09.04.16
08:25
Привет, трениращи! Преди две години имахме един колига виетнамец.Та когато родителите му се върнеха от Виетнам в България му носеха всякакви вкусотии като печени хлебарки и още много други традиционни виетнамски храни.Та веднъж с колегите решихме да опитаме след като ни предложи.Та опитах, имаха вкус на нещо средно между риба и кисело-люто.Искам да кажа, че във Виетнам има специални ферми за хлебарки, които се отглеждат само с тази цел - ядене.Много са богати на протеин и много други полезни витамини.В БГ не знам да се продава някъде от печените хапки, но се надявам в близките години да започнат.Гледах предаване, в което се казваше, че червеи и хлебарки са бъдещите био храни.
Та питам ви, бихте ли си хапвали от тези насекоми ако ги предлагаха и в БГ?
Темата беше редактирана от Вероника Налбатска на 09.04.16 10:48.
09.04.16
10:47
Привет! :)
Аз лично не бих опитала. За хлебарки не съм чувала отзиви, но пък са ми казвали, че скакалците са вкусни. Е, аз и скакалци не бих опитала.
Мисля, че в България хората не са отворени към такъв тип храна и трудно ще се наложи като масова.
09.04.16
11:43
Keep calm & eat буболечки
09.04.16
15:08
Аз бих опитал скакалци или въобще повечето насекоми, които се използват за храна.Яд ме е, че в БГ нама ресторанти за такъв тип храна.Мислил съм да отида да живея в азиатските държави, но нямам тази възможност за сега.Също като идея имах отварянето на ресторант за насекоми, но в БГ не е толкова популярно...Все пак ако някой ден отворя, за вас ще има 10 безплатни хранения, защото много ме кефите и помагате на хората.
И все за сега ако някой знае рецепти или има идеи да пише.
09.04.16
15:13
Също като идея имах отварянето на ресторант за насекоми, но в БГ не е толкова популярно... .
Сигурно защото насекомите у нас са доста неплатежоспособни. Но пък не пречи да опиташ, това би бил доста мъничък ресторант с ниски разходи.
09.04.16
15:35
Мисля че това е твоя човек ;)
09.04.16
15:42
Какво му е на свинското :)
Буболечки ядат по ширини, където няма какво друго да се яде.
А италианските и английски сирена с личинки? :) Във Виетнам има такова биоразнообразие, че хората едва ли са страдали от липса на източници на препитание. Не това е причината да прибегнат към насекомите. Напротив, европейците не ги ядем от културни съображения. Насекоми и други членестоноги се ядат почти навсякъде по света с изключение на Европа.
Хранителното им съдържание като процент белтъчини е изключително високо. Освен това насекомите са сред най-ефективните и икономични като прираст на количество белтък срещу изядена храна. Това ги прави изключително ценен ресурс.
Дори ти самата ядеш с кеф повръщано от буболечки (казваш му мед) и не изпитваш угризения от това. :)
След всико това обаче аз лично не бих ял директно насекоми, каквито и да са те. Бих се прежалил с някакъв много преработен продукт, произведен от тях - протеин изолат от скакалци примерно. :)
Мнението беше редактирано от Boby_ на 09.04.16 18:23.
По ширините, където се консумират насекоми има такова разнообразие от храни, че на европеец, който не е ходил там му е доста трудно да си представи. Консумацията им не е породена от нужда, а от различна култура на хранене. Разбира се, че насекомите са далеч по-ефективен източник на протеин в сравнение с месото, когато трябва да се изхрани многобройно население. Моето наблюдение е, че хората по тези ширини са доста по-рационални и имат доста по-ефективни идеи от нас в много области на живота.
09.04.16
19:43
Ще се местиш в Азия, за да ядеш хлебарки ?
За да не съм извън темата - предполагам че малко европейци биха яли хлебарки, предвид, че дори плода дуриан предизвиква толкова смесени чувства (в това число и у мен ;) ).
09.04.16
20:19
Яденето на насекоми го приравнявам към яденето на охлюви т.е. не бих посегнала, освен ако не ми зависи живота от това. Прилагам снимков матрял.
Мнението беше редактирано от Теди Илиева на 09.04.16 20:19.
Яденето на насекоми го приравнявам към яденето на охлюви т.е. не бих посегнала, освен ако не ми зависи живота от това. Прилагам снимков матрял.
А така? :)
09.04.16
20:26
И така не е оферта. Нали трябва да се овкуси, оцвети, подслади....., а и от какви скакалци ще е? Марокански, африкански... какво ще са яли? А после аз да ги ям. Не!
Марокански, африкански... какво ще са яли? А после аз да ги ям. Не!
Я го приложи сега това върху свинското и пилешкото да видим какво ще се получи. :D
09.04.16
20:36
Свинята е свещено животно! Яде каквото й сипеш :D
А щастливите пилета ядат червейчета. Защо да им ям храната и да ги правя нещастни :)
Ако в България направят ферма за скакалци или друго ядливо насекомо, хранят го с най-полезните смески и ми го сервират в най-фешън ресторанта пак не бих опитала. Но това съм аз, хора разни.
09.04.16
21:02
Хлебарките не ги опитах, но скакалците с лук и подправки-да.
Ами, вкусни бяха, като се абстрахираш от мисълта, че ядеш буболечка и че вероятно имаш краче между зъбите!
Остахах с впечатление, че не са основна и често срещана храна.
Бих опитала с голямо удоволствие, представям си го вкусно, макар като видя хлебарка посред нощ в банята, да не ми е сред най-приятните гледки. Няколко пъти съм гледала ония безумни предавания, в които те карат да ядеш някакви “гадости” и винаги яденето на насекоми ми е изглеждало привлекателно, а самите те - апетитни. Дали ще ми хареса, естествено, към момента, мога да гадая, но съм широко скроена относно пробите на такъв тип храна. Говоря по принцип, сътответно изключвам как са гледани, с какво са хранени и прочее, говоря за яденето на насекоми само по себе си.
П.п. Картинките на Алекс са доста привлекателни :D
Мнението беше редактирано от karfi4ka на 09.04.16 21:04.
09.04.16
21:27
Карфиче, да не огладня :D
И не мен скакалците ми изглеждат добре, но ларвите (puke). Представям си ги с кремче вътре, с непознат вкус. Май трябваше да ги опитам...
09.04.16
22:38
Нищо не може да бие сюрстрьоминг, този т.нар специалитет смърди на нещо между повръщано, изпражнения и пот (naplaus) Плюс това е потенциално опасен.
09.04.16
23:28
Колко червейчета съм изяла с черешите и сините сливи! :D Това брои ли се за насекомоядство? ;)
10.04.16
01:08
Аз червеите ги приемам за нещо нормално.В ябълки като видя си ги изяждам.Знам, че черешите от пазара са пълни с бели червеи, но пак ям, това не ме притеснява.Адски са полезни.Ако предлагаха и в БГ ларви, хлебарки,скакалци яха да ми бъдат основната храна.Само за хлебарките мисля, че им отстраняват яйцата, защото ако ги погълнеш и се излюпят в теб няма да е много хубаво... имат по 50 бебенца на яйце, което пък ги прави много евтина храна.Помислете си само колко струва месото или ядките.С 7 хлебарки на ден за един месец предполагам, че 5кг чиста мм не ти мърда.Пък и нищо не ти струва.А с вкуса се свиква.
10.04.16
08:18
С 7 хлебарки на ден за един месец предполагам, че 5кг чиста мм не ти мърда.
Грешни са ти предположенията обаче. :D
Иначе отдавна щяха да се хрупат хлебарки като чипс след тренировка. :D
10.04.16
09:39
Вие ако видите азиатските трениращи по-фитнесите ще се изненадате, че са повечето по над 110 кг.Не се шегувам.Аз само с различната храна си го обяснявам.А в някои части ядат кучета и котки.
10.04.16
09:56
Това, че някой има ОБЩО ТЕГЛО от 110 кг и се храни с хлебарки и разни други нетипични за нас неща НЕ означава, че ядейки тези неща, можеш да качиш 5 кг ЧИСТА МУСКУЛНА МАСА за месец. :)
Нещата не се случват така - не и що се отнася до чистата мускулна маса, срокове от месец и единствено условие да ядеш хлебарки. :))
Не искам да отклонявам посоката на темата, но нямаше как да не се включа. Иначе и аз щях да ям хлебарки, вярвай ми. Е, със сигурност под формата на протеинова пудра (мнението на Боби ми допада доста), че иначе няма да мога. Ех, ако така се качваше чиста мръвка... :D
Кои точно азиатски трениращи?
Япония е в Азия, Индонезия е в Азия, Индия е в Азия. На всички места хората изглеждат различно и имат различни хранителни навици, нямащи нищо общо с повърхностните неща като мускулна маса и тренировки.
Има и хора, които пият по 3 литра телешка кръв ежедневно, но дори не знаят какво е фитнес.
10.04.16
10:59
Вие ако видите азиатските трениращи по-фитнесите ще се изненадате, че са повечето по над 110 кг.Не се шегувам.Аз само с различната храна си го обяснявам.А в някои части ядат кучета и котки.
Нали не мислиш, че карат само на насекоми и не ядат месо?
А животните са си скъпи в бедните югоизточни части на Азия, че те там още дават за зестра няколко прасета, говеда или овце.
10.04.16
11:40
Викаш един да накараш да хапне хлебарки, пак файда....
п.п. какво храните трола само...
Нали не мислиш, че карат само на насекоми и не ядат месо?
А животните са си скъпи в бедните югоизточни части на Азия, че те там още дават за зестра няколко прасета, говеда или овце.
Говорите за Азия, сякаш е с територията на България и сякаш сте я обиколили цялата и знаете. Някои части на Азия са с доста висок стандарт.
10.04.16
12:10
А някои тънат в мизерия и нямат елементарни неща като канализация и обществен транспорт.
10.04.16
13:36
Разбира се, че не казвам, че ако се храниш само и единствено с хлебарки ще качиш 5 кг маса.Казвам, че освен всичко друго (месо, ядки и тн.) се хранят с насекоми, които може би са по-полезни от повечето храни.И не говорете така, все едно някога сте включвали в храната си хлебарки и знаете, че не можело видиш ли да качиш 5кг мм, разбира се и с правилните тренировки.
Мнението беше редактирано от Boris Gospodinov на 10.04.16 13:37.
Братле, всичко опира до генетиката на човек, виждам и познавам хора който не спазват никакви хранителни навици, тренират по 20 минути, и изглеждат като героите от приказките, а други вдигат много, спазват режими като луди и изглеждат добре разбира се, но не като тези който го карат през просото, ген.
И не говорете така, все едно някога сте включвали в храната си хлебарки и знаете, че не можело видиш ли да качиш 5кг мм, разбира се и с правилните тренировки.
Може бе, даже 10 кг. ще качиш. За седмица. Те хлебарките са пълни с тестостерон, затова.
10.04.16
14:46
Просто исках да подчертая колко могат да помогнат насекомите на един трениращ човек.А Петко, ти сигурно качваш и по 15кг, като изключим страничните ефекти, хаха.
10.04.16
15:45
Усещаш ли колко много си се вманиачил и как въобще не мислиш какво приказваш ?
Сега ако свържеш хлебарките с глобалното затопляне, с финансовата криза и т.н. въобще няма да се учудя. Остави тия мнения, които твърдят, че 5кг мускул не може да се качи за месец - може да се случи това, но не с магическа пръчка. Може да се случи и натурално, и то не се е случвало само един или два пъти. Въпросът е съвсем друг вмомента.
Не знам какъв ти е проблемът, но имам чувство, че ти си мислиш, че ако започнеш да ядеш хлебарки и изведнъж всичко ще ти се нареди. Толкова си се вманиачил, че ще се преместиш в Азия само заради това, че ще ядеш хлебарки - WTF ????
10.04.16
16:12
Дейба, ето каква била тайната на Арни :@
10.04.16
16:36
Усещаш ли колко много си се вманиачил и как въобще не мислиш какво приказваш ?
Сега ако свържеш хлебарките с глобалното затопляне, с финансовата криза и т.н. въобще няма да се учудя. Остави тия мнения, които твърдят, че 5кг мускул не може да се качи за месец - може да се случи това, но не с магическа пръчка. Може да се случи и натурално, и то не се е случвало само един или два пъти. Въпросът е съвсем друг вмомента.
Не знам какъв ти е проблемът, но имам чувство, че ти си мислиш, че ако започнеш да ядеш хлебарки и изведнъж всичко ще ти се нареди. Толкова си се вманиачил, че ще се преместиш в Азия само заради това, че ще ядеш хлебарки - WTF ????
Не братчето ми, не си разбрал.Просто се чудех какво мислят другите за този тип храна, дали искат да опитат и каква им е нагласата.Всеки си пише какво то си поиска и без връзка с въпросите ми.Само Вероника даде смислено мнение.Евала, богиня си.Благодаря все пак на всички.
10.04.16
16:57
....Всеки си пише какво то си поиска и без връзка с въпросите ми.Само Вероника даде смислено мнение. Евала, богиня си.
Протестирам! Тука поне 6 богини се изказахме :D И богове също се включиха :D Само Зевс, пардон Всевишния не се е включил още. Той сигурно в понеделник.
А на темата трябва да й се сложи подзаглавие: “Колко далеч бихте стигнали за да натрупате бързо мускулна маса?”
10.04.16
16:59
Аз от доста време разсъждавам по темата. Не всички насекоми са еднакви като белтъчно съдържание, дори популации от един вид, в зависимост от диетата дават различно белтъчно съдържание (до над 30%). Има няколко вида хлебарки, които са по-едри и имат повече белтък в тях, но има редица условности. Като цяло белтъка от насекомите във функционално отношение не е сравним като качества с казаеина и с млечния протеин. По-скоро е сходен със соята като хранителни качества и усвояемост. Иначе преработени храни от насекоми (белтъчни концентрати) има на пазара, но понеже са тип бутикови храни, са и доста неизгодни като цена. Много лесно може да се пуснат продукти от преработени насекоми, дори у нас, но цената е двойна на телешкото (истинското, не говеждото) няма много смисъл. Трябват известни проучвания...
10.04.16
22:28
Прав си, но аз не съм привърженик на нищо преработено.Предпочитам както са горе на снимките, но някои хора няма да могат да го консумират в такъв вид.Статистиката сочи, че цената на една изсушената хлебарка от 2010 се е повишила десетократно.