13.04.16
15:15
Здравейте,
Прегледах форума да видя дали няма нещо свързано с моето положение, но не намерих, ако има, а просто не съм го видяла - моля да ме извините. На 21 години съм, 156 см съм висока и тежа 64-65 кг. Имам метаболитен синдром - инсулинова резистентност, поликистозни яйчници и хормонален дисбаланс. Откриха ми тези проблеми преди 3 години, когато тежах 85 килограма и отслабнах без проблем до 64 кг. През целия си живот никога не съм била любителка на пържените храни и газираните напитки, проблем ми беше сладкото и това, че не спортувах. След като ми откриха инсулиновата резистентност спазвах диета, дадена ми от ендокринолог, с която отслабнах до 64 кг за около 7-8 месеца, спазвала съм я стриктно и ходех на зумба и тичах, когато ми се тича (не съм особено спортна натура, но се стараех). Диетата я спазвах 2 години, но спрях да отслабвам, дадоха ми друга диета, която трябваше да спазвам една седмица, за да задействам метаболизма си, но тя беше изключително строга и не можах да издържа на нея повече от 3 дни - причерняваше ми постоянно, нямах енергия за нищо и бях постоянно гладна.Зимата на 2014 г. бях качила до 72 кг, но за около 4 месеца си свалих отново до 64-65 кг. От тогава, до сега си се въртя около 64-65, вярно, нямам йо-йо ефект, но не мога да отслабна повече, а трябва, все пак съм 156 см висока. Гледам да се храня с храни, които харесвам, защото след като започнах лечението си спрях да обичам 80 % от храните, които обичах преди да ми открият инсулиновата резистентност. Ще ви кажа какво приемам през деня, за да си имате представа и да ми дадете съвети.
Закуска: 100 гр овесени ядки със 100 мл прясно мляко 3% масленост, 4 ягоди и половин средно голям банан;
Обяд: 300 мл таратор с една филийка ръжен хляб Вита / салата, съдържаща половин краставица, 1 варено яйце, 30 гр сирене, копър, чесън, 1 супена лъжица зехтин и 2 супени лъжици оцет или изстискан лимон на вкус.
Следобедна закуска: 2-3 оризовки без сол/ половин кофичка кисело мляко от 2 % масленост/банан/ ябълка;
Вечеря: печени картофи/таратор/ салата/ печено пилешко или свинско/ една кофичка кисело мляко 2% масленост/ задушено броколи.
(Наколнонените черти обозначават “или”, не изяждам цялото това количество храна през деня)
Спортувам 3-4 пъти седмично по 40 минути на ден: скачам на въже, правя коремни преси, клякам и правя планкове (планковете ги правя по-рядко), на ден ходя минимум по 4 км, изпивам по 1,5 л вода на ден. Ям всякакви плодове и зеленчуци без домати и грозде. Сладко хапвам 1-2 пъти седмично в малки количества и то само, когато си пия хапчетата за инсулина (Глюковаж), месо не ям повече от 3 пъти месечно, не защото го избягвам, а просто не ми е любимо. Говорих с лекарката си, но тя само ми увеличи дозата на лекарството за инсулина - от 1000 мг Глюкофаж на ден (500 мг сутрин и 500 вечер), сега приемам 1000 мг сутрин и 1000 мг вечер, тъй като и инсулина ми се беше покачил значително, заради стрес.
Ще се радвам, ако някой може да ми даде съвет какво да включа или да изключа от менюто си и какви упражнения да правя (предпочитам да са в домашни условия), а ако някой е посещавал наистина добър ендокринолог, ще съм много благодарна, ако ми го сподели. Старах се да съм изчерпателна, но ако някой все пак има някакъв въпрос, ще отговоря с удоволствие. Не ми е важно да отслабна толкова заради визията си, колкото заради здравето си, тъй че времето, което ще ми отнеме цялата процедура не е от значение. Благодаря ви!
Здравей Кристина,
За съжаление много ендокринолози ще ти дадат много грешни неща. Ще ти го обясня просто, защото наистина е просто. Има само една причина да не отслабваш, ядеш повече от колкото гориш, или поне колкото гориш. Това е проста физика и няма бягане от нея.
Това което е станало с теб е напълно нормално при дълготрайни диети, а именно забава на метаболизма. За да сваляш отново, трябва да си оправиш метаболизма, а това не става лесно, но ще ти кажа как.
Първо разбери какъв ти е реалния калориен баланс в момента. За целта, почни да си броиш калориите и следи кантара, ако покачваш килограми примерно 2-3 кила за 1-2 седмици значи ядеш в повече, ако си седиш на същите значи това ти е баланса, ако отслабваш значи са малко.
След като си разбереш реалния баланс, ще видиш че калориите най вероятно са ти твърде малко принципно казано (под 1800) което е сигурен знак за увреден метаболизъм. Когато разполагаш с реалния си калориен баланс, започни да увеличаваш БАВНО калориите, примерно 25-50 калории на ден за 1 седмица т.е ако досега си яла 1400 калории, почни една седмица да ядеш 1450 калории, следващата седмица 1500 и така бавно докато достигнеш нивата на калории които са ти според изчисленията за теб нормални. В процеса може да качиш 2-3 кила но не повече, ако качваш повече значи трябва да ги увеличаваш по бавно.
Да се оправи метаболизма може да отнеме месеци, но преди да го оправиш, недей мисли за отслабване.
След като оправиш метаболизма един ден, тогава си направи своя балансиран режим за отслабване с протеини/въглехидрати/мазнини с храни които са добри за теб и твоето състояние като дефицита на калории да не бъде по голям от 20%, и на всеки 3-5 или 7 дни зависимост от генетитката ти, прави “рефиид” ден, т.е ден в който ще ядеш с около 50-150 калории отгоре над мейнтенанс нивото ти на калории с цел да не се забавя отново метаболизма, някои хора имат нужда от 2-3 такива дни, тук вече трябва да опознаеш тялото си и да видиш как реагира.
Разбира се можеш да плащаш и на диетолози и ендокринолози, но те не познават тялото ти и ще отнеме много време и пари за да го направят вместо теб, а това е всичко.
Относно диетата ти, след като имаш инсулинова резистентност, защо ядеш оризовки и хляб? Забрави ги! Почни да си слагаш ленено семе в киселото мляко и протеин вместо плодовете. За овсеа ползвай 0.1 или 1.5% мляко. За инсулинувата резистентност е хубаво да намалиш въглехидратите и да увеличиш протеините, и 100% избягвай бързи въглехидрати като хляб, захар (в това число и плодове особенно банани), ориз и т.н. Овеса е добре, но редувай го с омлет или варени яйца (4-5 яйца примерно 2 -3 жълтъка с 5-6 белтъка). Определено консумираш малко протеин, а не забравяй че протеина забавя усвояването на въглехидрата, и това ще нормализира инсулина, и избягвай бързи въглехидрати.
И научното обяснение за поправката на метаболизма в случей че ти е интересно. Когато си дълго време на дефицитна диета, метаболизма се стреми да се забави за да достигне нивото на което го храниш, има случеи при хора да ядат по 400 калории дневно и пак да не отслабват. Ако спреш диетата, което рано или късно ще се случи и тук повечето хора правят грешката е че почват рязко да ядат калории като преди, но метаболизма не може да се адаптира за ден два, т.е преди диетата си ял 2000 калории и си почнал диета с 1500, след известно време организма ти наваксва и той почва да харчи 1500, и ако в този момент почнеш да ядеш 2000, то метаболизма продължава да харчи 1500 и съответно бързо се качват килата обратно, за това трябва калориите да се увеличават постепенно и нещата ще се нормализират.
Едит:
2 фокуса за проверка на метаболизма:
1. Сутрин до 5 минути след като се събудиш си премери теленсата темепратура, ако е под 36C то е ясен знак за нисък метаболизъм и евентуално не достатъчно активна щитовидна жлеза. Нормалната температура е 36.8 - 37 градуса! Като сутрин може и да е 36.2-36,5.
2. Провери си TSH на щитовидната, ако е над 3, то е ясен пример за бавен метаболизъм и пред хипотиреоидизъм. Нормалните нива са 1.5-3 (не гледай какво пише като референтни стойности за нормалнсот на лаборатирните изследвания, не са коректни за TSH и 90% от ендокринолозите боравят с стойности на 20 години които отдавна не са актуални).
Мнението беше редактирано от Брут на 29.04.16 00:29.