Леко раздвижване

Прескочи до:

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Научи как работим

05.12.24
22:37

От днес започвам доста сериозна сесия за разтягане, защото като товаря повече коляното одървя. Това е от операциите и проблема  е че дефакто аз не предприех нищо относно коляното като възтановяване подвижноста.

И сега като бягам всеки ден, то одървя. Точно все едно са ми правили операции на връзките. Но със сесиите ще го оправя. Но трябв да правя поне по 30-40 минути всяка вечер. Плюс това да стоя на колене през деня .. Но като не го правих навреме, сега ще трябва да се мъча. Ама преди това пък, друго трябваше да се оправя.

ОТ цялата работа това ми остана, одървено коляно. Обаче ще го оправя, от днес се хванах сериозно, да видим какви ще са резултатите.

06.12.24
10:00

Колко забавно, премирих си краката, не го бях правил скоро. ... в Горната част на бедрата, разликата е с 1.5 см и половина повече за левия (счупения) крак, който преди ми беше доминиращ. В долната част преди коляното, 1 см в полза на другия, десния крак. Прасците са почти равни с половин сантиметър за десния крак. Преди левия крак беше с по около 1.5 см навсякъде по голям от другия ...

Мерих поне 4-5 пъти да не объркам мерките и са баш така :) ... Сега направих тая работа докато правя гимнастиката.

11.12.24
15:46

Естествено като почнах гимнастиката, крака взе да се оправя. Освен това от клековете и другите подобни неща, като изляза да бягам, особено по баир и ми е леко ... :) Просто трябва да го раздвиждам повече. и не тряба да бягам толкова по асфалт, ама сега тоя сезон докато не мине нова година  е много специфичен, мъглив и не ми се ходи в планината сутрин. Много късно се и съмва. Но не ми се намалява и бягането щото дава много въздух мамка му.
Петък живот и здраве ще ходя да катеря малко миксирано на скали, за първи път от 2 години, да видя какво ще е положението. 
Иначе нещата са добре, правя разни кръгове с офп-то .. Обаче не ми се ходи на фитнес и туй то .. :) .. Предпочитам сега докато става, да изляза да побягам и после да направя нещо в нас ..

13.12.24
18:23

Положението с катеренето е доста добре. Като цяло очаквах да са по - зле нещата след 2 години, а те се оказа доста добре. Коляното въобще не се обади, а бая го напъвах, изправях се на тоя крак от доста сгънато положение.

Малко сгънах към края и то най-вече защото вчера пък бях на фирмен банкет и там уж за малко ама стана 00.00 часа, уж малко да пием, и уж малко, ама явно не малко :))

13.12.24
19:52

Бачи Калояне, натрениран си за тия неща, а имаш дисциплината и хъса. Мислил ли си някога да се подготвиш и да атакуваш някой 8 хилядник 🤔
За да не си сам може да се организирате с друг амбициозен човек, като например Готча и да докажете на себе си кои сте и на какво сте способни. Това е истинско предизвикателство за хора, на които това им харесва и го практикуват.

13.12.24
21:24

казано от D_M на 13.12.24, 19:52:

Бачи Калояне, натрениран си за тия неща, а имаш дисциплината и хъса. Мислил ли си някога да се подготвиш и да атакуваш някой 8 хилядник 🤔
За да не си сам може да се организирате с друг амбициозен човек, като например Готча и да докажете на себе си кои сте и на какво сте способни. Това е истинско предизвикателство за хора, на които това им харесва и го практикуват.

Никога не съм мислил да ти кажа. Предпочитам някакви по-къси неща но по-трудни. на 8000ци много лесно се умира. И губиш страшно много време и пари. На мен Алпите ми стигат, въпреки че и там не ми се ходи много много, с това затопляне и там е опасно.

Още не съм отхвърлил напълно идеята да кача нещо около 6000 метра, да видя просто как организма ми реагира и се приспособява. Най-много съм качвал около 4300 .

Освен това има едно много важно нещо. Аз съм в планината защото обичам и харесвам разнообразните натоварвания там, а не да се доказвам. Ако беше така щях да участвам по състезания най-малкото :)

20.12.24
21:05

Използвах максимално хубавите дни за бягане и колоездене. Ама трябваше да пътувам и малко ми се насъбра, така че след като днес карах 2 часа. Направо не мога да гледам толкова ми се спи ...

Май ще ходя на Банско да карам ски. Горе  - долу преди празниците става,че няма хора. Ама ще бъда като детегледачка, баща ми дето е на 76 и сестра ми, която не се е качвала от 12 години и трябва да ги гледам да не се очистят. Отделно на това и на мен ще ми е първото каране от 2 години. Тежка задача се очертава.

21.12.24
16:40

Чета писанието на ДМ и все едно говоря преди 10г.
То 8 хилядник, ако си го поставиш за цел може да се качи. Имам приятел с 2. Събрал е кинти и е фит, платил си е за комерсиална експедиция и е постигнал мечтата си. Вярно, че е спомен за цял живот да погледнеш земята от 8к. Ако ме беше питал наистина преди 10г. щях да ти кажа, че го искам и, ако имам възможност ще го направя, не е и като да не ми е минавало през акъла. Но все повече си мисля, че това са начинания, които трябва да се почнат като си по-самонадеян и искаш да се доказваш пред себе си на всяка цена, недай си боже и пред някой друг. Малко се отпуснах... та така :)

22.12.24
20:54

Днес пак използвах времето да направя едно бягане с денивелация. Много добре стана, обаче в началото едва едва, понеже вчера почивах, и малко излязох от ритъм.

Като правя елементарно клекове и напади, без даже да слагам тежести, като изляза да бягам по баир, все едно съм тренирал ебаси и яките тренировки. Това отдавна съм го забелязал, че клякането и тренировките за крака, много помагат. 

Утре отивам към Троян понеже се водя шофьор, обаче докато чакам, ще се кача на Беклемето. Проблема е че в мен нито панти имам, нито екипировка, нищо. Но имам едни зимни маратонки с шипове, които още не съм подготвил. Та като се кача ще направя някоя снимка горе.

23.12.24
11:58

При мен след тренировка за крака на другия ден бягането куца. Винаги. Одървения мускул не е помощник за бегача. Също така съм установил, че и самото бягане не помага да се отпуснат мускулите, даже напротив. Това не пречи обаче да го правя редовно, както вчера например :D

02.01.25
16:40

За много години на всички, да сте живи и здрави и да продължаваме да тренираме.

Какво направих аз е че ходих на Беклемето и там понеже имаше много смелчаци, дето с колите пренебрегваха знаците, та се наложи 2 часа да ги изкопавам и бутам, че иначе там и щяха да си останат. Но пък беше много красиво.

За ски време не остана :) така и не отидохме. Минаха и празниците и вече на работа. Пак идват някакви пролетни дни, в момента пак бягам всеки ден по 11 км, на асфалт но с много изкачвания и слизания е този път. Няма как да се бяга сега по нивите и черните пътища, че е много кал. Но пак добре се получава и с тези бягания.

Само че тряба да внимавам да не изоставям упражненията, да не ми одърви крака, че пак увеличих бягането и леко намалих упражненията.. Засега нещата са много добре. Дори качените килограми по празниците са много малко. Само 2 най-много то преди коледа. Но все пак там имаше и лошо време и нямаше възможност за трениране навън. Освен това не правя в момента и дълги тренировки на открито събота или неделя. Но това е само моментно, покрай празниците.

02.01.25
18:07

То пък в стравата ми излезе резултат, и съм забравил че съм правил сегмент на това бягане което правя сега... Та се оказа че днес съм си дал 3ти резултат.
1 час 11 мин и 42 секунди

а на 18ти Октомври 2021 е било най-доброто време 1 час 4 минути 34 секунди, та както виждам разликата е сравнително голяма...

Тогава обаче бях сложил малко подготовка и на 10ти октомври съм бягал софийския маратон за 4 часа. Дефакто седмица след това съм бил в доста добра форма и след почивка.

Трасето хич не е леко и просто не знам как не съм го запомнил това бягане. Явно към този момент съм го смятал за нещо съвсем нормално и най-вероятно съм се бил ядосвал, че не съм слязал под 1 час :))

Разликата е голяма но все пак не е нещо кой знае какво, тъй като сега не наблягам толкова на бягане. Най-вероятно това време ще го стигна пролета ако продължавам да бягам по систематично ... Ако не бягам толкова много, няма да го стигна .. което е по-вероятно, тъй като аз искам да балансирам нещата на бягане, колело и ходенето по баирите и планините и многочасовото такова.

12.01.25
17:04

Аз толкова контрасни занимания на открито не си спомням да съм правил последните години. Оня ден карах колело на пресечено, из поляната и горите, не из планините. А пък днес карах ски. Бягам си постоянно и като се кача в планината все едно съм отишъл в друга държава. Стават все по-големи разликите във високите части (планините) и равнините.
След 2 пропуснати сезона и като първо каране, карах по внимателно, но бързо влязох в час. Обаче съм поизгубил усет и не исках и много да си давам зор.  Изкарах 2 часа каране без почивка и после още 1 и половина ... взе да ми се доспива, усетих леко и коляното и приключих.
Обаче като се прибрах никакъв проблем, даже се раздвижи много по-добре, разни там сухожилия се местиха напред назад, направо стана супер ..

Има само един проблем и тва е че езика на обувката ми убива там където беше счупеното, много забавно :) Аз и не бях с много дебели чорапи, предполагам по нататък ще привикна, а пък и обувката ще се намести. Засега тряба да си разкопчавам обувката на всяко слизане.

Това вече е напълно последното занимание от тея работи които правих и които включвам.

С това след 2 години и 1 месец, слагам точка ... Еее все нещо ще ми напомня от време на време, но поне имах късмета и може би малко и воля и дисциплина, да се възтановя напълно.... Е дали е така или само аз така си мисля, времето ще покаже. Дано да е на късмет.

Мнението беше редактирано от kaloyan на 12.01.25 19:43.

13.01.25
09:16

Това вече е напълно последното занимание от тея работи които правих и които включвам.

С това след 2 години и 1 месец, слагам точка ...

Не разбрах - спираш да караш ски или спираш да добавяш нови занимания?

Мнението беше редактирано от Гюлето на 13.01.25 09:17.

13.01.25
13:19

казано от Гюлето на 13.01.25, 09:16:

С това след 2 години и 1 месец, слагам точка ...

Не разбрах - спираш да караш ски или спираш да добавяш нови занимания?

Аз си знам че пиша през ред, то и затова много често хората се сърдят, като им напиша нещо .. Конкретно в случая казвам, че това е последното занимание което не бях правил откакто се контузих .. И затова слагам точка и спирам да пиша за контузията въобще тук в дневника :) .. И ще продължавам да си правя всичко, така както беше и преди и да награждам, ако може :))) ..

П.С - А за нови работи, не знам какво да кажа. Може и нещо друго да пробвам като спорт и занимание .. ама засега нямам такива планове.

Мнението беше редактирано от kaloyan на 13.01.25 13:21.

13.01.25
13:52

Аз ти го предложих. Подготви се /имаш хъс и жажда за победа/ и ни удари в земята с един 8 хилядник :-) Хайде да не е най-високия, може по-скромно с приветливия и по-лесно достъпен К2 ;-)

13.01.25
20:34

Кала, не се ли пече чорапа на тая обувка? Или ръба на езика убива?
Иначе еваларка за всичко, щом и на ските се качи жеуезен си!

13.01.25
22:50

казано от gotcha на 13.01.25, 20:34:

Кала, не се ли пече чорапа на тая обувка? Или ръба на езика убива?
Иначе еваларка за всичко, щом и на ските се качи жеуезен си!

Аз много пъти не пиша точно. Тая обувка с нея карам от 2013та мисля, малко по-твърда е за писти. Това което исках да напиша е следното. Убива ми все едно когато чорапа на крака ти се е нагънал. Всъщност убива ми точно отпред на пищяла там където е счупването, там има удебеляване на коста, а то съвпада точно там където обувката е под прав ъгъл ако се сещаш и там баш е най-твърдо, понеже там е и чорапа и пластмасата ама под прав ъгъл. Не знам дали точно го обяснявам, просто липса на малшанс че счупването е точно там където и обувката прави ъгъла. Дали ме разбра ... приемам някакви идеи, аз ще чакам да мине с карането, както винаги съм правил. :) Понеже не се сещам въобще какво мога да направя.

П.С Преди счупването въобще не съм имал проблем. Сега бърках гледах всичко, няма и нищо. Просто  ........... на куц крак, права обувка :) :)
Е сега го усещам като леко натъртено, като го натисна, може наблизо да преминава някакво сухожилие на пръста на крака или нерв, или и двете най-вероятно :)
Аз даже не мога да си спомня дали и преди нямах драми там, но понеже не съм го притискал никога толкова много, не съм му обръщал и внимание.

Мнението беше редактирано от kaloyan на 13.01.25 22:54.

17.01.25
21:24

Днес си взех отпуска, че щеше да е хубаво времето. Отидох да карам ски, условията бяха много добри на пистата. Ама яко карах, нищо общо с предния път, много по-добра форма. Крака почти не усещах да ме убива, много по-леко. Вече към 14.30 взех да се отпускам и прекратих ... Но като цяло колене крака, много добре .. Обаче то нямаше никакви хора по влека и нямаше и почивка много ... Е много ясно 12:30 починах за една супа половин час :)

По-интересното обаче е че тая година е още по шантава. Карам ски днес, а утре ще карам колело из шубраците. И това януари месец .. Един път ..

Мнението беше редактирано от kaloyan на 17.01.25 21:25.

19.01.25
19:54

Днес цял ден се занимавам с работа и понеже свърших към 14.00 и беше уж топло, викам ще изкарам колелото из полята. Изкарах го на дълго, ама пътищата бяха много гадни, направо се препарирах, 3 часа каране и отделно и студа ме хвана, въпреки че се бях екипирал добре. Дали да не взема да кътна и една калория :) .. че може и да напълнея ...

П.С == добре че се сетих да си допиша. Друго нещо което правих е че скачах от високо таман два пъти ... Е не много от високо, около 1 метър и половина, но досега го избягвах това. А днес даже не се и замислих. Имаше в първия момент едно около 5 процента колебаене и после направо се метнах :) и втори път за затвърждаване ..

Мнението беше редактирано от kaloyan на 19.01.25 20:39.

20.01.25
21:54

Днес толкова ми се спеше и така бях отпуснат, че нищо физическо не направих. По едно време мислех нещо да кътна, ябълка ли да ям, фафла ли. Да пия вода или шейк. И така докато мислех кво да кътна, взех че заспах ... :) .. Дано само не се събудя юни месец с 20 кила по лек .. :) :)

Прескочи до:

Направи първата стъпка към твоята цел.

Попълни анкетата и наш консултант ще се свърже с теб, за да научиш и обсъдите как нашият метод ще е от полза за теб и целите ти.

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1