Всичко хубаво изисква време !

Темата е заключена.
Прескочи до:

22.04.16
13:56

Здравейте,

Реших да създам и аз моят дневник, за да си помогна да се мотивирам, а защо не и да мотивирам хората, които ме четат. Живея в чужбина вече 5 години, като при пристигането си качих страшно много килограми, които и до днес ми е трудно да сваля. Да поясня, че тежах сигурно близо 90 кг за моят ръст от 1,71м. Не знам точно, защото не се теглех, но изглеждах ужасно, а и нямах самочувствие. Заедно с ученето и изпитите изпадах в депресивни моменти и се тъпчех с каквото ми попадне.
Моята история е малко дълга, но ще се опитам да бъда кратка. След това безразборно положение реших да се взема в ръца. Започнах да тренирам преди малко повече от 2 години като първоначално бягах, бягах с умерено темпо за около 30 минути по 4-5 пъти в седмицата. Не правех почти никакви усилия по отношение на храната и естествено килограмите ми не спаднаха особено.
След няколко месеца започнах да се интересувам от състезания по бягане и това ми помогна да се мотивирам и да увелича разстоянията. Намалих и храната, но не съм обръщала внимание на количествата мазнини или въглехидрати, което естествено не помогна много. След 2 месеца вече избягах своите първи 10 км на състезание за 1 час и 1минута. Бях толкова горда със себе си !!! След още 3 месеца тренировки избягах и първия полумаратон (21,1км) за около 2 часа и 25 минути (не си спомням точно резултата). На този етап бях спаднала с няколко килограма и се чувствах добре.  Но някак си ми липсваше нещо. Реших да се запиша в зала фитнес. Намерих една зала в моя град, където предлагаха курсове по Боди пъмп, Аеробика, Степ, Спининг и други кардио курсове. Започнах да тренирам много редовно, а заедно с това и продължавах да бягам. До 6 месеца вече бях свалила 10 кг, но не правех никакви или много малко усилия за храненето. Да поясня само, че винаги съм се старала да се храня с повече плодове и зеленчуци, но за мен проблемът бяха десертите, от които не можех да се лиша.
След 1 година избягах своя първи маратон (42,2 км) за време от 5 часа и 1 минута. Бях доста по-лека. Но след това голямо изпитание като че ли желанието ми за тренировки спадна и почти спрях да тренирам и във фитнеса и бягането. Така за около 6 или 8 месеца. Заедно с това се преместих в друг град, задълженията ми в работата се увеличиха и съвсем изключих тренировките. До този слънчев ден, когато осъзнах, че без да тренирам губя форма, и дори и да се храня добре, тялото си иска своето.
Преди почти 2 месеца, сега съм на 27, реших да започна фитнес, но не да карам разни кардио курсове без край, а да вдигам тежко, максималното, което можех. Бях научила основните движения от курсовете по Боди пъмп, така че това не беше проблем. Но имам още да се уча. Човек се учи цял живот. Трябваше да се престраша и да отида в зоната (пълна с хора от мъжки пол) и да започна. Така и направих ! Заедно с това започнах да броя калориите и то не точно калориите, а протеините, въглехидрати и мазнини. Правя и кардио, което е бягане в парка или на кардио уредите в залата. Надявам се не само да сваля килограми, но и да натрупам мускул. Истината е, че килограмите не ми пукат. Искам да се поглеждам в огледалото и да се харесвам. Ще се опитам да споделям възможно най-редовно моите тренировки и храната. След време ще споделя и снимки. Трябва ми малко повече смелост, но и този момент ще дойде. Благодаря ви, че прочетохте моята история!

Темата беше редактирана от Stefi на 22.04.16 19:52.

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Научи как работим

22.04.16
15:26

И така, вчерашния ден мина по следния начин.
Закуска : протеиново брауни с 20г масло от кашу на MyProtein
Обяд : 200г зеленчуци на тиган с половин супена лъжица зехтин (тиквички, чушки, патладжан), 80 грама пилешко филе, 40г пълнозърнест хляб намазан с 25 грама обезмасено топено сирене
Следобедна закуска : pro Milk на MyProtein с едно киви и 20 г орехи
Вечерта отидох на кино и си взех едно пакетче немазни солени пуканки, които съдържат 360 калории (81г въглехидрати, 0г мазнини и 3г протеин).
Преди лягане 25 грама казеин и половин банан.
В този ден тренирах рамена и гърди. Вече успявам да вдигна 37,5 кг от лежанка като правя първоначално 2 серии от 6 повторения. След това намалявам теглото на 30 килограма и правя още 2 серии по 10 повторения. Последната серия е с 20 килограма като се опитвам да изкарам до 20 повторения. В почивките между сериите правя по 10 лицеви опори. (Последните серии лицеви опори ги правя на колене). И гледам да почивам около минута и половина или 2 преди да започна следващата серия.
За рамена правя упражнения с щанга 15 килограма като я повдигам близо до тялото до гърдите. Правя 3 серии по 10 повторения. Също правя 3 серии по 10 повторения със същата тежест като я повдигам над глава. След това правя упражнения с гирички от 4 килограма за рамена, изпълнявам 2-3 различни упражнения.
На края на тренировката направих 45 минути монотонно кардио на велоаргуметъра като се опитвах да поддържам висока скорост. Тази тренировка изпълнявам между закуската и вечерята като половин Час преди тренировката взимам аминокиселини BCAA.
Тоталния ми прием на калории за този ден беше 1750 калории. Снимката е на обяда ! :)

Мнението беше редактирано от Stefi на 22.04.16 15:27.

Добре дошла тук и успех с целите - с бягането, с тренировките в залата и с всичко, което възнамеряваш да постигнеш. :)

23.04.16
09:11

И така вчерашния ден беше удовлетворяващ.
Закуска : протеиново брауни с 20 г масло от кашу на Myprotein
Обяд : 150 грама (претеглени в сварен вариант) пълнозърнести макарони, 30г обезмаслен ементал, 80 грама пилешко филе, приготвено с една кафена лъжичка зехтин и половин глава лук. За десерт 100г обезмаслено кисело мляко и половин протеинова вафла Quest, поръсено с канела
Вечеря: голяма зелена салата с репички и настърган морков, 130г мляно телешко, приготвено в тиган с една четвърт глава лук и една супена лъжица зехтин. Десерт отново 100г обезмаслено кисело мляко с половин банан и канела. По време на обяда и на вечерята взех и омега 3 капсули.
В този ден не отидох на фитнес. В късния следобед преди да вечерям отидох да бягам в парка като се опитах да бягам на интервали - 2км бавно, 2км бързо. Така избягах 9 км за 54 минути. Преди бягане отново пих BCAA.
Калориите ми за деня са : 1611 (127 г протеин, 142 г въглехидрати и 66 грама липиди).
Доволна съм от деня си. Проблемът ми са уикендите, когато се отпускам. Старая се максимално да се дисциплинирам...!!! (whew)

Мнението беше редактирано от Stefi на 23.04.16 09:12.

23.04.16
09:39

Поздравявам те за постигнатото до сега и ти пожелавам да продължаваш в същия дух, радвам се на борбени хора като теб :)
Имам едно въпросче, относно млечните...Защо се стремиш те да са в обезмаслен вариант? Сигурно много хора тук ще ти кажат да използваш пълномаслени млечни продукти и се присъединявам към това. Иначе храненето ти ми харесва много :)

23.04.16
11:17

Благодаря. Ще се старая да бъда възможно най-редовна с воденето на този дневник, защото мисля, че може да ми помогне с дисциплината. Що се отнася до нискомаслените млечни продукти, мнението ми е противоречиво и не знам все още какво да избера. Старая се да се храня с 25-30% мазнини (25-30% от калориите приемани през деня да идват от мазнини). Харесвам ядки и масла от ядки, харесвам и зехтин на салатите. За това си казвам, че предпочитам да ям обезмаслени млечни продукти, но да си слагам зехтин в салатата, от колкото пълномаслени, но суха салата. Това е причината. Може би греша ?! Ще съм щастлива ако разбера повече мнения по въпроса. Благодаря !!!:)

24.04.16
09:35

Вчерашната тренировка беше за крака. Протече по следния начин. ->
Първоначално бягане за загряване на пътеката за 6-7 минути.
Следват клякове с щанга.
Серия 1 : 20 кляка с 20кг
Серия 2 : 12 кляка с 50кг + 10 кляка с подскок без щанга
Серия 3 : 6 кляка с 60 кг
Серия 4 : 12 кляка с 50 кг + 10 кляка с подскок
Серия 5 : 6 кляка с 60 кг
Серия 6:  15 кляка с 30 кг
Серия 7 : 25 кляка с 20 кг
Идеята е да шокирам максимално мускула като го подлагам и на по-леко тегло с повече повторения, но и на по-тежко с по-малко повторения. Почивка около 1мин30 между серииите.
Второто упражнение беше мъртва тяга като изпълних 2 пъти по 8 повторения със свити крака и 2 пъти по 8 сумо мъртва тяга. Тежесттра ми беше 60кг.
Третото упражнение е за глутенът - с уред, на който се подпираш и с единия крак избутваш тежест назад. 4 серии на крак с 20кг по 10 повторения.
Последното упражнение е за вътрешната част на бедрата на уреда за свиване на бедрата с тежест - 3 серии по 20 повторения с 35кг.
Накрая завърших с 30 минути кардио на уред, който имитира изкачване на стълби. (като пътека за бягане, но всъщност са стълби). Това упражнение е убиец за бедрата и с него успявам да поддържам много висок пулс. В следващия коментар ще опиша храната.

Мнението беше редактирано от Stefi на 24.04.16 09:55.

24.04.16
10:18

Храна :
Закуска : протеиново брауни с фъстъчено масло, едно киви и половин банан
Обяд : пилешка кълка без кожа със 150 грама ориз и броколи, десерт кисело мляко (около 150г) с една супена лъжица мюсли и една чаена лъжичка сладко от малини
Следобяд обаче бяхме навън и отидохме в бутика на Lindt. Бях дисциплинирана максимално, но приключих с един черен горещ шоколад и 2 бонбона.
Вечеря : зелена салата с един голям домат, 35г пушена сьомга, 2 варени яйца, половин супена лъжица зехтин. За десерт обезмаслено кис мляко (100г) с канела и половин банан.
Да добавя, че след тренировка пих протеин (ProMilk). Тренирах в късния следобед.

Мнението беше редактирано от Stefi на 24.04.16 11:29.

24.04.16
11:07

Честит дневник!
Храната е на ниво. Успех! :)

25.04.16
09:13

Храната за вчера:
Закуска: протеиново брауни с фъстъчено масло, едно киви и половин банан
Обяд : 80г оранжева леща със зеленчуци (чушка, патладжан, тиквичка и домат от консерва) с кокосово мляко и къри с едно варено яйце. Понякога си правя такива експерименти и става супер. Лещата е богата на протеини. Мисля, че и днес ще ям същото !
Тренировката ми беше 7км бягане за 45 минути. Преди тренировка -аминокиселини BCAA. След бягане не пих протеин, защото вечерята ми беше точно след това.
Вечеря : голяма салата от лилаво зеле, настъргани моркови и репички, с една чаена лъжица зехтин. Заедно с това 120г скумрия със сос барбекю (съвсем малко), 2 филийки безглутенов хляб (нямам проблеми с глутена, но вкуса на този хляб е супер, направен е с киноа и просо) и 25 грама обезмаслено топено сирене. Не взех десерт, а само си нАправих зелен чай с вкус на ягода преди лягане.
Калориите ми за деня - 1668 калории, 107 протеини, 148 въглехидрати и 67 г мазнини. Протеините ми са ниски. Стремя се към 130 грама на ден. Трябваше преди лягане да пия казеин, но толкова се бях наяла с това зеле...

25.04.16
16:02

Днес тренирах сутринта.
Загряване 7 минути велоергометър
Тренировката беше бицепс трицепс, но някои упражнения натоварваха и гърба и рамената.
-Дърпане на тежест с въже за бицепс “rope biceps curl ” 3x15 с 12,5 кг
-Дърпане на тежест с въже за трицепс “rope triceps extension” 3х15 с 12,5 кг
- Набиране на уред за набиране. На 45кг (всъщност тялото ми става 45 кг по-леко и така се набирам на лост). Изпълнявам 4 серии нормално хващане с близки ръце и 4 серии обратно хващане пак с ръце малко по-широко от рамената. Ще потърся видео, за да ви покажа.
- “biceps curl bar” с 3х15 с 10кг. Опитах и една серия с 15 кг, но беше трудно.
-лежанка с щанга и сваляне на щангата към челото “lying triceps extension” 3x15 с 10кг
-повдигане на щанга от лежанка със свити ръце към корема и обратно над гърдите. 3х15 с 10кг.
-seated dips с 40кг 3x15
Накрая приключих с 20 минути бягане на пътеката. Интервално бягане -45 секунди спринт и 1мин15 леко бягане.
Какво мислите за моята тренировка ?

Мнението беше редактирано от Stefi на 25.04.16 16:21.

25.04.16
21:46

Храна :
Закуска : протеиново брауни MyProtein с 20г фъстъчено масло, едно киви и половин банан
Преди тренировка BCAA
След тренировка изпих една кутийка ProMilk.
Обяд като вчера : 80г леща със зеленчуци, къри и кокосово мляко с едно яйце.
Следобяд : QuestBar
Вечерята малко се отпуснах - зелена салата със маруля, спанак и рукола, домат, 100г варен ориз и едно кюфте от свинско месо (100 г). Десерт обезмаслено кисело мляко с половин банан и канела и две блокчета черен шоколад.
Калориите ми за деня са : 1734 (123 грама белтъчини, 182 грама въглехидрати, 61 грама мазнини). Въглехидратите са ми малко много, но така ми се ядеше шоколад. Трябва да го скрия в дъното на хладилник и да се сещам веднъж седмично... :(
До края на вечерта ще изпия един чай. За утре съм си купила ягоди !!! 8-)

26.04.16
15:14

днес ми беше много трудно да стана, да се наглася и да отида на фитнес.... Избутах се някак си от леглото и тръгнах. Вън е страшно студено и вали, а това никак не ме мотивира !
И така изпълних около 30-35 минути упражнения за корем и талия. Всякакви видове коремни преси и упражнения с тежест и без тежест. След това направих 45 минути монотонно кардио с велоергометъра.
Вечерта трябва да бягам, защото се подготвям за едно състезание по бягане 10км и искам да избягам за по-малко от 55 минути. Но дано времето да се пооправи... :(

Мнението беше редактирано от Stefi на 26.04.16 15:18.

26.04.16
22:02

Днес не бягах. Дъждът премина в сняг и съвсем ме отказа...
Храна :
Закуска : протеиново брауни с 20г фъстъчено масло и 160г ягоди, 3 капсули омега 3
След това тренирах и преди тренировка пих аминокиселини BCAA.
Обяд: зеленчуци на тиган с малко доматен сос и зехтин, 30г обезмаслен кашкавал, едно соево кюфте, една филийка безглутенов хляб с топено сирене (нямам проблеми с глутена, но този хляб е страшно вкусен с киноа и просо). След това пих 200мл мляко с кафе.
Следобед изядох една протеинова вафла на MyProtein.  Гледам да ги избягвам, защото съдържат много захар, но ги бях купила и трябва бавно по бавно да ги изям. Иначе са много вкусни, а и съдържат бая протеин.
Вечеря : 80 г кюфте от пилешко месо с кетчуп, 60г варен ориз, и 200 г пюре от карфиол (леко сварен карфиол, който е пасиран и в него се добавя малко чесън. Може да добавите и масло, аз не го направих. Поръсвате после с всякакви подправки, които ви харесват за вкус.) За десерт изядох 100г обезмасено кисело мляко с половин банан и канела.
Калории за деня : 1684 (128 белтъчини, 134 въглехидрати, 68 мазнини).
Доволна съм от деня си. Преди да си легна ще изпия един чай без захар.

27.04.16
10:27

Пиша ви да ви споделя рецептата за моята закуска днес !!! Беше супер.
Кекс на микровълнова :
Един добре узрял банан се намачква с вилица в една купа, добавя се едно яйце и всичко се разбърква, после се добавя и 1ч.л бакпулвер. Накрая добавяте 35 грама овесени ядки (финни, не съм пробвала с едрите). Всичко се смесва добре и се слага за 2 минути в микровълновата. Аз добавих и 15 грама суроватъчен протеин и 2-3 супени лъжици вода (не е задължително, защото има и белтъчини от яйцето)
След 2-3 минути изваждате купата и го слагате в чиния. Гарнирате с каквото си искате. И става супер. Аз добавих ягоди, настърган кокос и 15 грама фъстъчено масло !
Калориите за тази закуска заедно с ягодите, фъстъченото масло и суроватъчния протеин са : 462 ( 27 белтъчини, 53 въглехидрати, 17 липиди).
В интернет има много такива рецепти. Вие пробвали ли сте кекс на микровълнова ? Какво мислите за моята рецепта ?

Мнението беше редактирано от Stefi на 27.04.16 10:28.

27.04.16
14:10

Тук половината форум сме привърженици на кексчета в микровълнова :D Нацелила си мястото ;) Твоето изглежда страхотно, аз използвам почти същите съставки (sun)

27.04.16
14:49

Хаха, нова съм все още и сега тепърва откривам форума. Значи и аз се присъединявам към любителите на кексчета !!! :D

27.04.16
15:42

А това кексче с консистенцията на истинско кексче ли е или е глетаво?

27.04.16
15:56

ОТ моят опит, ако сложиш протеин въобще не е глетаво, дори става леко сухо. Ако е без протеина, но със всички други съставки е някак по-влажно... Но все така вкусно ;)

Мнението беше редактирано от Sanya на 27.04.16 20:29.

29.04.16
14:59

Здравейте, 2 дена не съм писала. Но продължавам с тренировките.
Кексчето в микровълнова според мен е като нормално кексче, но му липсва коричката. Толкова е лесно да се приготвя и заедно с това здравословно и държи сито бая дълго време.
И така :
В сряда не отидох на фитнес, а само бягах 8км в парка като направих няколко ускорения по 30 секунди (30 сек спринт и 1 минута леко бягане). Сигурно съм направила 8-10 ускорения. Бая се изморих.
Храната беше месо, риба, зеленчуци и малко ръжен хляб.
Калории 1730
Б 139
В 161
М 59

29.04.16
15:16

Вчера малко прекалих с калориите (пак ядох черен шоколад).
Закуска : редовното протеиново брауни с масло от кашу и 2 кивита
Обяд : 150г скумрия, 150г варен ориз, 100г кисело мляко и 2 блокчета шоколад или май бяха 3.
Следобед: филийка хляб с масло от кашу и мед... ProMilk
Вечеря : домашни пилешки кюфтенца (от пилешки мляно месо), зелена салатата домати и 100г пълнозърнести макарони.
Калориите за деня са около 2000
Б 131
В 171
М 87

Всъщност калориите в повече идват не от шоколада, а от многото масло от кашу. Но толкова ми харесва.... Ще трябва да го мажа на още по-тънък слой.. :(

Спорт за този ден : отидох във фитнеса и просто направих няколко упражнения за крака и няколко упражнения за гръб. След това 20 минути на уреда за гребане и 30 минути на уреда за изкачване на стълби. Не исках да си натоварвам мускулите и карах на леки упражнения и много кардио, защото днес в петък ще бягам състезание 10 км и не исках да имам мускулна треска.

Днес сутринта усещам лека болка в горната част на гърба, но нищо сериозно. Бягането е вечерта в 19.30. Ще ви пиша след това повече. Надявам се да избягам за 55 минути, но ще е трудно. Не съм бягала по това трасе, а вчера като ходих да си вземам номера, други бегачи ми казаха, че имало много хълмчета.
Ще я видим тази работа. Очаквам с нетърпение.. 8-)

Мнението беше редактирано от Stefi на 29.04.16 15:17.

29.04.16
18:13

Здравейте,
Току-що получих поръчката си от i-herb. Взех си вега протеин с вкус на ванилия и аминокиселини и BCAA. Ще изпробвам даже аминокиселините преди днешното състезание. Ще кажете “допинг” ? :D
Искам да променя малко източника на протеин след тренировка и четох много добри отзиви за този. Беше на голяма промоция в i-herb иначе е много скъп. 8-) Не бих могла да си го поръчам на ново след като свърши. Някой пробвал ли е вегетариански протеини на прах и кой бихте ми препоръчали?

30.04.16
10:47

Здравейте,
Вчера избягах 10те километра за 57.05 минути. Грешката ми беше, че тръгнах прекалено бързов началото, а в края имаше нагорнища и ми взеха силите. (whew)Все пак съм доволна, беше весело, хората ме подкрепяха. Децата подаваха ръка да те подкрепят. Обожавам състезанията. Сега ще си намеря програма за подготовка и след няколко седмици ще се запиша на друго състезание(whew).
След състезанието ядох една малка кутийка с пържени картофи... Иначе храната за деня ми беше добре с изключение на това.

Днес си приготвям парцалите и утре рано сутрин излитам за България за една седмица 8-). Ще бъде трудно с храната, но Великден е ... Ще се постарая и да бягам и ще си намеря фитнес за 1-2 тренировки поне. А вие как прекарвате почивните дни?

30.04.16
10:57

Храна:
Закуска : протеинов хляб с 15г масло от кашу и 12 г мед.
Обяд: телешко кюфте 120г с едно яйце, 150 г пълнозърнести варени макарони и 100 г пюре от карфиол.
Изядох 1 протеинова вафла следобед.
Вечеря след състезанието : към 150г пържени картофи :(  и 3 малки парченца кекс за спортисти.
Сметнах си калириите и ще се гръмна. Все ще си остана дебела ако се храня така...(sweat)
1900 ккал
90 б
223 в
66 М
Претъпках се с въглехидрати... ;(
Ще си седя дебела май цял живот...:(

Мнението беше редактирано от Stefi на 30.04.16 11:07.

09.05.16
17:49

Здравейте,
Отдавна не съм писала. Бях в България при близките за празниците. Беше ми се насъбрало толкова много, че реших да си почина и да не броя калории и храни. Старах се да тренирам, но не можах да намеря добър фитнес. И с гадното време направих една единствена тренировка с тежести във фитнеса на цяло тяло и един път бягане на стадиона - около 5 км. Няколко пъти се сещах и правех дребни упражнения със собствено тегло вкъщи, но това за не повече от 15 минути.
Храната беше катастрофа. Старах се да не ям много козунаци, но са ми слабост. Хапнах и агнешко (опитах се максимално да махна мазното). Ядох и от бабиния ориз с дреболийки... Тотална катастрофа. Не знам как да ви го опиша... Заедно с това ядох и шоколад. Пих малко кола... Вчера се върнах обратно и от днес отново започвам сериозни тренировки и следене на храната.
Така намерих една интересна програма в един американски сайт за бодибилдинг. Програмата е на Lee Labrada за 12 седмици тотална трансформация на тялото. Някой познава ли я ? Качвам и линк.

09.05.16
17:55

Lee Labrada

Какво мислите за тази програма? Аз мисля да я следвам, но не буква по буква, защото искам и да бягам. Така мисля в някои дни да заменя кардиото с бягане в парка вместо велоергометър.

Мнението беше редактирано от Stefi на 09.05.16 17:55.

13.05.16
16:04

Здравейте,
За сега тази фитнес програма върви добре. С изключение на ден 3, когато не успях да направя 30 минутно кардио, но пък вчера повъртях малко велоергометър. Харесва ми, че програмата е разделена на “pull day”, където де тренира гръб и бицепс, “push day” - рамо, трицепс и гърди и ден за крака и корем. Това някак си ми позволява да не разделям тренировките на ден за гърди, ден за гръб, ден за крака и така да не успявам да направя всички мускули в една седмица.
Така днес беше за мен “pull day” и тренирах гръб и бицепс. За гръб изпълних 4 упражнения (добавих още 2 в сравнение с програмата), а за бицепс изпълних 2. Накрая приключих с 30 минутно изкачване на стълби.
Прибрах се и си хапнах 110 грама спагети с копър и една чаена лъжица сметана заедно с 55 грама пушена сьомга. За десерт си направих плодова салата с ягоди, 5-6 боровинки и половин банан заедно с кисело мляко и 10 грама мед.
На закуска си хапнах протеинов хляб с половин банан и фъстъчено масло.
За вечерта се притеснявам, защото ще имаме гости, а в такива моменти ми е трудно да стоя дисциплинирана. Все пак съм решила да си хапна от месото, но няма да пия алкохол, нито чипс...
Малко ми е трудно да пиша всекидневно в дневника, но ще се опитам да го водя максимално често. Чета и вашите дневници и се възхищавам на много от вас. Дано един ден да успея да бъда толкова дисциплинирана като някои от вас както по отношение на тренировки, така и за храната (винаги ми е била проблем тази храна... Лакомията е лошо качество...)

14.05.16
09:23

Здравейте,
Днес е нов ден. Вчера с гостите малко се отпуснах. Разбирайте, че пих вино и ядох сладолед за десерт. Но днес всичко се връща в нормата. И сега отивам са побягам 40 минути.
Не ви споделих за мускулната треска. Ще ме побърка.  От както тренирам редовно имам постоянна мускулна треска. Мажа се с разни гелчета с арника, разтягам се, но все същото. Не знам как да облекча положението... :(
Хубав ден на всички.

17.05.16
12:26

Здравейте, реших да си почина 2 дена през събота и неделя и да не спортувам, защото просто вече всяко мускулче на тялото ми ме болеше. Така вчера с нови сили се върнах в залата. Вярно е, че в програмата се тренира всеки ден, но за мен просто е непосилно...:( Храната ми беше главно от месо и зеленчуци. Позволих си само с една чаша бяло вино и може би 15 резенчета пържени картофи заради празника на един приятел. Всичко друго беше ОК. Не съм брояла калории, но вече започвам да свиквам с количествата и понякога ми идва в повече да тегля всеки път храната си.
Вчера отидох в 7.30 на фитнес и изкарах 45 минути кардио на велоаргуметъра. След това бях в супер форма. Закусвах една палачинка от 35 грама овесени ядки, яйце, 2-3 супени лъжици кисело мляко. Всичко това се пече на тиган и после се гарнира с каквото си пожелаете. Аз добавих малко мед и масло от кашу.
За обяд и вечеря - ядох една салата със сьомга, картофки, маруля в огромно количество и домати. Всичко това подправено с малко балсамов оцет и репично олио. Знам, че репичното олио е богато на омега 3, докато зехтина и олиото са омега 6. За това доста често го използвам за салати. Да отбележа само, че това олио не търпи термична обработка.
Вечерта отново отидох на фитнес. Тренировката беше за крака.
Кляк с щанга на гърба - 4x10 с 50кг
Ходещи Напади с 25 килограма по 10 на крак / 3 серии
Добро утро - 30 кг 3х12
Свиване на крака от легнало положение с 15 килограма - 4x12
Коремни преси на уреда - 35 килограма по 20 повторения - 4 серии
Наклон с диск (за талията) 15 килограма по 3 серии 20 повторения на всяка страна.

Днес е нов ден.
Пак правих кардио, но да видим дали вечерта ще имам сила за нова тренировка...

17.05.16
13:06

казано от Stefi на 17.05.16, 12:26:

Знам, че репичното олио е богато на омега 3, докато зехтина и олиото са омега 6. За това доста често го използвам за салати. Да отбележа само, че това олио не търпи термична обработка.

До съвсем близкотоминало, рапицата е била единствено техническа култура, негодна за човешка консумация,също както олиото извлечено от нея. Евтино е за производство, но не става за храна, защото съдържа вещества, които са доказано вредни за човешкия организъми освен това са ужасни на вкус. Група учени обаче модифицират семената така, че да премахнат от тях тези субстанции и така получават “ядливо” олио. Така че, рапичното олио е или генно модифицирана храна, или неядливо.
Относно Омега 3 - съдържа известно количество ALA, която по-голямата част от населението на планетата не са в състояние да обработят до Омега 3 МК, която организма може да употреби (също както лененото семе).
Така че, да ядеш рапично олио заради омега 3 е както да ядеш маргарин заради фибрите му.

17.05.16
13:14

казано от Маргарита Манева на 17.05.16, 13:06:

казано от Stefi на 17.05.16, 12:26:

Знам, че репичното олио е богато на омега 3, докато зехтина и олиото са омега 6. За това доста често го използвам за салати. Да отбележа само, че това олио не търпи термична обработка.

До съвсем близкотоминало, рапицата е била единствено техническа култура, негодна за човешка консумация,също както олиото извлечено от нея. Евтино е за производство, но не става за храна, защото съдържа вещества, които са доказано вредни за човешкия организъми освен това са ужасни на вкус. Група учени обаче модифицират семената така, че да премахнат от тях тези субстанции и така получават “ядливо” олио. Така че, рапичното олио е или генно модифицирана храна, или неядливо.
Относно Омега 3 - съдържа известно количество ALA, която по-голямата част от населението на планетата не са в състояние да обработят до Омега 3 МК, която организма може да употреби (също както лененото семе).
Така че, да ядеш рапично олио заради омега 3 е както да ядеш маргарин заради фибрите му.

Благодаря за мнението. Не съм много наясно с нещата. Истината е, че преди време една диетоложка тук във Франция ме посъветва да заменя зехтина за рапично олио в салатите понеже има повече омега 3 от омега 6. Не съм търсила повече информация. Ще се информирам малко повече за това и ще пиша пак. :)

17.05.16
13:22

казано от Stefi на 17.05.16, 13:14:

Благодаря за мнението. Не съм много наясно с нещата. Истината е, че преди време една диетоложка тук във Франция ме посъветва да заменя зехтина за рапично олио в салатите понеже има повече омега 3 от омега 6. Не съм търсила повече информация. Ще се информирам малко повече за това и ще пиша пак. :)

...значи диетолозите не само в България имат още много какво да четат преди да започнат да вземат пари от хората.

17.05.16
13:31

казано от Маргарита Манева на 17.05.16, 13:22:

казано от Stefi на 17.05.16, 13:14:

Благодаря за мнението. Не съм много наясно с нещата. Истината е, че преди време една диетоложка тук във Франция ме посъветва да заменя зехтина за рапично олио в салатите понеже има повече омега 3 от омега 6. Не съм търсила повече информация. Ще се информирам малко повече за това и ще пиша пак. :)

...значи диетолозите не само в България имат още много какво да четат преди да започнат да вземат пари от хората.

Хаха, навсякъде има компетентни и некомпетентни, както в България така и в чужбина. Явно не съм имала късмет ! ;) Има и други неща, които тази диетоложка сериозно беше объркала. Караше ме например да се храня с 50 процента въглехидрати и 20% белтъчини. А за някой, който спортува като мен и вдига тежко, белтъчините трябва да бъдат много повече. Отдавна вече не следвам нейните съвети и мога да кажа, че резултатите върху тялото ми започват да се виждат много повече от преди.
Но тази вечер започвам да чета за репичното олио. Благодаря ти отново за забележката.

казано от Маргарита Манева на 17.05.16, 13:06:

Група учени обаче модифицират семената...

Ако не се бъркам, Монсанто популяризира модифицирана версия на рапицата, а още преди това (че и след) масово се замаскира името като “Канола”, за да е по-продаваемо. За щастие все още има маслини и кокос.

17.05.16
14:19

казано от Димитър Михайлов на 17.05.16, 14:09:

казано от Маргарита Манева на 17.05.16, 13:06:

Група учени обаче модифицират семената...

Ако не се бъркам, Монсанто популяризира модифицирана версия на рапицата, а още преди това (че и след) масово се замаскира името като “Канола”, за да е по-продаваемо. За щастие все още има маслини и кокос.

А тук във Францията рапицата е навсякъде. Да кажем примерно, че е като слънчогледа в България. Сега понеже е и периода на цъфтеж и само като тръгнеш с колата някъде извън града и си заобиколен с огромни полета от рапица. Не знам дали е толкова вредна като палмовото масло примерно...  Никой тук не говори за вредите. Оитвам се да намеря научна статия или поне достоверен източник за вредите и за генната модификация, но в момента съм на работа и не е точно времето. Ако намерите източници, моля споделете. Ще ми бъде интересно да прочета. :)
То и зехтина си ми харесва повече на салата, но се насилих за тази рапица, че уж полезна била в салати.(envy) А аз по принцип съм човек, който рядко сляпо вярва на всичко, което чуе и се интересува и търси допълнителна информация. А с тази рапица жестоко се издъних. (sweat)

17.05.16
14:23

Много важно ,ако генно модифицирано-куп храни са така..и то доста отдавна.

17.05.16
14:32

казано от Stefi на 17.05.16, 14:19:

А с тази рапица жестоко се издъних. (sweat)

Ти пък...няма издънване, има проба-грешка. Човек всеки ден научава нови неща и се променя спрямо новото знание, което е получил.
И аззнам че във Франция рапичното масло се използва практически във всичко.
Митко, не знам дали са Монсанто, мисля че бяха канадци, защото на някои източници превеждат “канола” като “canadian oil (low acid)”. Някои хора са съвсем ОК с консумацията на ГМО храни (да се разичава от култивирани сортове), но мисля че резултатите от тях са налице и стават още по-ясно видими.

Мнението беше редактирано от Margi на 17.05.16 14:32.

казано от Stefi на 17.05.16, 14:19:

с тази рапица жестоко се издъних. (sweat)

Спокойно, нищо фатално не е станало, ще живееш. :)

казано от Stefi на 17.05.16, 14:19:

Никой тук не говори за вредите. Оитвам се да намеря научна статия или поне достоверен източник за вредите и за генната модификация, но в момента съм на работа и не е точно времето.

Вредата от дадена храна винаги е в контекст. И ресурсите за масова информираност в страна като Франция са значително по-сериозни от тези у нас. Отделно от това ние сме традиционно с по-високо конспиративно мислене. Така че не отнема много време да се породят съмнения дори за храни, които са напълно окей.

За добро или за лошо ние правим избор на база възможности, не само на база знания. Така че невинаги изборът е перфектен. Но ето, преди си направила един избор, сега знаеш повече, правиш друг избор - по-добър.

И вдигаме КПД-то на дневника. :)

Мнението беше редактирано от Димитър Михайлов на 17.05.16 14:36.

17.05.16
14:43

казано от Маргарита Манева на 17.05.16, 14:32:

Митко, не знам дали са Монсанто, мисля че бяха канадци, защото на някои източници превеждат “канола” като “canadian oil (low acid)”. Някои хора са съвсем ОК с консумацията на ГМО храни (да се разичава от култивирани сортове), но мисля че резултатите от тях са налице и стават още по-ясно видими.

Канадци са, само с тази подробност, че не е ГМО продукт, а е селектиран сорт още 1973 година.
ГМО сортове рапица са продукти на Баер с някакви китайци, както и на Монсанто, но много по-късно(преди 7-8 години) и не е за масло за хранителната индустрия.

Мнението беше редактирано от James Hinks на 17.05.16 14:46.

17.05.16
15:28

Мисля, че не се води за ГМО, защото щеше да се забрани в Европа. Но четейки из нета видях доста мнения и съм категорична, че повече няма да слагам този боклук в салатите. Предпочитам да си взимам рибеното масло и лен за омега 3. ;)
Този форум е невероятен и много се радвам, че се включих и че си направих дневник. (inlove)

17.05.16
15:40

Не мисля, че Европа е толкова строга относно ГМО. А дори и да не те притеснява това, мен лично би ме притеснил факта, че екстракцията на маслото става с химически разтворител.
Съжалявам, че ще те разочаровам още веднъж, но лененото масло също не е добър източник н омега 3.
Моят личен избор би бил на продукти с омега 3 би бил: омега 3 масло от водорасли. крилово масло, рибено масло...в този ред, с изключение на рибеното, тъй като стомаха ми не се спогажда с него.

Прескочи до:

Направи първата стъпка към твоята цел.

Попълни анкетата и наш консултант ще се свърже с теб, за да научиш и обсъдите как нашият метод ще е от полза за теб и целите ти.

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1