15.12.15
14:53
Здравейте! Като почти всеки разумен човек ми се ще да поддържам здрав дух в здраво тяло. Ясно е, че това не става без правилно хранене и достатъчна активност. Един от основните въпроси, които ме тревожат е това дали ям достатъчно, тъй като зад гърба си имам хранително разстройство и страха ми от храна още не е напълно преодолян. Гледам да се храня предимно нисковъглехидратно, протеино-преобладаващо, с умерено количество мазнини. Поне на мен така ми се струва. Е, има дни, в които си позволявам около 2-3 с.л. овесени ядки, запарени в мляко с мед или филийка пълнозърнест хляб, например, а и ям доста плодове. Менюто ми е горе долу следното почти всеки ден :
Закуска : 1 бъркано яйце с малко сирене и кашкавал, няколко капки зехтин. Наистина е доста малко, но страдам от гастро-интестинален рефлукс и затова ям по доста малко храна на 1 ядене. Въпросното блюдо е съчетано с черно кафе с лъжичка мед или кафе с малко мляко и отново мед.
Обяд: Обикновено огладнявам около 3-4 часа след закуската. На обяд ям около 100тина грама печено месо с някаква прясна салата, овкусена със зехтин и лимон.
Следобяд: Ако огладнея, хапвам малка шепичка ядки и някоя голяма ябълка или друг плод по желание. Понякога хапвам вместо това около половин кофичка кисело мляко.
Вечеря: Идентична е с обяда почти винаги. Понякога ям омлет на вечеря, който правя само с 1 яйце, малко прясно мляко и плънка по желание - някаква шунка, извара, лютеница, например.
През деня изпивам по няколко кафета- черни, черни със захар или мед, а понякога и с мляко.
Не ям картофи и ориз, рядко бобови. Някак изпитвам ужас от тях, въпреки че ги обичам. Ненавиждам риба и всякакви морски храни.
Още със ставането пия на гладно чаша вода, а през деня гледам да изпивам по чаша вода винаги като се сетя, но мисля, че не ми се събшра повече от литър на ден, май е доста малко. Като двигателна активност гледам да изминавам поне по 2-3, а понякога и повече км на ден пеша, обожавам разходките. Имам велоергометър вкъщи, който ползвам по няколко пъти в седмицата по 15-20 мин. Преди ходех активно на плуване и това е любимият ми спорт. Висока съм 163 см и тежа 52 кг. Целта ми е да се стегна, да поизчистя излишното, без да отслабвам и да държа здравословна форма. Иска ми се да започна отново с плуването - по час плуване 3 или 4 пъти на седмица. Ако го направя, как ще трябва да коригирам яденето според вас? Ще съм благодарна за всякакви конструктивни критики и съвети!
храниш ли се достатъчно за да оцелееш - да!
какво да промениш, ако започнеш плуването - бих те посъветвал да добавиш порция въглехидрати с храненето след тренировка.
15.12.15
16:05
Ами сметни си калориите с някой калкулатор, че с тия мерни единици “малко от това, малко от онова” не става ясно.
15.12.15
17:18
Храниш се доста оскъдно, наистина колкото да оцелееш. Едва ли има над 1200-1300 ккал в режима ти на ден.
15.12.15
20:44
трябва да включиш малко по разнообразни неща в менюто си.
Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:
Научи повече