Записки Dymag (уличен фитнес)

Прескочи до:

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Научи как работим

13.03.24
12:50

казано от Alexander Krastev на 13.03.24, 11:16:

Я да питам феновете на ловкостта и мобилността, за сметка на силата, 80-годишен старец виждали ли са как се изправя от легнало/седнало положение и кое качество най-много му липсва - мобилност ли е, ловкост ли е, сръчност ли е, бързина ли е или .... сила :D

п.с. и то сила в едни конкретни области на тялото дето все ще се намери оправдание защо няма смисъл да се тренират с тежести :D

казано от doni dimitrov на 13.03.24, 12:21:

Важна си е силата,всичко друго е производно на нея.
А как се губят с годините взривност скорост бързина...

Без да подценявам силата, която е много важна, моето мнение е, че мобилността с възрастта е по-важна. И доста по-трудно се поддържа. И за да ме разберете по-добре сравнете двама души с еднаква сила, но различна мобилност. Щото това е по-често срещано при възраст 80+. Този с по-добрата мобилност е в много по-завидно положение.

Мнението беше редактирано от Svetoslav на 13.03.24 12:50.

13.03.24
12:51

Най-важното нещо е да се съхрани и стимулира мускулната маса, но и да не се увреждат сухожилия и стави. Това е един много труден баланс за постигане. Много хора не успяват. Защото като си млад напъваш жестоко, обаче после се появяват доста проблеми.
Най-хубаво е да се тренира всякак, да се тренира с тежести задължително. Обаче така да се тренира да не се увредиш и да може да го правиш дълго време. Даже според мен  работата с тежести трябва да продължава до 70 годишна възраст, а после който може и не му е проблем.
Ама съответно, това да стане трябва да имаш късмет, ген и да не се прецакаш на млади години от глупости :)

13.03.24
13:01

казано от Svetoslav на 13.03.24, 12:50:

Я да питам феновете на ловкостта и мобилността, за сметка на силата, 80-годишен старец виждали ли са как се изправя от легнало/седнало положение и кое качество най-много му липсва - мобилност ли е, ловкост ли е, сръчност ли е, бързина ли е или .... сила :D

п.с. и то сила в едни конкретни области на тялото дето все ще се намери оправдание защо няма смисъл да се тренират с тежести :D

казано от doni dimitrov на 13.03.24, 12:21:

Важна си е силата,всичко друго е производно на нея.
А как се губят с годините взривност скорост бързина...

Без да подценявам силата, която е много важна, моето мнение е, че мобилността с възрастта е по-важна. И доста по-трудно се поддържа. И за да ме разберете по-добре сравнете двама души с еднаква сила, но различна мобилност. Щото това е по-често срещано при възраст 80+. Този с по-добрата мобилност е в много по-завидно положение.

Прав си важна е.
Аз обаче съм и винаги съм бил страшно дърво,никаква мобилност 😀
Карам си я така,но не знам как ще е ако доживея 80..

Това са пълни глупости. Както и разтяганията на сухожилията.

Като почнете с тая мобилност ... каквото и да означава това.

Старите хора не са мобилни, защото имат огромна загуба на мускулна маса (саркопения) и не могат да извършват елементарни движенив, а не защото са им удървени или скъсени мускулите. Те просто нямат силата да извършат дадено движение.

п.с.2 Дидо - ти също се затрудняваш с турското ставане, не защото нямаш “мобилност”, а защото си дебел и нямаш необходимата сила.

Мнението беше редактирано от Alexander Krastev на 13.03.24 13:11.

13.03.24
13:12

Без да подценявам силата, която е много важна, моето мнение е, че мобилността с възрастта е по-важна. И доста по-трудно се поддържа.

казано от kaloyan на 13.03.24, 12:51:

Най-важното нещо е да се съхрани и стимулира мускулната маса, но и да не се увреждат сухожилия и стави

Ами ей го извода-бодибилдинг и йога :-)))))))))))))))))))))

От това което съм придобил като информация през годините стигам до извода, че повечето (не всички разбира се) от тежките вдигачи, които са започнали като млади мъже или дори младежи, в един момент стигат до някаква увреда, която не се дължи на инцидентна контузия, а поради натрупването във времето. Уж с перфектна форма, уж това или онова, но накрая ги е ударило някъде. Да, ако никога не си тренирал и си започнал по-късно извличаш полза, както например се започват тренировки с хора на средна възраст или по-възрастни, правейки клекове и тяги, имат резултати и казват: супер се чувствам. Но това не е съпоставимо с тези, които са напъвали цял живот. И казвам напъвали, не просто да вдигаш сравнително тежко с базови упражнения. Според мен един 50 годишен мъж, който е започнал на 20 г. ще е много по-изхабен от някой 50 годишен, който е започнал на 45 г.
Но аз както сигурно ще кажат някои, няма от какво да се притеснявам, защото започнах на около 43 и си вдигам бебешки тежести:-) Стига формата ми да е добра, че много народ с леко се бастисва.

казано от Alexander Krastev на 13.03.24, 13:05:

п.с.2 Дидо - ти също се затрудняваш с турското ставане, не защото нямаш “мобилност”, а защото си дебел и нямаш необходимата сила.

Вярно е явно:-)
Но няма логика, все пак имам някаква сила на тежестите, която би следвало да е достатъчна да се изправя със собствено тегло чрез турско ставане. Може да не е много, но щом мога да клекна с около 100, да ги бутна от лег и да дръпна тяга около 130-140 кг., та дори 100 да бяха, не виждам каква слабост е това за изправяне със СТ. Повдигане на крака от стенд мога отма да направя 20-25 без отказ на тия моите кила, т.е. и коремните мускули не са леш, които касае първоначалното изправяне. То него го правя, ама по-натам ми бяга ръката напред, не мога да я държа изправена, какво остава с тежест и т.н. Това за мен е липса на мобилност, не на сила. Все пак не държа тежест в нея. Тя ръката ми която и да е, не може да стои успоредна на линията на гърба, нали показвах снимка в моя дневник. Ако се опитам да я подравня, не мога толкова да дам назад без да ме боли рамото. Какво остава да държа и дъмбел или пудовка в нея.

Мнението беше редактирано от D_M на 13.03.24 13:26.

13.03.24
13:33

Спрямо личното тегло си слаб баце Дидко, та Кръстев е прав.

13.03.24
13:41

Старите хора не са мобилни, защото имат огромна загуба на мускулна маса (саркопения) и не могат да извършват елементарни движенив, а не защото са им удървени или скъсени мускулите. Те просто нямат силата да извършат дадено движение.

Те са И скъсени И ригидни, но точно поради причината, която си посочил, Адаш!

13.03.24
13:47

казано от Alexander Krastev на 13.03.24, 11:23:

казано от doni dimitrov на 13.03.24, 11:01:

Да бе, я прати  един кросфитър да товари дърва с мангалите цял ден.
Лятото в жегата да го видим.
Имам един познат дето се зоби,че да товари повече..

Има един такъв мангал идва в селската зала - пие по 4-5 литра бира, яде по 2 (бели) хляба и кутия вафли на ден и е изцепен на куче, както повечето тука и със зоб не можем да се нацепим.
Ама на ден претоварва по няколко камиона с трупи.

Значи...не е щото е мангал,и не е щото товари дърва...аз го правя почти същото всекидневно...ама в добрия случай с противогаз...в лошия с принудително подаване на въздух (оня ден колега пробва...без да прави нищо,след 5 минути каза,че съм урод...и от радиацията съм държелив...)))отплеснах се...
ОТ БИРАТА Е НАЦЕПЕН,ВЕРВАЙТЕ МИ!!!

13.03.24
13:47

казано от Dydo на 13.03.24, 13:12:

И казвам напъвали, не просто да вдигаш сравнително тежко с базови упражнения. Според мен един 50 годишен мъж, който е започнал на 20 г. ще е много по-изхабен от някой 50 годишен, който е започнал на 45 г.

Ела да видиш колко съм изхабен :D
Може да доведеш и някой, с който да се сравняваме. Ако щеш на хамалски работи - да качваме по етажите, ако щеш да товарим дърва, да цепим, ако щеш на тренировки...

Може да не е много, но щом мога да клекна с около 100, да ги бутна от лег и да дръпна тяга около 130-140 кг.

Айде, снимай едни 100 клек, ама клек, не до 90 градуса, а до долу. Снимай и една тяга на 140 в надхват.

13.03.24
13:48

казано от Georgi Ivanov на 13.03.24, 13:33:

Спрямо личното тегло си слаб баце Дидко, та Кръстев е прав.

Слаб на щангите на фона на тези, които тренират сериозно и тежат колкото мен. Но щом можеш плюс СТ да клекнеш с още 90-100 кг. на гърба и другите неща които изброих, каква пречка е това да се изправиш със СТ. А и пак повтарям, че мен ми бяга ръката, не е до самото изправяне от крака, кръст и т.н. Не, че ще ги направя с предписаната форма, защото не мога да се разгъна, сгъна, свия и т.н. както си е реда на упражнението.
Но да не се оправдавам, ок от слабост иде всичко :-)

Бат Сашо, написал съм около 100 клек и тяга 130-140. В момента без фитили може би няма да задържа 140, даже и за 130 не съм сигурен. Идеята бе, че все пак не съм хич да не съм вдигал, което би било достатъчно за сила за турското ставане, ако приемем, че това е ограничаващият фактор.
Иначе като теб са единици и не следва да се сравнява по твоите възможности.

Мнението беше редактирано от D_M на 13.03.24 13:52.

13.03.24
13:53

Дидо,а сега сериозно:
вЕрно ли го мислиш,че 50годишен дет тренира от 20годишен е по изхабен от същия такъв дето тренира от 5 години???
Не си виждал съучениците ми...само двама ги бива...единия пенсиониран от специалните служби,а другия тича до ден днешен по 30 -40 минути.

А...той Сашо вече е писал

Мнението беше редактирано от nervak на 13.03.24 13:54.

13.03.24
13:59

казано от nervak на 13.03.24, 13:53:

Дидо,а сега сериозно:
вЕрно ли го мислиш,че 50годишен дет тренира от 20годишен е по изхабен от същия такъв дето тренира от 5 години???
Не си виждал съучениците ми...само двама ги бива...единия пенсиониран от специалните служби,а другия тича до ден днешен по 30 -40 минути.

А...той Сашо вече е писал

Ама ти изменяш малко темата. Не съм казвал спорт общо, а конкретно имах предвид тежки клекове, тяги и преси цял живот срещу 5-6-10 г. И как ще са дискове, прешлени и стави на единия и на другия. Не знам кое е истина, но много вдигачи с дългогодишен стаж с тежко имат редица проблеми, които не се дължат на инцидентни контузии, а на износване с времето. Те могат и сега да са силни, но това не изключва наличниите увреждания. Това казвам.

Мнението беше редактирано от D_M на 13.03.24 14:01.

13.03.24
14:00

казано от Dydo на 13.03.24, 13:48:

Бат Сашо, написал съм около 100 клек и тяга 130-140. В момента без фитили може би няма да задържа 140, даже и за 130 не съм сигурен. Идеята бе, че все пак не съм хич да не съм вдигал, което би било достатъчно за сила за турското ставане, ако приемем, че това е ограничаващият фактор.

Идеята е, че си пишеш наизуст. Много по-добре е да имаш тези постижения ида не можеш турско ставане, а не да го можеш него, но да не можеш тях. Keep it simple, stupid важи с още по-голяма сила когато напредне възрастта.

казано от Dydo на 13.03.24, 13:48:

Иначе като теб са единици и не следва да се сравнява по твоите възможности.

Защо? Някой да ги е спирал и да им е пречил да тренират? Пък и аз не съм някакво ниво...

казано от Dydo на 13.03.24, 13:59:

Не съм казвал спорт общо, а конкретно имах предвид тежки клекове, тяги и преси цял живот срещу 5-6-10 г. И как ще са дискове, прешлени и стави на единия и на другия.

Казах ти - ела да видиш как са.

Мнението беше редактирано от James Hinks на 13.03.24 14:02.

13.03.24
14:02

Дидо,точно това имах предвид.

13.03.24
14:04

казано от James Hinks на 13.03.24, 14:00:

Много по-добре е да имаш тези постижения ида не можеш турско ставане, а не да го можеш него, но да не можеш тях. Keep it simple, stupid важи с още по-голяма сила когато напредне възрастта.

Е така е, бих предпочел да съм по-силен на щангите. Просто споделих, че съм много зле на него. Въобще няма и да го опитвам повече, това май ми бе за първи път.
И защо в надхват, да се види, докаже и покаже, че и хватът ми е слаб ли:-))))))))))))))

13.03.24
14:06

Дидо,сега е моментът да започнеш редовно с турско ставане! Като стигнеш с 50кг., правиш клек 💯 и тяга 140 ,и оборваш Бат Сашо.

13.03.24
14:13

казано от Гюлето на 13.03.24, 14:06:

Дидо,сега е моментът да започнеш редовно с турско ставане! Като стигнеш с 50кг., правиш клек 💯 и тяга 140 ,и оборваш Бат Сашо.

Аз никого не искам да оборвам, изложих вижданията си. Стана разговор и щом Бат Сашо е казал еди какво си по еди коя си тема, приемам го на доверие и продължавам напред.

А я ми кажи ти, що мислиш оня за мошеник и измамник. Аз единствено виждам преувеличение за миналото му като обучител на спец части, просто защото тогава е бил много млад. Кога да е самият той обучен, че чак да обучава. Но пък много хора години прилагат методите му и са супер напреднали и доволни, в това което правят. Което разбира се не изключва първото, просто защото нещо написано работи.

Венциии, няколко страници превъртяха тука, теб никакъв те няма.

Мнението беше редактирано от D_M на 13.03.24 14:14.

13.03.24
14:16

казано от James Hinks на 13.03.24, 13:47:

И казвам напъвали, не просто да вдигаш сравнително тежко с базови упражнения. Според мен един 50 годишен мъж, който е започнал на 20 г. ще е много по-изхабен от някой 50 годишен, който е започнал на 45 г.

Ела да видиш колко съм изхабен :D
Може да доведеш и някой, с който да се сравняваме.

Бат’ Сашо, и аз така ги бях подкарал по едно време, понеже редовно се намираше някой да ми налива че:
- от щангите ставаш дървен;
- като си силен на щанги си силен само на щанги ...;
- як съм, ама не съм издръжлив.

Последният такъв случай даже го бях споменал в дневника преди години, предложих на едно добре сложено и атлетично момче около 80те кг, което твърдеше част от гореизброените неща да си избере някаква дисциплина, нещо на което да ме бие(примерно бягане, скачане, нещо със СТ), понеже вдигам само щанги и съм голям и тромав, и той избра спринт, обиколка и скок от място. Излишно е да казвам какво му беше изражението след като го бих 3 пъти на 50м, веднъж на 400м и 3 пъти скочих повече, и то с по 30-40 см. :DDD
Иначе дискусията е топ.

13.03.24
14:19

Мен тоя Цацулин не ме кефи ,някакъв дръглив дългуч...

13.03.24
14:27

Мотърхед, чел съм това твое мнение за случая-браво. Но обстоятелството, че ти си се справил по този начин (не знам по принцип чат пат бягаш ли, скачаш ли, защото само от щанги не знам как ще си супер добър в спринтове и скокове без да ги тренираш ич, но де да знае човек) не означава, че важи и за другите. Ей го бе хора, всеки път гледаме какво се случва например в Игри на волята. Защо става така, някой компетентен да ми обясни. Защо тия нацепени батки отпадат в директни двубои  където е включена сила и издръжливост срещу хора, които освен да играят покер, на фитнес не са и припарвали както се казва. Наистина питам, не е просто да става лафа или спора.

Дони, не съм му фен. Не изпълнявам негови програми нито методи. Например неговия твърд стил, да кажем на сначове и др. по не ми допада от стандартния руски вариант.

13.03.24
14:40

За Пацулин - не знам, не разбирам, няма значение.

За химиците в Игри на волята,а и не само - губят, защото тези така желани и изваяни тела са постигнати предимно с тренировки на машини . Отделно, че повечето не са тренирали истински спорт никога.

Стига с локумите,ами почвай турското и ти гарантирам, че ще покриеш тези тежки нормативи, когато станеш с 50кг. над главата. Не се ебавам!

13.03.24
14:41

Дидо просто исках да кажа, че силата се пренася навсякъде и трябва да е основата. Вече всеки конкретен спорт си има специфика и техника, която трябва да се тренира.
Аз конкретно описвам кое-какво-как тренирам, имал съм периоди в които съм бягал повечко, в момента включвам някаква скокова работа в тренировките си, но основата винаги ми е била силата и щангите и след като си поставих една солидна основа, всичко друго ми тръгна нагоре.
Далеч съм от добрата техника и в бягането, и в скачането, но въпреки това съм бягал 50м. за 6,3, 100м. за 12,5, скок дължина от място 3,20 ...

Относно останалото - не гледам Игри на волята и подобни предавания честно казано, а нацепените батки ги свързвам с бодибилдинга и това обяснява нещата :D. Познавам обаче хора, които като ги погледнеш в обикновени дрехи няма и да предположиш че тренират редовно и какво могат да ти съчинят.

13.03.24
14:52

казано от Гюлето на 13.03.24, 14:40:

Стига с локумите,ами почвай турското и ти гарантирам, че ще покриеш тези тежки нормативи, когато станеш с 50кг. над главата. Не се ебавам!

Че аз и сега кажи речи ги имам. Защо ми е да губя време докато стигна 50 ставане :-) Би следвало щом в момента съм жалкар там, 50 кг. ставане да ме изстреля още по-нагоре в тяга и клек :-)
И защо не си сложил тежки в кавички. Явно щото за мен си е тежко :-)))))

13.03.24
15:04

Кажи речи?! 
Твоята работа е : Тъкмо да ѝ го вкарам и тя не дойде.

Айде да не губиш толкова време,стигни до 32 кг.😀 
Дидо.... Дидо.... сложен персонаж си ти.

п.п. Правилно си забелязал, че няма кавички.

казано от Dydo на 13.03.24, 14:27:

Мотърхед, чел съм това твое мнение за случая-браво. Но обстоятелството, че ти си се справил по този начин (не знам по принцип чат пат бягаш ли, скачаш ли, защото само от щанги не знам как ще си супер добър в спринтове и скокове без да ги тренираш ич, но де да знае човек) не означава, че важи и за другите. Ей го бе хора, всеки път гледаме какво се случва например в Игри на волята. Защо става така, някой компетентен да ми обясни. Защо тия нацепени батки отпадат в директни двубои  където е включена сила и издръжливост срещу хора, които освен да играят покер, на фитнес не са и припарвали както се казва. Наистина питам, не е просто да става лафа или спора.

Трол от класа си Дидо, спор няма :D

И аз се чудя разните му учени що се пънат да правят проучвания и изследвания, ми не гледат игри на волята. Даже по-добре - направо да гледат Георги Шишков и Ники китаеца в тубата :D

13.03.24
15:11

казано от Alexander Krastev на 13.03.24, 15:08:

Такъв ли наистина ме възприемате?

13.03.24
15:20

Е как да не, даже и аэ съм го констатирал преди време :

казано от MotoRRhead на 27.11.23, 19:33:

казано от Dydo на 27.11.23, 19:23:

казано от MotoRRhead на 27.11.23, 19:09:

Освен някой полуграмотен примат, не энам кой друг все още вярва в подобни “эаблуди” ... ??

Ами вярват явно. И то уж интелигентни хора на пръв прочит, но дават пари за тренировъчни програми и хранителни планове ей на такива мошета. А то накрая какво стана-всичко е химици, дори и такива дето си викаш: абе тоя вече според мен е натуралка, не може да е на игли?

Защо заблуди е в кавички?

Дидо добре тролиш, приэнавам.

13.03.24
15:26

Мотърхед, къде е троленето тук. Пак въпрос около кавичките ли. Ами ти неправилно си ги сложил, защото заблудата е реална. Т.е. искал си да кажеш, че ако не си някой тотален тъпак и невежа, няма да вярваш на подобни заблуди, че са натурални. А с кавички все едно не е заблуда. По отношение мнението ми, ако нещо там имаш предвид, мисля правилно съм го казал.
Но не е нужно да отговаряш, че глей пак какво стана. Все аз в основата на страница след страница писане.
Трол.......хм, ще се позамисля. А не е ли вероятно да съм Дънинг и да си вярвам, а не, че целта ми е да предизвикам спорове и да им се насладя емоционално, на включвания на други потребители и въобще предизвиканата противоречива и безмислена дискусия.

Мнението беше редактирано от D_M на 13.03.24 15:31.

13.03.24
15:30

Всичко е в рамките на шегата и добрия тон Дидо, смях да става.
Надявам се да не се обиждаш от това трол. Просто ни намазваш ските и ни пускаш, виж как чат-пат се хващаме. :DD

13.03.24
15:35

.

Мнението беше редактирано от D_M на 13.03.24 16:30.

13.03.24
19:17

Това са пълни глупости. Както и разтяганията на сухожилията.

Като почнете с тая мобилност ... каквото и да означава това.

Сашо, ти все още имаш доста добра мобилност и изключително добър мускулен тонус. Затова не разбираш и / или не обръщаш внимание на това качество мобилност. Мобилността, при добър мускулен тонус и сила, може да бъде до известна степен принудителна. Затова си с впечатлението, че силата е решаваща за извършването на каквито и да е движения с напредването на възрастта. Тя е много важна, но с напредването на възрастта намалява и ако не се поддържа, в определен момент прилагането на голяма сила при дадено движение може да доведе до травма в съответните ставни връзки и костна система.
И понеже си говорим за възраст, ще ти дам пример с двама мои познати - около 70 годишни. Единият все още тренира трибойски. И е доста силен. Все още с много добър мускулен тонус. Но когато се движи виждаш, че това е човек на възраст с проблеми по отношение на мобилността. Другият е бивш гимнастик. Все още изнася представления в стил “Енчо Кирязов”. Когато го видиш как се движи и каква мобилност има в движенията, никога не би предположил, че това е човек на 69 години. И трети пример мога да дам. Човекът е на 73г, не тренира нито за мускулен тонус, нито за мобилност, както 90+ процента от хората на тази възраст (отговаря точно на описанието саркопения). Личи му, че е на 70+. Надявам се да съм написал разбираемо, това което искам да кажа.

И ако трябва да си дам мнението по отношение на дискусията относно тренирането със собствено тяло или с тежести - лично аз предпочитам, ако дай Боже, стана на 70 г, да съм като втория пример по-горе. Не съм против тренирането с тежести. Опитвам се да комбинирам тренировки със собствено тяло и с тежести, но лично за мен тренировките със собствено тяло са по-приятни.

13.03.24
21:16

Малеее, загубих се

казано от Georgi Ivanov на 12.03.24, 21:04:

Не ми е тежко а е неразтегливо

Вярно е. Моето тръгва директно “твърдо” и прогреса на натоварването от леко до много разтегнато положение е малък

казано от Гюлето на 13.03.24, 09:21:

казано от Dymag на 12.03.24, 19:38:

Колко човека тренират рамене и предмишници с 40-ка на ръка, ако например тежат 90 кг.?

Себе си ли визираш? 
Още ли мислиш, че наистина преодоляваш тези килограми дето ги дават за ластиците?

Не. Визирам невъзможността да се облекчи собственото тегло при движения, включващи или производни на planche, front lever, hand stand, human flag, някои изпълнения с много широк хват ...

казано от nervak на 13.03.24, 09:58:

докато той не е решил и не е клекнал 20х90))))за месец макс

... аз мога да клекна с 90, ама то това не е ли “женска” тежест?

казано от kaloyan на 13.03.24, 10:58:

Специализацията само в един тип тренировки те ограничава

Аз правя 1 собствено, към 2 ластици или TRX, към 2 крака, т.е. собственото ми е 1/5-та от тренировката. Краката са ми 2 със собствено, към 5 бънджи, ластици или каквото ми попадне. Току що го сметнах

казано от James Hinks на 13.03.24, 11:06:

казано от Dymag на 10.03.24, 01:53:

А ти виждал ли си ме как скачам и как приземявам

Да, виждал съм те. Помниш като вървяхме по алеята от Титанските лостове към Миража и те накарах да скочиш? И помниш ли какво ти казах?

Никакъв спомен. Значи все пак последните 5 години съм скачал ... веднъж ;)

казано от James Hinks на 13.03.24, 11:06:

Той пък е толкова далече от обиколката избягана с прилично темпо за спортуващ и здрав мъж на средна възраст.

казано от nervak на 13.03.24, 09:58:

и докато той не е решил и не е клекнал 20х90))))за месец макс

Месец? Може, но в най-добрият случай на Сатурнов месец :D

А бе стига с тая възраст, каква възраст - оправдание за мързели. И вече казах - мога да клекна с 90 ... ама няма да кажа колко пъти, щото не зная. И колко е един месец на Сатурн, защото един ден там е 10 часа, 33 минути и 38 секунди?

ще се намери оправдание защо няма смисъл да се тренират с тежести :D

Как да няма смисъл, има смисъл. Единственото което няма смисъл е да не се тренира изобщо и всяка тренировка е по-смислена от никаква. И затова пуснах мнение да не обезценявате тотално тренировките за крака със собствено, че да не откажете някой “по-рехав” читател. Това е вероятност за увреждане, буквално

казано от Dydo на 13.03.24, 11:34:

80-годишен старец виждали ли са как се изправя от легнало/седнало положение и кое качество най-много му липсва - мобилност ли е, ловкост ли е, сръчност ли е, бързина ли е или .... сила :D

Виждал съм 83 годишен да прави слънце с една ръка в залата на НСА

Без да подценявам силата, която е много важна, моето мнение е, че мобилността с възрастта е по-важна

Сила, мобилност и кардио - това трябва да се тренира и не виждам едното да пречи на другото

казано от Dydo на 13.03.24, 14:13:

казано от Гюлето на 13.03.24, 14:06:

Аз никого не искам да оборвам, изложих вижданията си. Стана разговор и щом Бат Сашо е казал еди какво си по еди коя си тема, приемам го на доверие и продължавам напред.
Венциии, няколко страници превъртяха тука, теб никакъв те няма.

Ми работя. После тренирах ... правих пистолети ... утре ще видим как ми е кръста. След скачането на въже имах малко неразположение ама мина бързо, защото работя на крак. Днес съм на 14к крачки

казано от Dydo на 13.03.24, 15:11:

казано от Alexander Krastev на 13.03.24, 15:08:

Такъв ли наистина ме възприемате?

Аз не

14.03.24
00:17

казано от Alexander Krastev на 13.03.24, 11:23:

казано от doni dimitrov на 13.03.24, 11:01:

Да бе, я прати  един кросфитър да товари дърва с мангалите цял ден.
Лятото в жегата да го видим.
Имам един познат дето се зоби,че да товари повече..

Има един такъв мангал идва в селската зала - пие по 4-5 литра бира, яде по 2 (бели) хляба и кутия вафли на ден и е изцепен на куче, както повечето тука и със зоб не можем да се нацепим.
Ама на ден претоварва по няколко камиона с трупи.

А бивш колега обядваше редовно вафли, че са евтини и вкусни, и получи инфаркт на 50.
Един такъв циганин от квартала с преса, баници с вени на въжета на около 60 год се тътреше като куц кон, ама изчезна, явно и той пукна, стари цигани рядко се срещат.
Горе-долу изводът е: не яжте вафли и не бъдете мангали.

14.03.24
01:14

казано от Dydo на 13.03.24, 14:04:

Е така е, бих предпочел да съм по-силен на щангите. Просто споделих, че съм много зле на него. Въобще няма и да го опитвам повече, това май ми бе за първи път.

Това прословуто изправяне показва единствено каква тежест може да стабилизираш над глава, т.е., зависи основно от силата в раменния пояс. Не мисля, че тягата или клека имат каквото и да е значение, тъй като рамото винаги ще е лимитиращия фактор.
Супер е да тренираш разнообразно - ако имаш излишно свободно време и гониш специфични цели. За над 90% от трениращите, им трябват максимално прости, базови силови упражнения - набиране, лежанка, кофи, клек, тяга, раменни преси и т.н. Нищо супер екзотично и изискващо месеци заучаване на техниката. Още повече ако се търси максимална ефективност за минимално време.
Вече ако искаш да събираш гледания в ютуб или тикток, може да правиш всякакви маймунджолъци, и да си мислиш, че тренираш функционално.

14.03.24
06:50

казано от Петко К на 14.03.24, 01:14:

Това прословуто изправяне показва единствено каква тежест може да стабилизираш над глава, т.е., зависи основно от силата в раменния пояс. Не мисля, че тягата или клека имат каквото и да е значение, тъй като рамото винаги ще е лимитиращия фактор.

Кажи честно?! 😀
Няма да те питам кога последно си го правил и с каква тежест,щом пишеш тези глупости.

14.03.24
07:58

казано от Петко К на 14.03.24, 01:14:

казано от Dydo на 13.03.24, 14:04:

Супер е да тренираш разнообразно - ако имаш излишно свободно време и гониш специфични цели. За над 90% от трениращите, им трябват максимално прости, базови силови упражнения - набиране, лежанка, кофи, клек, тяга, раменни преси и т.н. Нищо супер екзотично и изискващо месеци заучаване на техниката. Още повече ако се търси максимална ефективност за минимално време.
Вече ако искаш да събираш гледания в ютуб или тикток, може да правиш всякакви маймунджолъци, и да си мислиш, че тренираш функционално.

Като прочетох за “излишно свободно време” се зачудих дали професор Вучков не е жив, все така функционален и максимално ефективен.

казано от Svetoslav на 13.03.24, 19:17:

Светльо, каква е тая митична мобилност, за която говориш? Дай ми примери с нещо конкретно, за да разберем аджеба защо е толкова важна, че и по-важна от силата да се изправиш от стола без да се подпираш и да качиш 10-те стълби на входа на блока без да те носят и без да получиш инфаркт.

14.03.24
09:21

Няма нищо митично. Мобилност без мускулен тонус няма смисъл, както и обратното. Просто всички говорят само за сила и колко е важна. И нищо друго не се споменава. Със сила можеш да принудиш мобилността в ставните връзки да е повече от това, което ставите ти имат. До определена възраст това не е голям проблем. След това обаче може само да доведе до травми. Веднъж вече дискутирахме преди повече от година и тогава казах, че мобилността се губи с възрастта и не зависи от силовите тренировки. За нея трябват отделни упражнения и цитирах изследване по въпроса.
Всяка ставна връзка си има определена мобилност, която трябва да се поддържа. Това е. То е толкова просто, че хората не го разбират и мислят за някакви сложни неща.

Димаг каза по-горе - сила, мобилност, кардио - всичко трябва да се поддържа.

14.03.24
09:49

казано от Svetoslav на 14.03.24, 09:21:

Димаг каза по-горе - сила, мобилност, кардио - всичко трябва да се поддържа.

Това всичкото е страхотно, но къде отиде изграждането и поддържането на естетичната визия на 80+ годишния мъж. Възрастен - ок, ама и тези хора ходят на плаж, по къс ръкав с тесни тениски и т.н. Това е много важно според мен, на което застаряващата популация следва да обръщат внимание, а не да се занемарят и в тази насока.

Увърташ. Дай ми конкретни примери за мобилност.

Аз ще ти дам моята дефиниция, ама искам ти да ми дадеш конкретен пример коя точно мобилност на ставуте е по-важна от мускулната сила да движи тия стави.

Прескочи до:

Направи първата стъпка към твоята цел.

Попълни анкетата и наш консултант ще се свърже с теб, за да научиш и обсъдите как нашият метод ще е от полза за теб и целите ти.

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1