Записки Dymag (уличен фитнес)

Прескочи до:

25.05.22
21:16

Днешната беше 5 кръга от:
10Хкрака, 10Хбутащо с лек ластик, 10Хобратното дърпащо с лек ластик, 5Хсилови, 10Хкракомахания, 5Хсъщото бутащо с тежък ластик, 5Хобратното дърпащо с тежък, 5Хсложнотии на успоредката.
Във всеки кръг всичко е различно - движения с ластици, упражненията с крака, хвата на силовите, сложнотиите на успоредката, освен това, че ластика е с високо и ниско окачване, краката са разноименни и от вид хват за силови правя задължително по 5 в серия без прекъсване.
Общо, 150 ластик, 100 крака и 50 от най-комплексните неща със собствено тегло които мога, в кръгове - супер щадяща тренировка.
Никакви проблеми с лакътя, даже бях без налакътник, но не се отваря докрай. Имам някаква щета, спорта ми е съобразен с това да я подобри, но подобрение липсва вече почти година, съответно може да се предположи че има дегенеративни промени, които могат да останат трайни. В спорта всичко правя с две ръце, а на лявата й няма нищо. Разликата между лявата и дясната е, че дясната използвам повече в ежедневието извън спорта и че съм я блъскал в камънаци.

26.05.22
10:25

казано от Dymag на 09.06.21, 21:40:

Между другото, преди два дена други спортуващи забелязаха, че при пълен вис, дясната ми ръка не е разпъната колкото лявата в лакътната става. Не усещам никакъв дискомфорт или лимитиране, нито по време на тренировка, нито вечер, нито сутрин след ставане, няма оток или мускулна болка - нищо. Стои като на “батка” прекалил със сгъването за бицепс :)

Между другото, след време и лявата ще стане така. Тялото обича симетрията...

26.05.22
13:08

казано от James Hinks на 26.05.22, 10:25:

Между другото, след време и лявата ще стане така. Тялото обича симетрията...

Няма ;)

казано от Dymag на 25.05.22, 14:07:

Очаквам снимка, на която да се види проблем с канала на сухожилието + евентуално ошипяване в резултат на падането от където е “контрата” в двете крайни положения. Вероятно ще ми предложи оперативно лечение, което ще откажа и друга по-несигурна алтернатива, която ще приема. Това очаквам в най-лошия вариант.

Сещам се за вица за песимиста и оптимиста с “От това по-лошо няма!” и коментара на оптимиста “а, има, има”.
Падането ми е потрошило лакътя и има парчетии навсякъде, включително и такива, които са вътре в ставата и дерат по хрущяла на ставите ... от 5 години насам. Единствения вариант е оперативно лечение, но няма да стане безкръвно, защото има голямо парче и ще трябва да се отвори ставата. . Носенето на налакътници и ползването на мазила е било безсмислено. Ако се съглася на операция, имам 10 дена да реша, болничния ще ми е месец... шефката ми ще получи инфаркт като й кажа
Диагнозата ми е “тежки артрозни промени в дясната лакътна става”, прикачвам снимка

26.05.22
13:29

Аа при теб нещата са сериозни, това ще да е неприятна травма.. Но в този дух да ти кажа и аз. В стара планина има една много приятна хижа, по която се стига по асфалтов път, казва се “Партизанска песен”, частна собственост е на един човек баш планинар. Един следобед стигам там полуразмазан и той веднага позна какъв съм и откъде идвам. Той в тоя момент пийваше една мастичка и отиде да поспи след това. Та му видях глезена, почти обърнат и така лека лека се влачи. Разказах му и аз за моите проблеми с глезена и той ми каза следното докато се хилеше ..
“Няма страшно с времето ще става по - зле. Но от това не се умира, само се мъчиш, затова че карай напред” :))
Та и при теб така, това ще те мъчи, ама важното е краката и гърба да е здрав, да носи .. :)
И дано така всички тук във форума , които сте пример за подражание и постоянство да продължавате в същия дух и занапред.

26.05.22
13:32

Не отлагай операцията.
По зле ще става.
Същата работа с левият ми лакът.
Накрая няма да можеш да я сгъваш изобщо и боли зверски.

26.05.22
16:40

Оставям тук двете снимки, без “легенди”, които съм озаглавил в компютъра си “losho1” и “losho2”, в профил и анфас, за колекцията ... такава снимка на бицепса до сега не си бях правил :)
Та, паднах в Димитровград, където заминавам в понеделник. После Хасково. После операция и поне един месец корем и крака, макар че имам и някои идеи за ластици през раменете и движения с тях.
За сега си спортувам, както обикновено, без налакътник

26.05.22
21:05

Много интересно. Втори ден спортувам без налакътник и нямам обичайните негативни усещания. Лимитите са си налице и вече зная защо. Налакътника не е бил решение, а е притискал ... там - каквото е там, към ставата и е усилвал тормоза.
Та, хубава тренировка днес, с безпроблемни сложнотии на успоредката, 4 кръга от: 10Хфлайс с ластик като портален скрипец с различни височини във всеки кръг, редуване на 3+2 и 2+3 силови/тюлени в различните кръгове, 10Хобратното двустранно раменно разтваряне с ластици като на портален скрипец, 5Хнарушавания на равновесието на успоредката и 30Хуспоредни крака под наклон на стъпалата
Общ обем 80 ластик, 40 комплексни със собствено тегло и 120 успоредни крака
Проблема не е толкова сериозен - някакви парчетии около ставата се счупили и е добре да се извадят, иначе се калцират и я органичават. Хората какви проблеми имат ...

Мнението беше редактирано от Dymag на 27.05.22 11:29.

27.05.22
09:45

Да споделя и аз една тренировка която правя почти всеки ден и съм доволен 10-20-30 10 набирания 20 лицеви опори и 30 клека от 5 до 10 кръга

27.05.22
12:07

казано от Dymag на 30.05.21, 13:51:

В моите тренировки основните движения са:
- вариации на силово, коремно и предна везна;
които редувам с:
- вариации на planche и HS
Характерното е че не задържам крайното положение на тялото, за време, а акцентирам върху прехода до заемането му и веднага връщам, за бройка, като повторения.

Примери с производни на предна везна и прогресии за предна везна:
“Пружина” под успоредката (свиване и разпъване на предна везна от вис под успоредката), J-набиране с повдигане или задържане на торса в J-положение, набирания с повдигане на предна везна (същото като J-то, но с хоризонтално изпънати крака), даже бих сложил тук и “тяга” на хоризонталната стълба, при която дебелината на напречната тръба пречи тялото да заеме вертикална позиция дори в крайно положение.
Примери с производни на planche и HS и прогресии за тях:
L to HS, същото с подпрени на успоредката рамене, L to planche (с прави ръце), спусната кофа до нисък planche без вдигане на кофата (ниския му вариант, свити ръце, гърдите са разпънати), flying ass със стъпване върху успоредката.
Разликите при силовото се изчерпват с хватовете - широк, раменен, тесен, тесен-смесен и подхват. Производните на коремни при мен са “тюлените”, при които разликите отново са в хвата - 6, 5, 4, 3 и 2 напречни стъпала на хоризонталната стълба между хвата.

Между редуването на основните движения, вкарвам ластици или TRX, на принципа ластик или TRX, дърпащо със собствено тегло, ластик или TRX в обратната посока, бутащо със собствено тегло. След тях правя крака и това ми е един кръг. Кръговете обикновено са 5, което е удобно в предвид възможните ми 5 хвата на силово и “тюлен”. Това е другото характерно нещо, че в една тренировка не повтарям едно и също упражнение, като хват или вид, което се отнася и за ластиците, TRX-а и упражненията за крака. След кръговете правя няколко завършващи движения, които наричам завършващ кръг и представляват някакви тежки единици или такива с утежнено изпълнение, като силово с “отсичане” (изпълнение на силово след няколко секунден пълен вис), L to HS със задържане на HS, понякога и камък, ако не е присъствал в тренировката, “възможни” и “невъзможни. По принцип изхвърляне на камък от земята над глава назад понякога го правя срещу “тюлените”.

Повторенията в една серия с ластик са ми 10, на ръка, защото ги изпълнявам с една ръка - един ластик, с изключение на “обличане и събличане” с ластик, което изпълнявам с 2 ръце и присъства в 2 от 4-те тренировки с ластик в един кръг. Повторенията с TRX в една серия са ми 15. Повторенията със собствено тегло в една серия са между 5 и 10, като често са клъстерни, като изреждане на всички хватове на “тюлени” и силови от широко към тясно. В една тренировка се събират 100+ повторения с ластик или TRX, и 50+ повторения със собствено тегло, които не са набирания и кофи :)

Условно съм обособил 6 различни тренировки, според 4 различни окачвания на ластика в 4 тренировки, 1 с TRX и 1 само със собствено тегло и движения, които не присъстват в предишните. Тя ми е по-лека, в нея на мястото на ластика или TRX-а изпълнявам различни повдигания и спускания на краката от опора или вис на успоредката, въртене на L и др., а силовите, “тюлените” и L to HS са на единици. Тази тренировка я наричам “празна” и “активна почивка”.
Това ми е един тренировъчен цикъл от 6 тренировки, след което всичко започва от начало, без почивен ден. Една тренировка ми отнема между 40 и 60 минути, рядко повече или по-малко, в зависимост от колко човека спортуват с мен

Между другото има някакво удовлетворение от факта, че драмата с лакътя не ми е причинена от спорта, макар че докато спортувах с набирания и кофи на голяма бройка имаше почти хронични болежки в лакти и китки, вероятно от друго естество.
Разликата между описаното по-горе и сегашното е, че най-често краката са ми по 2 пъти в кръг - в началото на кръга и в средата, преди ластиците или TRX-а.
Начина по който спортувам в момента е резултат от всичко - спортен опит, травми, възможности, както лични като ниво и умения, така и обективно като възможност да се спортува според обстоятелствата.
На снимката нормално изглеждащ лакът - снимката е от нет-а ... ужас

27.05.22
22:01

Мога да покажа среден пръст със звуков ефект - изпукване :)
Днешната тренировка беше ластик с раменна височина на окачване.
4 кръга от крака, ластик, дърпащи със собствено тегло, крака, ластик и бутащи със собствено тегло
Общ обем 160 ластик, 80 собствено тегло и 80 крака, като в собственото тегло имаше 20 силови, а в краката имаше 20 клека с камък, а останалите 60 бяха на крак, т.е. в другия крак също има активност от опората.
Тренировките е от прекалено сложните за описване, а и трудно разбираема без визуално онагледяване, дори и да я опиша.

28.05.22
21:40

казано от jikata11 на 27.05.22, 09:45:

Да споделя и аз една тренировка която правя почти всеки ден и съм доволен 10-20-30 10 набирания 20 лицеви опори и 30 клека от 5 до 10 кръга

Чудя се защо правиш 3,5 пъти повече дърпащи от бутащи и то бутащите не са ти с цяло тегло - 70 набирания и 20 лицеви? Ако не си объркал бройките при писането, това си е сериозен дисбаланс, ако само това ти е спорта, който между другото го имаше и малкия ми син, но го отстранихме в процеса на тренировките. Спортуваш от 2013-та и имаш тренировки с 210 лицеви 210 набирания и 210 подскока за 30 минути, можел си коремното и си правил опити за силово. Прекъсвал ли си?

Мнението беше редактирано от Dymag на 28.05.22 22:32.

28.05.22
22:48

10-20-30 са:
- 10 набиране
- 20 лицеви опори
- 30 клека

29.05.22
11:44

Ясно, не съм запознат с начина на изписване

казано от Dymag на 09.07.19, 23:56:

наблюдавам тенденция на опростяване на движенията до набирания, лицеви и клекове. Дано не забравят и коремното, защото е страхотно движение - може би най-доброто, което може да се направи на лост.

... примерно на единичка след лицевите във всеки кръг - просто да присъства.
Иначе ми допада това 10-20-30 като система - просто, ясно и достъпно - не изисква друго освен място за набиране. По-лесно може да се възприеме като цел или дневен ангажимент

Мнението беше редактирано от Dymag на 29.05.22 11:58.

29.05.22
20:09

Днес дъжда ме остави с общ обем: 60 ластик (на ръка), 40 собствено тегло и 35 разноименни крака, т.е. на крак. На практика направих точно половината на плануваната тренировка. От утре в
Димитровград

30.05.22
23:05

... и много лична снимка - стълбите, които травмираха лакътя ми през февруари 2017 г., която травма съм неглижирал до ден днешен. Още е загадка за мен а и за доктора, как съм го постигнал.
Знаете ли че има и втори град Димитровград, кръстен също на българския комунистически лидер Георги Димитров? Това е бившия Мелекесс в Русия, който от 1972 г. до днес си се казва Димитровград. Направо вожда си е конкуренция на Александър Велики по съществуващи градове на негово име и пример за древните египтяни как се строи пирамида за 6 дни в центъра на София и балсамира мумия в саркофаг от бронирано стъкло, който се спуска под земята след “поклоненията” ... разбира се не по египетски, а типично по български, туй постижение е взривено, а мумията кремирана и погребана в Централните софийски гробища. До тук с примера за древните египтяни, но фактите са си факта - два града и един президент, в смисъл, настоящия президент на Република България, Румен Радев, роден през 1963 г. в Димитровград. Българския Димитровград.
Както и да е - отплеснах се. Специално отидох да спортувам днес на същото място за да ги снимам - ей ги стълбите

31.05.22
08:39

И аз бях загадка,а в операционната предизвиках истинска атракция с обездвижената си ръка.
Скъсаха се да снимат,не били виждали подобно нещо...
А анестезиолога ми прошепна:
-Човече,какво по дяволите си правил за да постигнеш това....

Има и трети град, кръстен на предателя Димитров - гр. Цариброд в окупираните от сръбските кучета български територии е прекръстен в негова чест на Димитровград.

31.05.22
22:16

Цариброд вече си е Цариброд. Там драмата е дълга и обхваща не само наименованията на населените места, но и използването на българския език в информационните табели, изучаването му като майчин език, правото на български паспорти и гражданство, фамилните имена на жените, почитането на български празници, национални герои и българщината изобщо. За сега градът се нарича Цариброд на български и Димитровград на сръбски. Табелите са в същия дух

... на 02:13

Мнението беше редактирано от Dymag на 31.05.22 22:48.

31.05.22
22:19

Та, Димитровград, старата площадка на която спортувах вчера и една от новите, но която спортувах днес

31.05.22
22:24

Аз като стар димитровградчанин съм спортувал на “старата”, парапетът отстрани е идеален за вертикални скокове.

01.06.22
11:17

Викаш да си счупи и още нещо, а? :D

01.06.22
11:57

казано от James Hinks на 01.06.22, 11:17:

Викаш да си счупи и още нещо, а? :D

Така и така ще ходи на хирург...

Лекар и санитар ходят из стаите за ампутиране и лекарят чете от картона, а санитарят реже:
-Иванов, ампутация на ляв крак.
-ФЛЯЯЯЯС!
-Георгиев, ампутация на лява ръка...
-ФЛЯЯЯЯС!
-Петров, ампутация на десен крак...
-ФЛЯЯЯЯС!
-Казах десен!
-ФЛЯЯЯЯС!
-Казах крак!

Мнението беше редактирано от nervak на 01.06.22 11:59.

01.06.22
18:55

казано от James Hinks на 01.06.22, 11:17:

Викаш да си счупи и още нещо, а? :D

Кой, аз ли да се пребия 😇

казано от Dymag на 23.03.20, 20:27:

... Скочих в дълбок сняг а от долу имало голям камък. Директно се свлякох на земята и 5 минути не можех да стъпя на крака. Като се “разтъпка” нямаше проблем, но като се прибрах и го видях каква “баница” е станал се притесних. Налагам лед и си мисля как ще ме тормози в следващите поне 20-на дена. Сега ми е без ограничения на движенията, но като знам че “утрото е с повече последствия от вечерта” ... късмет ...

... статистиката показва по едно падане на три години ... догодина?

казано от Dymag на 24.03.20, 18:01:

Ми то аз, а да стана, подпра се на дясна ръка и ми изпищи лакътя, прехвърлям бързо на десен крак и кръста ме пререже, залитна и на ляв глезен, напушва ме смях и ми излизат сълзи. Иначе цял ден на работа, на крак, но с яко куцане. Сега като махнах бинта, гледам, на глезена отока не е много, обаче нагоре се надуло от външната страна и е болезнено на пипане. Като стъпих на камъка и глезена се изви навътре и ме преряза, паднах, та сигурно съм ударил ... външната подбедрена кост фибула ли беше? Бе, отоците нямат цвят, всичко мога да мърдам, боли не боли - няма страшно

Ето - няма страшно 😊
... следващия път ще кажа да ме снимат целия
Отивам да спортувам

01.06.22
23:09

Пропуснал съм едно падане

казано от Dymag на 29.05.16, 16:32:

... с телефона карам по Цариградско - в насрещното, но покрай тротоара, точно преди работата ми. Там има един ъгъл на сграда, непосредствено преди изхода от магазина Джъмбо в Дружба, който не позволява никаква видимост, но от там сутрин не излизат никакви автомобили. Обаче тоя ден, точно на ъгъла кола в движение - ще завива надясно, т.е. където съм аз и гледа наляво, защото само от там идват коли. Това става бързо и в последния момент, и единственото което можах да направя е да се отблъсна от колелото за да се извъртя и падна по гръб върху предния капак на автомобила - аз се движих по-бързо от него, той таман спираше човека ... Изкривих му капака и му счупих чистачката на човека с лакът - ужас. Обаче той нали гледал на другата страна, супер уплашен че е сбъркал, като започна да вайка притеснен за мен - а то аз бях за бой и между другото продължавах да си говоря по телефона - да приключа разговора. Доста време ме наболяваше цялата половина на тялото, включително и ребрата

Намерих и една

казано от Dymag на 28.12.17, 17:28:

Равносметката за годината:
Февруари месец паднах лошо на лакът в Димитровград, на път за лостове - “прорязваше” ме като се облегна до преди месец ... Дясната ми ръка се влоши до толкова, че зарязах повечето движения с пълно свиване на лакътната става, както и камъните.
Вкарах в тренировките си ластик със съпротивление 15 кг., скъсах го и си купих друг - 25 кг.
... Ръката почти не ме лимитира вече

Мога да предположа че е имало от една страна временно подобрение и от друга, свободно циркулиращи парчета костици, които са нанасяли поражения, калцирали и накрая ограничили възможностите ми за пълно разтваряне или свиване на ръката.
Тук има няколко спортуващи на 70+ години - идват с колела, събличат се голи до кръста на слънце, клякат, правят лицеви и ползват “фитнес на открито” уредите

01.06.22
23:31

Че събличай се и ти,кой ти пречи?!😀

Ай стига глупости,на 70 г. тестестерона му е по -малко от на застаряваща проститутка 🙂
Какво прави? Пече се на слънце и показва увиснали телеса.
Единици са мъжете с “тонизирани” мускули ,без химия,пък и трениращи ” на лостове”.
Да бъдем реалисти,а не заблудени оптимисти 🙂

02.06.22
00:08

Не ползват лостове. Само земя и “фитнес на открито” уреди - тези, които са като тренажори, използващи тежестта на тялото. Вярно е че съм виждал далеч по-добра форма и на 74 като “мускулен тонус” (бивш военен, спортуващ в 66-то СУ), и на 80 като възможности (”слънце” на лост с една ръка), но не си прав да асоциираш желанието за движение с химия, как изглеждаш и на колко години си.
А аз съм гол по подразбиране, щом има слънце и е над 20 градуса. Само дето мен ме гледат по-критично от старците, защото си мислят че се събличам за да се “надувам”

02.06.22
00:30

казано от Гюлето на 01.06.22, 23:31:

Ай стига глупости,на 70 г. тестестерона му е по -малко от на застаряваща проститутка 🙂

Защо реши така?
Да, ясно е, че тестостерона намалява с възрастта, но “нормалните” граници са доста широки, така че е напълно възможно да има хора на 70 с по-високи нива на тестостерон от много младежи.
А и ако си направил мускули на младини и цял живот си ги подържал, няма да изчезнат изведнъж, само щото си на 70.

02.06.22
00:46

Общ T:
240 до 950 ng/dL за мъже на възраст 19 години или по-възрастни

Свободен T:
5.05 до 19.8 ng/dL за мъже на 25 до 29 години
4.86 до 19.0 ng/dL за възраст от 30 до 34 години
4.65 до 18.1 ng/dL за възраст от 35 до 39 години
4.46 до 17.1 ng/dL за възраст от 40 до 44 години
4.28 до 16.4 ng/dL за възраст от 45 до 49 години
4.06 до 15.6 ng/dL за възраст от 50 до 54 години
3.87 до 14.7 ng/dL за възраст от 55 до 59 години
3.67 до 13.0 ng/dL за възраст от 60 до 64 години
3.47 до 13.0 ng/dL за възраст от 65 до 69 години
3.28 до 12.2 ng/dL за възраст от 70 до 74 години

Бионаличен T:
83 до 257 ng/dL за мъже на 20 до 29 години
72 до 235 ng/dL за мъже на 30 до 39 години
61 to 213 ng/dL за мъже на 40 до 49 години
50 to 190 ng/dL за мъже на 50 до 59 години
40 to 168 ng/dL за мъже на 60 до 69 години
За мъже на 70 години и по-възрастни не са определени граници. Клинично ниските нива на общия тестостерон се определят като по-ниски от 220 до 300 ng/dL

Източник: https://easyhealthoptions.com/testosterone-levels-whats-normal/

02.06.22
10:02

Честит празник!

Да,Петко,ако тренира редовно от години, ще е във форма,логично.
Кравата,ако не пасе,не дава мляко.

Всяко правило си има изключение.
Не казвам, че няма добре изглеждащи и поддържащи се физически мъже на тази възраст,но са единици.
Но да ми казвате, че старите хора са “бъкани” с тестостерон е нелепо.
Не знам защо приемате всичко буквално, наивно, като малки деца.

Само не разбрах какво трябваше да видя от таблицата със стойностите(не е въпрос)
Дайте да видим и стойностите за естроген,пролактит....
Както и да е,не ми се спори 🙂

Мнението беше редактирано от Гюлето на 02.06.22 10:03.

02.06.22
14:11

И все пак 10-20-30 не е за подценяване 10 кръга за 30 минути те изцеждат много здраво и ако се вкара малко корем след тренировка нещата си идват на мястото.Както каза Dymag изисква се само лост за набиране и звучи ок 10-20-30 съгласен съм че няма да е излишно да се вкарат и коремни възлизания.

02.06.22
18:31

казано от Гюлето на 02.06.22, 10:02:

... ако тренира редовно от години, ще е във форма, логично.
... Не казвам, че няма добре изглеждащи и поддържащи се физически мъже на тази възраст, но са единици.
Но да ми казвате, че старите хора са “бъкани” с тестостерон е нелепо.
Както и да е,не ми се спори 🙂

Аз не виждам причина за спор - всичко опира до личния избор и наистина са единици тези, които се опитват да го правят, затова ги забелязвам
Написах че не си прав, защото на практика осъждаш правилния избор просто защото е рядкост, особено за България, където обичаме да знаем всичко и да не правим нищо
Този тестотерон не знам от къде се взе - ти го намеси, а аз само потърсих инфо, че ми стана любопитно ... не намерих нива за застаряващи проститутки, иначе и тях бих споделил
Отивам да спортувам, че после съм на кръчма ... прочетох че шкембето и алкохола са убийци на тестотерона, та трябва да компенсирам някак алкохола, щото шкембе нямам 🙂

03.06.22
23:45

Димитровградчани са много готини хора, общителни и открити, които между другото харесват града си. Кръчмите им обаче са трудно поносими за слуха ми ... очаквах чалгата, но не очаквах “ламбада” с жива музика. Преживях го
Осъзнах защо всички спортуващи старци са слаби. Щото дебели старци няма 🙂
... черен хумор
Лакътя ми е подозрително добре. Тази сутрин станах и докато си миех лицето, осъзнах че го правя “симетрично” и без дискомфорт. Нещо вътре се е разместило/наместило, като подозирам за това забравянето на налакътника. Уплашило се е от операцията. Рано или късно обаче поредното “щрак” ще го остави неподвижен, така че не мисля да му се размине.
Вчера, докато спортувах в Димитровград, двама ме попитаха какво мисля за 10-20-30. Направо се зачудих да не са някои от форума. Не бяха. Държа да отбележа, че са малко градовете в България, в които ме заговарят на лостовете други трениращи. Обикновено го правя аз.
Днес работа, път и спорт вечерта в София, на 4 двойни кръга от 40 ластик, 20 собствено тегло и 30 крака всеки, разпилени на 10 упражнения в кръг. Общ обем 160 ластик, 80 собствено и 120 крака. Даже ми се видя лека ... а ужким не пих много вчера

04.06.22
08:26

А ти какво им каза за 10-20-30

04.06.22
23:18

Ей това им казах

казано от Dymag на 29.05.22, 11:44:

... ми допада това 10-20-30 като система - просто, ясно и достъпно - не изисква друго освен място за набиране. По-лесно може да се възприеме като цел или дневен ангажимент

А това казвам сега:
30-20-10 или 10-20-30 също е система за тичане, станала известна през 2012 г. Подозирам че самото наименование може да е по-популярно от това, което се крие зад него и да е “удобно” за използване и за други неща, и такива установих че има много.
По отношение на структурирането на конкретната тренировка, дърпане-бутане-крака, в кръгове, е точно това, което ползвам и аз - няма как да не го одобрявам.
Другото е че това е най-достъпната тренировка. По принцип на “домашните” тренировки недостатъка е че няма къде да се правят дърпащи движения - дърпат на ръбове на масивни маси, дръжки от метли между столове, лостове за врати които имат навика да падат и др. Все пак само с едно място за набиране тази тренировка е достъпна на 100%. Моите не са.
Мястото на което се спортува предлага спорт, буквално. Не можеш да отидеш в зала и да спортуваш само със собствено тегло, в смисъл - можеш, но възниква въпроса защо го правиш там? Аз правя “тюлени”, но само когато тренирам на място с хоризонтална стълба. Правя и flying ass със стъпване на по-голяма височина от опората, но само в 66-то, където има успоредка с 2 нива. Идеята е че самото място предлага спорт. Нямаш избор, имаш избор - разликата е голяма. Някои дори си носят спорта с тях - ластици, пудовки, жилетки и др.
Та, това, което мисля е, че тренировката е перфектна, ако разполагаш само с място за набиране и земя

Днес TRX, който не нося по командировките, утре “празната”, други ден Ямача в Хасково.

05.06.22
21:06

По план.
Когато обикалям и съм на различни площадки, е ясно, че не мога да се придържам към същите движения и постройки на тренировките, каквито правя у дома. Първия ден обикновено разглеждам за възможности, за да мога да си планувам следващите тренировки. Почти задължително отпадат “тюлените” и flying ass със стъпване на по-високо, защото изискват специфични уреди. Срещуположни ластици като портален скрипец също е рядка възможност - еднаквата височина и нужното разстояние не се намират често. Наличието на шведска стена означава че имам височини за окачване на ластика - в парк Ямача в Хасково има такава. Имам много движения с крака, които изискват височина, работа срещу наклон или под наклон на стъпалата, т.е. оглеждам се и за това. На практика нямам готова тренировка - решавам на място според възможностите които то предлага.
Това ми харесва. Толкова ми харесва, че съм си измислил разлики дори и за “домашната” ми площадка в 66-то, които да редувам в тренировките си. Може да са дребни, но винаги ги има. На практика не бих препоръчал само една тренировка, а цикъл от няколко тренировки, който да се редуват, независимо от това че се работи за цяло тяло във всяка от тях.
Единствения спомен за площадката в Ямача ми е че май беше “титанска”, т.е. лост, успоредка, шведска и една възможност за успореден хват. Шведската предполага че имам височини за окачване на един ластик. Помня че имаше хубави стълби до там, много приятни за изкачване през стъпало
Утре ще видя. Вероятно около 18:30 ще съм на площадката

06.06.22
21:15

По план. Площадката в Ямача не е “титанска”, не зная каква е, прикачвам снимки.

06.06.22
21:58

Да ама 50м по нагоре ....цаца и наливен Жатецки.

06.06.22
22:25

Натам ли са отивали всички? Аз се чудех какъв е този човекопоток към и от парка, пък не са облечени като за спорт. Направо се чувствах като на лостове насред Витошка. Утре ще проверя тази работа след тренировка. И без това цяло Хасково е синя зона и съм си зарязал колата горе, пред “Flair”-a - от там ще я взимам сутрин и там ще я оставям вечер.

Мнението беше редактирано от Dymag на 06.06.22 22:29.

06.06.22
22:54

Сигурно пак ще ме разбереш погрешно,но ще запитам 🙂
Редовно се чудиш какво ще е оборудването в града, в който отиваш, защо?
Имаш света години стаж в спорта на открито, какво толкова ще стане, ако няма шведска стена или няколко различни хватки на лоста? Примерно.
Знаеш и можеш толкова упражнения, че импровизацията за в момента не ти е никакъв проблем,а чуденето е непрестанно?!
Питам от чисто любопитство, не за друго.

06.06.22
23:23

казано от Dymag на 05.06.22, 21:06:

... Първия ден обикновено разглеждам за възможности, за да мога да си планувам следващите тренировки.
... На практика нямам готова тренировка - решавам на място според възможностите които то предлага.
... Това ми харесва. Толкова ми харесва, че съм си измислил разлики дори и за “домашната” ми площадка в 66-то, които да редувам в тренировките си.
.. На практика не бих препоръчал само една тренировка, а цикъл от няколко тренировки, който да се редуват, независимо от това че се работи за цяло тяло във всяка от тях

Даже изобщо не те разбирам какво ме питаш, за да е правилно или погрешно 🙂

казано от Dymag на 04.06.22, 23:18:

Мястото на което се спортува предлага спорт, буквално

Какво точно не е ясно?

Като например тук има успоредка под ъгъл на рамената й. Може да не правя често обикновени кофи, но има ли ъгъл го ползвам задължително и пред и зад тяло. Това ли имаш в предвид?

Мнението беше редактирано от Dymag на 06.06.22 23:50.

Прескочи до:

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1