Фъстъчено масло с намалено съдържание на мазнини на Балчо

02.02.16
10:27

Здравейте! Тъй като съм в период на покачване на мускулна маса, реших за започна да си взимам фъстъчено масло на Балчо... става въпрос за това http://balcho.bg/bg/Артикули/47-Фъстъчено-масло-с-намалено-съдържание-на-мазнини/

Пише, че е с намалено съдържание на мазнини и е специално произведено за активно спортуващи. Въпросът ми е, мислите ли,че хранителните стойности могат да са действително такива,каквито са описани? Много съм раздвоен дали да си купувам от това фъстъчено масло или да продължа да си купувам от сусамовия тахан на същата фирма,който има значително по малко протеин.

Благодаря предварително!

Темата беше редактирана от Кольо Пияндето на 02.02.16 10:46.

Здравей, във Facebook групата ни имаше дискусия за този продукт, като има и прикачено изследване. Качвам копие на въпросното тук.

Етикетът на този продукт е впечатляващ, определено.
От една страна - опуках едно бурканче и мога да кажа, че си е екстра - плътно и вкусно. От друга страна - всички производители имат издънки и пълна гаранция няма как да получиш. Ако наистина са изтеглили такава част от мазнините - да, нормално е да се получат характеристики, подобни на отбелязаните в етикета. Не виждам причина за колебанието ти - това е фъстъчено масло - нито повече, нито по-малко. Ако разчиташ на него като източник на белтъчини - това е друг въпрос...

P.S. Сега виждам дискусията във Facebook-групата. Щом като Балчо потвърждават добавянето на фъстъчен протеин, значи вероятно е така.

Малко моя теория и опит за математика
Според етикета в 100 g нормално фъстъчено масло има 51 g мазнини, 22 g белтъчини (т.е. 22%) и 27 g въглехидрати. Ако се изтеглят около 20 g мазнини, в тези 80 g остатък би следвало отново да има 22 g белтъчини, но те вече не са 22% от съдържанието, а около 28%. Освен мазнини, видимо е намалено и съдържанието на въглехидрати - от 27 на 14 g. При това положение, ако белтъчното съдържание се запази, тези 22 g белтъчини вече ще са 33% от остатъка.
Всичко това не отменя добавянето на фъстъчен протеин, разбира се.

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 02.02.16 11:12.

15.02.16
14:39

На скоро им писах по имейла относно това, как се е получило такова количество протеин, но и на мен ми изпратиха това въпросно изследване и не ми отговориха нищо друго. Питах ги и да ми обяснят какви са тези 13,5 гр. въглехидрати (от какво идват - фибри,захари...) ,но пак не получих отговор. :x

15.02.16
14:58

казано от Ivo Kostadinov на 15.02.16, 14:39:

Питах ги и да ми обяснят какви са тези 13,5 гр. въглехидрати (от какво идват - фибри,захари...) ,но пак не получих отговор. :x

Вероятно това са въглехидрати - смилаеми и несмилаеми - от самите фъстъци.

Мнението беше редактирано от Елена на 15.02.16 15:03.

15.02.16
17:07

казано от Елена на 15.02.16, 14:58:

казано от Ivo Kostadinov на 15.02.16, 14:39:

Питах ги и да ми обяснят какви са тези 13,5 гр. въглехидрати (от какво идват - фибри,захари...) ,но пак не получих отговор. :x

Вероятно това са въглехидрати - смилаеми и несмилаеми - от самите фъстъци.


Да, вероятно...

25.02.16
15:13

То вече за да изяде една храна човек трябва много да е подготвен да разбира и анализира етикетите и съдържанието

Модерация: Моля, уважавайте българския език и пишете грамотно!

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 25.02.16 15:21.

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1