Записки Dymag (уличен фитнес)

Прескочи до:

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Научи как работим

20.03.24
22:55

... буквояд ;) Спортувай на загасена лампа да видиш какво е. Нормално е да се радвам, че от днес денят става по-дълъг от нощта

Мнението беше редактирано от Dymag на 20.03.24 23:08.

21.03.24
21:05

Днес пак вкарвах пистолети, преди всеки уред, упражнение или серия, на прецизни и пълни единички. Събират се 30-на пистолета на крак за цялата тренировка, но си се усещат, особено ако се фиксира долното положение за някоя и друга секунда, както ги правя
Другата седмица ще съм в Гоце Делчев, на площадката без самостоятелен лост и без успоредка. Там прехода от L to HS го правех на стойката до земята за HS на една от опорите, като L няма как да има, затова тръгвах от свити колене пред гърдите ... малко като да го правиш на тоалетна чиния, залепена за стената. Силовите пък ги правих на наклонената шведска стена най-отгоре, каквато имат всички титански конструкции - няма друг лост, а само криви “дръжки” за набирания. Става, като няма друго, стига човек да има мерак за спорт

24.03.24
21:26

Аз готвя у дома, а хубавото готвено иска време - овкусяване на месото, запечатване или задушаване на тиган или фурна, подготовка на зеленчуци, добавяне след определено време в зависимост на месото, отхлупване за запичане, примерно. Тип скара/грил стават само свински гърди или врат, и риба, но и там си има подготовка. За риба ползвам сол, лимон или лайм, черен пипер, чесън и зехтин, като може и някои зелени подправки или горчица, в зависимост от рибата. Пилешкото е особено, ако човек бяга от пържено, за да остане сочно, крехко отвътре и хрупкаво отвън. Просто да наръсиш сол и да печеш, ще получиш хубава коричка отвън и трудни за разделяне кокали един от друг от вътре. Ако сложиш пък течност ще получиш “варени крилца” - отврат за ценителите.
Хубава тема за пости :) Но, за ограмотяване, цитирам за “миряните”, дословно:
”Пост телесен, без пост духовен, не допринася за спасението на душата, дори напротив, може да бъде и духовно вреден, ако човек, въздържайки се от храна, се протиква със съзнание за собственото си превъзходство. Истинският пост е свързан с молитва, покаяние, въздържане от страсти и пороци, изкореняване на лошите дела, прощаване на обидите, въздържание от съпружески живот, изключване на увеселителни и зрелищни мероприятия, дори гледане на телевизия.”
Да питам ли сега, пости ли някой или се прави на интересен/модерен?
Та, понякога нямам време да готвя. Тогава правя “бърза” вечеря - слагам в широк тиган с капак колкото яйца събере, сипвам малко топла вода и захлупвам. Белтъка се стяга при 60 градуса и изпарената вода прави това под капака, без обръщане и оставайки жълтъка рохък. Разделям яйцата в чинии на колкото човека сме и на тяхно място хвърлям парчета сланина, само колкото да станат “прозрачни”, с едно обръщане. После на мястото на сланината дебели парчета кашкавал и/или сирене, колкото да омекнат, пак с едно обръщане, всичко под капак. Ръся върху чиниите червен пипер и слагам на масата. Всичко 10 мин, макс. Комбинацията се допълва чудесно с няколко скилидки чесън и 1-2 препечени филийки, за който яде такива неща.
Правя го рядко, но когато го направя “ядящите” са очаровани от вечерята ... не ми помнят телешкото с мандарини онзи ден, а ми помнят яйцата под капак. Чудя се защо готвя

24.03.24
21:44

Свинската рибица може да се готви като рибай .
Шайби по 3см за по 2 Мин на силно горещ и сух тиган,като самото месо е намазано с овкусена мазнина.

24.03.24
22:18

Има и един друг “тарикатлък”, който научих в Първомай тази година, за месо на скара. Да престоят в газирана вода от предишната вечер.

24.03.24
22:23

Ц ...мани я тази сода.
Или кефир или сок от ананас...каша от пресен ананас ...не ми се пише точно заради кои ензими.
Достатъчни са 12 часа .

31.03.24
22:14

Разгеле, прибрах се от Гоце Делчев, днес. Добре беше - познавам площадката, свикнал съм с недостатъците й и ги използвам за разнообразяване с по-прости движения, пък и времето беше супер. Та, днес работих там, прибрах се и направих една тренировка на “домашен” терен. Друго си е като врътнем часовниците. Дано, ако решат да не “връткаме”, да се запази лятното часово време. А, да, щъркели “бол” видях. То остана една мартеница в колата само

02.04.24
21:07

Тази година, за разлика от предишните две, дръвчетата цъфтят както трябва, поне в София. В момента джанките са прецъфтели, цъфнали са череши и вишни, и са започнали да разцъфтяват ябълките. Има си ред. Общото със спорта ми е, че вървейки към лостовете, ден след ден, година след година, минавам покрай тях и ми правят впечатления тези неща. Ако не хване някое рязко застудяване, ще има много плод.
Иначе, “слънчеви” тренировки. Много сила и тонус дава слънцето

03.04.24
21:49

Имам един ортак, който не качва маса, въпреки че може да прави всичко, което и аз, подчертавам, със собствено тегло. Той чете форума, затова мнението ми е за него.

Първо, не тренираш всеки ден. Когато тренираше миналата и по-миналата година, лятото, те питаха дали не “пиеш” нещо.
Второ, правиш сложните неща със собствено, но само тях, на малка бройка, точно както и аз, но с това се изчерпва обема на тренировката ти. Аз имам със собствено 40-50 повторения, но имам и 80-100 повторения с ластик, а ти правиш 20-ка и го броиш за тренировка. Това без да броим крака, т.е. обема на тренировките ти е малък.
Трето, това препиване всеки ден ти причинява метаболитни нарушения, като едно от най-характерните е загубата на тегло. Не говорим за другите вреди, които са по-страшни. Организма на млад човек може да издържи това 10-15 години, после се брой за алкохолик с всички производни проблеми ... май си на кантара

Не отговаряй тук

04.04.24
21:44

... и се скъса поредния червен ластик, което се очакваше. Завърших тренировката с 2 оранжеви в едната ръка и червен в другата. У дома установих че имам един цял червен от предишния чифт, та сглобих нов, но е ясно че са за смяна. Оранжевите също са ми “сглобени” от нов и оцелял от стар чифт, т.е. и те са за смяна. Сега, като взема нови, за Коледа ще са за смяна. Движа се с 4-8 ластика и 2-3 чифта обувки “фира” за година. Какво толкова правя, нз
Другата седмица съм в Пазарджик

04.04.24
22:06

Ластик да не си в ръцете на Димаг😀💪

04.04.24
22:37

Не е толкова от зор. Просто, ако тренирам 6 от 7 дена, се събират над 100 000 опъвания на ластик, за половин година, на “активните” ластици, т.е. червените в момента и то при всякакво време, топло, студено, мокро, сухо. Това ако съм сам, а с мен тренират и други хора, на същите бройки. Освен това, защото имам сгъване и разгъване със собствено, работя с ластиците далеч от тялото, с почти права ръка с ластик в нея, отгоре, отдолу, настрани, усуквания, а опората ми е в краката, съответно “разказвам играта” на обувките. Не е нещо което и някой да не може, просто си тренирам

04.04.24
23:01

Такъв проблем с една 24 или 32ка пудовка не би се появил.

04.04.24
23:06

Да, натиска ще е вертикален, а не хоризонтален

05.04.24
08:43

казано от Dymag на 04.04.24, 23:06:

Да, натиска ще е вертикален, а не хоризонтален

Всякакъв може да е.

05.04.24
20:49

Винаги има вертикален - принципа на махалото. И не се къса. Идеално допълнение към ластичното натоварване, ако има кой да ми я мъкне по командировки, спортни площадки и кръчми след това :P
Пробвай “Пружина” с тесен подхват на лост - по-лесна е и влиза по-различно в гърба

06.04.24
13:19

Ще пробвам ....ама да видим ,как рамото ще реагира.

07.04.24
21:57

Не бях готвил супа отдавна. Много хубаво нещо са супите. Моите не са по рецепти, а просто варя месо с кокал, дафинов лист и чесън в подсолена вода с малко оцет, после вадя месото, прецеждам бульона и го връщам на котлона с всякакви зеленчуци. Обезкостявам месото и го връщам при зеленчуците. В случая, цяло пиле, а зеленчуците картоф, морков, зелена и червена чушка, селъри, лук и тиквичка. Нямаше гъби, иначе и тях щях да сложа вътре. Не се сетих за домат - всичко става. Може и ориз или фиде, според вкуса. Накрая разбърквам да “се върти” супата и на тънка струя изсипвам разбито яйце, да стане “на конци”. Всички супи са ми еднакви, разликата е в месото и подправките. Цяло пиле, цял заек, цял джолан и т.н. И лъжицата седи права -  ядеш една купа и се наяждаш. Тия, бистрите бульончета, дето се чудиш напитка ли е, храна ли е - не са за мен ... полезни били - ми нали е същия бульон + месото и ”зеленчуците винаги са полезни”? Някой ако ме пита каква е супата, бих му казал какво е месото
Стана ми навик преди командировка да въртя TRX за асистиращи на собственото тегло. Днес пак така. Интересен е TRX-a. Работиш със собственото тегло, както на успоредката и лоста, за разлика от ластика, който е с някаква стойност на съпротивление, независима от теглото ти. Когато съвпадат някои равнини и движения се усеща разлика. При тях ластика ми е по-тежък от TRX-a, но пък TRX-a ми харесва заради това, че винаги си в планк или глутеус мост, докато работиш. Разнообразието винаги ме е привличало. 130 повторения с него. Другото, 84 повторения със собствено тегло, 44 тежки и 40 леки ... “пружината” е в леките. Без крака

09.04.24
13:44

казано от Dymag на 07.04.24, 21:57:

селъри

Ей, толкова ли нямаше кервиз или поне целина? :D

10.04.24
21:18

Нямаше, затова импровизирах
На тази площадка, в Пазарджик, парк Писковец, не бях спортувал. Само я бях виждал пътьом от колата и сега ме настаниха в хотел наблизо. В Пазарджик има много спортни площадки и на всичките има спортуващи хора на всякаква възраст. Младежите май са най-малко ... или са по залите, нз

12.04.24

казано от James Hinks на 09.04.24, 13:44:

толкова ли нямаше кервиз или поне целина? :D

Селърито пак е целина, на теория. На практика, поне това дето го продават в магазина, му липсват корена и листата. Само стебла - някакво култивирано за “дръжки”, даже преди години му казваха “дръжкова целина” ... какво ли правят с корена, ако изобщо има такъв
Днес се прибрах от Пазарджик и веднага “скочих” на TRX-a, 80 повторения с него, 80 със собствено и скачане на въже за крака. Другата работна седмица пак съм там, та тук ще правя каквото няма там

12.04.24
23:52

казано от Dymag на 12.04.24, 21:57:

казано от James Hinks на 09.04.24, 13:44:

толкова ли нямаше кервиз или поне целина? :D

Селърито пак е целина, на теория.

Добре, че ми обясни кое какво е...

14.04.24

Аз ти схванах закачката още първия път, но наистина има разлика в магазините зад наименованието “селъри”. Това, между другото, е доста проблемна поръчка за пазар, от готвещ към не готвещ: ”Купи керевиз!” :P

... тази “пролетна умора” не я разбирам. Мен, както ме види пролетното слънце, затопляне и повече светлина, ми идва сила и енергия, пък много хора почват да се оплакват от обратното. Опитвам се да си спомня дали съм имал подобни симптоми преди да започна да спортувам всесезонно на открито, но не мога - то минаха 24 години от тогава. Иначе е ясно, тъмница, студ, кал или лед, дрехи, всичко пречи, тежи, отнема и т.н., а при обратния вариант направо се прераждаш, но пък това е възприятие, пречупено през ежедневните ми тренировки, навън.

Тренировки “тук каквото няма там”, че от утре пак в Пазарджик, парк “Писковец”. Различните площадки си имат “ниво”, защото постоянно спортуващите на тях “преписват” един от друг, опитват се и успяват да усвоят това, онова. Нивото на тази площадка е ниско, поне от това, което видях - набирания, лицеви, никакви крака, кофите са трудни, не носят допълнителни приспособления, много лаф, малко спорт

19.04.24
22:55

Обаче, много спорт за мен, в Пазарджик. То, като съм командировка, какво друго да правя - работя, вися по лостовете 2 часа, ям и чета книжка докато заспя, примерно. Няма пазаруване, готвене, притребване/разтребване и др. домашни необходимости, и времето става много ... в Гоце Делчев, с глупаво измислената площадка, не мислех така. В интерес на истината у дома си ми е най-добре, но да - ако попадна на дестинация, където работно място, хотел, площадка и ядене, са ми близо, спортувам Х2, като време и обем. То с моите кръгови тренировки мога да си спортувам и по цял ден ... докато се изморя вече съм си починал :Р
На връщане навигацията ми откри проблем на магистралата и ме прекара през Виноградец, та си взех един мускат отонел, да не съм “капо”
И сега ще пиша за алкохола. По майчина линия родът ми е от Софийското поле и края му откъм Средногорието - Елин Пелин и Белопопци. По бащина съм от към Софийските баири откъм Граовско, Добри Жотев, автора на ”Вълчи вървища” е от същото място, в която повечето действия започват или завършват в кръчмата, и чичовци са ми обяснявали неточностите в произведенията му, като очевидци. Аз съм поколение с повече влияние от родовото наследство, от колкото от модерните технологии и глобализация. Иначе казано, израснал съм без телефон, компютър и интернет, просто защото не бяха измислени още, но с универсалното средство за компреси, дезинфекция, разтриване, вътрешен прием и социализация - Ракията ... тежко наследство :D Отучих се да я пия с едномесечен отказ от всякакъв алкохол, ей така - за експеримент. От тогава не ми тръгна и ми горчи, не е част от салатата, освен това не ми е по вкусът повече от една бира по навик след тренировка и рязко започнах да предпочитам бяло вино пред червено - точно обратното на предишните ми вкусове. Странна работа, защото става въпрос за вкусове, а не за умишлени ограничения, каквито нямам. От тогава съм препоръчал на много хора отказ или ограничаване на концентратите и заместването на бирата с бяло вино, ако толкова държат да пият нещо и които са ме послушали, са ми споделяли, че се чувстват много по-добре.
Та, навигацията ми откри проблем на магистралата и ме прекара през Виноградец ...

20.04.24
09:36

Точно па от там вино....
И бирата не закачай.

Мнението беше редактирано от nervak на 20.04.24 09:55.

21.04.24
14:13

Взимал съм и аз от там преди години няколко вида ама голям небет шекер, направо ми залепнаха клемите.

21.04.24
14:39

казано от nervak на 20.04.24, 09:36:

Точно па от там вино....
И бирата не закачай.

Пиянка като мен точно такъв обед си е дал- спрях се на само по една бира и то на празник - Рождени и Имени дни на някой от тесния кръг на семейството, Възкресение, Коледа, сватба, абитуриентски бал и някакъв ама наистина приятен повод. Даже ако мога накъде, ще подминавам. Трудно ще е сигурно в началото, но в моя случай няма друг начин или изход. На практика, шибано ми е било първата седмица, после не го и мисля.

21.04.24
16:44

казано от Georgi Ivanov на 21.04.24, 14:13:

Взимал съм и аз от там преди години няколко вида ама голям небет шекер, направо ми залепнаха клемите.

Взех от всички които продаваха...багажник.
Дегустирах на кофите,защото ме беше страх да не внеса вкъщи някаква зараза
Всичко си остана на кофите-половината бяха откровено вкиснати,една малка част вече оцет,и останалите в някакви процеси...
Ама това е почти навсякъде...Мелник примерно е същото...даже по зле,щот там и свястно грозде няма.

22.04.24
10:06

казано от Dymag на 12.04.24, 21:57:

Днес се прибрах от Пазарджик и веднага “скочих” на TRX-a, 80 повторения с него

Пробвай краката в него на  ниско и с опора само на една ръка да сгъваш краката към гърдите  в ляво и дясно.. и кажи хубаво ли е))).

24.04.24
22:47

Това е популярно упражнение за TRX, правил съм го, но не съм се сещал опората да е само с една ръка. Движението съм правил редувайки ляво, дясно и среда, с двата крака едновременно. TRX-а винаги ми е ниско - 4-5 пръста от земята. То, не че прекалявам с него - един път в седмицата. Ще пробвам, даже вече си мисля вариации с редуване на опората с ръцете
Тренировка, дъжд, тренировка, дъжд, днес тренировка, утре го дават пак дъжд. Каквото - такова

25.04.24
09:18

Популярно е да...аз го правих само с единия крак в трекса,и си мислех че е сравнително трудно,ама само на една ръка е 100пъти по трудно.
То само да пазиш баланс на една ръка е тегаво,а като почнеш да свиваш краката в коя да е посока...става забавно.

Мнението беше редактирано от nervak на 25.04.24 09:56.

28.04.24
20:31

Още не съм работил с TRX-а - мокра е земята и не съм пробвал едната ръка. И с ластиците имам неудобства - единият ми е от нов чифт, по-твърд, а втория ми е от стар, по-мек. Имам тренировки, като ластици с високо и ниско окачване, “мелници” с ластици и ластици като портален скрипец, в които работя с двата ластика едновременно, по един в ръка. Тази разлика в тежестта ми идва несиметрична, но миналата и тази седмица така и не остана време да взема нов чифт. Даже два трябва, че и оранжевите са ми оцелели от два различни чифта, но пък тях ги ползвам рядко и не са ми важни.
Разбира се, това са “бели кахъри”, тренировките си вървят, лошото време ме ограничи само три дена за целия период от Пазарджик насам. Взех си и нова колонка - докато спортувам дъни и музика. Зная, че много хора спортуват със слушалки, но те не правят силово с подхват със завъртане през лоста напред, примерно, за което свалям и очилата, защото излитат от главата ми. Та, взех си нова, по-мощна, също си е аксесоар за спорт. Два дена ми останаха “работни” и после съм “айляк”.

29.04.24
22:15

И нов чифт ластици си взех, че ги и пробвах днес с по 80 опъвания на ластик, + 80 опъвания на бънджито и 64 движения със собствено, ако трябва да опиша целия обем на тренировката. Средна твърдост са ластиците. Пиша го, защото по-твърдите се нацепват по-бързо, после и късат, независимо от това, че не мога да ги разтягам колкото по-меките, а ужким взимам едни и същи, като съпротивление ... що синтетичен каучук съм събрал за тези 7 години от както ползвам ластици, ако му измисля някакво приложение няма да е лошо

29.04.24
22:23

Боксова круша....

29.04.24
22:46

За пълнеж или има вариант да се разтвори?

Мнението беше редактирано от Dymag на 29.04.24 22:47.

30.04.24
06:43

За пълнеж

01.05.24
22:34

Днес бях с TRX. Туй дето го обсъждахме с nervak, с дясната ръка със строшения лакът, не става. С тази ръка не стават по-тежките или раздвижени опори, затова махнах халките и стойките до стена на една ръка. При сегашните ми движения “страда” най-много при вертикалните повдигания на флаг пред и зад тяло когато е от долу, т.е. опората е на нея, при L to planche някъде в средата на прехода, при силовите с тесен смесен когато е с надхват, т.е. тя избутва и при силовите с тесен смесен когато “изпусна” тялото да се доближи повече до лоста и трябва да го избутам от по-ниска позиция. При чистите дърпащи нямам грижи, стига да не изискват пълно доближаване на юмрука до рамото ... саката работа.
Ако нямах този проблем, в тренировките ми щяха да присъстват, освен сегашните неща, силови на халки, стойки до стена вкл. и на една ръка, вертикална чистачка, набиране с една ръка, в смисъл, пак същото, но с малко повече разнообразие и ефекти :P Най-вероятно нямаше да ползвам ластици, което пък си е минус, от сегашната ми гледна точка.
Та, това упражнение с TRX, лично аз го изпълнявам като си вкарам двете стъпала в двете халки на TRX-а, след което “излазвам” максимално напред, така че опората да е под напрежение и при право тяло, след което събирам коленете към гърдите или странично, повдигайки таза нагоре. Натиска е колкото с краката, толкова и с ръцете. Лесно упражнение е ... с две ръце

01.05.24
23:40

Можеш да пробваш само единия крак да е в халките,а другия да стои изправен до него.

02.05.24
12:16

Аз всъщност имам участие на преса в упражненията и не я тренирам самостоятелно. Участва при разните форми на коремни възлизания, J-та и хоризонтални набирания, пружини, “тяги” от вис под лост, изнасяния на краката от опора на успоредката като при L to planche и активно или изометрично при ластици и TRX. С един крак в ластик с ниско окачване зад гърба правя “удар с коляно” напред, което май е най-близо до варианта с един крак в халките, но пък другия също участва с антагонисти. Имахме един лаф на времето, който още ползвам: ”Когато ме мързи правя преса” :)
Иначе си мислех за редуване на опората с ръцете със странично извъртане на тялото, заедно с прибирането на коленете от същата посока и примерно, повдигане на другата ръка към вратът, но дясната ме дъни ... за сега

18.06.24
00:56

Тренирам си. Имаше лошо време, дъждове, жеги, градушки, избори, футбол не гледам ... и от коли не разбирам, нито ме интересуват. Добре че си падам по жени, че иначе щеше да ми излезе име
В “шестака”, 66-то СУ “Филип Станиславов”, където спортувам, нивото е толкова високо, че даже не мога да съм най-дъртия - най-дъртия спортуващ там е на 76 години и е с мускули и преса. Нормално е да се видят силови, стойки на ръце, везни и въобще, разни сложнотии, при много от спортуващите. Клекове, напади, отпади, камъни, халки, TRX, ластици, въжета за скачане, жилетки до 20 кг. и допълнителни тежести, са обичайна гледка. Гуми няма - изхвърлят ги от училището. Нови хора се появяват редовно, с това строителство наоколо и ако се задържат, променят спорта си според практиките на площадката. Нивото е най-високото и най-разнообразното което съм виждал, ако го сравнявам с площадките от командировките ми по страната. Хубавото е и че уредите са самостоятелни, разнообразни, има пространство между тях, слънце, сянка, място за тичане, за използване на допълнителни приспособления, въобще, късмет съм извадил с тази площадка.
Днес се заговорихме за изометрията, която не харесвам. Та, изръсих, че изометрията е като запека: Напъваш се с надежда за съмнителен резултат без да правиш нищо ... беше по-цветущо, но го цензурирах

Прескочи до:

Направи първата стъпка към твоята цел.

Попълни анкетата и наш консултант ще се свърже с теб, за да научиш и обсъдите как нашият метод ще е от полза за теб и целите ти.

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1