Разпределение на В/П/М

12.05.16
16:02

Здравейте! Отскоро започнах да смятам освен калориите си, за да съм в калориен дефицит и количественото разпределение на въглехидрати, протеини и мазнини в тях. Избрах да започна с разпределение 40/35/25 (В/П/М). На ден калорииния ми баланс е 2030 калории, сметнат с 4 тренировки седмично и за да съм в дефицит ги свалям до 1600 дневно. Съответно разпределението ми се получава 160 гр въгл., 140гр протеин и 45 мазнини. Въпроса ми идва точно тук- произлизайки от твърдението, че е хубаво да де приемат около 2гр протеин на килограм от теглото на мен ми е получава да приемам по 95гр на ден и по този начин тези 140гр , които съм разпределила ми се струват много. От друга страна обаче не мисля че е редно и да прехвърлям оставащите 45 грама към въглехидратите, защото така ще станат 205гр на ден а това е твърде много. Моля за помощ и съвет как да постъпя. :)

От една страна е по-разумно да работиш с абсолютни величини (g или g/kg), а не с относителни (%).

От друга страна без никакво колебание можеш да прехвърлиш тази енергия към мазнини.

От трета страна баланс при 3.5 g/kg въглехидрати си е чиста ВВД, което не съм сигурен, че е добра стратегия за отслабване. :)

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 12.05.16 16:15.

12.05.16
16:50

казано от Кольо Пияндето на 12.05.16, 16:14:

От една страна е по-разумно да работиш с абсолютни величини (g или g/kg), а не с относителни (%).

От друга страна без никакво колебание можеш да прехвърлиш тази енергия към мазнини.

От трета страна баланс при 3.5 g/kg въглехидрати си е чиста ВВД, което не съм сигурен, че е добра стратегия за отслабване. :)

Благодаря за мнението. :) Съгласна съм, че не бива да ги премествам във въглехидратите, много ще дойдат. А ако отидат към мазнините 85 грама няма ли да са много за сваляне на килограми? Вместо това бих ли могла да сваля калориите с още 100 и те да са за сметка на 20 гр от протеина? Или 530 ккал надолу от кал. баланс са много?

Аз ти думам нещо за величините, ама... :)

530 kcal за теб са излишно агресивен дефицит.

Няма да имаш проблем с това количество мазнини...

P.S. При твоите 47-48 kg тегло - какво всъщност имаш да сваляш?
Ако си висока 140 cm - ОК, но ако не си...

P.P.S.

казано от A. D. на 12.05.16, 16:50:

Съгласна съм, че не бива да ги премествам във въглехидратите, много ще дойдат.

Въглехидратите ти в момента са 3.5 g/kg… ти се чудиш дали да не ги качиш до 4.3 g/kg.

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 12.05.16 16:59.

12.05.16
17:06

казано от Кольо Пияндето на 12.05.16, 16:53:

Аз ти думам нещо за величините, ама... :)

530 kcal за теб са излишно агресивен дефицит.

Няма да имаш проблем с това количество мазнини...

P.S. При твоите 47-48 kg тегло - какво всъщност имаш да сваляш?
Ако си висока 140 cm - ОК, но ако не си...

P.P.S.

казано от A. D. на 12.05.16, 16:50:

Съгласна съм, че не бива да ги премествам във въглехидратите, много ще дойдат.

Въглехидратите ти в момента са 3.5 g/kg… ти се чудиш дали да не ги качиш до 4.3 g/kg.

154 см съм, искам да сваля 2- 3 килограма мазнини и да започна програма за покачване на ММ.

Добре, ако говорим за величини, а не проценти 1.5 въглехидрат по теглото ми са 72 гр, мазнините по 0.7 са 33гр и по 2.5 са 120гр. Така са по правилни нагледно, но в този случай калориите не са ли нищожни?

Много хубаво си помисли дали тези 2-3 kg надолу ще ти донесат търсения ефект, т.е. дали именно те са ти “проблемът”. Според мен ти трябва нещо съвсем различно, но... както и да е. Калориите не са нищожни в нито една ситуация. Моят съвет е следният - сметни си енергийния баланс и заложи не повече от 20% енергиен дефицит в него. След това нагласи храната така, че да има около 90-95 g белтъчини и около 70-80 g въглехидрати дневно, а останалата енергия (до търсеното количество за деня) да идва от мазнини.

12.05.16
18:17

казано от Кольо Пияндето на 12.05.16, 17:13:

Много хубаво си помисли дали тези 2-3 kg надолу ще ти донесат търсения ефект, т.е. дали именно те са ти “проблемът”. Според мен ти трябва нещо съвсем различно, но... както и да е. Калориите не са нищожни в нито една ситуация. Моят съвет е следният - сметни си енергийния баланс и заложи не повече от 20% енергиен дефицит в него. След това нагласи храната така, че да има около 90-95 g белтъчини и около 70-80 g въглехидрати дневно, а останалата енергия (до търсеното количество за деня) да идва от мазнини.

Какво по-различно нещо ми трябва? Покачване на ММ? Всяко мнение на по-знаещи от мен би ми било от полза, така че сподели ако искаш.

казано от A. D. на 12.05.16, 18:17:

Какво по-различно нещо ми трябва? Покачване на ММ? Всяко мнение на по-знаещи от мен би ми било от полза, така че сподели ако искаш.

Преди всичко уточнявам, че няма как да бъда сигурен (по напълно обясними причини), но малко повече мускулчета вероятно ще окажат по-забележимо положително влияние върху фигурата ти спрямо 2-3 kg по-ниско телесно тегло (това няма как да е само за сметка на мазнини). Да изглеждаш добре не е свързано с определено показание на кантара, а с определени тонус, кондиция, здравословно състояние и телесна композиция (съотношение между мускулатура и телесни мазнини).

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 13.05.16 09:45.

13.05.16
12:10

казано от Кольо Пияндето на 13.05.16, 09:34:

казано от A. D. на 12.05.16, 18:17:

Преди всичко уточнявам, че няма как да бъда сигурен (по напълно обясними причини), но малко повече мускулчета вероятно ще окажат по-забележимо положително влияние върху фигурата ти спрямо 2-3 kg по-ниско телесно тегло (това няма как да е само за сметка на мазнини). Да изглеждаш добре не е свързано с определено показание на кантара, а с определени тонус, кондиция, здравословно състояние и телесна композиция (съотношение между мускулатура и телесни мазнини).

Ами мисля си и аз дали това не е най-добрия вариант за мен и в крайна сметка реших да остана още 2 седмици в режим сваляне на мазнини( не заради показанията на кантара, просто виждам, че имам излишни такива). А после рязко ли да кача калориите, когато почна да качвам? И мога ли да стъпя на калорииния си баланс, защото повече от 2030ккал на моите скромни 154см ми се струват много и се страхувам да не започна вместо мускул да качвам мазнини..

Не виждам смисъл от рязка промяна в енергийния прием.
Постепенно тръгни към баланса и натискай здраво силовите тренировки.
Искрено се надявам, че не тренираш с розовите гирички...

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 14.05.16 09:58.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1