🙂 Интересни размисли са те налегнали.
Терминологията позволява на науката да се изразява без недоразумения, защото всеки термин си има стриктна дефиниция. За съжаление обаче тя също така позволява на псевдо-интелектуалци да покажат колко много знаят, когато я вмъкват в разговори, в които може и без нея.
Къде е границата, в кои контексти трябва и в кои - не трябва да се използва специализирана терминология, е доста обширна тема. Всичко зависи от това какво искаш да кажеш, на кого искаш да го предадеш и дали наистина искаш да те разберат или само да демонстрираш колко много знаеш. 🙂
Нещо което вчера се сдръжах,по повод разсъжденията и завъртяните изкази)))-виден дисертационен труд :
Влиянието на вагиналната флора и фауна върху мъжкия зъбен кариес.
15.03.18
10:27
Уважаеми съфорумци,
ако позволите да ви разкажа един виц по темата :
Една жена отишла на гинеколог, почнал доктора да я пипа, а-у и накрая се награбили на масата. В този момент влиза съпругът, вижда сцената и разярен пита доктора:
- Какво правиш бе!?!
Докторът невъзмутимо отговорил:
- Извършвам пряк масаж на матката с повтарящи се постъпателни движения.
Човекът се успокоил и казал:
- Ааа, добре. Аз помислих, че е*еш жена ми
казано от nervak на 15.03.18, 10:19:
Нещо което вчера се сдръжах,по повод разсъжденията и завъртяните изкази)))-виден дисертационен труд :
Влиянието на вагиналната флора и фауна върху мъжкия зъбен кариес.
Аз не съм го чел, ама направих проучване ... аахахах
Първо, разни видове кандида - гъбички причиняващи вагинални инфекции при жените, били бактерии по-разпространени в храносмилателната система на човек, та, ефекта може да е двупосочен 🙂 ... освен ако тоз’ с кариеса не е ял чесън, който подкрепял здравето на полезните бактерии във вагината ... дойде ми идея за смути с кисело мляко, чесън и червена боровинка
За кариеса, вагиналното pH при жените било различно - в пубертет и менопауза било по-алкално, с намален брой млечно-кисели бактерии, а при бременност и плодородна възраст по киселинно и съответно, рисковано за кариеса. Та, за без кариес, само по-млади от коняка и бабички - другото си е риск 🙂
Човек ако иска, може да намери информация за всичко. Друг е въпроса дали е вярна или е просто най-повтаряната, а съвсем е друг, ако се основава на собствени проби-грешки ... което едва ли се отнася за влиянието на фауната върху кариеса 🙂
Тренировки не описвам, защото не се различават особено една от друга:
- кръгове
- цяло тяло в една тренировка
- редуване на антагонисти на еднакъв брой повторения
- предпочитания към по-комплексни за участващите мускули на тялото движения
- малък брой повторения от по-тежките неща - субективно, за мен и моите способности
- “пълнеж” от по-леки движения - в момента тази роля изпълнява ластика
- максимално разнообразие - почти не повтарям движение в тренировка, както и във всяка тренировка имам някаква разлика с предишната и следващата - като изпълнение, брой повторения, начин на подаване на упражненията, самите упражнения.
- безцелно - нищо не гоня и нищо не искам, освен да си тренирам
- ежедневно - това е ново, от около 4-5 години. Установих че с по-леки ежедневни тренировки се чувствам много по-добре от с по-тежки, през ден.
Резултата е какъвто би бил на всеки, тренирал редовно 17 години, без прекъсване - мога разни неща, без да ми е било цел да ги мога, изглеждам и се чувствам добре в тялото си, и намирам постоянството и освободеноста от спортните постижения за най-важните фактори в моя, изцяло любителски и подчинен на самия мен, спорт.
Това трябваше да е мотивационно мнение 🙂
Иначе, днешната тренировка с общ обем: 18 силови, 2 L to HS, 4 L to planche, 4 спусната кофа до нисък планче, 4 вис до свещ върху успоредката с опрени рамене, 4 от моите кофи - предна”, flying ass, planche и пак предна, 10 набирания - по 2 от всеки възможен, прониран, хват, 10 прости кофи, 9 различни видове клек и отскоци със собствено тегло на 10-ки и ластик преди всяко движение със собствено тегло.
Я, какво съм написал - не ми се различават тренировките, само че във всяка имам някаква разлика 🙂
Днес дъждът наложи приспособяване, така че, под стряхата на 66-то, на една здрава решетка, си закачих ластика и редувах ластик с клекове под наклон на стъпалата и “пистолети”. Накрая минах през хоризонталната стълба да изредя всички ширини на хоризонталната стълба с “тюлени” - успореден хват, вчера правих само прониран, срещу които врътнах от моите кофи - предна, вдигане на коленете, flying ass, разпъване на planche и пак предна. Те не са ми най-трудните, но са най-раздвижените - лакът, рамо, кръст, тазобедрени, колена, всичко, което може да мърда, мърда. Тренировката беше малко компромис, но не и пропуск.
19.03.18
21:10
дойде ми ластика)), и бих се радвал на насоки...по повод упражненията....а пък аз в замяна ще ти кажа, какво открих интересно))
Аз използвам високо - на най-високата част на хоризонталната стълба или най-горната част на шведската, средно - около раменете ми и ниско - на най-ниската част на шведската, окачване.
Правя предимно всякакви флайс-подобни движения, като не само височината, а и всяко завъртане на тялото спрямо опората на ластика ти е различен вариант.
Най-общо, с гръб към опората, над главата напред, странично напред и ниско покрай тялото напред, като краката може да са ти успоредни или в положение като за напад, със заден крак от към работещата ръка. Съчетание е и кръгове с ластика напред - тръгваш над главата напред и прибираш от долу покрай тялото, като от долу извърташ китката с длан срещу напрежението, както и обратното от долу и прибиране отгоре.
С рамото към опората, над главата - тук даже и леко се навеждам, пред тялото на височината на раменете, пред тялото ниско долу и зад тялото ниско долу, навътре.
С вертикално окачване много ми харесва, с лице към ластика, флаис срещу срещуположното на работещата ръка бедро, пред тялото.
Всяка промяна на височината на окачването сменят равнината на работа, всяко леко завъртане на тялото са промяна, с различно участие на торса и бедрата, защото опъна е в раменете, а опората е в петите и всичко между тях е под напрежение.
Срещу всички флайс-подобни движения правя обратните на тях придърпвания, като спазвам точно срещуположни положение на тялото, на краката, на дланта и на равнината на изнасяне на ръката назад или в страни, навън.
Усукванията с две ръце, прави, само с торс, ги видя, напред и назад, както и вариантите им като биене с чук и “косене” 🙂 Те са трудни за описване. Трудно за описване е и онова, в ластика с гръб към него и две ръце, опъването зад врат, изнасяне пред тялото долу и пак опъване, и обратния му вариант, с лице към ластика, пак с две ръце, дето “обличаш” и “събличаш” ластика зад гърба - където трябва добра мобилност в раменете.
Винаги може да вкараш и разни боксирания и обратни придърпвания със свиване на ръцете, но вкарвай и торса в движенията, че и краката.
Има и други движения като отпад и напад с ластик през челото или в ръка с боксиране, имитация на суинг с ниско окачване и т.н. - вариантите са много и трудни за описване.
Намерих си в телефона две снимки от “ледения дъжд” във Велико Търново. Така ми изглеждаше и ластика и шапката 🙂
Мнението беше редактирано от Dymag на 20.03.18 14:40.
Пак по темата, днес пробвах напад и отпад, с ластик в прави нагоре ръце - при напада с окачване зад тялото, при одпада пред тялото, като ластика във всяко положение е под напрежение и се стремя да не нарушавам положението на ръцете. Интересно беше - за някой с по-ограничена мобилност в раменете би му вършило чудесна работа.
Напоследък доста обсъждах ластика, защото го използвам от скоро като допълнение към моя спорт - спорт на открито, независимо от сезона, определено с предпочитания към по-силови изпълнения със собствено тегло. За да не стане грешка, ластика е допълнение ... за малко да подчертая допълнение 🙂 - добро за всички спортове, които изискват контрол върху тялото, мобилност на ставите, разнообразяване на тренировките и като рехабилитация, който ефект търсех аз за лакътя си.
Мнението беше редактирано от Dymag на 21.03.18 15:36.
Та, днес пак лек компромис заради времето, с редуване на допълнението и клекове, и накрая 6 силови, 2 L to HS, 4 L to planche, 12 набирания с успореден хват и 12 кофи.
Времето тези дни в София е много интересно. Вчера имаше сняг, слънце, гръмотевици, градушка и дъжд, в един ден 🙂
ПС: Едно мое упражнение с тежести, обяснено от мой приятел - Сашо Noodle, и наречено от него “каяк гребане”:
”Незнам как се казва на английски. Dymag ми го каза миналата седмица, тогава го чух за пръв път, никога не съм го срещал преди това.
Иначе ето как изглежда, само че си го представи този дето гребе да е прав с олимпииски лост в ръце :lol:
И внимавай да не удариш някого/нещо :lol: изисква доста място”
Лоста да е с тежести и винт за да не изпадат - иначе е лек. Задната ръка да отива максимално назад, за да “влиза” повече от задното рамо. Може и седнал да се изпълнява. Много комплексно движение за рамене и горна част на трапец.
Мнението беше редактирано от Dymag на 22.03.18 00:27.
22.03.18
08:50
Я, имало нещо подобно. Аз това го направих за първи път преди 29 години поради грешно тълкуване на упражнението “гребане” от книгата “Кълтуризъм за всички” издание 1985 г. Оцених какво съм направил години по-късно. За упражнението използвах сериозни тежести - 40+ кг. и го въртях на 15-ки, на ръка, прав и разкрачен. В някакъв момент реших че не е добре за кръста и започнах да го правя седнал, което в момента ми звучи необосновано. Не съм попадал на по-комплексно движение за рамене с тежести, само дето, за разлика от този на клипа, трябва да е с по-широк хват, което позволява по-голяма ротация на рамото.
Иначе, го споменах заради вълнообразните движения в дневника на Carbohydrate. Спорта е в човека зад уреда, а не в уреда
Мнението беше редактирано от Dymag на 22.03.18 22:30.
23.03.18
00:04
Точно това упражнение и аз го виждал преди повече от 20 год. И на мен, ми е по удобно с малко по - широк хват. Много добро за целия раменен пояс!
п. п. Упражнението върви с въпроса: ,, Това за к’во се прай “
23.03.18
08:35
В инстаграма съм виждал няколко нацепени батки да го правят 🙂 Предполагам, че е със сходна цел като борческото въртене (сила и издръжливост в раменния пояс), само че в малко по-различни равнини. При борческото въртене равнината е по-скоро успоредна на тялото, докато тук е по-скоро перпендикулярна - има бутане напред и дърпане назад. Но това са си само мои размишления, не съм го правил 🙂
23.03.18
14:45
казано от Alexander Krastev на 23.03.18, 08:35:
Предполагам, че е със сходна цел като борческото въртене (сила и издръжливост в раменния пояс), само че в малко по-различни равнини.
Адаш, какво общо намери между това и борческото 😄 Пък и “равнини”, там, където движенията са в пространствен обем.
Сега като се замисля, намирам общи неща между това въртене, ако е с по-широк хват и с голяма тежест, и вертикалното ми повдигане на флаг пред и зад тяло. Интересното е, че тогава, спортувах в направена от родителите в блока за децата, в общо блоково помещение, зала, със самоделни уреди и си мислех че точно това е “гребане с щанга” 🙂 То нямаше картинки в книгите от онова време, нямаше нет, мобилни телефони, а компютъра ми беше с 16 kb (0.015625 мегабайта или 0.000015 GB) ram и без твърд диск ... това вероятно е шокираща информация за по-младата част от форума 🙂
Днес редувах 4Х: ластик напред, силово, L to HS, ластик назад, невъзможно и възможно. Пак нямах никакво време, но трябваше нещо да направя набързо.
За сметка на това, днес добре си обиколих тялото, с по-рядко присъстващи неща - спускания на краката от вис под успоредката с главата надолу, “прескачане на пейката”, набирания с прониран, кофи, чистачка с успореден, спусната кофа до нисък планче, изреждане на тюлени от тесен към широк хват, L to planche, силово с отсичане и L to HS, в този ред - от по-лесно към по-трудно. Между всичко имаше ластик с предимно вертикални ротации на рамото.
Хубава тренировка, алкохол, песни, спомени за нелепи инциденти - от Дими до Спас Георгиев, утре как ще стана, не знам
Мнението беше редактирано от Dymag на 26.03.18 03:40.
Днешната:
1.
Ластик с вертикално, над главата окачване
12 страничен флайс, с гръб към окачването, на ръка
2 силови с тесен
12 страничен флайс, с рамо към окачването, на ръка
2 силови с раменен
12 горен флайс, над главата напред, с гръб към окачването, на ръка
2 силови с широк
12 срещу тялото, с лице към окачването, ръка срещу срещуположно бедро
2 силови с подхват
12 с тяло в ластика, с гръб към окачването, с две ръце, сваляне долу и опъване на ластика настрани пред корема
2 силови с тесен-смесен хват, по 1 на страна
10 български клек
10 румънски - варианта със собствено тегло с един крак
10 отпад с ритник напред
броя повторения е на крак
2.
Ластик с ниско до земята окачване
12 странично отваряне на ръката, с лице към окачването, на ръка
2 L to HS
12 странично отваряне навън, с рамо към окачването, на ръка
2 тюлена
4 L to planche
12 придърпвания до над главата нагоре, с лице към окачването, на ръка
2 тюлена
4 ниския вариант на предишното - спусната кофа до нисък planche
12 придърпвания нагоре пред тялото, с гръб към окачването, ластика в работещата ръка минава покрай срещуположното бедро
2 тюлена
4 моите кофи - предна, колене към гърдите, flying ass, planche и пак
12 “обличане” на ластика, с лице към окачването, с две ръце, дигане до зад врата и опъване на ластика настрани
2 L to HS
10 широк клек
10 раменен
10 скиорски - стъпало до стъпало, коленете не се разделят, под наклон на стъпалата
3.
Ластик с окачване на височината на раменете
12 усуквания на торса с две, прави, ръце - движението е само от кръста, с гръб към ластика и движение напред, на страна
2 “невъзможни”, на страна
12 усуквания на торса с две, прави, ръце - движението е само от кръста, с лице към ластика и движение назад, на страна
2 “възможни”
Ето затова не описвам тренировки. Много по-лесно ми е да напиша общ обем: 10 силови, 6 тюлена, 4 L to HS, 4 L to planche, 4 ниския им вариант, 4 от моите кофи, по 2 възможни и невъзможни на страна, малко крака и ластик преди всяко движение със собствено тегло 🙂
казано от Dymag на 27.03.18, 21:49:
Ето затова не описвам тренировки. Много по-лесно ми е да напиша общ обем: 10 силови, 6 тюлена, 4 L to HS, 4 L to planche, 4 ниския им вариант, 4 от моите кофи, по 2 възможни и невъзможни на страна, малко крака и ластик преди всяко движение със собствено тегло 🙂
Но пък така дава доста по-добра представа за хора като мен, които тренират по съвсем различен начин. На мен лично ми е интересно поне от време на време да прочета нещо различно и да научна нещо ново. 🙂
Безцелното ми трениране, на пръв поглед непоследователно като движения и акценти, често предизвиква неодобрение, особено у хора занимавали или занимаващи се с професионален спорт, или придържащите се към принципите на бодибилдинга. Да не говорим за липсата на по-прецизна връзка между трениране и ежедневие - сън, хранене, весели салати (разбирай с ракийка 🙂 ) и т.н. Тренирам заради тренировката и разнообразно ежедневно движение. Това последното отдавна ми се е превърнало в нужда, без която не мога. Когато самата тренировка е цел и нужда, а не корема, мускули или постижения, е все едно къде е и с какво е - дали е с тежести или със собствено тегло. Лостовете ми дават възможност да си правя тренировката и на открито, което е хубаво, защото работя на закрито, не ме карат да се съобразявам с работно време, екипи, обувки и т.н., т.е. много удобно достъпни са във всякакви случаи. А това е хубаво, защото тренировката за мен е нормална нужда, особено в обездвиженото ни ежедневие. На лостове и защото все пак съм мъж, в смисъл, трябват ми малко по-силови неща, по-тежки за мускулите, а лостове има навсякъде. Залата с тежести е супер, но дори и да я имах у дома, с тези командировки - днес съм тук, утре там, в други ден на трето място - няма да мога да я ползвам, нито да се показвам ежедневно на открито - да ми ощипе студа бузките за здраве, да ми усети кожата вятъра и слънцето - имам само 20 дена годишен отпуск! А на мен ми е нужна просто тренировка. Свикнах да си я правя на лостове и се чувствам чудесно.
Нещата за мен са прости, философията за любителския спорт ми е проста а и удоволствието от това което правиш е важно.
... верно ли го написах това цялото 🙂
Днес не взех ластика - реших че няма да има време, а и лакътя ми е екстра ... вечер е екстра, сутрин не е
1 силово с тесен
2 силови с тесен
1 силово с раменен
2 силови с раменен
1 силово с широк
2 силови с широк
1 силово с подхват
2 силови с подват
8 коремни на лост
Всичко през около 8-10 секунди
20 задни кофи с мах
1 тюлена на 6-ца - много широк успореден хват
2 тюлена на 6
1 тюлен на 5
2 тюлена на 5
1 тюлен на 4
2 тюлена на 4
1 тюлен на 3
2 тюлена на 3
1 тюлен на 2
2 тюлена на 2
демек, събирам хвата на тези затруднени коремни с успореден хват с хиперекстензия в горно положение, върху хоризонталната стълба - стандартна катерушка от соц.времето
5 J набирания
Всичко през около 8-10 секунди
20 предни кофи с мах
1 силово с отсичане - дълго отпуснато висене преди вдигане на силовото
1 L to HS
Много бърза тренировка
Не само го написа това, ами го изрази много добре. 🙂 Не виждам що за куха кратуна (пък ако ще и с 300 кила лежанка или 400 тяга) би могла да подценява нещата, които правиш ти и които малко хора умеят. Развил си физически умения и относителна сила за завиждане. Мисля, че всеки трениращ в зала има много какво да научи от теб.
Колкото до нуждата от тренировка, разбирам те много добре. 🙂 Разликата е само в мястото и начина - подробности.
Благодаря за хубавата подкрепа на “спорт заради спорта” 🙂 Сравнения мисля че са ненужни. Това му е хубавото на любителския спорт, че може да е освободен от “състезанието”, напрежението от професионални стереотипи, 30 или 300, лутания или “не ставаш” - там стават всички. И тогава остава едно спокойно постоянство, което прави чудеса и превръща движението в удоволствие и нужда. Аз като спра имам чувството че започвам да се инвалидизирам и направо не зная как съществуват не спортуващите хора в днешното обездвижено време - тук вече сравненията са нещо от друг свят. Разбира се използвам някакъв опит, информация, търся разнообразие и адекватност, принципи на подреждане като суперсериите и кръговите тренировки например, но те нямат за цел постижения, противопоставяния и комплекси. Имат за цел хубаво раздвижване според ежедневните обстоятелства 🙂
Днешната беше с общ обем (много е късно, а ще ставам рано): 12 силови всичките “с отсичане”, 10 тюлена, 6 J набиране с успореден хват, 10 набирания, 6 flying ass със стъпване върху успоредката, 6 същото но през задна кофа с мах, 5 L to planche, 5 от моите кофи през предна flying ass и planche, 10 кофи на една тръба зад тяло, “невъзможно” и “възможно”, не в този ред, с ластик между тях.
Вчерашната тренировка трудно бих могъл да я опиша - дълга, обемна, с почти всичко, но заради разнообразието на подаването на движенията не тежеше. Тази сутрин обаче си се усещаше 🙂 Днешната беше по-кратка, като използвах и липсата на кал да включа и забивания на камъка - от клек, вдигам камъка над главата и го забивам пред мен в земята. Тренировката беше 4Х от следните движения:ластик и в двете посоки, камък, силово, камък, L to HS и камък, след което завършващ кръг от ластик и в двете посоки, камък, 10 обратни кофи, камък, 10 кофи и камък. Забелязах на 2 места че тормоза е започнал да се отразява на ластика - има дребни нацепвания. Предполагам, че до 2 месеца ще даде фира и ще трябва нов. Все пак, какво ли време не е виждал, вкарвам му добър обем разпъвания, а и когато съм в София почти никога не тренирам сам и вижда тормоз и от други хора.
Мнението беше редактирано от Dymag на 01.04.18 00:14.
Днес, обстоятелствено-музикална тренировка.
Музикална, защото ходих за минерална вода и на връщане, по път, минах през мой приятел, собственик на ресторант, който се оказа именник. Кафето стана на салати и ракия, съответно отидох да тренирам с леко замаяна глава - на “пияно” 🙂
Като стигнах там заваля и трябваше да тренирам под козирката на входа на училището, където има стабилна решетка за закачане на ластика, стена, наклон на стъпалата (за минаване на колички) и много високо стъпало, до около чатала ми - перфектно за “пистолети”. Обстоятелствата бяха такива 🙂
Шегувам се ... или пък не. Тренировката:
Ластик странично на тялото и в двете посоки Х10
Раменна стойка до стена с раменна ширина. Не правя раменни опори, просто заставам надолу с главата, изпъвам максимално раменете и задържам 10-на секунди
Клекове с наклон на стъпалата - всички клекове ми бяха с наклон
Ластик над главата и в двете посоки Х10
Стойка до стена с тясна опора - палци и показалци да се опират
Клекове стъпало до стъпало, бе да се разделят коленете - скиорски
Ластик ниско покрай тялото и в двете посоки Х10
Стойка до стена с широка опора - пръстите сочат навън
Клекове с широк разкрач
Боксиране с ластика, в “гард”, с активно участие на торса, с обратно придърпване, Х10
Стойка до стена на една ръка. Първо я направих с дясната, да видя лакътя как е - понася я, но усетих че не е добре да прекалявам.
“Пистолети” на високото стъпало.
С тяло в ластика с две ръце, разтваряне зад врата, сваляне пред тялото и разтваряне, което редувах с “обличане на ластика”, Х10
Стойка ... трудно бих могъл да опиша това повдигане. Пръстите на ръцете сочат в обратната на стената посока, ръцете са прави, гърба е плътно опрян, “залепен” за стената, вкл. и кръста. От това положение, ако е правилно, спокойно повдигане на краката докато опрат в стената запазвайки положението в гърба, отлепване на цялото тяло и заемана на стойката. После се връща в обратния ред. Упражнението е за мобилност.
Напади срещу наклона, като задния крак е на равно.
Силови, Х1, с раменен, тесен, широк, тесен смесен с дясна отгоре, после с лява и накрая с подхват, с идея да са срещу стойките на ръце - само за толкова, дъждът се търпи.
Започнаха да излизат летните спортуващи на открито - летем никнат като гъби, целите „рагу и зъби”, както е казал поетът ... то това аз съм го писал 🙂 Но съм писал и
Със римите отдавна съм приключил, каквото съм написал, съм написал,
не вярвам нещо ново да науча. На друга сфера аз съм се орисал.
Говоря за развитие в куплета сериозно, а пък иначе за тия ...
едва ли ще му хрумне на поета подобна безобразна простотия
Сега пописвам само за забава: “...във спортен форум, за разтуха”
сериозното далече съм оставил (и хайде да не се цитирам тука ).
Ще драсна нещо ново - броеничка, да преброим се ако трябва със ръчичка!
БРОЕНИЧКА
Буца пъне се във зала
Вейка гъне се на лост
Кой пържолата голяма
ще излапа?
Eто ТОЗ 🙂
Другата седмица ще съм в Пловдив
Преместих се на другия компютър 🙂
След описаната преди това мнение тренировка, направих една само със собствено тегло, с голям обем. После направих 2 по-спокойни, с ластик и тежки много ставни на малка бройка.
Мнението беше редактирано от Dymag на 05.04.18 00:51.
Ахахахаха ... не мога, не е истина 🙂 Разгледах темата с мое участие, където сме си писали в рими и просто не повярвах какво съм творил. Всъщност, част от предишното ми мнение е цитат от там. Моите творения са си мои и затова ще ги цитирам тук, само моите, така и така автора съм аз 🙂
Бих казал „Хм”
(демек, еба’си) -
отворила се за поезия тема
и вместо за романтика,
цветя и птици бели,
любовни трепети и страст …
Такива тука нЕма!
Oписват, кльощави,
пържолите дебели
и ръсят простотии в стихотворна форма!?
(за форма на ума ли или за реформа???)
Отново „Хм”
(демек, виж горе),
тоз форум май не иска нежни трели!
Да стиска гири (много рядко друго)
е страстта му,
пържоли за романтика,
за птици – гъски бели
добре сварени на бульон,
цветята на салата –
с любовен трепет да я консумира!
... Защо пък не –
Жулиета от романтика умира!
Еба’си
(т.е. „Хм”),
как да вирее днес душата романтична?
ПС:Ако случайно съм засегнал някой – нищо лично.
Обичам думичките в рими,
да ги подреждам бързичко и лесно,
като набиране през люта зима,
кофа през лято, силово на есен.
Те, стихчетата, много са удобни
не само за терзание романтично -
да кажем можем всичко неудобно
и оправдаем с “повторение лирично”.
Закачки в стихотворна форма,
във спортен форум, за разтуха -
не са ни нужни романтични норми!
Душата романтична да го д…
Пишете - нека всеки пише!
за спорта, щангите, диетите,
любоФ и друго к’вот се сетите
А “муза” не очаквай свише!*
Пишете – нищо ви не трябва!
Най-важното купона е да става
след стихчето усмивка да остава.*
Недейте хубавата тема я отбягва!
ПС:* Усмивка = луд хилеж, а може още истеричен смях
*За муза - мацка с гири и без блуза, ако семеен си – у тях
Във темата спирам да пиша, да бриша,
защото останал съм сам.
От както започнах аз, искам, не искам,
изчезнаха всички от там.
Зат’ва прекратявам да пускам, напускам,
щом никой не ще да твори.
Дано съм успял да ви радвам, зарадвам,
с каквото до тук сътворих
Между другото, въображението, при определени обстоятелства, върши добра работа и в спорта, като например да видиш нова обстановка като конкретни движения.
Днешната тренировка отново беше по-спокойна, нарочно. Май не беше добра идея стойката на една ръка до стената от преди няколко дена, с моите към 90 кг. От тогава ме наболява лакътя.
Днес не спортувах, което се случва много рядко, може би през 10-на дена. В случая беше заради дъжд.
Ще споделя как напоследък си правя пържолите - пилешки, свински, телешки, няма значение, освен че на по-сухите добавям масло и зехтин. Не ги пребивам, не ги мариновам и не ги оставям “да починат” - те отдавна са починали. Без никаква предварителна подготовка, директно ги редя плътно една до друга в по-дълбок, широк тиган - да побира повече на един ред, заливам ги с малко соев сос и бяло вино или вода, колкото да ги покрие, пускам някое зрънце черен пипер, а ако са телешки може и розмарин, захлупвам ги плътно и ги оставям да къкрят на слаб огън поне час. Ако трябва доливам. Може да се добави малко оцет или лимонов сок, ако няма вино. Сол не слагам - соевия сос е солен. Вадя ги преди да изври течността напълно, т.е. без запържване накрая и ги захлупвам в йенска тенджера, с предварително нарязана глава лук в нея, от където отиват директно в чинията. Просто, лесно, само да не ги забравя на котлона, защото и това се е случвало. Въобще, от както си намерих подходящ тиган с капак, предпочитам задушаването пред печене и пържене, и стават много по-крехки и сочни. По същия начин правя и картофи - беля, нарязвам и с малко вода и масло в тигана под капака, като по някое време добавям копър и чесън. Мързелива работа.
07.04.18
00:43
Щом ще ги задушаваш и имаш хубав тиган с капак, то нарежи лук на дебели шаиби и го нареди на дъното на тигана и отгоре нареди пържолите.
Като цяло, месо без запечатване и хубав загар, аз не мога да ям, като варено ми е.
Ще ти подскажа нещо за телешкото да опиташ.........човек, ям и не мога да спра, уикендите сдъвквам до почти 7-800 грама на ден, та( чакай, че се ослюнчих).
Така, вземи си телешка контра, широко четири, пет пръста парче, втрий му сол, пресен розмарин и натрошен черен пипер. Запечатай го в гореща мазнина отвсякъде на тоя същия тиган, завий го в алуминиево фолио, метни го за седем часа във фурната на 68-72 градуса.
Сложи го на обед за вечеря, имай предвид, че фурната на тази температура почти не е енергоразход( ако те тревожи).
После режи, яж и пей.
Бавното печене е ясно, безспорно си прав, но нямам такова време - втриване, запечатване на тиган, увиване, на обяд, печене 7 часа, за вечеря ... Затова споделям че има и много по-лесен начин и определено не става като варено - вареното е сухо и жилаво, а това е сочно и крехко, почти като печеното 7 часа 🙂 Задушаването в соев сос не е като варенето. Течността трябва да е малко, точно да покрие пържолите, а пържолите да са много плътно наредени и капака да се затваря плътно. Ключовото е “малко”. Течността се изпарява почти напълно и не отнема от вкуса на местото, напротив, отдава му каквото си сложил в нея и крайния резултат е коренно различен от варенето. Аз опитах това в заведение, на една командировка в Плевен и от тогава го практикувам често, за ежедневни мръвки на масата през работната седмица.
Забравих да спомена, че в крайния си резултат пържолите са по-обемни от колкото са били сурови.
Мнението беше редактирано от Dymag на 07.04.18 03:38.
07.04.18
03:48
Щом ти е вкусно се радвам,че си си намерил рецептичка.
Единственото телешко, което става за задушаване е джолан и бузи, също и някои карантии, както и опашка.
Мнението беше редактирано от Bart Simpson на 07.04.18 03:54.
Онзи ден задуших в соев сос, бяло вино, лимонов сок, масло, зехтин и розмарин, черен и червен пипер и както каза ти лук отдолу и гъби от горе, телешки пържоли от плешка. Понеже беше телешко и аз бях резервиран че няма да стане така - “мързеливата”, и го оставих по-дълго. За първи път задушавах телешко в тиган. Казах си че ако стане ще го спомена във форума. Пържолите се разпадаха като ги вадех от тигана с вилицата и съответно го споменах във форума. Задушаването има интересен потенциал, особено за тези, които отбягват запържването. Аз не съм от тях, но съм впечатлен 🙂
Мнението беше редактирано от Dymag на 07.04.18 15:50.
Днешната тренировка беше много дълга и разнообразна, затова ще ми е трудно да я опиша. Не беше тежка заради разнообразието. Най-общо беше кръгове от бутащо с ластик, дърпащо и бутащо със собствено тегло, дърпащо с ластик и скачане на въже - от това 7 или 8 кръга с намален брой на повторенията с ластик и завишен на тези със собствено тегло. Въжето за скачане го вадя за първи път тази година и се справих не лошо с всички видове стъпки, кръстоски, двойни превъртания и т.н., като за след ... не помня даже миналата година дали и кога скачах за последно. Много приятно.
В Пловдив съм, имам вече една тренировка ... ей, не се свършиха тези ремонти на улиците. Паветата са намалели, тъмнокожите са се увеличили, кръчмите са си ОК - тук май кръчмите са над времето и пространството 🙂
Ето, природата си имала обяснение 🙂
Мъжете използвали по-голяма част от мозъка си за дадена задача, като включвали и зрителните центрове, което означавало хладна аналитичност и добре обмислени както добри, така и лоши постъпки.
Жените използвали предимно челната част на мозъка, която отговаряла за интуицията и емоцията, което пък означавало ... WTF-резултат, т.е. неочаквани неща 🙂
Мъжете имали 6 пъти повече сиво вещество, което формирало аналитичното мислене.
Жените имали 10 пъти повече бяло вещество, което било израстъци на невроните, отговарящи за разпределението на задачите между отделните части на мозъка.
Предвид горното, мъжете имали по-големи зони за обработка на сигналите от органите на чувствата, а при жените били развити повече зоните, които отговаряли за гнева и за страха, т.е. истерията, а отгоре на всичкото, имали повече окситоцин и серотонин, заради което били по-разговорливи и повече “бадемовидни ядра”, разположени до слепоочията и отговарящи за анализа на емоционално украсената информация.
Заключението на учените било че еволюцията е създала два два различни типа мозък, два различни начина на мислене, два различни маниера на поведение, които не се конкурирали, а се допълвали като две половинки ... и че в предвид разликите и приликите, както при хората, така и при маймуните, мъжете биха се разбирали по-добре с шимпанзетата, отколкото с жените 🙂
Горното го изложили учени от Харвардския и Калифорнийския университет на международна конференция през 2005 г.
В Пловдив много хора по лостовете, както мъже, така и жени и деца, на всякакви възрасти, включително и чужденци. Много чужденци в Пловдив. Днес се прибрах, но и другата работна седмица ще съм там.
Днешната тренировка беше съобразена с това, че в Пловдив тренирах на площадка на “Титан”, където нямах възможност за “тюлени” (затруднени коремни на хоризонтална стълба с лягане върху нея след коремното и изпълнение на хиперекстензия), вертикални повдигания на флаг пред и зад тяло (възможни и невъзможни), и където работех само с една височина на окачване на ластика около височината на раменете. Затова, днес, работех с високо и ниско окачване на ластика, повече “тюлени”, “възможни” и “невъзможни”, другото си е същото. Също така се и премерих на кантара - 87 кг. на 187 см., гол, с очила (без очила не мога да видя колко съм 🙂 ), което, според моите разбирания и усещания е идеалното ми тегло. По-нагоре се усещам тромав на лостовете, а по-надолу “кльощав”.
Мнението беше редактирано от Dymag на 21.04.18 19:37.
Ех, оживиха се спортните площадки навън, наизлязоха летни спортисти за радост на комарите. Мен си ме познават от ларви и не съм им интересен. Някои от спортуващите, имам чувството, че ако ги ухапят два комара ще загубят съзнание, а други че могат да нахранят комарите в цяла западна България. Дърветата се олистиха (принципно няма такава дума) и започнаха да сипят върху главите и телата на спортуващите нежни, неволно размазващи се гъсенички, а лостовете станаха перманентно омазнени от неизвестни, поне за мен, кремчета за ръце ... предполагам че са кремчета за ръце. Кучета, жени, деца, свирещи телефони, цветна работа. Има си ги и класиците с дебели ръце и малки рамене, дето помпат лицеви върху успоредката и напъни под лоста, които наричат “набирания” и нищо не може да ги разсее. Има ги и татковците с малки деца, които задължително носят нещо - ластици, т-рекс и др. и ползват предимно тях. Появиха се и двойките, които дружно правят странни кълчения и ужасни клекове (например като клякат на пръсти), между които правят по някоя обиколка на училището. Тук са и назобените - те задължително са голи, донякъде се припокриват с класиците, но почват да гледат лошо или направо си тръгват, ако някой може повече или е гол и изглежда добре. Особено ако са с мацка, а те редовно си водят. Дебелите които скачат на въже без да мърдат китките още не съм виждал. Аз не знам как може така да се скача на въже - голяма мъка. Групите са ясни - те са от 2-3 човека, които се опитват да усвоят едно и също движение, като силово, везна или хенд стенд, някакво странно прехвърляне под лоста или над успоредката и т.н. Я да видя пропуснах ли някой ... да, непознатите момичета с подпухнал задник и ластичен клин - идват по 2-3 пъти, сами, разтягат се на шведската, повдигат коленете от вис и повече не идват. Стига толкова - това не работи, вероятно, според тях. А кучетата на хората колко са странни - както същите, така и пълна противоположност на стопаните си.
Свикнал съм и се чувствам комфортно в тази, както казах, цветна обстановка. Контраста обаче със зимата, аз, снега и лостовете, е огромен 🙂
Днес правих:
2Х
ластик, 4 силови (с подхват, с тесен, с раменен и с широк, Х1), ластик и 4 flying ass със стъпване върху успоредката (успоредката е на две нива и стъпването, за първи път, беше с около една педя над равнината на хвата).
1Х
Ластик, натрупване на коремни с комбинирани кофи до 5 (1 коремно, 1 комбинирана кофа, 2 коремни, 2 комбинирани кофи и така до 5 коремни и 5 комбинирани кофи), ластик и продължаване на натрупването на 6, 7 и 8 повторения. Идват 36 коремни и 36 комбинирени кофи, т.е. 72 избутвания с ръцете.
1Х
от първия кръг със силовите и стъпванията.
Общо в кръговете идват 12 силови и 12 стъпвания.
Ластика беше, ако броим всички равнини на работа, на 130 повторения (ей сега ги смятах с калкулатора 🙂 ) И току що установих, че със собствено тегло имам пак толкова - 132 повторения, ако броим всяка комбинирана за 2 избутвания. Много интересно съвпадение, в предвид това че нямам предварителен план за тренировката, освен да е с нещо по-различна от предишната. Вчерашната например беше с т-рекс, ластик и успоредни хватове, тюлени, J-набиране, крака и т.н.
Продължават да валят гъсеници
Днес използвах, за 2-ри път, ластик с опън по данни на производителя 32 кг. Моя е 25 кг. Влиза по-тежко, но успявам да си направя движенията. Следва да се има в предвид че работя с една, права ръка и двоен ластик. Моят като се скъса ще си взема такъв.