04.06.16
15:35
Здравейте.Като за начало благодаря на целия екип на ББ-ТИЙМ ,чрез който вече години наред черпя и научавам информация и различни методики относно храненето,тренировките и здравословният начин на живот.Прерових всички подобни теми обстойно,но така и не намерих отговор на въпросите,които ще задам и се надявам има отзовали се.От 6 месеца,започнах нова работа,в която смените са 2 дневни (12 часа) - 2 почини дни,2 нощни (12 часа) -2 почивни дни.През тези месеци въпреки умората след работа винаги съм продължавал да се стремя към своя режим на хранене и тренировки.Тренировките ми са 4 силови и 2 кардио (тичане) + 1 ден почивка седмично.Храненето ми е РБД,като почти не прибягвам към “джънк фууд” .Основните източници на въглехидрати са ми :овесени ядки,картофи,ориз (предимно кафяв),елда,варива (леща ,боб,грах).На протеини:пилешко,телешко,крехко свинско,риба,яйца,млечни продукти.Мазнините си набавям най-вече от сусамов тахан,маслини,зехтин,ленено семе ,чия.Използвам хранителни добавки:протеин,БЦАА,витамин комплекс и малинови кетони. Проблема идва от там,че с оглед еднаквите тренировки и еднаквото хранене през последните 6 месеца не само има застой ,а успях да кача доста мазно.Четох на много места.Говорих с компетентни хора-недоспиването е един от факторите ,който със сигурност играе роля за това.Работя по въпроса да намеря подходящите билки и хомеопатични средства за да мога до колкото се може да заместя нощният сън с дневен (когато съм нощна смяна).Въпроса ми е какви храни да приемам по време на нощните смени?Да сведа ли въглехидратите до минимум?Посъветваха ме просто когато съм нощна смяна да обърна деня със нощта,т.е между двете нощни през деня си спя и като стана в ранния следобед да почна все едно ставам от нощен сън с закуска овесени ядки и т.н. Но какво става примерно в деня преди първата нощна смяна,когато предни ден съм почивал,наспал съм се хубаво и съм станал примерно към 8-9 сутринта и през деня съм си набавил нужното количество калории от 4-5 хранения,т.е така последното хранене,което ми е традиционно към 20:00 -21:00 часа не се оказва последно ,защото после през нощта цяла нощ трябва да гладувам,а като хапна още 2-3 пъти през тези 12 часа през нощта става един излишък от калории за деня.Трудно мога да обясня по по-лесен начин нещата.Ако има хора минали през това нека ме посъветват как са се нагодили с това и какво хапват по време на нощните смени за да не трупат излишни мазнини,а защо не и да кажат кога са се чувствали най-тонизирани за тренировка! Поздрави !!! :)
04.06.16
20:33
Аз също сам така , но при мене е вдеки ден защото рсботя в дискотека - барман. Искам да те питам как е най - удачно да тренираш като работиш само вечер. А храненето аз към 1,2 си хапвам пил месо със ориз :Д
04.06.16
22:47
Здравей. При теб положението е по-добре,защото поне не ти се въртят ту дневни -ту нощни а си знаеш ,че си си само нощем и е малко по-приемливо за организма и не се обърква чак толкова както при мен,ако може изобщо думите “приемливо” и “нощен труд” да се използват в едно изречение.Като свършиш работа се прибираш и лягаш и като станеш от сън правиш едно-две хранения и отиваш да тренираш,поне аз се чувствам най-добре като тренирам след 1-2 хранения за деня ,защото на гладно нямам достатъчно сила и енергия. :)
05.06.16
05:25
Да аз така правя. Ама се чудя как да тренирам сега съм по горна/долна през ден. И се чудя ако тренирам по отдешно всеки мускул няма ли да е по добре. От колкото два пъти в седмицата.
Брой си калориите според мен. Недоспиването си е недоспиване, но това няма как да го повлияеш лесно. Или си създаваш нов режим и условия на сън и се научаваш да си лягаш и да спиш когато имаш време за това независимо дали е ден или нощ, или не успяваш и пребягваш до нещото което по- лесно можеш да контролираш - трябва да свалиш калориите ако искаш да отслабваш. Аз самият съм хронично недоспиващ и си нося последствията - трябва да падна до 1200-1300 Ккал на ден за да свалям, но поне нямам проблеми с енергията за тренировки и ежедневие, или да имам нужда да ям често. Или пък смени работата ако толкова не можеш да се настроиш. Здравето и себеусещането са преди работата.
Стара тема но......
На кратко.......... дневна, нощна, почива, почива. Четири дневни врътки. С храненето съм около 15 години назад като инфо и сега се зачетох..... Зоната и др. такива. Не спортувам, има движение - ходене, копане и т.н.
Спазвах доскоро някакви неща от рода ранна вечеря, но като отивам нощна цяла вечер глад. После преди лягане ядене и като стана следобед глад ама глад и яко ядене.
Трябваха ми години да разбера, че нещо бъркам - не може цяла вечер на работа глад и на др. ден преяждане!
Дайте някаква идея за нормално хранене - 4 дневен режим с една нощна???
Нещо да спрем таз хормонална война?