Леко раздвижване

Прескочи до:

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Научи как работим

18.12.22
11:12

Днес е точно 8мия ден от травмата. и 5ти от операцията. Както писах спрях обезболяващите на 3тия ден, като още от втория ги намалих. Тази вечер ме тегли и боля доста, но не пих нищо и няма да пия, тъй като не искам да ми пречат на усета на упражненията, тъй като маскират болката. Обадих се на кинезитерапевта и той каза тея упражнения все пак да ги правя  без ластик, защото колкото и малко да е , вкарва допълнителна тежест на крака. Продължавам да усещам слабост и затова няма да ходя с патериците, поне докато болката не поизчезне, понеже като сваля крака надолу и ме боли и не мога да държа дълго изправен. Килограмите продължават да падат от петък до сега -1, което на моето тегло си е немалко. Вижда се дори и от мен спада в обема на мускулите и мазнините също заминават. Вече съм 66.5 кг при около 71-2 преди травма.

20.12.22
12:41

Днес ходих да сменят превръзката, предишните 2 нощи много боля и пак пих по едно хапче, иначе не се спи. Вдигнах и кръвното. Ама доктора каза че щом нямам температура, кръвното да не го и гледам даже . Продължавам с упражненията, днес като ходих до болницата и живнах малко, ще се разхождам повече. Започнах да се храня добре, пия по малко :) ... Вече нямам загуба на килограми, дори вече минах на 66.8, започвам леко да качвам.

20.12.22
19:44

Ще се оправиш, но трябва психика и търпение.
Как те свалиха от планината в това състояние?

22.12.22
13:51

казано от Brown Bomber на 20.12.22, 19:44:

Ще се оправиш, но трябва психика и търпение.
Как те свалиха от планината в това състояние?

ПСС , аз бях на сравнително лесно място, Успяха да се качат с джипа. Имах късмет. Температурата също беше над нулата и бях с хубавите дрехи за бягане и имах хубава пухенка. Но при тази травма ако не бяха дошли бързо, щях да бера още много ядове. Те като дойдоха имат едни шини и като шинират крака да не мърда, се ядва работата. Имаше и едно момче и момиче, те въобще не можаха да включат дълго време че имам сериозна травма. 3 пъти им повтарях, докато ме взеха насериозно. Може би защото си седнах и не се превивах излишно, даже им поисках една цигара. По интервсното е че жените са с по-здрави нерви, тя поиска да огледа, докато мъжа каза че не иска да гледа и се обръщаше с гръб :)

После от Алеко дойдоха да ме вземат едни приятели, понеже няма линейки и се сърдят да се разкарват за такива маловажни травми :). Наистина слава богу че нямаше поражение и пробивни рани, понеже костите бяха доста разместени, но не бяха засегнали мека тъкан. Абе да чукна на дърво, засега изглежда нещата да са добре. Ама да не бързам.

Мнението беше редактирано от kaloyan на 22.12.22 13:54.

24.12.22
20:43

Тази нощ не съм пил обезболяващи, но пак ме въртя крака през ноща. Има подобрение и се надявам тук до няколко дни, да мога да спя и през ноща. Че малко си е кофти, станаха вече 2 седмици, не се спи.

Тази сутрин се раздвижих повече с патериците и вкарах повече упражнения общи, като лицеви опори и кофички, също така клякам с десния крак. Болния правя упражнения, но са раздвижващи и по принцип тренировката е повече с тонизираща цел, гледам да не се товаря тъй като явно още възпалителните процеси си текат и не се чувствам добре. .. Но пък като не движа също не става, затова се опитвам да уцеля златната среда.

26.12.22
20:22

Последните дни, поради многото гости държа крака повече спуснат и веднага взе леко да увеличава обем. Така идва и възтановяването .. Първо започва много добре, после влиза в застой и чакане. В момента съм в такова положение последните дни. Болката през ноща не е силна, но продължава да е достатъчна да спя на пресекулки ... Чакам да видя кога ще се пооправят нещата, досега се събират точно 14 дни от операцията. Не пия никакви хапчета, освен инжекции за разреждане на кръвта, уиски малко и ракия малко :)))

Продължаваме напред ! :)

28.12.22
22:06

Нещата започват да се оправят. Снощи спах по-добре и се усеща подобрение. Обаче днес правих повече рехабилитация и минах близо 1 км с патериците и съвсем леко може и да съм предобрил. Чакам да видя тази нощ как ще е. Утре мисля да ида до южния парк и там на обиколката, където се пънат бегачите, аз да завъртя една две с патериците , да ги накажа :) на скорост.
Извън шегата, целта в следващите дни е да увеличавам времето прекарано в движение и сигурно ще започна да засичам. На 30ти ще махам конци и “едно винтче” което така и не разбрах къде е, но според мен е точно това което ми ограничава движрнието :)

31.12.22
16:57

Вчера махнах конците, винтчето било за по нататък. Докторите много заети, този влизаше точно в операция и набързо оправи работата. Днес ходих 40 минути с патериците, малко повече пак и се уморявам, чисто кондиционна умора. Но пак е добре. Крака започва все повече и повече да отпуска. Доктора каза “Не знам какво става ама едвам смогваме от операции” така като гледам и инцидентите, тази година бая хора са решили да се пречукат предновогодишно. Но просто времето и условията са много коварни в планината. Гаден лед, който дори не се вижда. Аз паднах първа жертва ...

Откъм тренировки, тази година затвърди постоянно нарастващата издръжливост с годините и можех да съм много доволен, ако не се бях контузил. Дори контузиите 2018 и 2019 не ми попречиха. Сега ще е малко по - различно.

Имам да осмислям някои неща, как и защо ги правя и да правя корекции. След тази контузия ще направя и ревизи относно някои от спортовете. Ските извънпистово ще отпаднат поне за 1-2-3 години.
Догодина живот и здраве ще наблегна изцяло на силови тренировки за възтановяване. Бягането ще бъде много малко, ако ще правя неща по-дълги, то те ще бъдат на колелото. Катеренето също ще го замразя с една идея, за малко по-дълъг период.

В личен план изпращам тежка година с тежки загуби на близки и тн ...Затова се надявам 2023 да бъде по-добра за всички.

Желая на всички тук пишещи, да не се отървават от здраве, не само тази но и още 100 години поне. Да си пият пиенето, да си правят хубави тренировки, без да се напъват до припадък и да има повече радости и по-малко тревоги..

02.01.23
09:22

Тази вечер беше първата в която спах сравнително добре  крака не ме опъваше. Чак на 23-тия ден след контузията или на 20тия от операцията :) .. Очаквах това с болката да е по-малко като продължителност .. но важното е че нещата вече отиват изцяло към възтановяване. Правя си движенията и упражненията, засега не бързам да се претоварвам, ще засиля натоварването, когато спре да ме опъва толкова глезена докато му правя раздвижване... Сега следва една контролна снимка около 10ти Януари и ако е рекъл господ към края на месеца, може и малко преди това, ще мога да започвам да стъпвам. Но много зависи сега от снимката да се види, кое как зараства. Слагам си и 3 снимки да се види на какво прилича крака :))

Georgi Ivanov

03.01.23
23:21

Братчед ти си си пръснал панаира :( .
Тва от падане на стената ли е не разбрах (не че има значение де ).
Така със снимките изглежда по зле. Да се опраявяш.

04.01.23
12:42

казано от Georgi Ivanov на 03.01.23, 23:21:

Братчед ти си си пръснал панаира :( .
Тва от падане на стената ли е не разбрах (не че има значение де ).
Така със снимките изглежда по зле. Да се опраявяш.

Ами не е въобще от Комините, това е на най-тъпото възможно място. Има значение да се знае че тежки контузии стават по невнимание на най-елементарните места. Бях излязъл на едно скоростно изкачване, дето си ги правя постоянно от Драгалевци до Черни връх. И на слизане от Черни връх на зелената писта, или пътя за Гъбата (рвд на голям резен) там се случи белята на един лед, на почти равно място. Причините са много натрупани малки неща в един момент. Ако искаш ще напиша в подробности какво стана, но истината е че аз самия не съм очаквал на такова елементарно място да получа толкова тежка контузия.
Предишната ми контузия на глезена, скъсани връзки, беше от падане на стената на враца, около 4 метра свободно се получи и беше в пъти по лека от това .., където дефакто нямаше падане ...

12.01.23
11:24

Днес е 28ми ден от операцията и ходих за първа снимка. За първи път видях и счупването по-рано че имаше студенти и ме туриха там като модел и да обясняват кое какво .
Самото счупване е гадно,  изглежда така все едно раздробена коста на мястото на счупване, обаче не е в действителност. Доктора каза че нещата са супер и че такива травми са много по-чести и много срещани при ските. Аз карам ски от много години и там не съм имал никога проблем, а се прибих на равното. кво да правиш ...

Този въпросния винт ще ми го махнат 1-2 Февруари , като го махнат това ще позволи на коста да се компресира малко и това спомага самото зарастване да е качествено.
Тогава ще мога да започна да натоварвам крака, което е възможно най-добрия вариант на който се надявах. Това е най-краткия срок 45 дни, за такава травма.

Иначе нещата тръгнаха сравнително бързо към възтановяване, така го усещам. Нямам проблем в коляното с пълния обем сгъване разгъване. Глезена също го раздвиждам успешно и флексията се подобрява постоянно. Като цяло трябваше няколко месеца да ми тръпне стъпалото и да е дискомфортно и заради нервите, но от вчера и това ми изчезна като проблем.

Засега нещата са много добре, но не си правя илюзии, тепърва ще е трудно, а и трябва много да се пазя още. Въпреки че на 2 пъти като хлъзна патерицата стъпих така леко на крака и не толкова ... :)

За този период успях да направя едно голямо ходене от 2.2 км , обаче пусто много време отнема 50-56 минути . :)

Също така тренирам двуразово, като си правя и лицеви опори и набирания . Гледам да не прекалявам, обаче като съм свикнал да движа, просто не мога. Понякога като усетя че започна да попрекалявам, пак ми е трудно да спра, но си наливам една ракия и ми минава :)

Но няма как за съжаление, крачето лека полека става като на сомалийче. Но всичките упражнения които ги правех от легнало положение и преди и сега си ги правя без проблем. Е разбира се то отнася повече корема.

20.01.23
18:03

Попаднах на едно много забавно видео, за захват. Видях един уред, който само му сменях ръкохватките и става идеално за тренировка за сила на хвата ...

21.01.23
20:15

43 дни от контузията и 39 от операцията. Всеки ден правя упражнения и ходя с патерици. Като упражненията са по 2 пъти на ден. Раздвижих и глезена, обаче се намирам в плато. Няма как да го раздвижа повече и да увелича флексията без да стъпвам.  Остана само една част с по слаба чувствителност и тя е отгоре на стъпалото където минава сухожилието на големия пръст и отстрани на глезена, където е планката. Всичко друго е ок. Съответно като стои повече време крака надолу, се надува малко повече в стъпалото. Ако не седи надолу, изглежда сравнително добре и спаднал, не напълно разбира се .....

Годината и тази тръгва много интересно за мен. Аз писах че предишните 2 не бяха ок. Но сега хем не е добре, хем в същото време е ок, понеже идва промяна, която отлагах дълго време ..
Това което стана е че смених и жилищата в София, контузих се и бях решил да почна работа, понеже има възможност. Обаче в момента в който излязох от болнични ме съкратиха с обезщетение. При положение че работя 16 години за фирмата ...

Аз съм доволен, тъй като се договорих добре за обезщетението. А и получавам бонус да си размърдам задника и да променя някои неща. Иначе не е особено приятно чувството да те изненадат точно когато си най-уязвим. Но и по-кофти неща сме минавали, затова че направо то си е бонус.
И от както бях в ортопедията на Света Ана, ми се струва че съм голям късметлия в живота, това е истината :) .. особено като видях други хора пред какво са изправени да преживеят, а при някои въпроса беше ако ...

Мнението беше редактирано от kaloyan на 21.01.23 20:16.

22.01.23
23:18

Брей, два дена ти чета дневника, много чукар, много нещо.
Ти викаш, че си чел моят дневник, а като гледам ти колко упражнения за корекции си правил си завършен терапевт.
Натискай педалите и лятото да си на линия. Мога да ти дам велоергометър :)

23.01.23
11:10

казано от gotcha на 22.01.23, 23:18:

Брей, два дена ти чета дневника, много чукар, много нещо.
Ти викаш, че си чел моят дневник, а като гледам ти колко упражнения за корекции си правил си завършен терапевт.
Натискай педалите и лятото да си на линия. Мога да ти дам велоергометър :)

Мерси много ! Това са едни от нещата, които ми е много трудно да ползвам, просто не обичам. Затова като ми позволят да товаря крака, ще отида при едни рехабилитатори които съм ползвал и преди, те работят с пациентите на Тони колянцето. Там ще въртя такива колела. Предпочитам да ходя при квалифицирани хора, тъй като са по-добре запознати със спецификите на травмите, освен това отиваш и на друго място и сменяш обстановката. Понеже както знаеш, като тренираш все сам такива рехабилитационни упражнения и ти писва вкъщи.

Но за велоаргометъра все пак, ако се наложи да ползвам, ще ти пиша да се разберем нещо.

И аз викам лятото да стане, тъй като бях планирал да минавам ком-емине комбинирано. За 3та поредна година ще го правя :)) И не го завършвам, понеже взимам отпуска за една седмица и колкото мина толкова. Затова миналата година тръгнах наобратно от емине с колелото, а пък то се счупи ... и така ...

Тази година бях решил да го минавам както е ком-емине, като пеша ще минавам само участъка от кашана до партизанска песен.
Обикновено ходя септември, затова че имам време живот и здраве.

23.01.23
12:28

За велоергометъра си прав, че е най-тъпият уред на света, но поне за мен е в пъти по-добре от монотонните упражнения, а и преди да можеш да караш нормално колело е добра идея, защото те подготвя за истинското натоварване, а и можеш да си четеш книга или гледаш филм и времето да минава някак си :)
Лично аз първият път бях на рехабилитации в болницата, където ме оперираха (св.София) и да ти кажа само дето набутах яко кинти. Не си мисли, че тези хора там или поне мнозинството са наясно как да възстановят активен човек, камо ли спортист. За такова нещо си трябва профилирани специалисти. Та след второто счупване се оправих съвсем сам и не мога да кажа, че стана по-бавно или по-зле, което за мен е достатъчно.
Относно КЕ, аз го правя на порции и ми остава малко от централен балкан и цялата източна част. А схемата централен пеша и останалото с колело е възможно най-добрият вариант за мен. Така, че натискай тя планината няма да избяга!

23.01.23
12:42

казано от gotcha на 23.01.23, 12:28:

За велоергометъра си прав, че е най-тъпият уред на света, но поне за мен е в пъти по-добре от монотонните упражнения, а и преди да можеш да караш нормално колело е добра идея, защото те подготвя за истинското натоварване, а и можеш да си четеш книга или гледаш филм и времето да минава някак си :)
Лично аз първият път бях на рехабилитации в болницата, където ме оперираха (св.София) и да ти кажа само дето набутах яко кинти. Не си мисли, че тези хора там или поне мнозинството са наясно как да възстановят активен човек, камо ли спортист. За такова нещо си трябва профилирани специалисти. Та след второто счупване се оправих съвсем сам и не мога да кажа, че стана по-бавно или по-зле, което за мен е достатъчно.
Относно КЕ, аз го правя на порции и ми остава малко от централен балкан и цялата източна част. А схемата централен пеша и останалото с колело е възможно най-добрият вариант за мен. Така, че натискай тя планината няма да избяга!

Ами тези като цяло са добри, не са баш рехабилитатори а кинезитерапевти, този път ще ми е трети да ходя при тях. Виждал съм немалко спортисти да ходят там и футболсти професионални и тн . Затова че има един оптимум от 1 месец в който ми помагат доста.

Тези рехабилитатори, които съм към болниците аз ги пропускам, мога да пиша и за тях, ама не ми се ще. :)

Взимам ти обаче съветите за велоаргуметъра и в момента в който ми дадат да карам (стъпвам), ще ти пиша.

23.01.23
16:29

Кала, едва онзи ден видях какво си писал в дневника и какво е станало. Пожелавам бързо и безпроблемно възстановяване!

23.01.23
17:41

казано от Бойко на 23.01.23, 16:29:

Кала, едва онзи ден видях какво си писал в дневника и какво е станало. Пожелавам бързо и безпроблемно възстановяване!

Благодаря ти.

То си личи че не съм гледал за велоаргометър.... Личи си по неграмотното му списване първия път с у.. :) Гледам аз чудя се, нещо не ми изглежда както трябва ... Добре че погледнах в твоя дневник, въпреки че gotcha го е написал правилно, обаче аз с у  :)

Мнението беше редактирано от kaloyan на 23.01.23 17:42.

23.01.23
21:35

казано от kaloyan на 23.01.23, 12:42:

казано от gotcha на 23.01.23, 12:28:

Взимам ти обаче съветите за велоаргуметъра и в момента в който ми дадат да карам (стъпвам), ще ти пиша.

Можеш да караш много преди да стъпваш. По спомен почнах да въртя още след първия месец. Щом имаш обхват на движението и не ти става на балон за нула време си готов.
Помня, че нямах търпение да почна да въртя, няква коледа си беше направо.

23.01.23
21:55

казано от gotcha на 23.01.23, 21:35:

Можеш да караш много преди да стъпваш. По спомен почнах да въртя още след първия месец. Щом имаш обхват на движението и не ти става на балон за нула време си готов.
Помня, че нямах търпение да почна да въртя, няква коледа си беше направо.

Ето това е едно от нещата които не знаех. Но горе долу съм на 40-тия ден от операцията, затова че ще питам, като отида при доктора.

Сега трябва да ме оперират да ми махнат един винт, който ще ми даде повече движение в ставата и за по-добро зарастване.

Забравих да те питам, ти махна ли всичкия метал или остави някаква част. Защото тези моите  ми отговориха малко укончливо, дали трябва да се маха целия метал.

Мнението беше редактирано от kaloyan на 23.01.23 21:59.

23.01.23
22:05

казано от kaloyan на 23.01.23, 21:55:

казано от gotcha на 23.01.23, 21:35:

Можеш да караш много преди да стъпваш. По спомен почнах да въртя още след първия месец. Щом имаш обхват на движението и не ти става на балон за нула време си готов.
Помня, че нямах търпение да почна да въртя, няква коледа си беше направо.

Ето това е едно от нещата които не знаех. Но горе долу съм на 40-тия ден от операцията, затова че ще питам, като отида при доктора.

Сега трябва да ме оперират да ми махнат един винт, който ще ми даде повече движение в ставата и за по-добро зарастване.

Забравих да те питам, ти махна ли всичкия метал или остави някаква част. Защото тези моите  ми отговориха малко укончливо, дали трябва да се маха целия метал.

Точно така първото, което махат е този винт. Реално горе имаш две дупки като едната е овална и махат точно този винт и така при стъпване костта се докосва и стимулира да зарастне иначе всичко е подковано и блокирано. Можеш да намериш в дневника ми рентгеновите снимки. Чак след големия трип в Скандинавия ходих да ми махнат всички останали винтове, този горе и 4 долу имах аз в глезена, които с високи обувки щяха много да ми пречат. А за големия шиш, който ти е набит в тибията ми каза доктора, че не е задължително да се маха особено, ако не ти прави проблеми. Каза ми също, че много доктори го махат, защото се води операция и взимат кинти, но ти казват, че било важно да се махне, така че го имай предвид.

23.01.23
22:12

казано от gotcha на 23.01.23, 22:05:

казано от kaloyan на 23.01.23, 21:55:

казано от gotcha на 23.01.23, 21:35:

Можеш да караш много преди да стъпваш. По спомен почнах да въртя още след първия месец. Щом имаш обхват на движението и не ти става на балон за нула време си готов.
Помня, че нямах търпение да почна да въртя, няква коледа си беше направо.

Ето това е едно от нещата които не знаех. Но горе долу съм на 40-тия ден от операцията, затова че ще питам, като отида при доктора.

Сега трябва да ме оперират да ми махнат един винт, който ще ми даде повече движение в ставата и за по-добро зарастване.

Забравих да те питам, ти махна ли всичкия метал или остави някаква част. Защото тези моите  ми отговориха малко укончливо, дали трябва да се маха целия метал.

Точно така първото, което махат е този винт. Реално горе имаш две дупки като едната е овална и махат точно този винт и така при стъпване костта се докосва и стимулира да зарастне иначе всичко е подковано и блокирано. Можеш да намериш в дневника ми рентгеновите снимки. Чак след големия трип в Скандинавия ходих да ми махнат всички останали винтове, този горе и 4 долу имах аз в глезена, които с високи обувки щяха много да ми пречат. А за големия шиш, който ти е набит в тибията ми каза доктора, че не е задължително да се маха особено, ако не ти прави проблеми. Каза ми също, че много доктори го махат, защото се води операция и взимат кинти, но ти казват, че било важно да се махне, така че го имай предвид.


Хахахах :))) звучи много яко, така както го написа и аз се изразявам по същия начин. Обаче ако го кажеш на някой на който не му е правена такава операция, направо се хваща за главата. :)) .. Явно само на доктор и пациент не им пука и то на пациента, само ако знае че ще се оправи :) .... То се оказа от последната снимка че имам такава дупка и долу. Това което каза доктора на аудиторията от студенти е че и тя зараства много добре и май са ми я пробили временно, за да може да фиксират счупването :)) .... Аз така и не разбрах какво правят, и изкуствен крак да ми бяха сложили нямаше да разбера, така яко ме бяха надрусали. ...
Даже след операцията мислех че са ми сложили нещо отгоре на стъпалото, чак до пръстите, понеже нямах никаква чувствителност. И като го пипах отгоре си мислех че това е цялото метал ... :)

23.01.23
22:18

Извинявай, ще кажеш ли за шиша. Понеже аз помня че доктора блъскаше здраво с един чук, после го откова, понеже другия му каза да ми сложи и малко друг метал и после пак блъска с чука и то много яко.

Аз все си мисля че това не е шиш отгоре до доле в коста. А ми се струваше че е само частично се набива в коста и после покрай нея се спуска метала, ама явно съм в грешка и затова.

23.01.23
22:38

казано от kaloyan на 23.01.23, 22:18:

Извинявай, ще кажеш ли за шиша. Понеже аз помня че доктора блъскаше здраво с един чук, после го откова, понеже другия му каза да ми сложи и малко друг метал и после пак блъска с чука и то много яко.

Аз все си мисля че това не е шиш отгоре до доле в коста. А ми се струваше че е само частично се набива в коста и после покрай нея се спуска метала, ама явно съм в грешка и затова.

Поискай да ти дадат снимките, за да видиш все пак какво имаш в крака. При мен шиша е от горе до долу в цялата тибия. Помня, че точно с чук го набиваха и имаше кръв чак по тавана, после тия изглеждаха все едно са клали прасе. Отгоре на всичко нещо не бяха го сложили първия път като хората и го вадиха и после пак бой с чука, абе страшна касапница :D
Ама ако искаш да не спамиме тука, а и на хората надали им е толкова интересно точно това драсни на лични.

23.01.23
22:43

казано от gotcha на 23.01.23, 22:38:

казано от kaloyan на 23.01.23, 22:18:

Извинявай, ще кажеш ли за шиша. Понеже аз помня че доктора блъскаше здраво с един чук, после го откова, понеже другия му каза да ми сложи и малко друг метал и после пак блъска с чука и то много яко.

Аз все си мисля че това не е шиш отгоре до доле в коста. А ми се струваше че е само частично се набива в коста и после покрай нея се спуска метала, ама явно съм в грешка и затова.

Поискай да ти дадат снимките, за да видиш все пак какво имаш в крака. При мен шиша е от горе до долу в цялата тибия. Помня, че точно с чук го набиваха и имаше кръв чак по тавана, после тия изглеждаха все едно са клали прасе. Отгоре на всичко нещо не бяха го сложили първия път като хората и го вадиха и после пак бой с чука, абе страшна касапница :D
Ама ако искаш да не спамиме тука, а и на хората надали им е толкова интересно точно това драсни на лични.

Няма проблем, който не иска няма да чете. Тази информация е добре. Май и при мен е същата работа. Какви снимки да искам, ти разбираш ли че откъм персонал там е да си е ... м .... Някакви абсурдни ситуации. Ходех на ренген третия етаж без асансьор. После ми взеха 10 лева да си взема снимките и се оказа че не трябва да ги плащам. Като отидох за диска имаше 15 човека опашка и тази си затвори вратичката и каза че отива в почивка и никой не я заместваше... Та останах и без снимка :)))))) ...

Писах че преди операцията трябваше скенер да ми правят, ама понеже нямаше кой да ме добута до скенера, си останах само с пожеланието :))
НАгледах се :)

26.01.23
19:38

Нямам търпение да се обаждам на доктора на 30ти и да се получи някаква промяна, започва последната седмица да ме удря платото ..
Отделно на това от началото на тази година, ми се струва че съм в страната на чудесата. Съкратиха ме от работа, плащат ми една торба пари с обезщетение, записах се на борсата, за да мога 1 месец докато започна да ходя, да не ми се прекъснат здравните и другите вноски. А ми се обаждат вече, да се връщам на работа в друг отдел, за по-висока заплата и тн .... Хем ще ми платят, хем да се връщам от другия месец. НЕ съм чувал досега такъв прецедент :) ... Нещо ми се струва че не е както трябва .. :)

31.01.23
09:20

Нищо не стана с докторите, трябвало да ме водят в болницата, а пък нямало места, а тоя моя щял да излиза в отпуска. Днес ми пише че шефа е казал на 60тия ден от операцията. Трябва да чакам до 10ти Февруари поне. Уж щяха да го махат, а пък сега по-късно. Нещо ме отсвириха май, ама по-добре коста да заздравява.

Въпроса е че излишно ми каза велоаргометър - НЕ . Мога да слагам 20 % тежест върху крака. А сега някой да каже как мога да ги сметна. Малко съм разочарован, понеже едно е да си знам че е на втория месец и да не го мисля, друго е да ми кажат ще го махнем по-рано и да ме отсвирят, малко е гадно :)...

Продължавам с упражнения  и ще вкарам малко ластика за флексиите на глезена, щом като мога да го натоварвам с 20 процента, ще се възползвам :)

Мнението беше редактирано от kaloyan на 31.01.23 09:24.

31.01.23
10:48

казано от kaloyan на 31.01.23, 09:20:

Мога да слагам 20 % тежест върху крака.

20% от какво?

31.01.23
11:14

казано от Boby_ на 31.01.23, 10:48:

казано от kaloyan на 31.01.23, 09:20:

Мога да слагам 20 % тежест върху крака.

20% от какво?


:)) а де, това ми е написал. Сега като започна да му задавам въпроси .... Значи мога да го слагам на земята и като ходя с патериците, така леко да му прехвърлям тежест. Това имат предвид. Само дето тези 10 процента и после 20 процента :))) ходи ги измери ... Изцяло на чувство се кара :)) ..

01.02.23
00:08

казано от kaloyan на 31.01.23, 11:14:

казано от Boby_ на 31.01.23, 10:48:

казано от kaloyan на 31.01.23, 09:20:

Мога да слагам 20 % тежест върху крака.

20% от какво?


:)) а де, това ми е написал. Сега като започна да му задавам въпроси .... Значи мога да го слагам на земята и като ходя с патериците, така леко да му прехвърлям тежест. Това имат предвид. Само дето тези 10 процента и после 20 процента :))) ходи ги измери ... Изцяло на чувство се кара :)) ..

Дал ти е да натоварваш крака с 20% от теглото си. Меренето става елементарно с кантар, стъпваш с крака на кантара и натискаш, докато покаже килограмите. После спрямо усещането за тези кг стъпваш с толкова на него, когато ходиш с патериците.

01.02.23
08:57

казано от gotcha на 01.02.23, 00:08:

казано от kaloyan на 31.01.23, 11:14:

казано от Boby_ на 31.01.23, 10:48:

казано от kaloyan на 31.01.23, 09:20:

Мога да слагам 20 % тежест върху крака.

20% от какво?


:)) а де, това ми е написал. Сега като започна да му задавам въпроси .... Значи мога да го слагам на земята и като ходя с патериците, така леко да му прехвърлям тежест. Това имат предвид. Само дето тези 10 процента и после 20 процента :))) ходи ги измери ... Изцяло на чувство се кара :)) ..

Дал ти е да натоварваш крака с 20% от теглото си. Меренето става елементарно с кантар, стъпваш с крака на кантара и натискаш, докато покаже килограмите. После спрямо усещането за тези кг стъпваш с толкова на него, когато ходиш с патериците.

Въобще не се усетих че може така .. Ще пробвам, мерси :)

П.С - пробвах но е трудна работа, не мога да го усетя добре на кантара. Освен това аз не мога да стъпя както трябва тъй като флексията ми е блокирана. Но ще пробвам като ходя да го натоварвам малко повече, тъй като сега просто маркирам и имитирам ходенето.

Мнението беше редактирано от kaloyan на 01.02.23 09:04.

02.02.23
17:36

казано от kaloyan на 01.02.23, 08:57:

П.С - пробвах но е трудна работа, не мога да го усетя добре на кантара. Освен това аз не мога да стъпя както трябва тъй като флексията ми е блокирана. Но ще пробвам като ходя да го натоварвам малко повече, тъй като сега просто маркирам и имитирам ходенето.

Това, че имитираш ходене е супер, трябва да се прави от първия ден в който тръгнеш с патериците. Иначе хич не е сложно да се нагласиш над кантара с патериците и да почнеш да прехвърляш тежест в/у него, постарай се още малко :)
Мен ми е чудно защо да не можеш да въртиш вело, явно си някъв засукан случай...

Мнението беше редактирано от gotcha на 02.02.23 17:36.

02.02.23
21:41

казано от gotcha на 02.02.23, 17:36:

казано от kaloyan на 01.02.23, 08:57:

П.С - пробвах но е трудна работа, не мога да го усетя добре на кантара. Освен това аз не мога да стъпя както трябва тъй като флексията ми е блокирана. Но ще пробвам като ходя да го натоварвам малко повече, тъй като сега просто маркирам и имитирам ходенето.

Това, че имитираш ходене е супер, трябва да се прави от първия ден в който тръгнеш с патериците. Иначе хич не е сложно да се нагласиш над кантара с патериците и да почнеш да прехвърляш тежест в/у него, постарай се още малко :)
Мен ми е чудно защо да не можеш да въртиш вело, явно си някъв засукан случай...

Не мога да оспорвам на докторите. Честно да ти кажа, едва ли съм засукан случай, но все пак бяха ми казали че счупването е гадно и се мъчиха на операцията, при мен е ниско до глезена.
Това имитиране на ходене пък, никой не ми го обясни, аз чак след 1 месец разбрах че мога да го правя. Мислех че не трябва да стъпвам въобще.
2 пъти питах дали мога да карам велоаргометър на най-лекото, казват не.
За кантара може, обаче не искам да експериментирам. Самата постановка става куца.
Ако знам че ми дават да го товаря ама да ми кажат, а не някакви глупости от рода на 20 процента, бих пробвал и през неудобството и болка. Но сега не смея.
А тъпото е че не ми дават и информация, те си гледат протокола там и това е ...
Чак като махна болта тогава вече ще понатисна ...

П.С - аз самоволно от първите дни си помагах с ластика за флексията и като се обадих на моите хора кинезитерапевтите ми забраниха и това . Какво да ти кажа :)

Мнението беше редактирано от kaloyan на 02.02.23 21:44.

05.02.23
22:09

Реших че платото не ми е опция и вкарах нови упражнения и намалих съответно обема. Това всъщност го направих понеже започна да ме наболява коляното. Сигурно е заради деградацията на мускулната маса, този проблем съм го имал и преди. Но поне сега това ме накара да вкарам други упражнения и да се усетя че има неравенство между сгъващите и разгъващите, нещо толкова елементарно, обаче не съм му обърнал внимание.

След 5 дни стават 2 месеца откакто се счупих крака и някак си времето да е спряло почти. Имам усещането че е минало много време. А пък то дори още не мога да стъпвам и си ходя с патериците .
Това ще е един много дълъг период на възтановяване, за съжаление няма магическо кълбо тук :) ... Само ми се иска, да ми махнат тоя болт и да спра да се разправям с доктори и да знам че всичко зависи основно от мен ..
Може пък и за добро да е било че не ми го махнаха по-рано, че сега стана студ и заледяване  :)

13.02.23
11:20

Утре ще ходя да махам единия винт и май ще започвам да ходя лека полека, освен ако не ми оставят 14 дни още с постепенно натоварване, което е по-вероятно.
Писах си с Иван gotcha, той ми даде разяснения, за което му благодаря.

Чувствам се вече добре, ходенето не ме натоварва толкова, мога спокойно да изкарам един час с патериците без да се изморя. Килограмите ги вдигнах вече съм 70 ... Сега даже трябва да внимавам с калориите. :)

Коляното продължава да ми прави проблеми при определени позиции в разгъването, но ще се оправи. .

Иначе четох повече за този пирон, води се най-доброто при различните счупвания. Нарича се Интрамедуларна остеосинтеза.


https://101joints.com/intramedularna-osteosinteza/

14.02.23
13:43

Нищо не ми махнаха, в тази болница работата е мармалад, като всяка една друга държавна. За втори път ме отложиха, понеже нямало места, та с ходене до отделението евентуално утре  ....Но за сметка на това си повисях на течение 4 часа .. :)

16.02.23
15:49

Махната ми болта, това такава закалка на нервите в тези болници, че направооо.. В момента в който ми го махнаха излетях с пълна газ. Единия казва доктор едно, другия друго. Шефа каза да не скачам веднага да ходя без патерици а всичко да е постепенно. Но пак нямаше време да питам нищо. Всичко живо следобяд се телепортира и изчезна. Съответно и аз ударих един телепорт вкъщи, къде дезинфекцирам с домашна ракийка 50 градуса :)

Една млада мацка на скенера ми каза че е впечатлена от травмата ми и счупването. Зараствамето върви бавно май, ама горе долу са добре нещата...

На операцията ме пита анестеоложката ли коя, дали съм ял много риба и спанак, понеже много е сраснала тъканта в болта...Не знам дали е съвпадение, но аз за първи път в живота си направих един курс с Омега 3 добавки ..Все пак може и да има общо.

Мнението беше редактирано от kaloyan на 16.02.23 15:50.

Georgi Ivanov

16.02.23
17:10

Баси рапидката.

Прескочи до:

Направи първата стъпка към твоята цел.

Попълни анкетата и наш консултант ще се свърже с теб, за да научиш и обсъдите как нашият метод ще е от полза за теб и целите ти.

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1