата. През времето във, което ходех на психотерапевт бяхме стигнали до фаза помощ от психятър с някакви лекарства, но поради някой обсоятелства не посетих психятъра. След това се излекувах с помощта на моя познат. Нямах почти никакви такива проблеми година и нещо.Но това само до към преди месец и половина. Когато пак се започна, ритуалното въртене в омагьосания кръг, и вътрешните самообвинения.
И така дали бихте могли да ми дадете съвет. Защото до сега не съм се захващал трайно с лечение чрез анти депресанти, преди много години бях почвал за кратко. Един психятър ми ги изписа, но не ги пих много дълго (имам страх от пристрастяване към такива лекарств, или нерентабилни състояния). А и лошото е че психятъра веднага почва да ти изписва лекарства. А аз имам голяма нужда да поговоря със специалист. Знаете че ОКР е свързано със много ритуали, налудничави натрапливи мисли. Минал съм през много етапи на ОКР, но от два месеца насам попадам във втори омагйосан кръг. От който не мога да се измъкна. И просто се чудя какво да правя. Тъй като в момента съм студент, не работя. Нямам заради университета голяма възможност. А парите са кът, а занам че е най-добре комбинация със психотерапевт и психятър. Моля ви ако може някой да даде съвет, и да ме насочи към някакви специалисти. Ще съм ви много благодарен, а и ако има страдащи и дори излекували се предполагам знаят какви мъки причинява ОКР на човек.

12.11.15
10:00

Позитивни или негативни компулсии имаш ?
В смисъл ако направя Х ще се случи нещо хубаво или правя Х за да не се случи нещо лошо ?

12.11.15
10:37

Според мен форумът не е място за търсене на съвет по подобна тема. Трябва ти специалист и то психиатър, а не психотерапевт или психолог. Освен това няма какво да се плашиш от привикването към антидепресантите - първо в този клас има много различни лекарства, към някои от които привикване почти няма и второ алтернативата е далеч по-лоша - целият ти живот да започне да се върти около ритуалите ти и буквално да се разпадне.

12.11.15
11:28

Ами първоначално започва като мания. Може да е свързано с нещо дето съвсем не очакваш. И после започват въпросите дали трябваше да го направя или не. Например, аз не съм имал такава но е подобна във момента. Дали да изхвърля кофата от банята на боклука или не. Че например те притеснява че може да има последствие око не метнеш гадната кафява кофа. После след изхвърлянето се чудиш дали е трябвало, защото се чувстваш все едно си направил нещо ненормално (и копуваш нова, после това се повтаря). Защо си изхвърлил заедно със съдържанието цялата кофа като знаеш че не е нормално. Затова в момента съм спрял да извършвам натрапливата мисал, опитвам тактика на приемане. От сорта нека да стане така както самата мисъл ми го натрапва пък каквото ще да става. Дано да се получи, давам друг пример защото изпитвам засраменост при появата на тези кръговратни положения. И защо форомът да не подходящ, тази тема е свързана със здравето. А и подчертах че спортувам, жалко е че голям процент от хората страдат от това. Но просто исках да попитам ако някой се сеща за добри специалисти ако може да препоръча (дори психолог или психотерапевт). И най-хубаво някой не много скъп. Не знам някой психятри дали провеждат терапия + лечението с лекарства. Аз не попаднах на такъв, но ако се сещате моля споделете. Защото за съжаление психолозите и псхотерапевтите не работят със здравна каса.

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1