Разлика между въглехидрат и захар?

05.06.16
10:57

Добро утро, машини!

Малко се обърках относно относно въглехидратите.

На опаковките пише, ще дам за пример следното:
- Въглехидрати: 75.6 гр.
- От които захари: 54.2 гр.

Доколкото е ясно, всички въглехидрати са захари. Нали така?

Какво трябва да означава това? Какви са останалите въглехидрати, които “не са захари”?

Темата беше редактирана от fitlover на 05.06.16 10:58.

05.06.16
12:26

Въглехидратите са група органични съединения, които се делят на 4 вида: монозахариди, дизахариди, олигозахариди и полизахариди. Ди-, олиго- и полизахаридите са изградени от монозахариди. Като пример за монозахариди това са глюкоза и фруктоза. Дизахарид например пък е захарта ( глюкоза-фруктоза). Олигозахаридите са съставени от 3 до 10 монозахаридни остатъка, няма да давам пример, защото не те интересува на тоя етап. Полизахаридите са съставени от по-голям брой монозахаридни остатъка съответно, като пример тук може да се даде нишесте, целулоза, гликоген. Това, което искат да ти кажат на етикета е, че имаш общо количество въглехидрати, от което еди-каква-си част е захар.
Надявам се съм била изчерпателна :)

05.06.16
12:40

Това, което написа отгоре, го знам. Прочитал съм основни неща за въглехидратите, но това, което не разбирам, е каква е тази захар. Нали като цяло въглехидратите са захар?

05.06.16
13:07

Е, брашното захар ли е? Картофите? Ориза? Има разлика между прости захари и въглехидрати. По-горе го обясних :) Да, накрая всичко се разгражда до прости захари в организма. Но не можеш да преравниш добавената захар с останалите въглехидрати.

05.06.16
14:07

Сега ми стана по-ясно. Благодаря ти!

Хем го знаеш това, което мацката написа, хем казваш, че като цяло въглехидратите са захар... Ей, като тръгнете с тая голяма кошница...

06.06.16
18:18

Водата течност ли е? А течността вода ли е?

08.06.16
18:57

Човешкият организъм усвоява моно-захаридите като ги окислява. Вследствие се отделя въглероден диоксид, вода и енергия, която ние условно измерваме в килокалории.  Когато имаме един ди-захарид той първо се разлага до по-простите го съставящи моно-захариди, като за това е необходима енергия и определено време. Колкото по-сложен е въглехидрата толкова по-бавно става неговото усвояване. И какво от това? Когато приемеш един моно-захарид органисмът ти веднага го окислява и отделената енергия трябва да я изразходваш, в противен случай излишната енергия отива за дългосрочен запас. С 2 думи скоро след приема имаш драстичен пик и драстичен спад в енергийните нива ако не си успял да изразходиш цялата отделена енергия. Докато при по-сложните захари усвояването става по-бавно, няма драстични пикове на енергията както и драстични спадове, по-дълго време използваш енергията им и по-малка част ще отидат за дългосрочен резерв. В общи линии е това, разбира се самите процеси са много по-сложни и с тяхното разглеждане се занимава цяла наука Биохимия, която в момента няма да засягам.

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1