05.03.16
12:23
Здравейте искам да попитам полезен ли е боровия мед и каква е приблизително енергийната му стойност (калории , мазнини , въглехидрати и тн.)Не намерих никъде такава тема и търсачката не откри нещо така че се извинявам ако вече има такава тема.
ПС.Няма как да прочета етикета понеже боровия мед който аз имам е домашен
Пишеш мед в търсачката и това е първият резултат, който илиза
http://www.bb-team.org/articles/1364_med-edin-podtsenyavan-pomoshtnik
За боров мед ли става въпрос или за борово сладко?
“50 бр. борови връхчета се варят в 2 л. вода докато кипне, след което водата се сменя с нова и се вари, докато течността остане наполовина. Прецежда се, сипва се 1 кг. захар и продължавате да варите, докато не се сгъсти. Прибавяте 1 ч. л. лимонената киселина, след което махате от котлона и наливате в бурканчета.
Може да използвате и зелени борови шишарки (90 бр.), които варите в 3 л. вода и прибавяте 1,5 кг захар и 1,5 ч. л. лимонтозу.”
Това на мен не ми прилича на мед ;)
Боровия мед който се предлага в магазините е “сладко” направено по горната рецепта и няма нищо общо с истинският пчелен мед от бор които се добива в изключително малки количества и не се предлага в търговската мрежа. Борът не отделя нектар, но дава цветен прашец и мана, която се отделя по листата и която пчелите събират. Истинския (пчелен) боров мед има воднопрозрачен цвят, мирис на смола и дребнозърнеста кристализация.
05.03.16
15:11
Не знам защо ти е домашна отвара от шишарки и иглички смесена със захар. Аз бих предпочела истински пчелен мед.
Ако искаш хубав мед от иглолистни потърси манов. Не е толкова кът като боровия, за който вече Dymag ти писа. За калорийната стойност на истинския мед по-нагоре вече ти дадоха линкове.
Мнението беше редактирано от Теди Илиева на 05.03.16 15:11.