01.06.17
08:19
Боксов чувал - 3*100, 3*50, 3*20,3*10 - прави. Удари с рамо - 3*10 на рамо.
Кростренажор
05.06.17
11:08
05.06.2017г.
Дойде ми голямо желание да въртя бухалката в двора, бос на тревата. Започнах с въртене, по 2*10 със смяна на водещата ръка. После субури 2*5. Много изкривих и направих разтежение от вътрешната страна на бедрото. Не е нещо сериозно, но болката е неприятна.
Окосих ръчно 300 м. трева до гърдите, не съм забравил да кося. Това ми е любимото занимание.
Започвам втора седмица без да ми се пие алкохол и съм сериозно притеснен. Жалко, че в Перник няма изявен психолог (с когото да не съм работил по общ случай).
Мнението беше редактирано от Daniel Georgiev на 05.06.17 11:22.
08.06.17
09:15
08.06.2017г.
От няколко дена работя по градината и нивата, доста енергия и време отива. Упражненията са спорядъчни и нямам какво да опиша. Но пък ми се и пие, и яде. Психолог намерих, но май няма да има нужда. Открих си нова рецепта. Понеже купих доста дебели вратни пържоли, реших да ги мариновам. Използвах пелин и малко сол. След 24 часа престой в марината станаха много сочни, крехки и леко пикантни. До сега с никаква подправка не са ми се овкусявали така, от пелина има и малко люто, и малко горчиво като черен пипер, нещо като джинджифил го докара.
Мнението беше редактирано от Daniel Georgiev на 08.06.17 12:03.
08.06.17
10:22
Качественото мариноване е на светлинни години пред лекото подправяне малко преди печене на пържоли. Няма място за сравнение.
Освен винце друг вариант е да използваш бира или пък лимонов сок при липса на другите две. Сол и пипер на вкус, половин глава лук или една цяла според количеството пържоли...и чесънче. Захлупваш с нещо и в идеалния случай готвиш след поне 12 часа.
Чрез мариноването всичко това навлиза навътре в тъканите на пържолата, докато с лекото подправяне всичко е повърхностно.
Но си трябва предварителна организация и планиране с 1 ден напред. Аз за съжаление още не съм стигнал до там. Купувам и готвя веднага. 🙂
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 08.06.17 11:05.
Прясното месо иска узряване на 3-5градуса поне 3-4 дена преди да почне да се готви.А ако знаеш ,кога точно е заклано животното,този период е около 10 -12дена.
Става въпрос за месо,което не е било замразявано,а ако е било,то едно мариноване от 48 часа само в бяло вино-също върши работа...но виното се подменя на 24 часа)))Разбира се виното трябва да е качествено,с разни бълвочи от 4-5 лв за бут.,не очаквайте добри резултати.
08.06.17
11:44
Със замразено месо храня само кучето и котките, макар, че и това искам да се промени. Наясно към, че мариноването е сравнително безполезно, но пък вкарва някой и друг вкус. Иначе, жилавите меса им виждам сметката с ракия в марината.
За телешко месо може и 15 дни зреене, когато е качествено няма как да се развали. Жилите и ципите вътре стават годни за консумация.
Откакто не работя във кравефермите, трудно разбирам кога е клано животното. Поне в месарницата, от която купувам дават информация, но честно казано повърхностно следя тази информация. Основно разчитам на цвета, визуално.
Nervak, шапка ти свалям. Добро месо, между 10 и 20 лв. за килограм + 10 лв. за вино, сметката става солидна. Но това е пътя. Често ми се случва да нямам тези финансови възможности и просто не ям месо, а чушки.
В кръга на шегата, понеже е сезонно, може да мариновам пилешкото с мастика и мента, тогава какво ядене ще падне.
При мариноването проблема е не какво влиза в тъканите, а какво излиза. Излиза цялата течност, която се намира между мускулните влакна. И естествено губим най-ценното от месото.
Мнението беше редактирано от Daniel Georgiev на 08.06.17 12:05.
12.06.17
08:35
12.06.2017г.
Днес ми се ще да направя равносметка от миналата седмица. Рязко увеличих физическата активност.
- 700 км. шофиране
- 10 часа ръчна селскостопанска работа
- 2 часа вътрешни ремонти на дограма
- 3 часа ръчна дървообработка
- Изпълнение на редовните работни задължения. Там пък се появиха едни 4 дни с по един час джага, отново работим с деца в залата ни.
През цялата седмица тонусът ми беше добър. Отдавам го на 6 - те литра сода с лимон.
Храната ми не покриваше дневните нужди. Мастни резервоари се свиха видимо - ханш, талия, корем.
Упражнения с бухалката - през ден. Вработване - 10 бр. пълни завъртания на ръка. 10 бр. субури на ръка.
Мнението беше редактирано от Daniel Georgiev на 12.06.17 08:39.
13.06.17
08:14
13.06.2017г.
Снощи със сина ми (2г. и 5м.) ходихме на лостовете. Той направи 2*5 асистирани набирания, аз 1 чисто. Той направи три опита за коремно обръщане асистирано, аз нито един.
Днес:
2*5 повдигания на крака на успоредка. По план трябваше да има и кофички и набирания, но не ми тръгнаха. След 50 минути седене в автобуса като се кача на лостове и успоредка, не мога да се помръдна.
Боксов чувал, прави - 3*100, 3*50, 3*20, 3*10
Допълних 15 лицеви опори + 3*5
Мнението беше редактирано от Daniel Georgiev на 13.06.17 16:06.
13.06.17
11:02
Ако някой има законен пистолет, да дойде да ме гръмне. Ще подпиша предварително, че аз съм го нападнал и е било самозащита. Ще му платя пътните разходи и дневни. Причината - гледам изпълнение на бицепсово сгъване, елементарно, просто, обикновено упражнение. Те хората си сядат, слагат си опора на лакътя, ръката опряна и си сгъват. Аз прав, без никаква опора, не сгъвам, а размахвам някакви си 13 кг. Явно ще се започва от А и Б, кръгови.
казано от Daniel Georgiev на 13.06.17, 11:02:
Ако някой има законен пистолет, да дойде да ме гръмне. Ще подпиша предварително, че аз съм го нападнал и е било самозащита. Ще му платя пътните разходи и дневни. Причината - гледам изпълнение на бицепсово сгъване, елементарно, просто, обикновено упражнение. Те хората си сядат, слагат си опора на лакътя, ръката опряна и си сгъват. Аз прав, без никаква опора, не сгъвам, а размахвам някакви си 13 кг. Явно ще се започва от А и Б, кръгови.
Може и прав без опора, но трябва да следиш лакътя да не помръдва ако искаш чисто да ги изпълняваш. С тези 13 кг ако си ги размятал досега ще трябва да слезеш на едноцифрени килограми за да можеш да изпълниш чисто от опора за лакътя.
13.06.17
12:32
В субури, клякане и изтласкване на тежест от земя, набирания, мъртва тяга, имам много накъде да натискам. Но ми се иска и по едно базово упражнение на месец поне да започвам. Субури има диагонален вариант, който ми е още по-труден.
Мнението беше редактирано от Daniel Georgiev на 13.06.17 12:40.
14.06.17
11:38
14.06.2017г.
Вчера при пътуването към вкъщи се разрази един проблем. От няколко дни усещах стягане по протежението на гръдната кост, късния следобед в жегата се качваше и към гърлото. Снощи направо започнах да се задушавам от стягане на мускулатурата около гърлото. Така беше и миналата година. Имам сенна хрема, но на сухо и горещо не ми тече носа и очите, а получавам стягания. Взех си противоалергични, то и миналата година така направих. Всички съвети в тази посока са ми добре дошли. Този път ще направя и алергичен тест, като отмине сезона на алергията.
15.06.17
08:36
15.06.2017г.
Прекалено скромно
- 2*5 повдигане на крака на успоредка
- 3 плитки, криви кофички
19.06.17
08:20
19.06.2017г.
На 17.06. изкачих връх Руй, на границата между България и Сърбия. Надморска височина
- 1700 + . Преходът ми отне 6 ч., 2 от които по много стръмен терен. Кал и дъжд - през целия преход. Разбира се, че и неподготвен човек можеше да се качи, но разликата беше, че накрая имах голям резерв от енергия и почти никакво напрежение. За разлика от миналата година, раницата не я усетих. Следващата цел е да се кача с детето на гръб. На 18.06. направих нов двор на кучето, от което вече имам мускулна треска на бедрата и междуребрените мускули. Днес ще е почивен ден от към допълнителни физически натоварвания. Качих се на успоредката, залюлях се и направих три повдигания на крака, само за да си усетя тежестта.
Този в синьо съм аз. Това е горе на самия връх и под него.
Мнението беше редактирано от Daniel Georgiev на 19.06.17 09:38.
19.06.17
11:14
Когато бях на 15г., не бях гледал Терминатор. Но в ТКЗС - то имаше един тракторист - Мите Джането. Врата му започваше от китката на ръката. Косата и космите по ръцете - и те с еднаква дължина. Естествено, че развиваше гайките на гумите на трактора само с гаечен ключ, а аз с тръба 2 м. Природата му беше дала много здрава структура, ошлайфана в практиката. За мен и до сега този човек си е Терминатор. Вярно, че съм бил на 15 г. и сигурно силно преувеличавам, но като че аз се стремя повече към неговия образ, отколкото на Арнолд, който е на снимките в кварталната заличка.
Мнението беше редактирано от Daniel Georgiev на 19.06.17 11:18.
21.06.17
09:14
21.06.2017г.
Днес вместо 50 мин. автобус шофирах разстоянието. Нямаше го ефекта на увисването на лоста и успоредката.
- 2*5 повдигане на крака на успоредка - имах резерв за още 5, но защо не ги направих ?!
- набиране 3*1 - опитите за второ безуспешни.
- кофички 3*0 - контролирано спускане, но никакво повдигане
- 2*100, 2*50, 2*20, 2*10 прави ляв-десен на боксов чувал, максимално интензивно.
Направих си визуално измерване. Най-широк ми е ханша (с паласки), след него са перките и последни по ширина са раменете. При мен те са завити на вътре от неправилна стойка. Раменете са ми на арматура - мускули и кости. От извиването на раменете ми страдат гръдните мускули, които почти не работят. Ще си купя шивашки метър, за да започна с по-точни измервания.
Опит за Програма за юли:
Цел 1: Заздравяване на основни мускулни групи на кръста, гърба, раменете и гърдите с МТ 3*110, 1*120, набирания 3*2, асистиращи - лицеви опори, кофички, повдигане на крака
Цел 2: Повишаване на мобилността на раменете и лопадките чрез 5*5 въртене на бухалка на ръка, 3*5 хоризонтално субури, 1*5 диагонално субури.
Възможности:
МТ 3*90, 1*100
Въртене на бухалка 3*5
Субури 2*5
Изхвърляния на тежест - 3*10 на 6 кг.
Клякания - 3*10 на 6 кг.
Преход в планинска местност - 25 км. за 1 ден.
Проблеми за преодоляване:
1. Раменният пояс и гръдния кош са изолирани, изкривени. Мускулите са с малък обем и лесно се претоварват.
2. Гръбните мускули са слаби, дори СТ им е предизвикателство
3. Не мога да уравновеся натоварванията от физическа работа и упражнения - на ръчните инструменти и чували се раздавам до прегряване, хвана ли лост или тежест окапвам. Мисля, че се дължи на липсата на тренировъчен опит и дисциплина.
Изпълнима и продуктивна структура на упражненията
Имам възможност да посещавам зала веднъж седмично, 4 дни да правя субури, набирания и изтласквани, два дни в седмицата да правя разходки в планината по 3ч. с кучето. Нужно е да съчетавам това с ходене на работа - 4 дневна работна седмица по 8 ч. и ремонт на жилище, както и консервиране на плодове, спортни занимания с деца.
Блъскането на боксов чувал си е за лично удоволствие. Не разчитам на него като на упражнение.
Важен елемент за изпълнението на програмата е храната и водата да са достатъчни като количество и качество.
Дишане - не ми е от най-силните страни, но го следя изкъсо. Намаляха блокажите в изпускането на дъха. Пълня корема с въздух колкото мога.
Пулс - тук ми се получи нещо смислено, защото с две кафета за деня и прием на водни смески малко по-късно постигам баланс и до към 21.00 ч. съм пушка. На фона на 7 кафета до преди 2 м. и резките ускорения и забавяния ...
Мнението беше редактирано от Daniel Georgiev на 21.06.17 09:32.
12.07.17
11:55
12.07.2017г. Все още не съм си започнал програмката. От физическата работа по ремонта вкъщи падна около сантиметър от мастната тъкан. Имам силни мускулни болки в рамената, предмишниците и бедрата. Травми няма.
19.07.17
00:22
Като няма тренировки, за успокоение мойто куче, когато бяхме във форма - 06.06.2017г.
Мнението беше редактирано от Daniel Georgiev на 19.07.17 00:34.
19.07.17
08:16
19.07.2017г.
Повдигане на крака на успоредка - 2*5. Коремната мускулатура ми е супер отпусната.
Набирания - 2*1 - непълни
Кофички - 1*5 - непълни
Прави удари на боксов чувал - 3*100, 3*50, 3*20, 3*10 = 540
ЛТ към момента - 85 кг. Свалянето дойде вследствие на тежката физическа работа при ремонта на къщата.
24.07.17
10:04
24.07.2017г.
Дишане и разтягане. Рамене, гръб и глезени чукат и пукат здраво. Дишането - плитко, плитко
07.08.17
08:20
07.08.2017г.
Имам нужда да си направя нещо като равносметка за юли. Оказва се, че сгънатите навътре рамене са ми огромна пречка. Също и постоянно приведената поза напред. Гръдните мускули дълго време са били буквално отпуснати поради избутването от раменете. Постарах се съзнателно да дърпам раменете назад - ежедневно, с разгъвания и с волево задържане. Натоварванията от бухалката и от набирания като че дадоха резултат - предното рамо и гръдните мускули тръгнаха. Набирането е скромно, 2*3, но поне не са откази на 1. Стремя се за ходя колкото се може по-изправен. Това ми даде добро отражение на стягането на коремните мускули. Чувствам се в добра позиция да започна натоварване с тежести. Пооформих предмишницата, въпреки скромната сила там, гледам да се набутвам на всичко, което изисква навиване и развиване.
10.08.17
08:57
10.08.2017г.
Днес само разтягане.
21.08.17
09:30
21.08.2017г.
Продължавам с опитите да изправя рамената и стойката. Въпреки, че не се натоварвам много с упражнения, а повече разтягам, за първи път имам напредък в обема на раменните мускули. Гръбните също ми вървят в момента.
22.08.17
11:12
22.08.2017г.
Снощи изкарах колелото от гаража. Един пост на Дони Димитров много ме провокира - че краката са създадени да понасят големи натоварвания. Пак не можах много да натоваря, защото след 1 км. спуках гума и реално бутането после се превърна в “многоставно” упражнение.
От началото на август съм само на хранене след 18.00 ч.,с което приблизително покривам дневните калории. Коефициентът на физическа активност ми е много нисък, не стига че се натрупа много компютърна работа, пък и съм хванал една компютърна игра. Не мога да я превъртя, докарал съм я до половината. Поне август ще е така.
23.08.17
09:57
23.08.2018г.
Днес положението е куриозно. 3 градуса сутринта. От няколко дни съм включил домашна мас в храненето, но не можах да се адаптирам. Сковах се здраво, разтреперих се. Снощи тичахме с малкия. Аз направих 2 км., той зад мен тича по много странен и сладък начин. Да видиш детето си как спира задъхано, на 3 г. и как отново се мотивира и тръгва е жестока тръпка.
Мнението беше редактирано от Daniel Georgiev на 23.08.17 09:57.
28.08.17
11:50
28.08.2017г.
Малък + за коефициента на физическа активност. Нарязани 4 куб. м. дърва с моторен трион, 2 прекарани с ръчна количка. Сега съм с МТ на гръб и ръце, защото гадната китайка пали от 20 - тия път. Немската пали от първия, но на 100 лв. разходи за обслужване. Най-ме тормози МТ на междуребрените мускули, там съм толкова слаб, че и от три кихания ще има МТ. Ама като не движа бухалката, така ще е.
13.09.17
11:22
Ч.Р.Д. BB - Team, благодаря за позитивната мотивация, подкрепата и многото ценни мигове и преживявания
13.09.17
12:42
Не може да се каже, че съм във форма, но поне дръпнах много от мазнините и издръжливостта ми се покачи. На снимката си личат смъкнатите и сгънати рамене, които искам да пораздвижа.
14.09.17
12:59
Снощи направих раздвижване с едно подобие на бокен - по-тежко е, за тренировки. Дясната китка ми е извън строя и не съм натискал на бройка.
21.09.17
08:02
21.09.2017г.
Възобновявам тичането сутрин. Останахме с една кола в семейството и отново имам 1100 м. до автогарата. Оказва се, че имам изграден навик, и дори да имам време пак ми се тича. Спестявам 5 мин. с тичане. Във вторник направих 1000 м. с висока скорост + 50 м. спринт и после два дни МТ на бедрата.
05.10.17
11:03
05.10.2017г.
Оказа се, че дневника много ми липсва. Както и четенето на дневниците на хора, които ме надъхват и се уча.
Не съм записвал времето за изминаване на сутрешният ми километър от срам, но ще го направя, защото смъквам минутите. Те са 11 - днешния ми резултат, който ми е най-добрия досега. Тичането включва много препятствия - слиза се от тротоара, после се качва, има тъмни участъци, кучета. Нещо като крос се получава, но пък вдигам пулса, краката и корема имат натоварване. Миналата година започнах от 15 мин. най-добро време.
По отношение на изправянето на гърба и рамената, върви напред. Вече усещам с кои мускули дърпам и да регулирам стойката. Виждам темето на някой хора, на който бях на нивото на очите.
Субури - през ден по 10 бр.
Изтласкване на тежест от земя до изпънати ръце - пак през ден - 2*5 бр. с 15 кг.
Нищо е това, но храната ми е още по-голямо нищо. Единствената радост - плосък корем.
Мнението беше редактирано от Daniel Georgiev на 05.10.17 11:04.
20.11.17
13:31
19.11.2017г.
Месец и нещо дърпам торса и раменете с мускулите на пояса за изправяне на стойката. Имам напредък, защото при упражнения и физическа работа раменните и гръдните мускули увеличават обема. В предишните периоди винаги растеше само бицепс поради неравномерно натоварване.
Храненето преминава в редуване на ден месо - ден яйца, ден месо - ден извара. Прясно мляко и мед - ежедневно. Свинска мас - супена лъжица през два дни. Делничните дни съм с едно хранене дневно - събота и неделя 3.
Вода - около 2л. дневно + гроздов сок или айран 500 мл. вечер. Редувам седмица минерална вода със седмица чешмяна.
От към сила съм на половината на това, което имах в годините на физическа работа. Издръжливост - отново около половината. За момента върши работа, защото съм най-работоспособния в социалното обкръжение. Вероятно пролетта като се хвана с бродягите ще ми се смачка фасона.
Стави те и сухожилията си искат раздвижване и натоварване. От танцовите въртележки, които правя няма много ефект.
Психически - много зле. Финансови проблеми, заболявания по домашни любимци и на близки хора. Направо се докарах до проблеми с алкохола (не ми се пие).
Мнението беше редактирано от Daniel Georgiev на 20.11.17 13:33.
23.11.17
08:28
23.11.2017г.
Снощи опитах удари по автомобилни гуми с тояга ( да изкопирам Joe Musashi). Понеже беше старичка се счупи още на третия удар. А и автомобилните гуми много отскачат и хвърчат. Ще се търси тракторна гума.
Днес 20 мин. подобие на бой със сянка, юмруци - за раздвижване и удоволствие.
Инвестициите в храна си казват думата - тахан и мед ежедневно и започвам да се съживявам
Мнението беше редактирано от Daniel Georgiev на 23.11.17 09:01.
27.11.17
08:47
27.11.2017г.
150 км. шофиране по планински пътища за купуване на спържа. Е, заслужаваше си.
1 000 м. тичане с бавно темпо.
28.11.17
08:42
28.11.2017г.
1000 м. тичане по силно заснежен път. Темпото ми беше високо. Лошото е, че тъкмо се вработих и трябваше да се качвам в автобуса, а пулса си ми беше като за тренировка.
30.11.17
08:14
30.11.2017г.
1000 м. тичане. Растоянието е никакво, но ми помага да си упражнявам контрол в две посоки:
- стойка - стремя се да тичам колкото мога по-изправен и това ми дава баланс и издръжливост. По принцип белият дроб ми замина от някаква инфекция, която изкарах на крак, но докато тичам кашлица няма.
- скорост - вече мога да регулирам скоростта - максималната я правя в първата част и си прилагам принципа тежко - средно - леко.
Вчера направих 600 м., останалите беше невъзможно поради заледяване на пътя. Но понеже беше - 15 градуса като пристигнах на работата, не можах да се отчета, заради обледяване 🙂
30.11.17
11:59
За хората, които имат нужда от информация за телешкото месо, но не са имали много време да търсят:
Качествено телешко месо се добива от животни на възраст м/у. 14 и 18 месеца. В тази възраст има добро съотношение между мускулни влакна и мазнини. По-ранното клане води до жилавост на месото, поради минималното отлагане на мазнини между мускулните влакна. До 12 месеца обикновено телетата бозаят мляко от майките си. При тази технология сами можете да си представите какво количество протеин консумират + тревния протеин. Над 18 месеца мускулните влакна стават стомана, особено при пасищно отглеждане.
Специализираните породи говеда за месо са: херефорд, ангус, брангус, лимузин, шароле, кобе и месодаен симентал. Най-разпространените в България породи за месо са херефорд, ангус, кръстоските между тях, месодаен симентал и лимузин. На основата на френската порода шароле е разработена породата “белгийско синьо”, на което са снимките на най-мускулестите бикове - бели, в интернет. Рядко използвана в България порода, поради специфичното отглеждане и заплождане. Брангус и Кобе са екзотични за нашия пазар породи - първата е бразилска - кръстоска на ангус и местното говедо зебу. Втората порода е японска и не е най-скъпата им, но е достъпна на нашия пазар.
На българският пазар изобилства от месо от черно-шарено и кафяво американско говедо. Това са млекодайни породи, при които остатъчни или бракувани животни отиват в кланиците. Стопаните се изхитриха и вече пускат телетата на черно-шарените да бозаят до 9 м. и се кълнат, че месото е по месодайна технология. Пък вземат една субсидия за бозаещи телета, а за нас остава ниският резултат от тази кръстосана технология.
Има още какво да се каже, но едва ли му е тук мястото.
Мнението беше редактирано от Daniel Georgiev на 30.11.17 15:48.
30.11.17
12:09
То затова ли всеки дава съвети, телешкото преди да го сложиш да се пече, следвало там да се вари или не знам какво си, за да омеквало. Явно не е защото принципно е много жилаво, а просто това което ни продават по магазините е на животни под 14 или над 18 месечна възраст. И народа е свикнал, като е останал с впечатлението, че е жилаво - и просто хората ядат това, което не става или не е добро.
Иначе адмирации за коментара-то това очевидно е и работата ти де, поради което се доверяваме без да питаме повече ;-)
Мнението беше редактирано от Деян на 30.11.17 12:10.
казано от Daniel Georgiev на 30.11.17, 11:59:
Има още какво да се каже, но едва ли му е тук мястото.
Казвай ,казвай...вярвам ,че има и други освен мен на ,които им е интересно и от полза такава информация.
30.11.17
12:15
Стигнал си до много точен извод. Да - жилаво е, защото е извън възрастовата или технологична граница. Много е важно и от коя част от трупа е добито. Например - бут, винаги е по-жилаво, изисква по-продължителна термична обработка. Хубаво е човек са се подготви с малко информация, преди да готви телешко. После това време ще му се отплати заради вкуса и протеина.
Професията ми беше говедовъд, сега съм малко встрани от директната работа, но по-навътре в обработката и консумацията. И не ми се доверявайте, а бъдете смели в опитите.
Мнението беше редактирано от Daniel Georgiev на 30.11.17 12:15.