Леко раздвижване

Прескочи до:

15.06.23
21:59

Вечерта тръгнах на велото ама направих 20 минути на 6, понеже имах мускулна треска на задните бедра за която не бях разбрал. ... После след вечеря излязох и направих още 6 км ходене. Затова че днес ми се събират 14 км ...

Утре ще пробвам по плана но не съм сигурен как ще са краката ...

15.06.23
22:13

Аз не знам как ей така си излизате и бам 6 км. джиткане напред назад. В смисъл не, че не вярвам, ама за мен това е бая ходене и то ей така между другото. Една от предните работи на жената бе на около малко над 3 км. (Засичано). И като знам къде е, да трябва да ида и да се върна пеш, заеби.

Мнението беше редактирано от D_M на 15.06.23 22:24.

15.06.23
23:19

Дидо, докато не започнеш да се движиш повече няма да отслабнеш.

16.06.23
07:57

казано от Dydo на 15.06.23, 22:13:

Аз не знам как ей така си излизате и бам 6 км. джиткане напред назад. В смисъл не, че не вярвам, ама за мен това е бая ходене и то ей така между другото. Една от предните работи на жената бе на около малко над 3 км. (Засичано). И като знам къде е, да трябва да ида и да се върна пеш, заеби.

Аз по планините имам по 15-16 часа на ден ходене, с много кратки почивки. Отделно с много денивелация. Това го правя от доста време, затова сега не усещам проблем. Дефакто аз се радвам че в момента мога да движа повече.

Но да въпрос на настройка и на навик, аз също не обичам да се разхождам в градски условия, но сега като не мога из местата които обичам и това вече мога да го оценя. След толкова месеци :)

П.С иначе Дидо може да пробваш след като вечерях и пиеш 2 ракии, не ти се ходи лежи ти се, обаче ако излезеш за 1 час, после ще ти е идеално :)

Мнението беше редактирано от kaloyan на 16.06.23 07:59.

16.06.23
09:59

Днес 20 минути велоергометър, 15 минути стълби. после 3 кръга напади,клекове,набирания, лицеви, коремни ... Гледам между кръгчетата да не почивам много много, обаче след стълбите ми беше трудно. Доста пот хвърлих и накрая взе да ми премалява ..
Важното е че изпълних плана ....

Довечера се чудя дали да не направя малко велоергометър пак, ама съм от 20 на банкет, този път ще гледам да не препивам :)

Разликата между лявото и дясното, както и между прасците е точно 1.5 см ... Левия крак винаги ми е бил по голям горе долу с толкова спрямо десния, затова че имам да наваксвам тепърва. .. Интересно ми е след като досега левия ми беше силен, дали ще се върне тази разлика пак, или поради травмата ще се получи някакъв баланс... Ама това сигурно ще го разбера чак като минат още поне 6 месеца и когато ми махнат пироните. Предполагам левия пак ще стане доминантен.

Мнението беше редактирано от kaloyan на 16.06.23 10:45.

16.06.23
12:51

При мен десният е доминантен (счупения два пъти, а съм левичар) и пак е такъв. По-добър баланс пазя на него и видимо е по-як, но ако трябва да ритна топка, което не е много сигурно, че ще я уцеля ще го направя с левия.

16.06.23
13:07

казано от gotcha на 16.06.23, 12:51:

При мен десният е доминантен (счупения два пъти, а съм левичар) и пак е такъв. По-добър баланс пазя на него и видимо е по-як, но ако трябва да ритна топка, което не е много сигурно, че ще я уцеля ще го направя с левия.

Я дай пак че не ми стана много ясно. И ако е така (това което разбрах), ти как си го обясняваш ?

16.06.23
13:10

казано от kaloyan на 16.06.23, 13:07:

казано от gotcha на 16.06.23, 12:51:

Я дай пак че не ми стана много ясно. И ако е така (това което разбрах), ти как си го обясняваш ?

Кое толкова е неясно :-) Въпреки, че е чупил два пъти десния крак, пак си му остава доминантния. И защото е левичар, нормално е да ритне топка с левия.

Мнението беше редактирано от D_M на 16.06.23 13:15.

16.06.23
14:29

и левичарите ритат с десния, не с левия.

Мнението беше редактирано от nervak на 16.06.23 14:30.

16.06.23
14:37

Никога не съм бил на “ти” със спортовете с топка, но винаги съм ритал с левия крак. Обаче прасеца особено на десния ми е винаги бил по-голям, сега като правя толкова упражнения за баланс десния ми е по-добре от левия. Когато седя на място почти винаги си прехвърлям тежестта на десния крак, макар това да е до голяма степен свързано с протрузиите на кръста и изкривения таз, който с е опитвам да коригирам. Когато карам сноуборд съм Гуфи, сиреч водещ крак ми е десния. Интересен факт е, че преди седмица като ритах онзи пумяр мисля, че го нацелих с десния крак :D
И за капак точно десния крак го троших два пъти.
Всичко това изписах, за да ти кажа, че вероятно ще ти стане пак по-силен счупения. И да знаеш много се радвам, че ползваш толкова често ергометъра :)

16.06.23
18:56

Ами много практичен уред е, особено и с това време сега. Аз не мислех че ще имам желание много много, ама то се оказа идеално. Но сега като се сетя, преди като играех скуош, винаги съм го ползвал за загрявка.

Трябва да почерпя някой път, ама то и аз само ходя нагоре надолу .. Ма трябва да измислим нещо :) е тъкмо времето ще започва да се оправя.

П.С—ама и ти си герой с много рани... Тези протрузии даже ги бях забравил ... Баси мамата.

Мнението беше редактирано от kaloyan на 16.06.23 18:57.

18.06.23
19:58

Днес направих 35 км с колелото за 2 часа и 13 минути при 400 метра денивелация ... После ходене и работа ... и банкети .. Както и предните дни, та малко излязох извън форма ...

Крака с една идея от предишните дни и висенето е попретоварен. Та следващите дни се надявам да съм ок ...

20.06.23
22:22

Много работа, тези дни нямам време за нищо. Имам усещането че сега си наваксвам за лежането предишните месеци.

Дадоха ми една вода от поморие, която е морска от някакъв гьол, била много полезна. Там в поморие било най-добре за счупени кокали водата. И понеже много ми говориха и хвалеха. Правя си сега бани на крака с тази вода ... Ама както казах днес не ми остана време даже и затова, понеже трябва да я загрявам и по 2 пъти на ден, сутрин и вечер. Аз като почнах с задачите още от 6.30 и приключих към 21.30 ... тепърва да загявам вода и после 20 минути .. заебии. ... налях си едно уиски и така :))) ...

Утре вече или вдруги ден, пътувам към София, че ще ме чакат по работа в офиса .... И чак може би уикенда, ще има някакво по различно раздвижване, но още не знам кога и за какво ще има време .

Мнението беше редактирано от kaloyan на 20.06.23 22:23.

GI

20.06.23
23:06

казано от kaloyan на 20.06.23, 22:22:

Много работа, тези дни нямам време за нищо. Имам усещането че сега си наваксвам за лежането предишните месеци.

Дадоха ми една вода от поморие, която е морска от някакъв гьол, била много полезна. Там в поморие било най-добре за счупени кокали водата. И понеже много ми говориха и хвалеха. Правя си сега бани на крака с тази вода ... Ама както казах днес не ми остана време даже и затова, понеже трябва да я загрявам и по 2 пъти на ден, сутрин и вечер. Аз като почнах с задачите още от 6.30 и приключих към 21.30 ... тепърва да загявам вода и после 20 минути .. заебии. ... налях си едно уиски и така :))) ...

Утре вече или вдруги ден, пътувам към София, че ще ме чакат по работа в офиса .... И чак може би уикенда, ще има някакво по различно раздвижване, но още не знам кога и за какво ще има време .

В тоя гьол колко кайтсърфинг съм карал . И не е морска баш тиняк си е . Добре , че навремето го отвориха гьола да разведри водата , че се развъдиха попчета кат акули.
Иначе да калта помага уж при артрит , при счупване едва ли - там само чукове и пирони.

Мнението беше редактирано от Georgi Ivanov на 20.06.23 23:11.

21.06.23
11:43

Той артрита вече ни чука на вратата, даже моята е леко открехната.

21.06.23
22:44

За артрита ще пиша по-късно....

Но колеги, ако можете ми дайте малко съвети. Това което се случва в момента е че болката от коляното идва от слаба мускулатура ...

Ако можете да ми дадете идеи за едностранно натоварване на болния крак. Аз правя напади, дали да не включа български клек. Трябват ми още изолиращи упражнения в които да вкарам болния крак ... тъй като явно като правя двустранни, се случва това че се прехвърля тежества на здравия и не натоварвам достатъчно болния крак. Все още е слаб ...

Привествам всякакви идеи, благодаря предварително !

21.06.23
23:46

В домашни условия това ще е - напади, български клек и качване на кутия или стъпала. Може да правиш фермерска с тежест едностранно, но не се ли престараваш малко.

21.06.23
23:51

Специално за коляното - ако имаш достъп до шейна, дърпай, като вървиш назад или качване на наклон, ходейки назад. Това също - https://www.youtube.com/watch?v=Nj6c9ELsquY

Отделно за заякване БГ клек, ако ти позволява глезенът. Ако ти се ходи до зала - едностранно бедрено разгъване, едностранна лег преса. Ако имаш ластици, може да си измислиш бедрено разгъване с тях.

21.06.23
23:51

Дублиран.

Мнението беше редактирано от Гордан на 21.06.23 23:52.

22.06.23
07:57

Мерси, ще пробвам с ходенето назад. Качванията си ги правя... При тежеста като ходя, пак неволно го пазя все още, иначе мога тежест лека.

Въпроса е че не трябва .. обаче губя отвреме навреме търпение. Вчера просто си сгънах леко странично крака и кокалите около коляното се показват. Просто там няма мускул и това ме дразни, но пък сигурно там и последни ще се възтановят.

Днес отивам на витоша, там поне ще има повече баир, тъкмо да видя слизането как ще е.

22.06.23
08:02

Не натоварвай крака едностранно. Той като му дойде времето ще се пусне на 50%, че и отгоре, защото здравия е компенсирал дълго.

22.06.23
23:04

Няма проблем, нищо не натоварих днес освен черния дроб. Отидох до офиса и там ми се завъртя главата от срещи, освен това и все някой черпи за нещо. Имам усещането че там ме чакат само да припаря и носят всякакви бутилки ...

Така като гледам, крака ми е в безопастност. В интерес на истината е добре, тъкмо започвам да се оплаквам и коляното и всичко минава ... На етапи е, отвреме навреме попресолявам и после ми излиза през носа....

Утре вече, ще има витоша вечерта, ама като гледам по - добре да не приказвам :)

И сега с тази хладна пролет, както обичам и по принцип да ми е хладно, тези 2 дни просто не издържам на тая жега.

Имам тука едни познати, ултрамаратонци тръгнаха с голямата кошница да правят Ком-емине за по няколко дни. Ама половината още на 3тия ден са мортал комбат и едвам са се довлекли да се откажат. Според мен и тях ги е ударила жегата яко. Аз без да правя нищо съм мортал комбат, както си лежа , даже мисля да спирам уискито, толкова ми е топло а вече е 23.00 часа.

Мнението беше редактирано от kaloyan на 22.06.23 23:08.

23.06.23
09:25

Днес правих 30 мин колело и различни гимнастика и ходене с ластици. Правих напади и бг клек, като цяло крака е много добре. Коляното е ок, ходенето на пръсти ми е ок вече, клека е добре малко под паралела. Да чукна на дърво като дадох лека почивка и нещата са супер. .. Днес вечерта ще отида на витоша да видя и слизането как е ...

Ако това натоварване днес ми понесе добре. В неделя ще бягам ..

23.06.23
23:01

Вечерта тръгнах от кумата към Черни връх  и се изненадах. Не се качих, но за 1 час и 20 минути минах 3.7 км и 330 метра денивелация, остават още 2 км и 250 метра за да стигна дотам...  и после връщането за 1 час. Та общо 2 часа и 20 минути и 7.8 км ..

Това което не очаквах е че крака ще ми е супер добре ... и това че докато кача един къс баир ще ми стане лошо ... Това най-малко го очаквах. Това ми се е случвало когато се качвам над 4000 метра и е края на деня. Или при преходи по 15-16 часа от изтощение. Абсолютно същото днес, малко по-добре.  Видях че мускулите са отслабнали и кардио формата е нула. ...

Единственото което знам е че като правя денивелация, много бързо ще напредне кардио формата. Другото е че тези стъпвания различни и прескачания ми раздвижиха страшно много крака и забравих въобще по някое време че имам проблеми, ама за кратко.

Това стръмно качване и слизане така ми раздвижи сухожилията, че това което постоянно ми е изтръпнало към големия пръст, просто сега го усещам много по-добре .... Коляното също ме наболяваше и после се оправи ...

Просто не мога да повярвам, винаги съм знаел че като се кача в планината ще има много плюсове, но все отлагах за да не си направя лошо. Или съм уцелил момента точно, или съм се забавил малко, но и така да е .. дреме ми .

Доживях да кача снимка, нищо че е наобратно, ама не ми се занимава да я коригирам :) .. Днес жега а горе супер прохладно и приятно.

Мнението беше редактирано от kaloyan на 23.06.23 23:04.

24.06.23
10:40

Днес добавям 6.13 км ходене + бягане с 350 метра денивелация за 1 час и 8 минути ....
Денивелацията дойде от монцата в южния парк завъртях 2 пъти.... Май май там ще ходя по - редовно, а пък бягането ще го оставя за по натам. Или поне ще го правям малко, трябва ми повече сила в предната част на крака, че като бягам поне малко да мога да прехвърлям и на там... Ама ще стане ...

Довечера май ще направя лека силова тренировка. А може и нищо да не правя.

24.06.23
11:50

Мен ме усъмни денивелацията, разбира се че не е вярна .. Много често тези часовници бъгват и на пулс и на денивелация ...  Просто ми направи впечатление, обаче си я писах, много по малко е, според мен около 100 и нещо метра.

25.06.23
16:25

Сутринта 2 часа на велоергометъра на 7ма степен да не товаря крака много много, просто обем. Превъртях минутите, понеже брои до 99 минути и започва пак отначало .. :) Даде ми 3000 калории, което не е така. На часовника показа 1500, на мен ми се струва че са около 1300 да кажем ... Чак толкова мноого едва ли ...

После трябваше да излизам и съм бил на крак, затова че довечера може и да няма нищо повече като тренировка. Ще го реша по-късно

25.06.23
19:55

Добавям 5.6 км от тях половината по баир 249 метра денивелация. На баира правих отсечки, много по-добре е от предния път. И това само заради едно ходене на планината. Но малко попретоварих крака, затова че утре ще се отдам на работа без това има много. Сутринта според това как ми е крака, ще реша колко и какви упражнения да правя.

26.06.23
08:55

Днес упражнения с ластици, мобилност, ходене на пръсти, диск за баланс и тн .. и 2 кръга само от офп-то понеже няма време , а и няма силици

10-15 мин велоергометър на 7 на по-бързи обороти за загрявка. Дотук беше приятната част, а сега към офиса.

06.07.23
08:32

Днес правих същото каквото съм описал и на предната тренировка. Нямах време за офп предишните дни заради пътуване и много работа. Сега съм в София и пак работа по офиса ходя ... Левия крак бавно и славно заяква, сега нямам проблем да ходя на пръсти, макар и по-малко. При напада също вече го усещам доста по заякнал, предната част заяква и така. Единствено в момента като не лежа толкова и съм на крак основно, се понадува крака, не много но накрая на деня се получава едно като сковаване. Освен това при клякането вече усещам подобрената мобилност, също така кръста не ме сковава чак толкова като ставам от седнало положение. Но ще трябва още да раздвижим тепърва. Иначе успях и да направя колело предишните дни по черни пътища само около 30 км, беше забавно понеже минавах и през големи кални локви и коловози. Даже успях един път да се приземя на левия крак принудително, заради един коловоз, но все пак беше сравнително контролирано и крака държи :) ...

В петък мисля да мина да видя рехабилитаторите да почерпя, че така и не отидох повече. Събота сутринта ще ида и до псс на витоша да ги видя как са и там да почерпя :)...

Мнението беше редактирано от kaloyan на 06.07.23 08:34.

07.07.23
19:44

Нищо не направих от това с почерпките, отлагам ги за другата седмица. Днес отбелязвам най-дългото бягане около 2 - 2 и нещо км, гледам да не претоварвам ... Съчетано беше и с ходене. Понеже бях намалил и калориите и ми паднаха килограмите. Сега вечерта ядохме пица ама много доволно. ..

Бягането е с много малки крачки и бавно, като идеята е да понатоварвам предната част на крака към пръстите ..

08.07.23
14:59

Днес 6 км , като от тях съм бягал някъде 3.5 , като може би 3 са без прекъсване, но с много малки крачки и доста бавно.. Пейса е 8.30 мин/км , все едно бягам по стръмен баир, но няма как .. . Отбелязвам си го, за да мога да сравнявам след време как вървят нещата.После направих малко ОФП няколко кръга и пътувах.
Утре ще има велосипед май ..

09.07.23
13:23

Днес си направих един изключителен кеф. Не знам на какво се дължи, но минах 41 км с колелото за 3 часа. Като имаше пътеки където тревата беше над главата и газих с колелото. Ако бях слязъл от него, никакъв шанс да се движа.
Тръгнах към 7.00 , бях си взел и един сандвич, не бързах, не напъвах и като се прибрах ми беше супер. А друг път преди да се контузя, като съм се напъвал, сигурно е било с 20 мин по-бързо, а се чувствах тогава поуморен, а сега хич не.

Както се казва, всичко е в дозата. От тренирането, та чак до пиенето и целия живот. Сега идват едни дни с много яка жега и там нещата ще се нагаждат според това и работата.

11.07.23
21:33

Днес 36 км с колелото за 2 часа и половина ... Идва жегата ... Мисля утре да ударя 3 часа с колелото, като си правя една почивка на половината трасе за 10на мин. Идеята е да видя как ми се отразява натоварването в 2 поредни дни ...

Колкото и абсурдно да е, въпреки че мускула не ми се е възтановил напълно, кондиционно днешното трасе е почти със същото време както когато съм бил в най-добра форма.

Просто си има значение какво е заниманието и на какъв терен. Аз никога не съм имал някаква  насоченост по велосипедното каране и по тази причина няма и някаква загуба .. Сега остава крака да заякне и за бягане и ходене :) :) .

12.07.23
10:55

Днес 37.5 км, същия профил за 2 часа и 40 минути. Скороста същата, разликата е че пулса днес ми е по-нисък. Само за много малко време около една минута съм имал 149 на един баир, иначе всичкото е надолу.

Днес или утре заминавам за софия. Там ще мина на ходене, малко и това да потренирам, иначе крака ми заяква, усещам го предимно как се държи когато минавам по неравности на спускане.

Ставам някъде до 6 сутринта , за да мога да излеза най-късно 6.30 ... И Най-късно до 9:45 да съм се прибрал.
Прекалено топло е и избягвам да се напъвам по жегите, освен в краен случай. Лятото така си тренирам по принцип, ставам рано и това е ..

12.07.23
11:00

казано от kaloyan на 12.07.23, 10:55:

Днес или утре заминавам за софия.

Ти откъде си, бре. Все си мисля, че си от София. Не, че има значение, ама явно съм се заблудил.

12.07.23
14:56

казано от Dydo на 12.07.23, 11:00:

казано от kaloyan на 12.07.23, 10:55:

Днес или утре заминавам за софия.

Ти откъде си, бре. Все си мисля, че си от София. Не, че има значение, ама явно съм се заблудил.

Не си се заблудил, просто не стоя в София постоянно, а си разпределям времето измежду няколко места :) .. Като нямам деца е лесно, на деня решавам къде ще бъда.

13.07.23
09:08

Днес в парка 5.6 км от които бягането е около 3 км и нещо . Направих 2.5 км без прекъсване... Другото е микс между ходене и бягане. В началото ме опъваше коляното, което като се раздвижи и спря. След като минах 2.5 км бягане започнаха да ме опъват сухожилията на пръстите, което е и добрата новина..

Изтъркаля се седмия месец и днес усещам за първи път как пръстите се активизират на бягането, вече като стъпя с предната част успявам да задържам, което значи че предната част на крака заяква .. То и затова ме опънаха, понеже успявам да натоварвам пръстите вече. Което значи че ми трябва още малко за да получа още по голяма свобода на движението.

От това лежане толкова месеци, че и сега кръста ми е натегнат, но не ме боли, което е хубаво, също така едно сухожилие на врата ме мъчи но не особено. ..Това пак го свързвам основно с лежането ...

След бягането като се прибрах направих набирания лицеви и коремни. Тръгнах да клякам, ама нещо не ми се получи :)) След 2 дни каране на колело и днес бягане ...

Утре мисля да разнообразя съвсем, ще ида много рано в планината да направя една разходка на баир. Беше редно да направя малко офп и мобилност, обаче ще го оставя за петъка ...

Та това е, много съм доволен, обаче сега тепърва започва работата. :)

П.С - относно пулсомерите, моят гармин който е гръден колан днес въобще не зацепи, само дето го носих, показваше ми пулс от 60 до 100, мисля с един чук да го направя на сол утре, да не се ядосвам излишно за дребни неща. Като цяло и гармин часовника и него мисля да го направя същото и да си взема хубав часовник. Старият ми Том Том, който е за бегачи и го купих 2015та година е в пъти по-добър от тази кочина на Гармин.

Мнението беше редактирано от kaloyan на 13.07.23 09:12.

13.07.23
23:08

Искам видео как стават на сол!

14.07.23
06:25

казано от gotcha на 13.07.23, 23:08:

Искам видео как стават на сол!

Вече съм споко и няма да го чупя засега. 30 градуса е още сутринта в 6 часа. Отивам малко към Витоша че с тая жега ми се мотае главата.

Обмислям да се евакуирам :) Една идея, която ме преследваше още миналата година но така и не я изпълних.

Толкова искам че май няма да се съобразявам с никой, кой работа, кой шеф дошъл на гости от чужбина ,кой рождени дни и тн .. си хвана партакешите. Само да дойде неделя

Мнението беше редактирано от kaloyan на 14.07.23 06:26.

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1