Записки Dymag (уличен фитнес)

Прескочи до:

09.12.22
21:34

Днес, докато се преобличам за тренировка, жената ме гледа и ме пита:
- Добре де, като спортуваш нон-стоп, защо не ти растат мускулите нон-стоп?
Питам аз:
- Малки ли са ми мускулите?
Тя:
- Ми не, ама нали продължаваш да спортуваш - не трябва ли да продължават да растат?
(любимите й актьори са “Скалата” и Джейсън Момоа)
А аз съм “не мога да бъда ощипан никъде”, с плочки, идеално тегло и пропорции, според всякакви формули, самочувствие на “можещ” в спорта си ... и ме закопа :P
Обясних й това-онова, с примери от професионалния спорт и състезателния културизъм, химии и физики, ама ... жената си сравнява според филмите. Висока летва
Та, днес си спортувах, ама не като филмов герой, а както обикновено :)

12.12.22
16:28

Е, то си има начини да растат и при теб и със сегашните ти тренировки. :) Скалата само на прясно мляко и пържоли е пораснал толкова.

12.12.22
22:31

Сняг, сняг, сняг
Моето верую е че тялото има нужда от движение, разбирай тренировка, както има нужда от въздух, вода, храна, хигиена. Тези нужди са постоянни, в смисъл, ако не се задоволяват, тялото се уврежда - става дебело, става слабо, нарушават се функции, не работи както е предвидено от потенциала му.  Предполагам че ако бях ловец-събирач нямаше да спортувам, но аз съм най-близо до офис работник, който често шофира. Съответно мускулите не са първопричина, а следствие и трябва да са толкова, от колкото има нужда тялото, заради което му гарантирам необходимата физическа активност, като се надявам тя да е адекватна. Ако преценя, че тялото има нужда от подсилване на някаква част от мускулатурата, търся и добавям нужната за това активност.
Също така гледам да му гарантирам и излагане на сезонните климатични условия - слънце, топлина, тъмнина, студ, което не мога да правя по никакъв друг начин, освен да го съчетавам с тренировките, заради хроничен недостатък на време.
Добавки за мускулна маса, сила, издръжливост, възстановяване и т.н., са неща с което нямам дори допирни точки. Първото го оправдавам при състезателния културизъм, а другите в професионалния спорт, защото и той се изврати много. Като любител считам че нуждата от подобни добавки означава неадекватна физическа активност или неадекватна психическа активност
Днес спортувах на сняг ... половината тренировка беше на дъжд, но пак се брои :P

12.12.22
23:23

Не си прав за възстановяването.
Стигнал си някаква златна за теб среда...правиш си движенията без много да се зориш.
А направи ги първо със собствено тегло,следващата серия с +10кг,и следващата с +20 кг примерно...и така 7 дена...да те видим.
Все едно аз да си дърпам 140кг в СС с кофи с 40 кг всеки ден или да обръщам 24ките с набирания
...ми хич няма да ми трябва амино и тн.

12.12.22
23:45

казано от Dymag на 12.12.22, 22:31:

Като любител считам че нуждата от подобни добавки означава неадекватна физическа активност или неадекватна психическа активност

😁

13.12.22
00:44

Защо да си правя движенията с повече, от колкото мога, при условие че тренировката ми е важна, а не постижението? Ще си тренирам спокойно и ще стане, не за 7 дни, а за 70 или 7 месеца, 7 години - все тая, ако разбира се имам причина да гоня нещо. Не разбирам защо трябва да се скапвам и да пия нещо, за да мога пак да се скапя? Това ми звучи като злодейство спрямо мен си

13.12.22
07:51

Така написано на мен не ми звучи като тренировка,а като разходка в парка...макар изобщо не се съмнявам,че и 1/3 от твоите неща няма да мога да направя.

Мнението беше редактирано от nervak на 13.12.22 07:52.

13.12.22
08:42

казано от Dymag на 13.12.22, 00:44:

Защо да си правя движенията с повече, от колкото мога, при условие че тренировката ми е важна, а не постижението? Ще си тренирам спокойно и ще стане, не за 7 дни, а за 70 или 7 месеца, 7 години - все тая, ако разбира се имам причина да гоня нещо. Не разбирам защо трябва да се скапвам и да пия нещо, за да мога пак да се скапя? Това ми звучи като злодейство спрямо мен си

Ти така или иначе няма как да правиш движенията с повече, отколкото реално можеш в дадения момент, въпроса е знаеш ли си реалните възможности, какъв интензитет ползваш, какъв % от максималните ти възможности в този момент? Защото в единия случай става тренировка, която провокира някакъв отговор (покачване на мускулна маса, покачване на сила, подобряване на някакви умения), но и която изисква по-сериозно възстановяване, а в другия просто се раздвижваш. Второто можеш да го правиш и по 2-3 пъти на ден, първото не съвсем.
Добавките не работят магически - те дават малко, но достатъчно, и то на тези, които се напъват в тренировките и храненето. Който е тренирал достатъчно дълго и достатъчно тежко, вероятно много добре може да направи разликата във възстановяването с прием на добавки и без.

13.12.22
09:47

При Димаг тренировката е по-скоро раздвижване и прогреса е второстепенен, не е основната цел. Той спортува ей така за спорта, не гони задължително цели. За него това е все едно да си миеш зъбите - правиш го, но при достигане на дадено ниво не се стараеш да го подобряваш.

Докато ние под тренировка подразбираме активност с цел подобряване на дадено качество - дали сила, мускулна маса или друго.
След като не гони цели и постижения е съвсем нормално да няма нужда от добавки за въстановяване

13.12.22
10:16

казано от Ivan на 13.12.22, 09:47:

След като не гони цели и постижения е съвсем нормално да няма нужда от добавки за въстановяване

Това е ясно, съгласен съм и не оспорвам, но е хубаво да се внесе някаква яснота, че ефекта от добавките много често се преиначава - това не са магически хапчета и не работят без да тренираш целенасочено и усилено. В крайна сметка с тях образно казано ще се качиш едно ниво нагоре и толкова.

13.12.22
12:22

Тренирането само за визия е най-лесно и не ти трябва кой знае какво.
Може и в зала и на лостове,че и само лицеви опори..
Онзи тиктокъра с ориза и набиранките примерно :)

13.12.22
13:47

Проблемъм обикновено не е с тренирането, а с храненето за визия, иначе тук всички щяхме да сме аполони.

13.12.22
14:49

казано от Brown Bomber на 13.12.22, 13:47:

...иначе тук всички щяхме да сме аполони.

Че не сме ли (поне на приказки)? :)

13.12.22
15:37

казано от Brown Bomber на 13.12.22, 13:47:

, а с храненето за визия,

И пиенето...и пиенето.

14.12.22
21:31

Високо-честотните тренировки (HFT- High Frequency Training) е тема, с която не съм запознат подробно, но отдавна съм разбрал, че моите тренировки поразително съвпадат с този метод на трениране. Който се интересува ще намери информация от “чуждо село”
Използвам кръгови тренировки с редуване на антагонисти, заради възможността да постигна по-голям тренировъчен обем в по-малко време и с по-малко умора, което също съм разбрал от практиката си. Всъщност, ако тръгна да правя само сериите на дърпащите със собствено тегло, една след друга, има вероятност да не мога да ги направя и/или да ми трябват по-големи почивки, ще ми падне общия обем на тренировката, вероятно ще ми трябва и възстановяване.
Тренирам с конкретни движения, които съм нарочил за “базови” или “сложни”, със собствено тегло, като целта на тренировките, като развитие, е да се усвоят тези движения, след което да се работи с тях, подчертано силово и на малка бройка - те са непроменливи.
Добавям асистиращи в предвид това, че “базовите” са ми с горната половина на тялото, ограничени са от “стационарни” железа и са на малка бройка. Асистиращите са камъни, ластици, TRX, въже, гуми, бънджи и т.н. с каквото разполагам, за крака, равновесие, мобилност, проблемни зони, на по-голяма бройка - те са променливи.
Тренировките са ми премислени спрямо всички обстоятелства да бъдат такива каквито са, по метода “проба-грешка” и са такива за сега
При любителски спорт не виждам нужда от добавки за сила, маса, издръжливост или възстановяване. Трябва премисляне и постоянство. Даже бих казал че добавките са недоверие или в спорта, или в себе си, или бързане. Лошото на бързането е че не разчита на постоянството и често се получава “всяко чудо за три дена” и след време “ново начало” ... само хабене на добавки
Моят принцип е: “Не пий нещо, което няма да го пиеш цял живот”, в смисъл, наздраве :D

14.12.22
22:28

Сякаш усещам известна доза неразбиране ползите от хранителните добавки и някаква показност, че не ги употребяваш 😁. Ето аз мисля цял живот да приемам креатин, просто ми е трудно да ям по над килограм месо дневно, за да набавя 5гр креатин, които струват стотинки, а усещам разлика в силата и възстановяването.
Добавки “за здраве”, като витамини, минерали, ставни комплекси, рибено масло и прочие не пречи да се приемат от време на време, което и не значи, че особено помагат. Всякакви напомпващи, азотни, тестостерон бустери и други добавки “за сила и издръжливост” намирам за безсмислени. Протеин на прах добавям, за да попълня нуждите от белтъчини, ако храната ми е бедна на такива или просто, защото е вкусно и нискокалорично, но не виждам смисъл и полза в ежедневния му прием.

14.12.22
23:53

казано от Brown Bomber на 14.12.22, 22:28:

Добавки “за здраве”, като витамини, минерали, ставни комплекси, рибено масло и прочие не пречи да се приемат от време на време, което и не значи, че особено помагат. Всякакви напомпващи, азотни, тестостерон бустери и други добавки “за сила и издръжливост” намирам за безсмислени. Протеин на прах добавям, за да попълня нуждите от белтъчини, ако храната ми е бедна на такива или просто, защото е вкусно и нискокалорично, но не виждам смисъл и полза в ежедневния му прием.

А, в грешка си, приемал съм добавки. Пролетно време пия витамини, а от година-две, покрай кръста и лакътя, пия колаген с прекъсване за по месец-два. Имам и прегъната жлъчка, за която съм пил артишок и бял трън, но май ябълки, зехтин, лимони и чайове вършат повече работа. Пробвал съм и “супер храни” като спирулина и черен кимион (Nigella Sativa). Рибено масло не съм пил, но всичко правя със зехтин, почти във всяка салата слагам авокадо, консумирам и ядки. Специално за протеина, мисля, че ако не си веган е излишно добавянето му - то протеин има къде ли не. Храната ни става все по-зле, факт.

15.12.22
22:13

Понеделник тренирах на сняг отгоре кал отдолу, вторник на лед отдолу, сряда на сняг отдолу дъжд отгоре, четвъртък на кал до ушите. Три дена и “зимата” мина - събота 16 градуса и гръмотевици. Чакаме следващата. Поне успях да задмина ринещ снегорин, който се движеше с 60+ км./час, отдясно (накъдето изхвърля снега и кишата), с форд фиеста ... незабравимо преживяване. Не бих повторил

Креатин ще свърши ли работа за слаб и висок лостаджия?

16.12.22
23:17

Каква работа? Добавки за постоянство няма, а баш па на теб за сила за какво ти е? Кога си го писал това ... в 10:30
Днес успях да тренирам, за което имах съмнения в предвид калта вчера, е с този същия с креатина. После пихме бира. Това май му е четвърта тренировка за този месец, срещу 15 мои. Възможностите му със собствено тегло са по-големи от моите, а с ластиците - по-малки. Тренира каквото и аз, но не е редовен с тренировките колкото мен. Разликата в килограмите ни е почти 20 кг., а височината ни е +/- 1 см. Шегували сме се, че ще му пълним джобовете с пирони и болтове, защото всичко му е лесно. Сега ако и креатин му дадем, ще трябва да го връзваме за камъка ... креатин ... гинко билоба за теб, Цветан Павлов :D

17.12.22
20:14

И днес успях да спортувам, но заради калта не спортувахме в “шестака”, а в “химията” - частното училище, в което спортувах по време на карантината. Там най-голямото предизвикателство са “тюлени”-те, защото тръбата, която трябва да заобиколи тялото при коремното, е доста по-дебела от тази, на хоризонталната стълба в “шестака”. Съответно помпах тюлени. Има и “ъгъл” за кофи, т.е. опората за кофите не е успоредна, а под ъгъл, което променя равнината на работа на мишниците. И това беше част от тренировките. Има и “въжено мостче”, мъничко, но подвижно, което използвам за успоредни клекове, напряко, заради нестабилността му по време на изпълнението. Правих. Освен това си има и подобните на “шестака” висока хоризонтална стълба, на която закачам TRX-а и шведски стени, за закачане на ластиците, а днес си беше ред на TRX, който също правих.

18.12.22
19:02

Добре стана. Наместих всичко в нестабилното време - сняг, дъжд, кал, без пропуск на тренировка. Следващите 10-на дни го дават само слънчево ... а на коледа 10 градуса о.О

20.12.22
22:32

Днес отивам на лостовете, мрак, включвам прожектор, тишина, пускам музика, хладно, големият син, който вчера си дойде от чужбина, пита: “Печка няма ли да извадиш?”, а друг спортуващ: “А нещо, скара, кюфтета?” :P
Днес изкарах бънджито, което го пазих от кал и намокряне през предишната седмица. Останалото обичайно

21.12.22
22:54

Днес е най-късия ден в годината и в 23:48 ч. е настъпила астрономическата зима. Денят се чествал със запалване на огньове, светлини и фенери на открито, за противопоставяне на мрака. Общо-взето “голям праз”, освен това, че денят от утре започва да нараства. Освен това днес запалих прожектор на открито докато тренирах, с което май съм спазил полагащите се ритуали ... брей, какви неща съм бил правил, заради спорта. Отличник
Бънджи, кракомахания, ластици като портален скрипец, двойни кръгове с оранжев (не мога да опиша движенията), собственото обичайно

22.12.22
09:36

казано от Dymag на 21.12.22, 22:54:

освен това, че денят от утре започва да нараства.

Уви, не още. Има няколко дена слънцестоене, след което почва да нараства :)

22.12.22
13:58

Да, Земята седи на едно място...:D

29.12.22
22:20

“Спрете земята, искам да сляза!” ... което ще е зловещо, защото земята се върти около оста си, с нашата ширина, около 300 метра в секунда, около слънцето с 30 км. в секунда, цялата слънчевата система се върти около галактичния център с 220 км. в секунда, а пък галактиката се предполага че се движи с около 600 км. в секунда ... ако сляза дали ще успея да видя и точка :P
Излишно инфо
Честита коледа и весело посрещане на новата година!
Ако трябва да обобщя нещо за годината, по отношение на собственото тегло за горната половина на тялото нямаше промени. Опитах се да “подредя” асистиращите на собственото тегло движения с ластици и TRX в нещо като цикъл от няколко тренировки, към който се придържам и в момента - доволен съм. Увеличих двойно активността с краката. Сдобих се и с нов уред - бънджито. Открих какъв е проблема с десния ми лакът, което, макар и информативно, си е постижение, в предвид това, че проблема е от 2017 г. Малкият ми син може вече всичко, от само набирания и лицеви в началото на годината. Супер ми е забавно да тренирам с двамата - малкият, големият, аз ... трудно мога да убедя някой че не е до ген :D Красота - много съм горд.
Друго май няма. За догодина

29.12.22
23:09

Ако беше ген,аз трябваше да клякам поне с 350.
Работа и правилен подход с тренер,другото е  ...ген,около 5%.

01.01.23
22:59

Честита нова 2023 година!
... 2+2+3=7 - дните от седмицата са 7, нотите в октавата са 7, чудесата на света са 7, 7-те смъртни гряха нз колко са (Гняв, Алчност, Завист, Лакомия, Похот, Високомерие, Леност), континентите са 7, света (според библията) е сътворен за 7 дни, 7-те пророка в исляма - Адам, Ной, Авраам, Моисей, Давид, Иисус, Мохамед ... са 7, числото на Озирис и Аполон, бе, голяма работа и луд късмет, “вервайте ми”
И да не вярвате, това желая на всички!
Открих годината с тренировка

10.01.23
01:17

В Гоце Делчев съм от 5 дена, където няма успоредка, а тънкото, детско, лостче, вече ми нанесе “цапащи завивките” щети по ръцете. Кръчмите са хубави и с ниски цени, но трябва да знае човек какво да поръчва, за да не е замразено и претоплено. Хората изглеждат щедри и общителни, но накрая си правят каквото решат че е най-добро за тях си, без абсолютно никакви компромиси. Другото съм го писал при предишни посещения.

15.01.23
21:45

Последните 11 дена бяха с 10 работни дни, 1 почивен - днес, 8 кръчми и 6 тренировки, 3 от които компромисни заради бедната на уреди площадка в Гоце Делчев. Между другото, за заведение, на който има път натам, препоръчвам Шапковата къща в Делчево. Ще се завъртя малко в София и после съм в Пазарджик и Хасково, в този ред.

18.01.23
17:43

До сега не бях мислил за спортен аксесоар каска, но с тези есенно-пролетни ветрове днес се замислих, гледайки размера на нападалите клони в шестака, докато спортувах ... загинал заради спорта. По дворовете поникнаха кокичета, магнолията пред Фантастико цъфна - най-ранните цъфтят в края на февруари, а утре го дават 18 градуса за София. Горките любители на зимни спортове, горките дръвчета, ако предстои сериозно застудяване

18.01.23
20:03

Аха ..първо каска и тн:

Georgi Ivanov

19.01.23
20:16

Венци не би си купил каска , ако няма лостове вързани към нея :D

Мнението беше редактирано от Georgi Ivanov на 19.01.23 20:42.

21.01.23
22:27

Като сянката на картинката мога да се докарам и без каска ... с плие :P
Лостовете са просто възможност за спорт, към която съм се приспособил и използвам, за да спортувам. Честно казано по-неангажиращо е, в предвид пътуванията ми, от колкото да се търсят зали, там пък кой знае какво е оборудването, дългосрочни карти са безсмислени, защото съм там краткосрочно, а да се мъкнат железа в колата, пък после и по площадки ... Моето си е направо мързелива работа - не се занимавам с нищо. Факт.
В Пазарджик спортувах и преспах в четвъртък. Следва от понеделник до петък. Там поне има доста площадки и всичките са добри - имат навика да откриват по една нова на година. Тази, на която спортувах веднъж - в четвъртък и ще спортувам другата седмица, е почти в центъра, в междублоковото пространство на ул. Св. Климент Охридски. Има си даже и успоредка на две нива, като в шестака.

29.01.23
01:17

Днес се прибрах от равният град ... ходя си по улицата в Пазарджик, питам един за магазин и той ми отговаря “надолу” - два пъти ми се случи. А кое е нагоре и кое надолу, в Пазарджик, е загадка, дори и с нивелир.
Та, прибрах се и веднага направих една тренировка в “шестака” (66-то СУ Филип Станиславов). Имам още 3 дена спорт у дома и после в Хасково. Там “нагоре”-то стърчи и се вижда от далеч

31.01.23
21:15

Имаше 2 по-студени дни, в които тренирах. Прави ми впечатление, че хора, с които съм тренирал ежедневно 10-ки години, с месеци на истински зими, сега мрънкат че им е студено на -1, -2 градуса и отказват тренировки. Времето ли ги изнежи, годините ли им, нз. Аз съм по-голям от тях. Многократно съм се шегувал, че винаги ще съм “най-добрия”, просто защото другите “най-добри” ще спрат да спортуват. Тъжната истина е, че съм прав.
Не е никакъв проблем човек да спортува и да постига напредък, цели, в спорта си, в храненето си, с килограмите си. Проблема е, че след време спира да го прави, естествено, с една торба “основателни” причини. И всичко отива “на кино”
... това е много интересен лаф - да си отбележа да проуча от къде идва
И буквално си плюе на положените усилия, защото образът му в огледалото е това, което прави в момента, а не това, което е правил преди. Започва наново и се демотивира от сравнението с предишното си аз, т.е. минат път, пак от начало. Кофти.
Това мнение не е мотива ми за спорт. Моят мотив за спорт е ... как така без спорт?
От утре в Хасково

03.02.23
22:25

Много хубава е новата площадка в Хасково, под Ямача. Реновирано е и всичко до там - стълби, алеи, осветление, градинки, растения в градинките, места за сядане - много добре е станало. Прикачвам снимки на площадката. Последната е на “снаряжението” ми от днес.

Мнението беше редактирано от Dymag на 03.02.23 22:26.

08.02.23
22:12

След тренировките на топло време в Хасково, едната от които беше на 13 градуса, вече имам и две тренировки в София - вчера и днес, на нормални за сезона, минусови, температури. С мен тренира само малкият син, а други не щат да идват, че им било студено. Тези хора пързаляли ли са се зимата като малки? Едно време, като деца, се навличахме и излизахме навън да се пързаляме. После, като родители, излизахме с децата те да се пързалят. Каква е разликата сега и какъв е проблема да излезе човек навън за 40-50 минути, не разбирам ... някакъв съвременен офис-мол-”глобално затопляне” синдром. Вземете си куче
Утре спя в Гоце Делчев. От понеделник в Банско за няколко дена. После спя един ден в Пазарджик. После във Велинград, повече. Трябва да съм на парти в София на 17-ти. Трябва да посрещам хора на летището на 26-ти и да ги изпращам на 27-ми. “Жонглирам” с ангажименти и пътувания със сложни сметки, наместване на работни дни, дестинации и компенсации. Тренировките са ми най-простото и ясно нещо, почивка от “лудницата” на ежедневието, само мое си време.
Студено им било ... лигльовци

16.02.23
01:51

Работех в Гоце Делчев, но нощувах в Банско. Сега работя и нощувам в Банско, но от утре ще нощувам в с.Баня, на 5 км. от Банско, защото хотелите тук са пълни и няма места, а ще работя в Банско. Тренировките ми бяха перфектни последните дни, в смисъл, редовни, дълги, комфортни и разнообразни като температура и възможности на площадката, но от утре нз. какво ме чака в това село с минерални извори ... а аз нямам бански. Може пък добре да ми се отрази на кръста и лакътя кисненето в минерална вода, които, всъщност, грам не ме тормозят тази година - чак е странно, в предвид сезона и промените на времето
Тази година, по отношения на тренировките, я стартирам по-добре от миналата, като постоянство, мярка на натоварването и принудителни компромиси заради площадките. Съответно колебания във формата и обаждане на стари болежки, липсват. Това е като рецепта - спазвам си дозата, интервала ... в село Баня може и да ми свършат хаповете по рецептата. Като прескоча до София на 17-ти ще си взема бански и на 18-ти с банския обратно

Прескочи до:

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1