17.01.16
23:25
Здравейте имам един въпрос на който нямам еднозначен отговор.
Реших да проверя в няколко калкулатора за определяне на идеалното тегло дали попадам в границите.
Висок съм 178 см, тежа 69 кг, възраст 33 год. (от около 10 години и повече съм на тези кг, плюс-минус 1-2 кг.)
Проверих 4 случайни калкулатора, според които:
- (Според височина и до 40 год.) – (66-70кг) - osata.eu
Тук съм в рамките на нормалното тегло (към горната граница).
- (Според параметри - височина, тегло, възраст и пол) – (60-79 кг, идеално тегло 71 кг) - medicine.bg
Тук също попадам в границите, макар че са доста широки. Този калкулатор отчита здравословното тегло, което според ИТМ трябва да е 19-25, моят ИТМ е 21,8 кг/м2
- (Според пол и височина) – (70.4 кг - 75.2 кг) - calculator.bg
Посоченото тегло е идеалното, а за нормално приемат (63.4 кг. - 79.2 кг.)
- (Според височина, възраст, тегло и пол) – (70 кг) - zdravoslovno.com
Идеалното тегло е 70 кг.
Някъде в bb-team, а и не само там прочетох форулата – ръст-100. При мен се получава 78 кг идеално тегло. Теглото ми смятам че трябва да е 74-82 кг – според тази формула се доближа до моите преценки.
Пиша всичко това, тъй като подлагам на съмнение тези калкулатори, всичките посочват различни граници и предполагам мога да ги използвам само орентировъчно.
Основния въпрос който ми е интересен е, как можем да определим до колко са пропорционални мерките на нашето тяло. Бих искал да разбера спрямо височината, какви трябва да са пропорциите на тялото ми.
Питам защото според всички възможни калкулатори моето тегло е нормално за височината ми, а според мен и други съм слаб. Вижда се че при това тегло/височина приличам на ектоморф.
Прилагам обемните мерки на тялото ми за ориентир:
- шия: 38 см
- гърди: 94 см
- талия 80 см
- ханш: 87 см
- бицепс: 31 см
- предмишница: 28 см
- китка: 17 см
- бедро: 53 см
- прасец: 34 см
- глезен: 22 см
Всички калкулатори, които си ползвал, се отнасят за нетрениращи хора, без наднормено тегло.
За спортисти с повечко мускулна маса, положението е друго. В bb-team повечето тренираме, така че е нормално да си добавим поне едни 15 кг. за сметка на мускулна маса от горе на това, което се дава като нормално тегло за нетрениращите. Освен това, теглото само по себе си нищо не значи, без да се знае композицията на тялото (т.е., какъв е процента мазнини и колко е активното тегло). Може да си с нормално тегло според калкулаторите, но с ниско активно тегло и висок процент мазнини (т.нар. skinny -fat).
18.01.16
16:17
Аз знам, че врат, бицепс и прасец трябва да имат сходна обиколка.
Питам защото според всички възможни калкулатори моето тегло е нормално за височината ми, а според мен и други съм слаб. Вижда се че при това тегло/височина приличам на ектоморф.
Прилагам обемните мерки на тялото ми за ориентир:
- шия: 38 см
- гърди: 94 см
- талия 80 см
- ханш: 87 см- бицепс: 31 см
- предмишница: 28 см
- китка: 17 см- бедро: 53 см
- прасец: 34 см
- глезен: 22 см
Освен врата и глезена (и китката донякъде) другите ти мерки са доста слаби. Гръдната обиколка трябва да е поне 100-104 см. Много слаб гръден кош. Бицепса е доста слаб. На 72-73 кг съм имал 40-41 см обиколка. Предмишниците са доста тънки и слаби (поне 30 см трябваше да имат) , Прасците и те са доста слаби. Поне 37-38 см трябва да бъдат.
Има таблици за мерки и обиколки на тялото на културисти и обикновени спортуващи хора. Според ръста и теглото. Може би и в интернет се намират. А в книгите със сигурност.
19.01.16
18:51
Не знам тренираш ли, нито съм врачка да гадая по (без снимка), но по мерките ти виждам , че имаш доста голяма талия, много малки ръце и тънки крака. В крайна сметка болшиството жени тук имат бицепс 30+ см.
Формули за определяне на идеалните пропорции , изведени от класическите фигури на Стив Рийвс и Арнолд Шварценегер:
тегло / 2 = обиколка на мишницата, шията и прасеца.
обиколка на мишницата (отпусната) + 20 = обиколка на бедрото.
обиколка на мишницата (отпусната) + 90 = обиколка на гръдния кош.
обиколка на мишницата + 30 = обиколка на талията.
обиколка на мишницата - 10 = обиколка на предмишницата.
Разбира се, не си културист и сигурно имаш приоритетни мускулни групи, но така би изглеждала една съвършено балансирана фигура.
Джо Уидър има една таблица за хармонично развито тяло. За твоят ръст:
ръст врат гръд.кош талия ръце бедра прасец
177,5 41,9 114,5 79,5 41,9 59,2 41,9
180 42,4 115,6 80,5 42,4 60 42,4
19.01.16
18:57
Според мен е тъпотия това с таблиците. Ако имаш други гени, освен “бели”)), то таблиците ще са грешни. Да не говорим, че храните от 60-те насам са се изменили доста и това няма как да не се отрази и на организъма и още много други фактори..мое мнение, не ангажиращо