Дали веганството ще спаси света?

Прехвърлям няколко мнения по темата от лаф-а. Заглавието по-горе не е съвсем точно, така че, ако имате предложения за по-добро, ще го редактираме.

Коментари моля :)

Мнението беше редактирано от Херцог Трън на 08.12.15 22:35.

08.12.15
22:48

Fake and gay
http://www.gatesnotes.com/Books/Should-We-Eat-Meat?WT.mc_id=04_211_2015_Smil_Meat_tw&WT;.tsrc=Twitter

Отказвам да бъда веган.

Това прави ли ме съучастник в края на света?

ДА!

08.12.15
23:06

казано от Херцог Трън на 08.12.15, 22:32:

http://www.dailymail.co.uk/news/article-3351020/Come-want-live-Arnold-Schwarzenegger-urges-people-stop-eating-meat-save-planet-brings-star-power-climate-conference.html

Много плоско тълкуване на тезата му, но не ме учудва.

казано от Маргарита Манева на 08.12.15, 23:06:

http://www.dailymail.co.uk/news/article-3351020/Come-want-live-Arnold-Schwarzenegger-urges-people-stop-eating-meat-save-planet-brings-star-power-climate-conference.html

Забавното е, че нито във видеото, нито във фейсбук поста му (който прочетох, когато го пусна), не говори за месо. Основната му точка е за възобновяемата енергия. Очаквам коментар и за мнението на Карнала :)

08.12.15
23:37

Като изчезнем от Земята, това ще е най-хубавото нещо което и се е случвало за последните 200 хиляди години или поне това което остане от нея.

09.12.15
00:04

казано от Херцог Трън на 08.12.15, 23:23:

Очаквам коментар и за мнението на Карнала :)

Ако хората ядяха за да се нахранят, а не от лакомия и не прахосваха, нямаше изобщо да има нужда от подобен разговор.
Не мисля че веганството е решение, не мисля че безумното тъпкане с месо е приемливо, не мисля че изхвърлянето на храна е редно.

09.12.15
15:28

Изказването вероятно е фалшиво - както показва линкът на Карнала, Гейтс е точно на обратното мнение. Това обаче не е важното в случая, затова ето коментара ми по самата тема.
Животните не преработват енергията в храната си изцяло. Това ще рече, че за да получим единица продукция под формата на мускул и животинска мазнина, се налага да изразходим повече калории под формата на растителна храна, отколкото се съдържат в крайния резултат. Различните животински видове обаче имат различна “загуба” при този процес, като най-нискоефективни са говедата, следвани от прасетата, кокошките, рибите, ракообразните и т. н. Най-високо “КПД” имат насекомите, което идва да покаже, че само и единствено чрез ядене на хлебарки можем да спасим човечеството... (handshake)

А по-сериозно общото количество храна, което се произвежда в световен мащаб, е напълно достатъчно, за да посрещне нуждите на сегашното население и дори да поеме темповете на увеличаване. Проблемът обаче е, че производството на месо (особено говеждо) има сериозни екологични последствия, затова пренасочването към други източници на животински протеини наистина би били разумен ход дори в краткосрочен план, а в дългосрочен - направо задължителен. В още по-далечна перспектива могат да се намесят нови технологии - отглеждане на жива мускула тъкан без участието на цялостен животински организъм например. Това ми хрумва на прима виста, иначе съм сигурен, че има и други възможности.

Така или иначе проблемът с метана от кравите е почти толкова сериозен, колкото с въглеродния диоксид от изгарянето на фосилни горива и то при положение, че метанът има много по-силна способност да предизвиква парников ефект. Това не означва да се откажем от месото, разбира се, но налага да се замислим колко често трябва да консумираме телешко и млечни продукти и дали не е по-добре да ги заменим с меса, чието производство вреди по-малко на околната среда - риба, пилешко, пък дори и свинско.

Мнението беше редактирано от Boby_ на 09.12.15 15:33.

09.12.15
15:36

Това е проблемът на екологията- пърдящите крави :)
В развитите се страни се изхвърля толкова милиони тонове годна за консумация храна , докато в развиващите се хората умират. Говорим за 150 000 тона , които се изхвърлят годишно в България, докато поне половината население страда от непълноценно хранене. За света последните данни - ежегодно 1,3 млрд тона храна, ок. 45% от всички плодове и зеленчуци, 35% от рибата и морските продукти, 30% от зърнените култури, 20% от млечните продукти и 20% от месото.
Явно веганите не ядат достатъчно....

09.12.15
15:43

казано от Queen Cobra на 09.12.15, 15:36:

Това е проблемът на екологията- пърдящите крави :)

Не пробемЪТ, но един от проблемите и то никак не маловажен.

казано от Queen Cobra на 09.12.15, 15:36:

В развитите се страни се изхвърля толкова милиони тонове годна за консумация храна , докато в развиващите се хората умират. Говорим за 150 000 тона , които се изхвърлят годишно в България, докато поне половината население страда от непълноценно хранене. За света последните данни - ежегодно 1,3 млрд тона храна, ок. 45% от всички плодове и зеленчуци, 35% от рибата и морските продукти, 30% от зърнените култури, 20% от млечните продукти и 20% от месото.
Явно веганите не ядат достатъчно....

Това е така за съжаление. Причините са много - например това, че евтиното свръхпроизводство не налага добро планиране, а калкулираните в цената загуби покриват разликите.

09.12.15
18:31

общото количество храна, което се произвежда в световен мащаб, е напълно достатъчно, за да посрещне нуждите на сегашното население и дори да поеме темповете на увеличаване.

В това уравнение има две постоянно увеличаващи се величини и една постоянно намаляваща. И аз като практичен човек си задавам въпроса, ами защо просто едната не спре да се увеличава, нали ясно е че няма така внезапно да започнем да ядем по-малко. Не че намеквам нещо, ама го намеквам. Хубавото или лошото в цялото ми разсъждение е че на никой не му пука какво мисля аз :D Ето малко статистика:

Asia 4,307,107,875 60%
Africa 1,037,524,058 15%
Europe 816,426,346 11.4%
North America 544,620,340 7.6%
South America 400,067,694 5.6%

Горе-долу 2/3 излишък.

09.12.15
19:01

+
Australia/Oceania 35,426,995 0.5%
Antarctica1,169 0.00002% ;)

Старички данни малко.
Не мисля, че имаме моралната правота да определяме дали има излишни хора на планетата.
Защото е факт, че ако се вземе средната гъстота на населението в държава като Япония, се оказва, че всичките тези хора горе спокойно могат да населят само един континент като Европа. И храна има предостатъчно.
Просто животът не е справедлив.

10.12.15
12:03

казано от Queen Cobra на 09.12.15, 19:01:

+
...Не мисля, че имаме моралната правота да определяме дали има излишни хора на планетата.
Защото е факт, че ако се вземе средната гъстота на населението в държава като Япония, се оказва, че всичките тези хора горе спокойно могат да населят само един континент като Европа. И храна има предостатъчно.
Просто животът не е справедлив.

Темата е хубава и според мен заслужава да бъде отделена.
“Излишните хора” е прекалено мелодраматично, но защо можем да говорим за устойчиво развитие само за развитите държави? Когато не желаеш да вземеш мерки за ограничаване на раждаемостта влизаш в познатия сценарии на едно много често споменавано у нас малцинство. Храната обаче не е предостатъчно.
От 60те години насам световното население е нарастнало над два пъти, и то не в развитите държави. Консумацията на месо обаче се е повишила за същия период над четири пъти (от около 70 млн. тона на 300 млн.т./год). Според ООН производството на храна. вкл.месо, трябва да нарастне с над 60% до 2050 г. за да отговори на търсенето.
Аз нямам нищо против да огранича малко въглеродния си отпечатък, но дали потребителите в Азия и Латинска Америка ще мислят така?

13.12.15
16:35

Здравейте.
Веганите не приемат животински продукти.
Четох статия, че е хубаво веганите и вегетаринаците да вземат витамин б12 като добавка защото този витамин можем да го “намерим” само в месото.
Ок, но какво става, ако тези “хапчета”,  витамините които си купува, като добавка са извлечени от месо ?
Тук малко влизам в темата “Суровини за добавките”, но нещата са свързани.
Същото е и за креатин(месо), протеин(мляко) и т.н.
Според мен е много голям минус това, че производителите не пишат какви суровини използват за направата на техните добавки.
Не мислите ли, че трябва да знаем ?
Нека да поразсъждаваме малко. :)

13.12.15
17:15

Я бързо, пребройте се тука
http://vegebg.org/vege-prebroiavane/

13.12.15
18:15

Да, нека помислим...
Суроватъчен протеин - от месо може ли да е...?
Малко внимание и установяваме как се синтезира (да се различава от “извлича”) б12. Диференциацията между двата метода се отнася и за креатина.

Мнението беше редактирано от karfi4ka на 13.12.15 20:27.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1