Определяне на точен брой калории?

11.04.16
14:10

Здравейте, от няколко дни се придържам по хранителен режим който сам измислих. Въпросът ми е как определяме точните калории на определен продкут? Примерно за телешкото месо на места пише, че има 110ккал на 100гр., на други места пише, че има 144ккал.

11.04.16
14:41

Не се задълбочавай чак толкова в калориите. Може би разминаването идва от това, какво точно е месото, бут, плешка и т.н., колкото по-чисто е има по-малко калории.

11.04.16
15:32

Това е много интересен въпрос, на който можеш да получиш различни, протоворечиви отговори, което не означава непременно, че са погрешни.

Повечето хора не си дават сметка как се определят калоричните стойности на различните типове храни. За да се разбере колко калории има в някоя храна, малка проба от нея се слага в “бомбен калориметър” (това е уред за измерване на топлина на химическа  реакция). Съда е заобиколен с вода. Когато изгори веществото, въздуха от камерата излиза и загрява водата. Толкова.

Сега по-интересното. Стандартно, излиза, че 1 грам мазнина дава 9.44 калории; грам въглехидрат дава 3.94 калории; а грам белтък - 5.65 калории. Тези стойности са различни от това, което се взима като даденост в литературата - 9 калории за мазнина, 4 за въглехидрат, 4 за белтък. Казваме, че грам белтък дава 4 калории, а не 5.65, защото се приема, че определена енергия се губи за смилането и абсорбирането на белтъка (белтъка изисква повече енергия за смилането си).

Но смилането и абсорбирането не са еднакви за отделните хора, а зависят от редица индивидуални особености. Това важи и за физическата активност - има редица проучвания, че едни хора са по-ефективни от други, когато спортуват - т.е. за еднаква работа някои хабят по-малко от други.

А самото съдържание на храната зависи от много фактори, особено белтъчното съдържание - сезон, почви, трайност, диетата на животните...

11.04.16
16:02

Аз взимам винаги по-голямата стойност и карам с нея. Или ако е много драстична разликата между мин/макс си правя custom food в Calorie Counter с някаква усреднена стойност.

Дори и да сметнем относително точно калориите на даден продукт, идва ново затруднение - не знаем колко точно ще усвоим от това, което сме сметнали. :)
За което роля играят куп фактори, че дори и бактериите в червата.

В крайна сметка ние не сме въпросния бомбен калориметър, за който Ради (Solomon Kane) говори и бомбеният калориметър не е еквивалентен на процесите, които се случват в човешкото тяло и които могат да влияят на калорийния баланс. :D

В крайна сметка, колкото и да смятаме, проверката практиката си остава момент, който не бива да изпускаме.

Наистина интересна тема, в която, ако задълбаеш, можеш дори да се изгубиш за известно време.

09.12.16
23:19

Има калкулатор, забравих в кои сайт беше, и там ти изчислява до мили грам. :)

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1