20.12.15
17:53
Здравейте, аз съм момче на 21години и страдам от булимия.Всеки ден се боря с нея и повярвайте, адски е трудно.Видях че сайтът, може да ми е полезен.Нуждая се от мнението ви, за храненето ми.Или по точно какво мислите за храненето ми голямо или малко е като количество, Ето един пример:
Закуска 9: 1 кисело мляко 2% с 50 60 грама овесени ядки (или 2ябълки)
Обяд: 250 300 гр извара със салата
Вечеря:същотот
Благодаря ви предварително.Бих приел сякакви съвети и критики , защото в момента съм в такова положение ,че незнам как да се храня :)
20.12.15
20:46
Здравей и добре дошъл! :)
Посещавал ли си (посещаваш ли) специалист, който да ти помага в борбата? Съответно, ако отговорът е положителен - какви са препоръките от този човек?
Това дневник ли ще бъде?
Иначе - описаното хранене е малко и като количество, и като качество, но все пак има още доста неизвестни около теб, преди да започнем да ти даваме някакви съвети. :)
21.12.15
04:11
мда посещавал съм психолог.Но той ми е изписал само хапчета без хр режим.Да права си , извинявам се не съм дал точно описание. 178 съм висок 49-50 кг . Започнах от скоро да ходя на фитнес .Ходя 4 пъти в седмицата.
казано от Danail Petrov на 21.12.15, 04:11:
Започнах от скоро да ходя на фитнес .Ходя 4 пъти в седмицата.
Не те ли изморяват много 4 пъти? Може съвсем да се стопиш. :)
22.12.15
04:45
Да трудно ми е камоли с тежести сега, но цял живот се занимавам със спорт и немога без него , затова избрах фитнеса защото от него е по възможно да се закрепя без да отслабвам още
23.12.15
09:35
Според теб, би ли могъл на този етап да започнеш да увеличаваш плавно храната, без това да има негативни последствия? (т.е. без да искаш да я повръщаш после)
23.12.15
12:33
да но в момента изобщо не знам как да се храня (какво да ям ,колко ) за това писах за някой съвет ;]
23.12.15
19:28
казано от Danail Petrov на 20.12.15, 17:53:
Ето един пример:
Закуска 9: 1 кисело мляко 2% с 50 60 грама овесени ядки (или 2ябълки)
Обяд: 250 300 гр извара със салата
Вечеря:същотот
)
Ще се опитам да ти дам някакви насоки, за да не се луташ, но преди това държа да подчертая, че не съм специализирала в тези хранителни разстройства, а това си е по-специфична тема. Не съм психолог.
Надявам се да не те подвеждам.
На първо място, според мен, е добре да преразгледаш отношението към себе си и към храната - и двете да са положителни. Да не си слагаш ниски и негативни самооценки, да не приемаш храната като заплаха.
Ако все още има признаци на булимия при теб и не можеш да се справиш сам, посъветвай се отново със специалист - поискай второ мнение от друг такъв.
На второ място - какво и колко да ядеш:
какво -> основно качествена храна, която да дава основните хранителни вещества на тялото ти и едновременно с това да ти харесва на вкус, да е разнообразна и красиво поднесена (според мен и това има значение)
Такава храна е: всякакъв вид месо, риба, яйца, млечни продукти, зърнени храни, бобови, пълнозърнести изделия, зеленчуци, плодове, олио (зехтин и т.н), сурови ядки
колко -> предполагам, че при теб ще се наложи плавно да увеличаваш количеството и калориите и вероятно сам ще трябва да определиш с какви темпове да се случва това; има едно ориентировъчно правило за мерене чрез длани, за което можеш да прочетеш тук.
За начало можеш да си направиш 3 основни хранения, както си дал и за пример настоящето ти меню и да увеличиш калориите в тях. Ако се страхуваш да увеличаваш обема им на този етап, можеш да увеличиш мазнините (например повече зехтин в салатите или сурови ядки).
Закуската ми звучи добре от 1 кофичка кисело мляко и овесени ядки, но 2-те ябълки не са еквивалент на ядките и млякото - т.е. ако искаш да разнообразиш, можеш да го направиш с 3 яйца на омлет + пълнозърнест хляб (просто идея).
Обяд: към изварата добави голяма салата със зехтин, шепа печени картофи
Вечеря: 1 риба на скара, салата, маслини
24.12.15
05:22
Благодаря за ценните съвети , ще ги изпробвам и ще пиша ;]