Нови категории от 2016-та в състезанията към IFBB: Фит Модел - жени и Фит Модел - мъже

Днес с голямо изумление прочетох новината в онлайн изданието на “Мускули и фитнес”, че IFBB въвели нови категории с началото на 2016-та.
Почудих се дали не е 1-ви април, но уви. Тази информация съществува и в официалния сайт на IFBB, раздел “Rules”.

Цитирам от статията:
“IFBB не се отказва от търсене на нови възможности за представяне на красотата на човешката физика. Този път това ще включва също хубост и елегантност. С началото на 2016 г. IFBB въведе две нови спортни категории: Фит Модел жени и Фит Модел мъже.
И в двата случая ще се обръща по-малко внимание на мускулите за сметка на общите линии и форма на физиката, елегантност на движение на сцената, стил и привлекателност на представянето. Всички тези качества ще бъдат оценявани по време на четири кръга, с малки разлики при жените и мъжете...”
“При дамите T- ходене, както и индивидуално представяне (45 секунди) ще позволи на жените да покажат телата си и тяхната елегантност в движение и в много специално облекло: дълги вечерни рокли. Това ще е един много привлекателен край на финалите .
Мъжете също ще имат своето индивидуално представяне, но в ежедневни спортни облекла: разкопчано във фитнес стил яке, носено директно върху тялото, показващо предната част на коремната преса и панталони в ежедневен стил като дънки, джинси, чино и карго. Това ще бъде нещо ново и изненадващо на IFBB спортната сцена!”

Аз лично съм много разочарована и не одобрявам посоката, към която завиват състезанията.
Не одобрявам и прекомерното прекаляване с АС при тежките категории, както и стремежът размерите да са толкова огромни, че физиката вече да загуби всякаква пропорция и красота.

Но с подобни нови категории все повече се отдалечават нещата от “фит”, “спортно” и от първоначалната идея на състезанията по фитнес и културизъм.

Когато въведоха “Бикини фитнес” преди години, си знаех, че нещата ще стават по-зле. После последва “Мъжка физика” (категорията, в която мъжете излизат с шорти до коленете), а сега ни предстоят джинси и дълги бални рокли.
И, разбира се, шанс много хора да станат състезатели - няма нужда да се тренират краката вече, а това си е трудна задача, не е за всеки. А за жените няма да коментирам.

Не знам до каква степен това се харесва и дали ще има успех, но аз лично съм на път да загубя интерес да присъствам на състезанията като зрител. “Бикини фитнес” и без това ми идваха в повече.

Ще се радвам на повече мнения.
Какво мислите?

16.01.16
17:54

казано от Вероника Налбатска на 16.01.16, 16:27:

Мъжете също ще имат своето индивидуално представяне, но в ежедневни спортни облекла: разкопчано във фитнес стил яке, носено директно върху тялото, показващо предната част на коремната преса

:D :D :D В залата до сега трудно им обяснявах защо гърди и преса не са чак толкова важени. Скоро ще ми стане невъзможно :D

16.01.16
21:02

Че какво против Бикини фитнес имате? Лично на мен ми е по приятно да гледам от колкото ония назобани “травестити”.

Лично аз имам проблем с Бикини фитнес, защото подобна категория е подходяща за състезания по-скоро от типа “Мис мокра фланелка”.
Не ми е спортна категория и не ми харесват задължителните пози, при които колкото по надупена си на съдиите, толкова по-добре.

Красиво е за очите, но това ли е спортното, това ли е фитнесът?

На родна почва излизат всякакви девойки вече - дори такива, които буквално до вчера не са знаели какво е това тренировка, дъмбел, щанга. Просто красиви лица, кльощави тела, силиконов бюст, малко дупе и бляскав бански. Повечето са такива, макар и да имаме състезателки на световно ниво.

Но с подобни категории - Бикини при жените, Мъжка физика при мъжете (или още позната като “мъжките бикини фитнес”), както и с нововъведените категории, лично за мен нещата се отдалечават от идеята на този тип състезания.

Нищо лично към състезателите, избрали да участват в някоя от тези категории.
Изразявам възмущенията си към тези, които диктуват правилата. :)

Допускам, че ако състезанията по бодибилдинг не бяха преминали отвъд крайно неестествените си за визия представи, нямаше да има такава потребност да се търси нова публика чрез подобни на посочените категории.

А общоприета и правилна дефиниция за “фитнес” няма и няма да има. Толкова много възможности има да направиш (или не направиш) нещо за себе си, здравето си, външния си вид, че “фитнес” може да се категоризира по множество начини. Зависи категоризиращият, към момента, какво определя като правилно, полезно и важно.

17.01.16
00:09

казано от Вероника Налбатска на 16.01.16, 21:34:

Не ми е спортна категория и не ми харесват задължителните пози, при които колкото по надупена си на съдиите, толкова по-добре.

Красиво е за очите, но това ли е спортното, това ли е фитнесът?

А какво разбираш под “спортно” и “фитнес”? Защото на тези състезания никога не са оценявали фитнес или спортната форма ;)
Мис мокра фланелка и мистър Олимпия са на практика едно и също - излизаш на сцена и позираш по бански и съдиите оценяват тялото ти по определени критерии. Както и да го гледаш, това е просто шоу, конкурс за красота.

И ти си прав, но едните поне са положили малко повече труд в залата. :)

17.01.16
01:21

От къде знаеш? Не винаги положения труд е равен на по-добри резултати (били те визуални или спортни).
Ако някой е с добър ген и реагира добре на химията, може да не си дава зор (или дори изобщо да не тренира през по-голяма част от годината) и накрая за няколко месеца да се подготви и да спечели срещу хора, дето тренират всекидневно и дори да взимат повече химия. Пример от близкото минало - Кевин Леврон. И нищо чудно повечето миски също да полагат доста труд във фитнеса, но този труд се състои в часове кардио и размахване на гирички.

На теория е така и в чужбина, както и при единиците ни добри състезателки, може и да важи това, но при мнозинството родни представителки на категорията - не.
Имам преки наблюдения и по никакъв начин не бих сравнила усилията за Бикини фитнес у нас с тези, които са нужни за Боди фитнес или Физик жени например. Поне не и на този етап, а не знам дали и в близките 2-3 години това ще се промени. :)

Напоследък добрите ни състезателки от тази категория, и които наистина полагат зверски труд, все повече гледат да се състезават навън, защото виждат каква е ситуацията у нас. Но те са толкова малко за момента, че не могат да ми променят мнението за цялата обстановка.

В чужбина Бикини фитнес са по-атлетични, с повече активно тегло и с малко повече релеф. У нас напоследък се котират откровено слаби момичета, изнемощяли от диетата, с 3 месеца стаж преди първото си състезание. Има някакво разминаване в съдийската преценка и дори миналата година се събираше подписка за смяна на съдийския състав.

Според мен категориите в състезанията по фитнес и културизъм трябва да показват красота, атлетизъм, симетричност и добри пропорции. Да се показва едно тренирано тяло и красотата на мускулите. Да няма толкова дрехи - достатъчно модни ревюта има и конкурси “мис вселена”.
Но този идеал за красота вече е размит - като започнем с грозните извращения при профи културистите тежка категория, преминем през категории с шорти до коленете и дупене на съдиите, и достигнем до балните рокли и джинси. :D

Състезанията не са това, което са били и визията, която се налага сега не е тази от миналото, от вдъхновяващите културисти от старата школа.

18.01.16
09:38

За мен категорията Бикини отразява най-правилно общата представа как трябва да изглежда една жена във форма.
Горе долу това е маскимума който може да се постигне без стероиди(като мускулатура и % мазнини) и това е достатъчно.
Не подценявам труда на когото и да било - във всяка категория дават всичко от себе си за да постигнат каквото се иска от тях.
В другите категории нещата  са излезли извън контрол. Малко хора искат да гледат нацепени жени с рамене като топки или пък пък мъже по 150-200 кила с 3% подкожни мазнини. Изглежда гротескно и не привлича хора към спорта.

18.01.16
10:11

казано от SvetoslavS на 18.01.16, 09:38:

За мен категорията Бикини отразява най-правилно общата представа как трябва да изглежда една жена във форма.
Горе долу това е маскимума който може да се постигне без стероиди(като мускулатура и % мазнини) и това е достатъчно.
Не подценявам труда на когото и да било - във всяка категория дават всичко от себе си за да постигнат каквото се иска от тях.
В другите категории нещата  са излезли извън контрол. Малко хора искат да гледат нацепени жени с рамене като топки или пък пък мъже по 150-200 кила с 3% подкожни мазнини. Изглежда гротескно и не привлича хора към спорта.

Ето под това мнение се подписвам с две ръце!

18.01.16
11:55

+1 и от мен :) Макар че наистина бг състезателки са различни от навън - по снимки съдя.
Подкрепям Петко- това е конкурс за красота- аз лично бих искала да гледам красиви тела в красиви дрехи и красиви лица, не намирам причина различните категории да се конкурират за внимание. Има достатъчно фенове и спонсори под слънцето.

Иван

18.01.16
13:47

Да, бикини фитнес е супер. А Даниела Куртева е жестока. Преди да има тази категория не ми пукаше за тези позирания.

18.01.16
19:58

Кога и къде е първото състезание за новите категории, да видим за какво става въпрос?

Нямам такава информация все още. В сайта на българската федерация не е публикуван календар за 2016-та.

Тъй като едва ли не току що са въведени новите категории, според мен първо трябва да добият популярност, да се съберат желаещи състезатели за тях и т.н.
Ако разбера, ще пиша. :)

16.02.16
00:31

Oт IFBB се сетиха се със закъснение да премахнат категорията “жени” мутанти - Ms. Olympia. В последните години нещата излязоха извън контрол
За феновете на краката и травестите :x

Мнението беше редактирано от Ice Mountain на 16.02.16 00:39.

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1