01.12.15
00:04
Здравейте,
165 см съм 54,5 кг,целта ми е 50 кг.
Опитвам се да спазвам принципите на НВД, но ако не ям изобщо въглехидрат много ме боли глава.
Ходя на фитнес 5 пъти седмично, като един ден правя само кардио,а на следващия тренировка с тежести за крака и дупе, тъй като основния ми проблем е там. Тренирам около обяд-12-13 ч, тренировките ми са високоинтензивни по 45 м -60 м.
Въпросът ми е мога ли да ям минимално количество въглехидрат колко и какво или веднъж на няколко дни да си правя въглехидратно зареждане(през колко дни и в какво да се състои).
Пропуснах да кажа че имам момченце на 1.1 г което още кърмя и не мога да приемам добавки или да пия обезболяващи всеки ден. Освен това понякога усещам че нямам достатъчнон енергия за тренировка. Предполагам че е от неправилно закусване. Ям ябълка и/или 100 гр кисело мляко или извара. Понякога само КМ. Пия мляко с нес без подсладители около 100 гр и кафе с около 20 гр мляко.
Благодаря предварително
Здравей,
Щом питаш дали можеш да ядеш минимално количество въглехидрати, то режимът, който се опитваш да спазваш, не е НВД. При НВД, въглехидратите не са напълно изключени. Можеш да си позволиш по около гр. въглехидрат на кг. телесно тегло, със зареждащи дни (един или два седмично), когато въглехидратите могат да достигнат около 3гр. на кг. телесно тегло. Въглехидратите през НВД дните следва да бъдат приети до ранния следобед.
Хубаво е да се спомене и че режимът не е от най-щадящите и не всеки организъм успява да се приспособи. На първо време спазвай реално НВД ( а не да гладуваш, както си мисля, че правиш), изкарай 2-3 седмици и ако не ти понася, превключи на РБД.
Така или иначе, най-важното е да си пресметнеш калориите и да се стремиш към калориен дефицит, за да имаш успех със свалянето на килограми. Няма значение дали ще е РБД, НВД, ВБД или каквото се сетиш още... Тук се има предвид дефицитът да не е повече от 300-400 kcal, тъй като в противен случай рискуваш организмът ти да премине в режим оцеляване, което отново ще ти изиграе лоша шега с целите. За здравословното ти състояние да не говорим.
И, да, едно кисело мляко е крайно незадоволителна закуска, какъвто и режим да се опитваш да спазваш.
Мнението беше редактирано от Pleasure на 01.12.15 00:49.
01.12.15
08:56
Благодаря много за изчерпателния отговор. Изчетох доста материали, в които се казваше, че не е добре да се приемат въглехидрати преди тренировка. Въпросът ми е мога ли да ям около 9-10 ч, а тренировката ми да е в 12-13 ч или по-добре след нея
01.12.15
09:06
След тренировка е по-разумно...
На практика можеш да ги ядеш когато желаеш, само преди тренировка не е много добра идея в общия случай, да. Съвсем спокойно всички въглехидрати могат да отидат и във вечерята - ако правилно си преценила нещата (количество енергия за деня и баланс на макронутриентите) нещата ще се получат чудесно.
01.12.15
16:03
Аз лично бих ги разпределила на два приема - сутрин и след тренировка. Моят опит показва, че така разделени, на мен ми действат най-добре.
01.12.15
17:04
Майка-кърмачка на НВД? Струва ми се ненужно и неразумно. Във форума има дневници на майки с далеч повече въглехидрати в менюто и прекрасни резултати. Би могла да постигнеш подобрение на визията и с РБД като така има по-малък риск и за недохранване на детето.
Аз лично главоболието най-често го свързвам с прекалено нисък калориен прием и/или недостатъчен прием на течности. Горчив опит :)
Мнението беше редактирано от Теди Илиева на 01.12.15 17:05.
01.12.15
20:07
Детенцето е вече на 1.1 г. През деня яде твърда храна, кърмим се само нощно време по неопределен брой пъти. С кърмата не си набавя нужните му вещества в момента. Буди се по навик, а и от никненето на зъбки. Затова не се притеснявам от режима. Иначе докато бях активно кърмеща не си позволявах(въпреки голямото ми желание) да спазвам режим или диета.
В тази връзка моля включилите се да ми препоръчате някаква закуска. Обикновено съм свикнала да закусвам плод, но в момента е крайно недостатъчно. С бебчо ставаме към 9.30-10.00 ч. и закуската ми е в 10 в най-добрия вариант. При тренировка в 12-13 храненето ми се измества доста късно.
01.12.15
21:11
Докато бях на ВМ-НВД предимо закусвах яйца. Тук има интересна рецепта с тях за закуска: http://www.bb-team.org/recipes/4385_sirenki
Най-много, обаче, засищат овесените ядки. Овесена каша с добавени орехи, ябълка, канела, стевия, семена е перфектна. Можеш да смилаш ядките в кафемелачка, например, и така получаваш брашно. С малко яйца и мляко и стават палачинки.
Също толкова засища и елдата (гречка). Накисвам от вечерта, а сутринта в малко вода е достатъчно да поври 10-15 мин., след което отцеждам и подслаждам с екстракт от стевия, канела и разбърквам с малко извара. Елдата ми е много вкусна като я направя и солена с малко сирене и масло. Опитай, може и да ти допадне.
За разнообразие виж тази идея за шейк: http://www.bb-team.org/recipes/4857_sheik-s-kiselo-mlyako-i-plodove
Можеш да разгледаш няколко страници с примерни рецепти за НВД режима тук: http://www.bb-team.org/recipes/za/nisko-vaglehidratna-dieta
Успех! :)